Monday, February 25, 2013

hargailah kurniaan Allah..


Lihat dan renungkanlah sejenak, bila nafsu mula menguasai segala kewarasan di nyah ketepi, menggadai diri pada pujuk rayu, tergadai maruah dan mangsanya adalah seorang bayi yang dibiarkan seperti sampah dan dihurungi semut. Kejadian di pondok tunggu bas Institut Veterinar hari ini. Tahniah besar ganjaran kepada mereka yang menyelamatkan bayi malang ini.

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Dimanakah ibu, dimanakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah


ayat di atas di ambil dari facebook kenalan saya.. sebanarnye ayat tu berkaitan dengan seorang bayi yang sangatsangat comel.. dibuang ibunya.. sedihnye ya Allah.. bayi tu sangat comel.. tetibe rindu bau bayi.. wangikan.. lembutkan.. tenangkan.. tapi sayang.. tergamak seorang insan bername ibu membuang anaknye.. saye taktau ape yang ibu tu fikir sampai tergamak buat macam tu..

ni la bayi tu.. sayu sangat hati tenung wajah bayi ini..

sembilan bulan mengusung.. membawe ke mane sahaje.. keluar pulak bukan senang macam keluarkan barang dari beg.. jerih perit suke duke dari awal kehamilan sampai akhir saat kelahiran bersame.. sampai mase anak ditinggalkan.. mesti ibu tu sedih... tapi anak tu lagi sedih.. baru sehari tengok dunie da terbiar.. mesti baby tu tercaricari pelindungnya.. Allahhuakbar.. sakit tekak saye menahan tangis mase entry ni di taip.. 

kesian bayi tu.. kemungkinan besar tak dapat kolestrum dari ibu.. kesian bayi tu.. hidup tanpe belaian kasih seorang ibu.. kesian bayi tu.. tak dapat merase kehangatan.. dakapan kucupan seorang ibu.. rase macam nak terbang pergi dekat bayi tu.. usap cium peluk susukan biar jadi mahram kepade keluarga saye.. tapi siapalah saya nak buat tu semuekan..

bayi itu berada di hospital sekarang ni dan mungkin akan dihantar ke rumah kebajikan.. kesian bayi itu.. di awal permulaan hidupnya sudah tercaricari siapalah ibu.. siapalah ayah.. hidup tanpa belaian kasih sayang ibu.. cume dibuang umpana tidak bernilai sedangkan bayi itu adalah ahli syurga.. sedih di usia sehari dua sudah diduga sebegitu rupa.. semoge tabah wahai bayi.. ibu doakan kamu baikbaik saja..


notapengajaranhati         > akhirnya gugur air mata ku..



8 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

sedih tgk

Fifi Nadhrah said...

sangat sedih..

Liza Razak said...

kalau x nak bagilah kat saya...saya ni x de rezeki nak dpt baby lagi

hainom OKje said...

Akibat nafsu tak tertahan...inilah jadinya... tapi sekurang2nya dia tak gugurkan...semoga dia akan insaf!

SweetLikeWhat said...

ya allah..sedihnye..sanggup ye tinggalkan anak..kite ni tinggalkan anak nak pergi kerja kejap pun rase sayu sangat..huhu..

maszmadi said...

salam kenal,

erm, kekadang x faham jugak ngan ibu2 yang sanggup buang anak sendiri, x paham x paham...

ros_reeza said...

sedih sangat.. tergamak dorang ni.. emm..

Fifi Nadhrah said...

liza.. kite yang susah nak dapat anak ni rase rugi sangat die buangkan..

tu la ok je.. alhamdulillah dibiar anak tu hidup..

tau takpe anais.. kite ni terindurindu anak.. mungkin ibu die macam tu jugak.. tapi tak tau nak kate la..

maz.. tau xpe.. kite ni punye sayang belai kan..

ros.. kite yang menanti ni rase macam sayang sangat anak tu di buangkan..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...