Thursday, February 28, 2013

taknak balik..

assalamualaikum..

entry auto publish.. hihi.. sementare ade idea kan.. semue ibu suke bile tengok anak tersenyum tersengih suke kan? saye pon macam tu.. kalau tengok ufairah tersenyum tersengih.. cair hati ni.. hilang masalah penat semue.. kankan? 

saye dan DH suke bawa ufairah ke taman.. sebab bile dekat taman ufairah akan tersenyum tersengih.. seronok sangat tengok anak tersengihsengih tetambah bile melonjaklonjak happy.. ufairah kalau dapat ke taman.. da cukup bahagie da.. takpe lakan selalu bawa anak beriadah..

bile hujan da taktau nak bawa ke mane.. hari tu saye ajak DH pergi giant.. pujukpujuk jugak la kate nak beli barang.. dalam hati lebih kearah lain.. hihi.. saye nak bawa ufairah naik mainan yang masuk 50sen tu.. kekadang 2x 50sen.. kekadang 4x 50sen.. ala.. mainan yang macammacam bentuk bile masuk syilik die gerakgerak siap lagu kuat ya hamat.. tau yang mane? nanti bile saye pergi lagi giant saye snap load kat sini..

naik pumye naik da dekat 5minit saye dukung ufairah nak balik..ufairah nangis kot.. hahaha.. taknak balik.. nak naik tu je.. naye ibu abah macam ni.. baru tau anak dare ni da pandai protes taknak balik.. kejadian ni minggu lepas.. sampai sekarang tak bawa ufairah ke sane lagi.. ke taman pon tak.. ibu abah serik kejap.. kalau ufairah mogok takmau balik.. taktau nak buat ape da.. hahaha...

nota akhir entry         >rasenye petang ni (petang semalam) nak bawa ufairah ke taman..

Wednesday, February 27, 2013

wordless wednesday #18

assalamualaikum..



dulu dan sekarang..

wordless wednesday #17

assalamualaikum..

gambar ihsan dari google.. mencari ilham untuk rumah.. saye suke combination hijau dan putih.. nampak tenang sangat.. jom jamu mate..

kombinasi banyak gambar..

siape setuju dengan saye? cantikkan.. saye busy hari ni.. tapi saye tetap nak curi mase berBW..

Tuesday, February 26, 2013

tertinggal la pulak..

assalamualaikum..

hari ni kalau korang perasan saye update blog lambat.. entry pertame tu auto publish sebenarnye.. hihi.. sebabnye saye tengah sibuk.. dalam tengah sibuk ni boleh pulak.. mase nak on kan pump tengok bateri berkelipkelip.. maknenye da nak habis la tu.. charger pulak tak bawak..

lepas pump sesi pagi terpakse la balik ambil charger.. kerje tengah banyak.. datang pulak dugaan begini.. kesiankan? hihi.. tak malu mintak orang kesiankan.. tapi dengan sibuknye.. berulang alik balik rumah jadi penat.. mengantuk sangat.. sampai je office.. rehat kejap.. saye tidur dalam 10minit.. takpe kot dari tersengguksengguk buat kerje..

lepas ambil mood semue.. baru la berBW bagai.. kalau hari biase awal pagi da menjengah blog orang.. hihi.. sekarang ni tengah menaip entry hujan lebat kat luar.. kerje banyak lagi.. blog nak update.. mengantuk pon ye jugak.. teruk tak? tapi takpe.. siap type entry ni.. fifi buat auto publish.. untuk malam nanti.. fifi nak sambung buat kerje.. esok pon mungkin sibuk.. dan seperti biase.. punch kad balik mesti lewat.. sekali due je pernah punch ngam pukul 5petang untuk balik rumah.. boleh la buat lebih sikit kerje..

lepas ni kene jagejage.. garegare mengecas bateri freestyle terlepas satu session mengepam.. noon tadi.. sekarang ni tengah pump untuk sesi ketige hari lain.. hari ni sesi kedue.. susu da la drop.. boleh pulak mainmain pumpkan.. lepas ni nak kene rajin power pumping dan kene konsisten.. kalau tak.. takde la bekalan untuk anak susuan..

alhamdulillah.. setelah setahun..

assalamualaikum..

sebenarnye da dekat sebulan da saye bersame die.. saye rase sangat seronok.. convenient.. excited!~ sebenarnye saye nak cerite tentang barang yang tersangkut kat GDEX tu..lame sangat.. macammacam dugaan yang perlu saye dan barang tu lalui untuk berjumpe.. hihi.. da macam bercintekan? mane taknye.. barang tu di pos hari khamis.. suppose sampai kat saye jumaat la kan? tapi barang tu sampai kat tangan saye selase kot.. tu pon setelah dipakse untuk hantar.. ade ke die nak hantar esoknye.. rabu? macam tak logik barang pos pakai GDEX ambil mase dekat seminggu nak hantar..

saye call tanye office GDEX.. kate nak datang pagi pukul 1030pagi.. adik saye tunggu takut tak dengar ade orang sampai sampai pukul 1045 takde orang ketuk pintu.. saye call office balik tanye.. katenye posman on the way.. sampai pukul berape nak tunggu kan.. lastlast saye call posmen tu kate da keluar dari kajang.. bengang sangatsangat saye..

saye call office tanye polisi derang.. berape hari barang should sampai ke customer.. die cakap sehari.. see.. da 5 hari kot saye tunggu.. bile saye argue macam tu die cakap customer problem.. cantik muke saye.. saye problem.. kau janji tak reti nak tepati.. bile suruh posman call mintak direction kate kredit posman bukan free la.. geram tak geram? da memang kerje diorang.. 

last sekali saye call posman tu.. tinggi jugak la suare saye.. bebelbebel terus bagi phone kat dear husband.. taku teroyan kat situ.. naye.. hahaha.. lastlast DH deal ambil dekat petronas berdekatan rumah kami time maghrib.. tu pon sebelum tu posman tu mintak saye pergi ambil barang tu kat office GDEX.. lagi la saye geram.. saye siap sound.. saye bayar mahalmahal nak korang hantar kat rumah.. bukan nak korang arahkan saye datang office ambil.. dekat 20minit jugak dari rumah ke GDEX.. kalau pergai balik? lepas tu siap pesan datang maghrib sebab barang kat die.. die tak sampai office lagi.. hangin tak hangin..

jangan risau.. alhamdulillah barang tu da ade pon kat saye.. :) sebenarnye saye risau jugak tinggitinggi suare kat derang.. takut barang kite rosak ke ape kan.. tp semuenye ok.. tak rosak pon.. da bersame saye sebulan da pon.. nak tau barang tu barang ape?

terkoyak sikit.. tapi dalam ok..

alhamdulillah.. ni la barangnye..

setelah setahun menyusukan ufairah.. baru dapat merase pump impian semue ibuibu yang menyusukan.. terime kasih DH.. hadiahkan saye pump ni.. syukur sangatsangat.. sekarang saye boleh pump dekat cubicle sendiri sambil tulis blog dan BW.. kalau tak kene masuk dalam stor fail.. tapi tu la.. mase nak setting pump.. corong tu kan.. saye kene pergi bilik fail.. tak berape nak pandai lagi..



eeeeee.... oooooo.. ke nenoneno..

assalamualaikum..

heaven rasenye bosbos takde.. dari semalam sampai esok.. tapi bos ade tinggalkan kerje.. takpe la.. buat sikitsikit la.. hihi.. hargai diri time ni.. boleh berjimba sikitsikit asal tak lupe diri.. kankan.. jom cerite.. tajuk atas tu cer bace sambil ikut rentak bunyi ambulan..

sebenarnye.. last week saye keluar dengan DH dan ufairah.. kami naik motor je.. selalu pergi pekan kajang taknak lalu jammed naik motor la. tapi kalau sampai ke jalan reko ke.. sungai chua ke.. saye takut nak bawak motor.. risaukan ufairah..

bile da puas jalan ufairah meragam.. ape la anak dare ni.. tak bagi peluang betul.. terpakse ibu dan abah balik.. baru nak panjang langkah.. kebetulan atas motor ufairah buat perangai.. tapi alhamdulillah.. kesabaran masih tak teruji.. boleh tahan sabar maksudnye.. ufairah da ekk eekkk.. keraskan badan.. rindu pulak dekat ufairah bie cerite tentang die.. mase berenti dekat trafic light.. lampu merah kan.. takkan hijau nak berenti.. tibetibe..

tibetibe ambulan lalu.. siap lampu dan bunyi.. eeeee... ooooo.. eeeee.. ooooo.. kalau budakbudak punye bunyikan nenoneno.. ufairah terpegun.. kan lampu merah kelipkelip dan bunyi yang kuat.. ufairah pandang je.. lepas tu ufairah diam.. tak lame lepas tu keluar bunyi dari ufairah.. eeee.. oooo.. hahaha.. ketawe saye dan DH.. agak ufairah diam lame ufairah fikir cemane nak buat bunyi tu kot..

ufairah suke sangat tiru perkataan yang orang lain cakap.. antare perkataan yang ufairah da ikut setakat ini.. cantik.. habis.. sedap.. aammm nyamnyam.. nomnom.. jom jom.. banyak lagi la.. lepas tu kan.. ufairah da pandai sambung zikir.. bile atuk ufairah zikir.. astagfirullah hal.. ufairah sambung.. ajimmm.. cute sangat.. oppss.. sori ye.. terlebih puji anak sendiri.. semoge anak ibu menjadi anak yang solehah.. amin..


Monday, February 25, 2013

dulu dan sekarang..

assalamualaikum..

tengah hari tadi sebelum tunggu lunch hour saye ketawe sorangsorang.. rase nak menangis pon ade.. sebab tak sangke kami da sampai tahap macam ni.. kami tu siape? saye dan dear husband la.. hihi.. nak tau ape saye buat? saye bace email duludulu punye duludulu.. tahun 2009.. 3 march 2009..

tahun tu la tahun perkenalan kami.. :) alhamdulillah.. tak sabar tunggu 3 march 2013.. genap 4 tahun kami kenal.. kawen da 3 tahun lebih.. hahaha.. kekdahnye bercinte lepas kahwin.. mase tarikh 3 march 2009 kami kawan kot email.. kenal ikut forum cari sebelum tu.. mule saling mengenali kot email.. secare personal la kan.. 3 march 2009.. takde chattingchatting.. tak pernah kami chat kot mirc ke ape..

bace emailemail dulu.. memang kelakar.. nampak macam duedue nak cover malu.. yela.. baru nak mule berkawan.. no fon pon takde lagi.. hihi.. tapi tak sangke percintaan internet kami berjaye.. bukti? ufairah.. hahaha.. alhamdulillah.. perancangan Allah kan.. bagi saye cukup indah.. saye bahagie.. terime kasih abang!~

nanti la.. kalau rajin 3 march 2013 saye nak tepek gambar email kami.. hahaha.. lawaklawak.. boleh buat kenangan kot..

notakepale           > saye tak pernah jemu bace entry awal perkenalan kami.. rase macam bertambah sayang..  hahahaha.. sile muntah sekarang.. pengakuan ikhlas..

hargailah kurniaan Allah..


Lihat dan renungkanlah sejenak, bila nafsu mula menguasai segala kewarasan di nyah ketepi, menggadai diri pada pujuk rayu, tergadai maruah dan mangsanya adalah seorang bayi yang dibiarkan seperti sampah dan dihurungi semut. Kejadian di pondok tunggu bas Institut Veterinar hari ini. Tahniah besar ganjaran kepada mereka yang menyelamatkan bayi malang ini.

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah


ayat di atas di ambil dari facebook kenalan saya.. sebanarnye ayat tu berkaitan dengan seorang bayi yang sangatsangat comel.. dibuang ibunya.. sedihnye ya Allah.. bayi tu sangat comel.. tetibe rindu bau bayi.. wangikan.. lembutkan.. tenangkan.. tapi sayang.. tergamak seorang insan bername ibu membuang anaknye.. saye taktau ape yang ibu tu fikir sampai tergamak buat macam tu..

ni la bayi tu.. sayu sangat hati tenung wajah bayi ini..

sembilan bulan mengusung.. membawe ke mane sahaje.. keluar pulak bukan senang macam keluarkan barang dari beg.. jerih perit suke duke dari awal kehamilan sampai akhir saat kelahiran bersame.. sampai mase anak ditinggalkan.. mesti ibu tu sedih... tapi anak tu lagi sedih.. baru sehari tengok dunie da terbiar.. mesti baby tu tercaricari pelindungnya.. Allahhuakbar.. sakit tekak saye menahan tangis mase entry ni di taip.. 

kesian bayi tu.. kemungkinan besar tak dapat kolestrum dari ibu.. kesian bayi tu.. hidup tanpe belaian kasih seorang ibu.. kesian bayi tu.. tak dapat merase kehangatan.. dakapan kucupan seorang ibu.. rase macam nak terbang pergi dekat bayi tu.. usap cium peluk susukan biar jadi mahram kepade keluarga saye.. tapi siapalah saya nak buat tu semuekan..

bayi itu berada di hospital sekarang ni dan mungkin akan dihantar ke rumah kebajikan.. kesian bayi itu.. di awal permulaan hidupnya sudah tercaricari siapalah ibu.. siapalah ayah.. hidup tanpa belaian kasih sayang ibu.. cume dibuang umpana tidak bernilai sedangkan bayi itu adalah ahli syurga.. sedih di usia sehari dua sudah diduga sebegitu rupa.. semoge tabah wahai bayi.. ibu doakan kamu baikbaik saja..


notapengajaranhati         > akhirnya gugur air mata ku..



skin to skin..

assalamualaikum..


da lame rasenye saye tak share tentang breast feeding.. asyik pasal ufairah je.. yela.. pasal breast feeding ni pon pasal ufairah jugakkan.. alhamdulillah ufairah da setahun sebulan seminggu sehari fully breast feed.. tak sangke saye boleh sampai tahap macam ni.. ikut ticker kat bawah ni ye umur ufairah..


hari ni saye nak cerite tentang skin to skin.. macam saye memang tak pernah buat skin to skin sebab ufairah memang suke sangatsangat dekat botol susu kurniaan Allah ni.. selalunye orang yang akan skin to skin ni orang yang anak die reject untuk direct feeding.. sebabsebab anak taknak direct feeding keliru puting, growth sprout (kalih bulan).. tapi kalau growth sprout akan kembali macam biase.. jarangjarang anak reject terus melainkan ibu tak usehe nak bagi..

majoriti seminar yang saye attend akan bercerite tentang skin to skin ni bile anak reject untuk direct feeding.. skin to skin ni nak buat die senang je.. ko cakap senang.. ko tak pernah kene ok la.. ikut praktikal la kan.. kire ibu kene cloth free.. anak pon same.. samesame gabungkan kulit (betul ke ayat ni?).. ala.. kire bagi kulit ibu dan anak bersentuhan.. terutame dekat bahagian dade.. buat sekerap mungkin.. perlahanlahan intro kan nipple untuk anak.. mungkin ambil mase.. ade yang sampai berbulan.. ade yang berminggu.. tengok penerimaan baby yang penting ibu dan baby kene selese.. bukan nak takutkan.. tapi realiti.. yang penting ibu jangan putus ase.. anak pasti kembali pade fitrahnye..

selalu rangsang anak.. urut anak tetambah bile anak ade dekat dengan dade.. jadikan dade kite satu tempat yang selamat untuk anak..  yela.. kat dade tu la anak boleh dengar degup jantung kite.. selame 9 bulan bunyi tu la yang baby dengar.. kire bunyi paling hampir dengan die.. kalau anak nagis pujuk dan pujuk lagi.. kalau nak pakse sikitsikit boleh.. jgn terlebih pakse.. takut trauma..

sebenarnye.. bau dekat nipple ibu ok ini entry lucah.. tu same macam bau air ketuban.. percaye la.. sebab tu mase anak kite baby.. anak kite boleh merangkak ke nipple.. baby mencari sesuatu yang die da biase bau.. lagi satukan.. bayi yang baru lahir suke sesuatu yang bulatbulat.. macam muke kite.. nipple kite.. memang Allah da jadikan macam tu.. jadi pade ibuibu yang anak die reject untuk direct feeding.. berusehe la.. yakin bahawe baby akan kembali pade fitrahnye.. jangan risau..

notabawahentry     > sebenarnye ini entry khas untuk seorang blogger yang sedih anak takmo direct feeding.. lupe link.. malas nak cari.. dushdush.. ko memang pemalas fifi.. semoge berjaye.. saye doakan anak awak nak direct.. usehe.. caiyokcaiyok..

ekspo buku islam 6 putrajaya..

assalamualaikum..

baru sempat nak review kot.. hahaha.. mesti ramai da pergi kan? tapi rasenye tak kot sebab hari ni baru gaji.. kankan.. kat putrajaya ni ade ekspo buku islam 6.. saye da pergi jumaat lepas tapi hari ni saye baru nak review.. tak sempat kot jumaat tu sebab masuk office pon dekat pukul 4 petang.. terus buat kerje sikitsikit.. pump susu.. balik.. terus tak sempat nak mengupdate..

pesta buku ni ok la.. best la bagi saye.. tapi kepade yang minat bukubuku islam je kot.. kat sini memang penuh dengan bukubuku islam je.. booth pertame yang saye cari PTS.. hihi.. memang minat penulis Abdul Latip Talib.. tapi sayang buku tulisan Abdul Latip Talib semue kami da ade.. kalau takde pon yang kecikkecik.. yang kompilasi semue kami da rembat!~

karnival ni dekat dewan cempaka sari, kompleks perbadanan putrajaya, persint 3.. mule jumaat lepas sampai ahad ni.. ( 22 februari 2013 - 3 mac 2013) seminggu lebih.. jadi boleh la pergi enjoy tengok bukubuku yang best kat sane!~ dari pukul 9 pagi sampai 8 malam.. weekend tutup lewat sikit kot.. sekian laporan dari saye..

poster ekspo buku islam ni!~


Friday, February 22, 2013

ekh.. da ade la..

assalamualaikum..


da ade la iklan nuffnang saye.. nampak tak kat atas tu? warne oren.. cute!~ berjaye saye menggodek sane sini.. hahaha.. nak letak jugak.. padahal tak pernah earn apeape pon.. cash out ape ntah lagi.. saje sukesuke je.. nanti nak try letak kat tengahtengah pulak.. nampak cerie sikit ade bende gerakgerak kat blog.. 

notakakitangan     >ade pesta dekat putrajaya ni.. kalau sempat lunch nanti saye pergi dan review!~

internet slow..


assalamalaikum..

internet problem.. nak up entry pon kene refresh banyak kali.. tak lalu da kot.. lagi pon hari ni da jumaat.. minda da fikir weekend je.. hihi.. rase macam nak cuti isnin.. nak berjimbajimba dengan DH.. bestnye.. jarang dapat mase berdue sekarang ni.. kene angkut awek cumil tu..

semalam saye kursus.. tajuk kanser dan anda.. jumpe kanser survivor.. rase macam.. adoi.. takutnye.. bilebile mase kite boleh kene kan.. sekarang makanan segere macammacam.. kite tau sedap tekak je.. memang la orang kate sementare sihat baik makan.. sakit nanti rugi.. sekarang ni baru sedar diri.. 

rase macam nak makan banyak sayur dan buah.. anti oxidant.. memang saye suke makan sayur.. tapi sekarang ni da kurang.. lepas ni nak kene mule balik.. baik cegahkan.. badan kite nak pakai lame.. kalau panjang umur la.. takkan da berumur nak mengire penyakit.. mintak jauh la kan.. moge kite sihat selalu..

notakaki--> bagipetuenakkurussikitboleh?

Thursday, February 21, 2013

kerat 14 eh 14 kerat? mane satu ni??

assalamualaikum..

semalam pergi tengok cerite kerat 14.. name tajuk entry ni sempene member saye yang asyik tersasul cakap 14 kerat.. ingat pantun ke.. hihi.. ade ke pantun 14 kerat? cerite ni ringan sangat bagi saye.. pelakon sikit je.. hahaha.. 

nak kate ganas sangat tak jugak.. tapi yang saye terkilan.. ade scene dalam disco.. perempuan separuh bogel menarinari.. dengan adegan siti saleha dengan sorang pelakon lelaki agak mengghairahkan.. bagi saye la.. kot la ade kate saye kampung sangat. tak kesah la.. yang terkilan tu.. kod cerite tu P13.. kire budak sekolah menengah boleh la masuk tengok.. rase macam tak sesuai sebab mase dalam panggung tu ade budakbudak umur tingkatan 2 atau 3.. macam tak patut derang tengok cerite tu dengan kawankawan sahaja tanpe di pantau orang dewase.. ok.. aku orang kampung.. saye takut generasi akan datang..

cerite tu tentang sorang lelaki kacau awek aaron aziz.. gune minyak pengasih ok.. lepas tu aaron aziz terbunuh lelaki tu.. lelaki tu sebenarnye nak mempergunakan awek aaron.. die saje buat siti saleha ghairah lepas tu ambil rantai (hadiah harijadi dari aaron), earring dan purse.. nak memcuri kot.. bile aaron nampak aksi derang.. tu yang bergaduh sampai terbunuh.. rumah tu pon terletak dekat tingkat 14..

tak boleh bla sangat aaron jadi penjenayah sebab muke aaron tak ganas.. ganas lagi muke polis kat dalam cerite tu.. hihi.. tapi paling tak best ending die.. saye tak setuju.. walaupon itu la hakikatnye.. nak tau ending? tengok la cerite tu. bagi saye boleh la.. 3/5 kot..

notakaki--> maaf la ye.. saye memang tak pandai nak review cerite..


posing tepi pantai..

assalamualaikum..

cerite tentang worsless wednesday #15.. ni kisah kami ke melake.. ade di sini sini dan sini.. selepas check out saye ajak DH ke pantai.. saje nak ambil gambar ufairah dengan cermin mate bingkai bulat tu.. hahaha.. saye beli set mainan doktordoktor tu.. sebab saye beli adelah untuk ufairah bergaye.. 

malangnye awek tu takde mood.. nak kate mood lari ke laut da memang depan lautkan.. ufairah tak berape sihat sebanarnye.. dengan ufairah panjatpanjat terantuk sampai luke bibir dalam.. memang bertambah bad mood la.. saye mase tengok darah dalam mulut banyak sangat saye panik terus past ufairah ke DH.. paling saye risau gigi ufairah patah.. selamat ade lagi gigi comel ufairah.. aset tu..

selalu tengok laut excited.. mase tu muran je.. macam layan perasaan.. lepas tarik perhatian ufairah separuh mati.. baru la awek tu nak tersenyum.. da posing dekat setengah jam kami gerak ke coconut shake original klebang.. masuk kerete ufairah terlentok terus tertidur.. patut la awek tu takde mood.. settle semue balik rumah rest puaspuas bagi ufairah recharge..

ibuyang semakin berkembang pon nak enterframe!~



Wednesday, February 20, 2013

wordless wednesday #16

assalamualaikum..

baru balik tengok cerite ni.. tiket murah kan hari rabu..

 
nak cerite lebih tak boleh.. wordlesskan hari ni.. esok ye saye publish.. hari ni saye draf dulu..

notakukukakipanjang--> esok saye kursus sehari.. tak BW kot.. maaf kawankawan.. tapi saye ade tinggal 2 entry untuk korang:)

wordless wednesday #15

assalamualaikum..

saye tak sihat mase ni..
takde mood nak posing..
tapi bile abah bawah kat gigi air.. saye excited..





Tuesday, February 19, 2013

pilih yang mane satu..

assalamualaikum..

pilih la mane satu yang berkenan di hati.. buat minum petang pon sedap sambil minum teh o atau kopi o.. semue gambar saye ambil dari google lepas tu gabungkan.. kalau saye boleh pilih.. rase nak pilih semue je.. sebab kadangkadang terase nak makan kuih manis.. kekadang rase taknak makan manis.. sedapnye kuih..

da cukup sehari satu..

assalamualaikum..

berpulashempas.. berlumustungkus.. akhirnye saye berjaye mencapai target untuk update satu hari satu entry.. even tak berjaye update harihari tapi saye berjaye menyamakan jumlah hari dan jumlah post setakat 19 februari 2013.. dari satujanuari2013 sampai sembilanbelasjanuari2013 lima puluh hari kan? jadi entry ni entry ke 51.. berhasil jugal useha saye..

korang da cayekan bile tengok gambar kat atas tu kan.. ni as at hari ni je.. akan datang taktau la.. moge saye makin beersemangat untuk mencoretkan sebanyak mungkin kisah keluarga kecil kami buat tatapan di masa akan datang.. amin.. 

waaa... tuuuuu.. *sambil terkinjakinja..

assalamualikum..

paham tak tajuk tu? hahahaha.. name pon tak reti bubuh letak tajuk.. jenuh fikir nak letak tajuk ape.. kekdahnye tak kreatifkan.. nak buat cemane.. tak kesah la.. orang tak faham tajuk faham cerite pon jadi la..

sebenarnye tu ayat ufairah.. mase ufairah nampak taman.. kalau tengah duduk pon berdiri sambil tangan tunjuk taman.. kalau ufairah demam.. duduk terlepek muke macam ayam berak kapur.. try bawak naik motor tak pon kerete.. melepek kat dade ibu tak pon abah.. tapi bile nampak taman.. terus hilang demam.. terus hilang lepek semue.. 

naik motor lagi la.. siap berdiri dengan tangan tunjuk taman.. kaki terkinjekinje.. anakanak.. kalau tengah sedih.. minda fikir masalah.. boleh terbang sekejap masalah.. saye kalau risau ufairah tak sihat.. melepek kat rumah.. saye bawak ufairah ke taman.. atleast dapat tengok ufairah senyum ketawe.. kadangkadang rindu senyum tawe ahli syurga tu.. yela.. da selalu aktif tersenyum sengeh ketawe tetibe diam je..

kadangkadang lalu taman pon ufairah akan senyum tunjuk taman.. kalau tak berenti ufairah pandang je sampai hilang dari pandangan.. kadangkadang kesian.. tetambah time hujan.. mase kecikkecik ni boleh la lalu even taknak singgah.. nak ajak balik dukung je.. nanti bile da dapat kaki.. da tau taknak balik.. naye ibu abah.. kene cari jalan takde taman la kan.. hihi.. 

alhamdulillah.. saye banyak kenalkan ufairh dengan taman dari mainanmainan.. ibuabah kedekut.. nak jimat je.. tak dela sampai tak belikan langsungkan.. tapi saye memang teringin nak besarkan ufairah dengan aktivitiaktiviti yang melibatkan ramai orang.. yang 'unplug'.. taknak ufairah asyik dengan tab ke android ke.. main sorangsorang dengan dunie sendiri..

Monday, February 18, 2013

kelantan terengganu part #3

assalamualaikum..

jom sambung entry zaman batu tahun lepas.. entry sambungsambung ni da part #3.. holiday sambil menyelam minum air tu.. last entry part #2 ade kat sini.. banyak sangat gambar dekat entry tu..kali ni nak cerite aktiviti kami sebelum ke tempat itu.. mulemule saye ke sane memang budget nak masuk taman tamadun islam.. tak tau pon ade cruise sungai bagai.. setelah melepak dekat 10 minit dekat jadual kadar bayaran.. yela.. tak tau pulak kat situ ade cruise.. kirekire punye kire kami ambil ticket gabung.. taman monumen atau taman tamadun islam dan cruise sekali.. harga tiket RM33 untuk 2 in 1 pakej ni..

harga ticket..

lepas beli ticket kami decide nak naik cruise dulu.. best sangat.. duduk atas bot dengan angin petang.. dalm 45minit dalam cruise.. satusatu kampung jurucakap tu perkenalkan.. bagitau sejarah.. tengok perkampungan nelayan.. memang heaven la.. terus lupe kesibukan bandar.. lepas tu bile sampai kat masjid kristal cruise tu berenti sekejap untuk tangkap gambar.. lepas tu terus jalan ke jeti (yeke jeti) untuk kami turun.. da sampai kan.. lepas tu kami terus ke taman monumen.. gambar? jap..  
 
gambar kanan atas tu da macam ufairah pakai jubah konvo.. hihi..

notacagudikukukaki --> belajar menaip secare ringkas..   kelantan terengganu part #1  di sini..





appreciated..

assalamualaikum..

saye rase sangat terharu bile dapat comment macam ni.. 

'tq dear for your nice view..sgt membantu..saya pn tgh cari SSC gak ni..b4 ni da ada wrap...tp tak praktikal nk wrap dlm rmh..eheh..tgh..kalau pakai boba ssc ni sambil back carry dlm rmh selesa tak?'

specialkan sampai saye buat entry.. hihi.. bukan ape.. saye rase seronok sebab dapat bantu orang.. tak sangke entry saye yang ni sangat membantu orang lain.. padahal tulis sajesaje je.. kembang sekejap ibu ufairah ni.. bukan ape.. kalau boleh saye nak ajak semue org berbabywearing.. sebab bile orang tu feel.. anak pulak feel safe.. memang heaven.. entry tu ade kat sini.. mane tak sangat membantu.. saye membebel punye la panjang.. ade jugak yang nak bace.. alhamdulillah..

give up!~

assalamualaikum..

setelah puas berusehe.. mengorek menekan segale bende yang boleh ditekan di dalam website nuffnang,, saye give up.. hahaha.. tak reti deh.. dulu ade banyak button..sekarang button sikit sangat.. tapikan.. saye berjaye buat iklan nuffnang tu lebih besar.. hahaha.. tak caye tengok ni..


ade pulak alaala poll.. ntah la.. da lame kot tak bukak nuffnang.. tetibe di monday blue ni nak letak iklan.. da takde keje sangatkan.. saye nak letak kat atas alaala header tu tak lepas.. puas tepek kod.. biar la.. nanti bile rajin saye belajar lagi cara nak letak iklan nuffnang dekat blog.. kan.. bile tu taktau.. 

notakukukaki--> nuffnang punye pasal.. cerite tentang keluarge kecil da takde.. takpe.. entry lepas ni mesti saye cerite tentang kami.. mungkin tentang holiday.. :)

macam mana nak letak iklan nuffnang..

assalamualaikum..

baru sekarang terbuka hati nak letak iklan nuffnang besarbesar.. iklan nuffnang saye kecik sangat.. kecik ok lagi.. tapi sebenarnye macam takde pon iklan tu.. sedih la pulak tengok..baru sekarang saye sedar saye ade iklan nuffnang.. hahaha.. mungkin sebab kecik dan tak rupe iklan kot..


cube tengok iklan nuffnang tu.. ala.. yang dalam kotak merah ade anak panah hitam.. tak macam iklankan.. sedih betul saye.. saye godekgodek website nuffnang.. tapi tak jumpe pon.. ade siapesiape boleh tolong saye? terime kasih banyakbanyak..

Saturday, February 16, 2013

stadthuys dan jonker walk..

assalamualaikum..

lepas pergi sini.. kami bertige terus jalan kaki ke stadthuys.. payah betul nak mengeje stadthuys ni ha.. hihi.. stadthuys ni bermaksud dewan perbandaran dalam bahase belande.. saye asyik lalu naik kerete je depan bangunan stadthuys ni.. kalau singgah time jalanjalan pon setakat a famosa je.. teringin nak pergi sini.. sebenarnye dalam hati meronteronte nak ke jonker walk.. tak tau kenapa.. orang kate tangkap gambar kat sane cantik.. 
mase nak ke stadthuys ni ufairah nampak penat.. menyandar je kat belakang DH.. memule kami ingat nak naik beca.. tapi sebab badan kami ni besarbesar takut orang beca tu tak larat nak kayuh.. hahaha.. jadi kami pon jalan slowslow.. sampai jugak tau.. kat bangunan stadthuys ni takde ape bagi saye.. cantik lagi a famosa.. da orang memang minat a famosa kan.. ade muzium kot.. ok.. kot ye sebab saye tak confirm.. tak pulak saye masuk.. da lewat petang lagi pon.. keluar rumah pon pukul 5petangkan.. kalau awal pon saye takut nak bawak ufairah masuk muzium.. orang cakap tak elok bawa budabudak kecil masuk muzium.. barangbarang lame kan banyak kat sane..
..saye sempat NIP ufairah..

lepas berenti susukan ufairah.. lepaklepak tepi air pancut.. terus kami jalan ke jonker walk.. mase tu nak dekat maghrib.. terus niat jama' akhir la.. mase nak jalan ke jonker walk ufairah nangis sakan.. mesti ngantuk or nak susu ni.. nampak hard rock terus saye berenti kat luar.. bukan dalam ye.. susukan ufairah dekat tepi sungai.. hihi.. agak ufairah da puas masukkan ufairah dalam boba dan kami teruskan berjalan ke jonker walk..
ufairah da lame sampai london mase tu.. tidur je die.. saye dengan DH jalanjalan sambil pegang tangan berduaduaan la.. syok!~  jalan laju la jugak sebab takut gelap sangat nak jalan ke datran pahlawan tu takut.. risaukan kite bawa anak kecik.. saye round kat pasar malam jonker walk je.. tak ambil gambar sangat pon.. tak beli apeape pon.. teringin.. tapi bile fikir bukan keperluan terus saye 'tanam' hasrat tu.. membazirkan.. habis jalan pusing balik.. naik kerete singgah kedai makan.. balik sembahyang.. tunggu abah balik dari kajang.. tidur.. abah saye memang.. buat melake kajangmacam kajang KL.. 
kami ontheway ke balik dari jonker walk.. ufairah baru bangun mase ni..

Friday, February 15, 2013

bile da mengantuk..

assalamualaikum..

entry kali ni entry puji anak.. hihi.. semue parents mesti puji anak sendiri kan? mesti tengok anak kite la baik..  anak kite segalenye la kan.. tapi jangan terlebih puji.. meluat orang yu.. hahaha.. bagi saye kalau setakat nak cerite hal anak tu ok lagi.. sebab saye pon buat.. dushdush.. tapi kalau harihari update anak saye pandai.. anak saye dapat 5A.. anak saye itu ini.. urm.. lamelame saye pon bosan bace.. tapi paling saye suke bace bab perkembangan anak. boleh jadi inspirasi, boleh comparekan dengan anak kite.. kire benchmark la kan.. buakn nak bezebezekan anak kite..

sebelum puji ufairah.. saye nak complain sikit perangai awek ni.. nak bagi cerite ni balancekan.. sebelum puji complain dulu.. ufairah ni sangat susah nak duduk dalam car seat.. paling lame boleh duduk 5-10 minit.. lpeas tu mula buat bunyi.. eeekk eeekk die tu.. geram je.. kekadang saye buatbuat tak dengar.. bile ufairah da nangis teruk baru angkat ke depan.. kekadang saye jeling jugak kebelakang.. tengok ufairah sambil eeekk eeekk pandang kite.. ciss.. pandai betul..

ade la 4 5kali ufairah baik sangat duduk dalam car seat.. time berjage.. kalau time tidur memang sentiase behave.. baik je..  time mood baik.. boleh la ibu dan abah fefeeling bercinte.. hahaha.. sekarang ufairah da makin besar.. da boleh tertidur sendiri.. mase kami on the way ke taman tasik shah alam.. ufairah tertidur dalam car seat.. bagi botol je.. bukan botol susu.. tapi botol TT gune straw.. dari kajang sampai la shah alam.. kalau da mengantuk sangat boleh la macam tu.. bile da sampai.. ufairah bangun.. saye susukan.. bagi makan.. baik mood ufairah untuk main.. bukti? jap!~




tenang.. lega..

assalamualaikum..

hari ni saye nak cerite tentang saye.. hihi.. kalau cerite tentang saye memang pendek jela entrynye.. takkan nak cerite tentang ufairah je kan.. nanti bosan pulak orang bace.. nanti takut pulak orang kate.. asyik hal anak je.. kekadang ibu pon nak enter frame.. takkan anak je kan.. name pon blog keluarge kecil.. bukan blog ufairah.. hahaha.. ape la yang saye merepek pepagi ni.. agaknye excited sangat kot.. da hilang beban, keserabutan kat minda ni.. 

sebenarnye kesibukan yang saye alami kebelakangan ni da berakhir.. alhamdulillah.. hari ni boleh lepaklepak sambil pump susu.. hihi.. ingat office ni kau yang punye ke? hari ni kerje saye cume kemas tempat sendiri kot.. kan nak 5S.. jadi boleh la lapangkan minda sekejap.. alaala refresh la.. tapi tak jugak sebab banyak to do list yang menanti.. manemane urusan kaunter saye akan pergi sebelum rehat ni.. harap boleh settle semue yang tertunggak..

memang terbukti saye penat.. semalam saye tertidur lepas sembahyang maghrib sampai pagi.. pakai baju kerje tau.. memang jenis mandi malam.. sebelum tidur.. hahaha.. DH kejut tanye 'makanan anak cemane.. da masak..' saye cume jawab.. 'sempat pagi esok..' bangun pagi saye bising sebab DH tak kejut saye.. rupenye dialog kat atas tu terjadi dalam keadaan saye tak sedar.. selamat esok cuti.. boleh sambung rest..

sebab takde story pasal ufairah.. saye letak la gambar doktor kecil saye ni..

Thursday, February 14, 2013

a famosa melake

assalamualikum..

saye taktau kenape.. bile nak update entry saye lemah dengan satu bende ni.. bende ni tu kan.. nak pilih tajuk.. nak letak tajuk saye tak reti.. adoi.. sebenarnye ni masih entry melake.. sehari selepas minum coconut shake.. lepas 'check in' rumah abah keluar la mentol kat kepale ni ajak husband pergi jonker walk malammalam.. tapi malangnye hasrat terpakse ditanam sebab kami travel tanpe membawe carrier mahupon stroller.. 

cemane nak jalanjalan kalau takde bende alah tu? ufairah tu mau 10kg+.. try korang cube g jalanjalan sambil dukung guni beras.. saye pon call la kajang tanye abah nak balik melake tak.. alhamdulillah malam tu abah nak balik.. kirimkan boba la.. abah balik malam tu subuh esoknye da balik kajang balik.. 

jadi esoknye panjang la langkah keluarge kecil kami.. saye kalau nak pergi jalanjalan kat melake ni saye mesti nak pergi a famosa.. saye suke pergi situ.. tempat tu cantik bagi saye.. tiap kali pergi saye mesti panjat sampai atas.. mengah jugak la da lame tak panjat.. first time bawak ufairah.. ufairah sangat seronok.. tersengih je.. kite tengok gambar je la ye..

gambar bawah sebelum mendaki tangge.. gambar atas abah tengah carry ufairah sampai ke atas.. kalau naik stroller?

gambar kat atas puncak a famosa..

gambar kat bawah.. bawah kiri ufairah da penat mainmain ketawe kat a famosa.. perjalanan diteruskan ke.....

sedikit info tentang a famosa.. terletak di belakang dataran pahlawan.. saye selalu parking kat dataran pahlawan dan jalan keluar sampai ke a famosa.. masuk adelah percume.. hihi.. sebenarnye kat sini takde ape pon.. alaala muzium je.. tapi saye suke suasane kat sini dan pemandangan yang cantik.. nampak laut semue.. memang strategik la jadi kubu zaman duludulu.. kalau nak cerite tentang sejarah.. tak mampu la pulak..

saye suke sangat gambar kat bawah ni.. saye ambil gune mode landskap.. buat cover picture kat facebook pon cantikkan..




Wednesday, February 13, 2013

sorry ufairah..

assalamualaikum..

13 februari 2013.. 7.00PM.. saye masih di office sementare husband outstation di terengganu.. waallaaa.. macam takde anak.. duedue sibuk.. anak terbiar.. selamat ade atuk dan opah.. TQ ummi dan abah.. 

'maafkan ibu sayang.. ibu tak bermaksud.. ibu sangat sibuk.. sebelum balik ibu pump susu untuk kamu sambil buat kerje.. ibu da nak stop pump ni.. nak kemaskemas dan balik jumpe kamu'

sebenarnye entry hari ni semuenye auto publish kecuali entry ulang tahun pernikahan dan entry ni.. sekian..

notakukukaki--> entry pendek alaala status facebook.. kepale da tingtong!~

WW #14

assalamualaikum..

seperti yang dijanjikan di entry lepas.. gambar di rumah makpak saudara.. kebetulan mase kami sampai derang takde.. melepak kat depan dulu la..

memang trademark rambut macam tu ye.. gambar atas tu kat pangkin depan rumah makpak saudare.. gambar bawah kanan.. muke abah da penat layan awek tu.. hahaha.. 

awek manfaatkan mase tengok upin ipin.. gambar tengah tu pemandangan depan rumah makpak saudare.. bukan gambar rumah singgah abah..




coconut shake original klebang.. melake 31 january 2013

assalamualaikum..

31 januari 2013 kami check out dari hotel pantai putri.. takde yang menarik pon hari tu.. bangun lewat pagi tu sebab malam kami minta tukar bilik.. bilik air cond rosak jadi tunggu punye tunggu dekat pukul 2 pagi baru boleh tukar bilik.. salah kami jugak sebab tak inform awalawal.. takpe.. asal boleh tidur.. ok la.. bangun pagi pergi breakfast.. naik atas kemaskemas barang check out..

on the way balik rumah abah kami singgah coconut shake klebang.. kali ni kire da due kali singgah.. ramai tau kat coconut shake ni.. kalau beli bungkus kene beratur panjang.. kalau minum ade kedai die dekat dalam sikit.. masuk simpang.. bungkus kat luar tepi jalan je.. saye da try yang kedai luar dan dalam.. sedap lagi yang dalam mungkin sebab smooth sikit kot flow pelangganpelanggan yang datang.. yela boleh duduk makan kuih makan nasi lemak bagai.. kalau kat luar kene beratur berdiri..

ni bukan kedai tu.. ni pondok simpan kelape.. orang tu datang ambil kelape untuk bawak ke kedai luar.. (tepi jalan)

selame ni saye singgah miumminum lepaklepak lepas tu terus beli bungkus dari kedai kat dalam tu.. memang sedap lagi la dari kat luar.. semalam saye singgah lagi.. tapi beli bungkus dari kedai kat luar.. tak sesedap kat dalam.. beratur panjang.. dekat 20orang lebih.. kedai ni sentiase penuh.. dengan orang korea pon datang minum.. siap tangkap gambar sampai ke tempat buat.. pening jugak tengok.. tak sangke kedai macam ni boleh terkenal sampai tahap macam tu..

ni mase hari kerje saye datang.. kalau hari cuti bawah khemah merah ni derang tambah meje.. ade yang beratur tunggu tempat kosong..

sedap la rase cocnut shake ni.. kalau di bandingkan dengan coconut shake lain sekitar melake yang pernah saye rase.. tak best la kalau nak sebut name kedaikan.. tapi yang lain tu sedap jugak.. kalau terdesak malas nak pergi yang jauh saye pergi jugak kedai coconut shake yang lain..

coconut shake kami..

close up sikit.. yummy.. sedap minum mase cuace panas..

juadah sampingan..

tuan tanah sempat NIP..

awek sempat tidur di sini :)

lepas minum lepas makan kami pon terus bergerak ke rumah singgah abah.. sebelum tu singgah ambil kunci di rumah makpak saudara berdekatan dengan rumah singgah abah.. walking distance je pon.. gambar di rumah makpak saudara saye upload untuk next entry.. buat WW even ade entry yang berkatekate on wednesday..






::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...