Monday, February 25, 2013

skin to skin..

assalamualaikum..


da lame rasenye saye tak share tentang breast feeding.. asyik pasal ufairah je.. yela.. pasal breast feeding ni pon pasal ufairah jugakkan.. alhamdulillah ufairah da setahun sebulan seminggu sehari fully breast feed.. tak sangke saye boleh sampai tahap macam ni.. ikut ticker kat bawah ni ye umur ufairah..


hari ni saye nak cerite tentang skin to skin.. macam saye memang tak pernah buat skin to skin sebab ufairah memang suke sangatsangat dekat botol susu kurniaan Allah ni.. selalunye orang yang akan skin to skin ni orang yang anak die reject untuk direct feeding.. sebabsebab anak taknak direct feeding keliru puting, growth sprout (kalih bulan).. tapi kalau growth sprout akan kembali macam biase.. jarangjarang anak reject terus melainkan ibu tak usehe nak bagi..

majoriti seminar yang saye attend akan bercerite tentang skin to skin ni bile anak reject untuk direct feeding.. skin to skin ni nak buat die senang je.. ko cakap senang.. ko tak pernah kene ok la.. ikut praktikal la kan.. kire ibu kene cloth free.. anak pon same.. samesame gabungkan kulit (betul ke ayat ni?).. ala.. kire bagi kulit ibu dan anak bersentuhan.. terutame dekat bahagian dade.. buat sekerap mungkin.. perlahanlahan intro kan nipple untuk anak.. mungkin ambil mase.. ade yang sampai berbulan.. ade yang berminggu.. tengok penerimaan baby yang penting ibu dan baby kene selese.. bukan nak takutkan.. tapi realiti.. yang penting ibu jangan putus ase.. anak pasti kembali pade fitrahnye..

selalu rangsang anak.. urut anak tetambah bile anak ade dekat dengan dade.. jadikan dade kite satu tempat yang selamat untuk anak..  yela.. kat dade tu la anak boleh dengar degup jantung kite.. selame 9 bulan bunyi tu la yang baby dengar.. kire bunyi paling hampir dengan die.. kalau anak nagis pujuk dan pujuk lagi.. kalau nak pakse sikitsikit boleh.. jgn terlebih pakse.. takut trauma..

sebenarnye.. bau dekat nipple ibu ok ini entry lucah.. tu same macam bau air ketuban.. percaye la.. sebab tu mase anak kite baby.. anak kite boleh merangkak ke nipple.. baby mencari sesuatu yang die da biase bau.. lagi satukan.. bayi yang baru lahir suke sesuatu yang bulatbulat.. macam muke kite.. nipple kite.. memang Allah da jadikan macam tu.. jadi pade ibuibu yang anak die reject untuk direct feeding.. berusehe la.. yakin bahawe baby akan kembali pade fitrahnye.. jangan risau..

notabawahentry     > sebenarnye ini entry khas untuk seorang blogger yang sedih anak takmo direct feeding.. lupe link.. malas nak cari.. dushdush.. ko memang pemalas fifi.. semoge berjaye.. saye doakan anak awak nak direct.. usehe.. caiyokcaiyok..

7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh, camtu rupa nya..bagus info ni

Fifi Nadhrah said...

haah.. indahkan ciptaan Allah..

hainom OKje said...

Ad jugak berlaku macam nikan fifi

pijon said...

bagus entri ni..moga anak kawan awak tu nak Bf aminnn..

SweetLikeWhat said...

info yg bagus dear..baru tau pasal bau air ketuban tu.. ;)

dela said...

terima kasih sudi kongsikan info ni... akak akan berusaha sampai anak akak berjaya... doakan ye.. TQ byk2.. :)

D Yatie said...

Wpun Arissa cuma bf 9 bulan, tapi syukur Alhamdulillah. Dia ok je DF. Dan dalam 3 bulan, she's still ok DF wpun jz weekend. :)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...