Wednesday, December 31, 2014

NO TITLE..

assalamualaikum..

bile lame tak menulis.. memang susah nak dapat mood.. sebab hari ni hari terakhir dalam tahun 2014.. kene jugak cop entry kat blog ni.. macammacam terjadi dalam mase terdekat ni.. paling sedih keadaan banjir di pantai timur.. Allah hu rabbi.. moga mereka  semua tabah dan sabar,, ikut hati nak je ke sane membantu.. tapi ade penghalang.. tapi percayalah rakyat pantai timur.. saye sentiasa mendoakan kalian..


tak sudah cerite banjir.. cerite kapal terbang pulak.. Allah hu rabbi.. bertimpatimpa dugaan dari Mu.. kite yang tidak terlibat secara langsung pon terkesan.. apetah lagi yang terlibat secara langsung.. moga segala masalah.. pencarian.. dipermudahkan Allah.. korang.. sebenarnye.. ade banyak bende nak cerite.. cume badan saye ni.. lemah lesu..penat..

nak imbas kembali tahun 2014.. tapi tak mampu.. malas.. inshaAllah nanti.. tapi bagi saye.. tahun 2014 tahun yang sangat mencabar bagi keluarga kecil kami.. dari segi kewangan.. hubungan.. segalagalanya la.. inshaAllah.. kalau panjang jodoh saya dengan suami tercinta.. februari 2015 nanti.. kami akan lepas fasa 5 tahun pertama.. alhamdulillah.. tak sabar sangat.. sebab ramai cakap.. bile dah 5 tahun.. keluarge akan teguh sikit.. harapharapnye lah..

tahun 2014.. tahun kegembiraan bagi saya sebab saya dapat melahirkan ulwan secara semulajadi.. saya dapat berada di zon.. di mana saya lupa akan semua hal dunia.. segalanya dengan Allah.. sampai saya lupa ufairah.. lupa suami.. yang saya tahu.. mohon dan mohon dengan Allah.. tiada siapa yan boleh bantu kita kecuali Allah..

tahun 2014.. tahun yang menduga dari segi kewangan.. sebenarnya.. kami dah beli rumah.. alhamdulillah.. saye tak pernah cerita lagi dekat sini.. alhamdulillah syukur.. dari situ kewangan kami di uji.. dan lagi teruji bila tabung simpanan untuk kami pergi bercuti hilang.. +-RM2k.. Allah hu rabi.. sedih..

dan.. pada tahun 2014.. kami mula berniaga offline di carboot sale.. ini yang terbaru.. ini yang buat saya penat.. tak larat.. tak bermaya.. tapi saya selalu berpesan pada diri.. takpe.. mudamuda ni nak kerah tenaga.. inshaAllah.. kalau panjang umur boleh rehat.. akan saya berusaha selagi boleh.. ok.. sampai sini je.. bye!~

korang! dah lame saye tak BW.. minggu ni langsung tak menjalinkan ukhwah.. lepas publish je entry ni.. saye akan ke rumah korang.. siapkan kopi!

Tuesday, December 23, 2014

islamic steak house.. wadihana bangi.. steak yang superb..

assalamualaikum..

hari ni nak tulis entry santai.. cerite basi.. 28 november 2014.. dekat sebulan dah.. kebetulan saye snap gambar makanan dekat sane.. ni pon sebab office mate sibuk ulangulang cakap.. 'ambik la gambar makanan ni fifi.. nanti masuk blog kau..' haha.. jadi saye pon snap la gambar.. selamat die ingatkan.. kalau tak.. takde la food review ni.. saye kan jenis buruk lantak.. sampai makanan je nak ngap terus.. hahaha..

makan dekat wadihana ni.. not bad la.. dalam kedai cantik.. interior die saye suke.. tak sarat sangat.. tak simple sangat.. cuma nasib kami waktu tu.. tibatiba black out.. haha.. dalam 20minit.. kena pulak mase tu makanan kami belum sampai.. derang tengah masak kot.. saya siap gurau dengan staff dia lagi.. 'dik.. takde karen ni.. gelap kat kitchen.. jangan hangit steak kami dah la..' sengeh je adik tu..

bile sampai semue makanan.. perasaan saya ok je walaupon kipas tak berpusing.. takde la panas sangat dan gelap sangat.. kedai corner lot.. alaala open air sikit.. boleh je makan.. walaupun kitchen die gelap.. steak die tak hangit.. steak die memang sedap.. lembut.. juicy.. marinate pon tak heavy sangat.. tak tenggelam rase lamb tu.. chowder pon mabeles.. sedap sangat.. kena dengan tekak saya.. saya suke chowder sini lagi berbanding Manhattan fish market.. 

saye makan lamb chop.. ade member makan grilled chicken.. appetizer die caesar salad  dengan chowder.. kami ambil set terus senang.. 1st time kan.. tak pandai nak pilih.. haha.. alhamdulillah.. kenyang.. full dengan set tu.. rasenye set yang saye ambil tu RM18.90 je.. ade appetizer, (chowder/ceaser salad), any steak dengan ice lemon tea..

lepas makan tu memang nekad nak ajak suami makan dekat sini jugak.. sebab worth it la.. :) sedap.. steak yang takde la cincaicincai.. gravy pon.. power.. tak tau la nak describe macam mana.. tapi memang puas hati sampai rase nak datang lagi!~

caesar salad.. kawan punye.. sedap.. 
chowder saye punye.. lagi sedap!! 
steak.. lamb chop.. memang mabeles.. sos die pon.. walla.. korang patut try..

Thursday, December 18, 2014

susu pisang..

assalamualaikum..

entry nak menayang.. haha.. sebenarnye.. mule saye tahu kewujudan susu pisang ni dari blog kak JM.. kak JM punye cerite.. perghh.. memang terliur.. siap cakap rugi beli satu.. patut beli banyak.. dah la beli kat korea.. saye telan air liur je.. tapi dalam hati.. kene cari ni.. hihi.. 

lepas tu.. seminggu due lepas tu.. sepupu post gambar susu pisang ni pualk.. wah.. makin membuakbuak keinginan saye nak minum susu pisang.. saye komen la tanye.. beli dekat mane.. katenye KLCC.. urm.. bercinte nak ke KLCC.. apetah lagi korea kan..

takpe.. lamelame kite lupa la susu pisang ni kan.. akhirnye saye berjaye melupakan susu pisang ni.. sampai satu mase.. minggu ni la.. saye pergi tesco beli barang rumah.. lalu dekat tempat susu dutch lady kotak.. nak tengok pancaran projektor kat lantai.. rasenye banyak tesco ade ni.. ufairah la ajak tengok.. sekali..

saye ternampak susu pisang ni.. 6 kotak.. last pack.. dari lupe susu pisang.. terus teringat.. macam cinta bertaut kembali.. hyperbola gile ayat.. da nampak.. tengok harge.. RM21.90.. tapi sebab da pernah teringat.. lupe.. lepas tu berjumpe.. rembat jugak la.. teringin nak rasekan.. 

balik rumah minum.. nikmatnye.. sedap.. kalau lagi sejuk lagi sedap kot.. esoknye.. pergi kerje bawak sekotak.. minum pagipagi.. sedap.. dekat rumah ade 4 kotak lagi.. tak tau bile nak minum.. saye punye style.. kalau teringin tu.. dapat sikit pon da lepas dah..

inilah susu pisang saye.. versi kotak..

Wednesday, December 17, 2014

kisah adik izz.. short bowel syndrome.. SBS..

assalamualaikum..

dari pagi mengadap blog ini.. link.. http://ekjozbuluh.blogspot.com/.. berat sungguh dugaan buat mereka.. sayu hati baca.. apetah lagi yang mengharunginye.. semoge adik izz cepat sembuh. kalau diberi kelapangan.. saye nak pergi melawat si tembam izz.. nak kenal dengan ahli syurga yang kuat ini.. inshaAllah suatu hari nanti aunty doakan adik izz boleh balik rumah..

gambar adik izz yang saye ambil dari blog abah beliau..

seorang baby yang kuat.. comel.. handsome.. tembam.. semoge kehidupan adik izz selepas ini semakin mudah.. saye tak boleh type lamelame.. makin banyak habuk kat office ni..

korang 
please.. doakan adik izz..

Monday, December 15, 2014

sharing session - ipoh - part 4

assalamualaikum..

jom sambung balik entry ipoh.. terbengkalai sekejap.. ni tak masuk entry shah alam.. last week saye pergi shah alam.. sebab tu tak update blog.. nanti saye cerite.. siap mandi kolam dalam keadaan kecewe kami naik bilik.. siapsiap dan turun untuk dinner.. malam tu suami ade kerje.. dan saye..

saye pon ade event malam tu.. haha.. best sangat tau malam tu.. rase tak puas.. malam tu saye ambil satu bilik untuk sembangsembang dengan kawankawan.. kawankawan mase study dekat UiTM dulu.. ade yang bawak anak.. ade yang bawak perut.. memang happening la..

alhamdulillah.. plan untuk lepak dalam bilik malam tu memang la idea yang sangat bagus.. toddler.. baby semue enjoy main.. bebas ke sane ke mari.. mulemule nak jumpe kat kedai makan.. tapi ubah plan.. kalau la dekat kedai makan.. memang 10 minit kiterang gerak balik dah.. haha..
tengok.. huruhare.. haha..
da setting ok la sikit..

malam tu kiterang sembang.. mostly sembang pasal bersalin la sebab ade mommy to be malam tu.. sembang pasal carrier.. sembang pasal vaksin.. semue la kiterang share.. dan jangan risau.. kiterang hormat keputusan sesame kiterang.. yela.. saye ni rare.. berhaluan kiri.. tak macam orang ramai.. 

sembang punye sembang.. lepak punye lepak.. sampai part kemuncak.. haha.. korang agak ape? biase la perempuan.. gosip la.. wakaka.. tapi sekejap sangat.. tak sampai setengah jam pon gosip.. ralik sembang bende lain dengan sibuk kejar anak lagi.. tapi alhamdulillah.. ufairah diam je.. tak larilari.. terkejut agaknye tengok ramairamai.. pukul 11 lebih suami dah datang bilik ambil ufairah dan ulwan untuk tidurkan..

akhirnye.. perjumpaan kiterang ditamatkan sebab dah pukul 12 lebih tengah malam.. esoknye kawankawan saye nak kerje.. yela.. suami derang ambil pukul 12 lebih.. sorang je yang bawa suami tu pon sampai lambat.. jadi memang kiterang enjoy la dalam bilik tu.. semue perempuan kecuali toddler.. rase tak puas jumpe malam tu.. kalau boleh nak repeat lagi..

sorang takde.. dayah belum sampai..

notauntukdila                > aku da up entry yang ko suruh ni.. haha.. gambar dengan dayah takde pulak..








Wednesday, December 10, 2014

wordless wednesday #54 - gelagat kami di BBW..

assalamualaikum..

jom layan gambar kami di BBW..

first trip kami.. waktu nak balik.. 
ibu tolong.. banyak sangat buku ni.. 
ibu.. nak buku ni.. bei semue tau.. 
waktu ni pukul 530pagi rasanya.. kami shoping buku.. anakanak tidur dekat belakang.. tak jadi masalah bagi kami.. yang jadi masalah.. jem dan parking! 
habis trip ke empat.. breakfast dulu sebelum balik tidur.. 

Tuesday, December 9, 2014

big bad wolf 2014

assalamualaikum..

masih tak terlambat nak cerite tentang big bad wolf.. masih ade.. masih tak habis lagi.. korang dah pergi? saye da pergi empat round.. tu pon tak puas lagi.. rase macam nak tambah round lagi.. tunggu la.. inshaAllah akan buat next trip..

1st round - 7pagi - 10 pagi..
2nd round - 3petang - 8malam..
3rd round - 1pagi - 4 pagi..
4th round - 4pagi - 8pagi..

cool sangat kan trip saye.. pagi petang malam tengah malam semue ade.. semue round saye pergi bersame anak dan suami.. cuma round ketiga suami jaga anak dekat rumah.. round pertama dengan kedua hari jumaat.. round ketiga hari sabtu.. dan round ke empat hari ahad..

memang best sangat la event buku ni.. cume saye tak puas hati sebab saye tak dapat buku parenting dengan buku birthing.. tu yang rase nak repeat lagi.. kotkot la keluar bukubuku yang saye nantinantikan ni.. ok dah.. jom layan hasil meround saye.. ni gambar untuk 1st - 3rd round..







gambar gelagat kami esok ye!.. inshaAllah..

Friday, December 5, 2014

big bad wolf 2014

assalamualaikum..

yes.. minggu ni berjaye update blog lima hari.. di akhir tahun ni kene kekalkan pencapaian.. haha.. padahal due entry sebelum ni entry auto publish.. dan yang ni pon entry auto publish.. sebabnye.. sebab saye cuti hari ni (jumaat).. yeeehhaaaa..

tak sabar sangat.. nak pergi MIECC.. event tahunan yang ditunggutunggu oleh saye.. BIG BAD WOLF.. tak sabar sangat nak restock bukubuku ufairah.. kenape restock? biase la budak.. kejap je buku die koyak sane sini.. robek sane sini.. jadi kene la cari yang baru.. tak best bile tengok rak buku kosong..

dan paling best.. tak sabar nak beli buku ulwan jugak.. tahun lepas pergi bawak ulwan dalamperut.. tahun ni pergi ulwan luar perut.. haha.. korang yang berdekatan.. mahupun yang berjauhan.. jemputlah ke event ni.. tak rugi beli sebab bukubuku die super duper murah..

memang betul.. ade yang tak setuju dengan event ni sebab harge buku memang harge rugi.. for me.. dari takde siape beli buku tu.. better kite beli.. boleh dak macam tu? terpulang pade pendapat masingmasing la.. 

tapi kalau buku yang saye nak tu takde kat situ.. saye sanggup je beli buku dengan harge biase.. tapi bile ade murah.. grab jela.. sebab saye pernah cari due buku.. merate tempat takde.. last sekali jumpe dekat kinokuniya.. saye grab je.. memang mahal.. tapi ilmukan.. jadi kalau rase berbaloi nak pergi.. jom serbu.. rasenye mase korang bace entry ni.. saye ade dekat MIECC kot.. tak pon dah balik dari situ.. hihi..


Thursday, December 4, 2014

ulwan menyusur.. 1 disember 2014

assalamualaikum..

pertame.. entry ni auto publish.. untuk mengelakkan saye terlupe nak cerite tentang perkembangan anak syurga saye.. dasyat.. auto publish ponnak bagitahu kan.. jadi saye akan skip cerite aktiviti malam pertama di kinta riverfront.. entry kali ni nak cerite tentang ulwan..

alhamdulillah.. ulwan da boleh menyusur.. depan saye.. pertame kali rasenye.. malam semalam.. tapi menyusur die lain macam sikit.. kire meyusur badan tak cecah lantai.. macam merangkak tapi merangkak tinggikan.. ni rendah je.. excited saye tengok sampai terlupe nak rakam mahupun tangkap gambar.. teruk? memang teruk pon..

berape umur ulwan? 8 bulan setengah.. hahaha.. anak orang lain.. ade yang da menapak mase ni.. anak saye merangkak pon tak lepas lagi.. tapi saye tak kesah.. tak heran.. setiap baby unik.. biar die develop sendiri perkembangan die.. dan saye tak berape risau sebab ufairah dulu pon macam ni..

ulwan boleh dah tolak tangan die macam nak merangkak tu.. cume bontot tak terangkat lagi.. berat kot.. mihmihmih.. biase la.. badan alaala sado.. macam tu la.. jadi lepas ni.. saye kene ready la.. pastikan takde bende kecik dekat lantai.. dan korang jangan jeles.. rumah saye mesti berkilat selalu!

saye da pandai meyusur.. mase ni saye dekat ioi city mall..

Wednesday, December 3, 2014

wordless wednesday #54

assalamualaikum..

malas nak tulis tajuk.. nanti poyo katenye.. sebenarnye takde ape pon.. suami saye masuk paper.. biar la muke cenonet besar semut pon.. tetap masuk paper.. haha..


korang cari la mane satu.. masuk paper sebab menang pertandingan dekat MAHA! 

kenekasitahu             >bukan paper hari ni ye.. paper isnin lepas.. haha..

Tuesday, December 2, 2014

hari pertama di kinta riverfront hotel - ipoh - part 3

assalamualaikum..

sambung cerita tentang ipoh.. esok nak buat entry wordless throwback.. hihi.. gambar semalam je pon.. sebenarnye.. dalam hati ni tak sabar nak sambung cerite kelahiran ulwan.. saye yang perasan ni rase macam ramai yang tunggu cerite tu.. kan kan? ala.. cerite dah nak habis dah.. inshaAllah.. bile da datang mood.. habis cerite ipoh ni boleh kot.. inshaAllah..

kami gerak ke ipoh dalam pukul 12 lebih tengah hari macam tu.. sampai pukul 3 lebih rasanye.. mase nak masuk parking kene bayar RM2.. mungkin sebab ade pengunjung dari luar yang nak datang jalanjalan tepi sungaikan.. tapi bagi sesiapa yang tidur dekat hotel.. boleh claim balik RM2 tu dekat reception counter.. walaupun RM2.. saye suruh suami claim.. hihi..

sampai saje.. saye la paling semangat bawak keluar phone nak tangkap gambar.. wajib tangkap gambar untuk review hotel kan.. senang nak bagi info dekat orang lain.. ufairah dah excited lari sane sini.. saye dengan suami jenuh menahan.. sambil tu saye bebel.. 'sabar ye ufairah.. macam ni la rase bile ibu kamu blogger' hahaha.. kesian anak.. lepas dah habis tangkap gambar.. explore la.. melompat ufairah.. seronok..

korang tengok.. selambe melangkah dari baby cot ke katil.. tak sempat ibu nak snap banyakbanyak..

saye rehat kejap.. dalam 5-10 minit.. suami ajak turun minum petang dekat dewan bengkel,.. padahal takde apeape aktiviti pon.. cume suami kene jumpe management hotel untuk uruskan hal invois dan bincang tentang aktiviti derang dan susunan meje.. mulemule tunggu ok lagi.. tapi bile dah lame.. anak dah bosan.. saye cepatcepat bagitahu suami yang saye nak naik bilik.. takut.. sebelum saye jadi kingkong nak kawal anak.. hahaha..

yang bestnye hotel ni.. die bagi 2 access card dekat kite.. kire kite dapat due card la.. setengah hotelkan bagi satu card.. bile cabut card elektric terputuskan.. tapi hotel ni bagi 2.. jadi bile suami turun dewan.. suami bawa kad lagi satu.. senang.. tak payah saye susahsusah buka pintu bile suami balik dan suami tak perlu buat bisisng tekan loceng sampai anak terbangun kalau anak tidur..

setlle kerja suami.. lepas sembahyang.. ke mane lagi kami kalau bukan ke kolam hotel.. miahaha.. tapi sayang.. dekat sini strict sangat.. nak mandi kolam kene pakai baju mandi.. proper attire ye.. tak boleh t-shirt.. kesian ufairah.. dapat mandi dekat kolam kanakkanak je.. sedih sangat saye.. ufairah macam tak puas mandi kolam.. kalau buat degil pon.. abang bangla tu datang sound.. takpe.. redha.. balik bilik main dalam tub jela anak..  
kolam die sexy sangat okey.. 
mandi dekat kolam kanakkanak je.. kesian ufairah.. 
tengok ulawan buat muke.. 
ulwan buat muke lagi.. baju yang suami pakai tu saye dapat mase floria.. 
lepak tepi kolam dewase..  
kolam dewase.. tapi dapat main tepitepi je.. nyoroknyorok dari abang bangla.. haha..

dekat hotel ni ade gym.. dan gym tu pon kene 18 tahun ke atas.. below tu memang tak boleh masuk.. bab facilities sini kurang la sebab terlalu strict.. bagi saye la.. sebab mandi dekat pullman boleh je pakai t shirt.. takde hal pon.. saye rase mungkin sebab gym dengan kolam dekat sini ade yang orang sewe bulanan.. macam clubclub tu.. sebab petangpetang ramai jugak yang swimming dekat sini.. alaala exercise tu..

habis aktiviti petang.. naik bilik dan turun makan malam.. cerita tentang makan nanti ye..  penat korang bace nanti.. dan malam tu saye ade aktiviti sendiri! syok sangat.. best sangat.. tak puas rase nak repeat lagi.. nak tau saye buat ape? next entry la.. hihi..

Monday, December 1, 2014

kinta riverfront hotel - ipoh - part 2

assalamualaikum..

last week update celopcelop.. this week nak try bagi penuh lime hari.. tapi this week kene settlekan kerje monthly dan weekly.. kalau tak sempat celopcelop jugak la.. kalau tak pon saye try buat auto publish.. gigih sangatkan.. yela.. kalau kejar up entry harihari takut tak sempat BW.. saye ni kalau BW nak bace banyakbanyak cerite yangterlepas tu.. tu kadangkadang tak sempat update..

seperti tajuk di atas la tempat penginapan kami.. tiga hari dua malam.. dengan kadar bayaran percuma sebab ikut suami yang anjurkan bengkel tu.. haha.. duduk hotel free.. makan tidur free.. ternak lemak free.. memang nikmat..

awalawal sebelum sampai suami da request baby cot.. tu yang nampak macam cantik je bilik die.. alhamdulillah.. duduk sini memang best.. bilik memang tebaik.. tak tau la sebab suami request ke ape.. suami request view cantik.. jadi kami dapat tingkat 17 corner lot.. memang best dan cantik la dari bilik lain kot.. sebab saye dapat tengok 3 bilik berbeze kat hotel tu.. bilik kami duduk paling best.. walaupun bukan suite.. 

dah malas nak type.. kite letak gambar banyakbanyak.. tulis sikitsikit.. kan..

bilik kami.. 
gambar dulu depan bilik.. 
dari dalam bilik nampak kolam.. tapi tingkap boleh bukak sikit je.. 
budak yang happy sangat.. belakang tu foyer bilik kami.. 
dibalik cermin tu toilet.. boleh bukak ye blind tu.. 
ade satu kerusi da coffe table.. 
coffee and tea makin facilities.. 
gambar dari katil.. dressing table 
dalam bilik air bilikkami.. 
bile bukak blind nampak katil.. 
sinki die.. saye pon nak enterframe.. 
ini suis dekat bilik hotel ni.. takde suis putih tu ye.. teknologi sangat kot.. 
view dari bilik kami.. kalau malam lagi cantik.. nanti upload..

Friday, November 28, 2014

treaser - ipoh - november2014

assalamualaikum..

tajuk entry macam tajuk folder gambar.. miahaha.. nak tanye korang.. macam mane korang save gambar yang beriburibu lemon? saye punye bercampur aduk.. susah nak kelaskan.. tapi tadi macam baru dapat idea.. nak kelas ikut masa.. contoh tahun 2014.. senang sikit nak carikan..

cuma teaser.. haha.. saje nak tayang gambar je.. hotel mane? nanti saye reveal.. saetakat duduk situ alhamdulillah syok.. klu orang tanye ok tak.. saye jawab ok.. tapi ade jugak consnye.. hahaha.. saye gile kondem orang.. wakaka.. mane tak.. duduk pullman pon banyak komplen.. padahal duduk free..

sejuk mate memandang bile langkah masuk bilik ni..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...