Thursday, July 26, 2012

jom cerite tentang baby wearing~

assalamualaikum..

sedihnye.. sob...sob...sob... saye terlepas lagi wordless wednesday.. siap buat due entry lagi on wednesday.. tak syiookkk betul la.. takpe la.. nak buat cemane kan? hari ni saye nak tulis tentang baby wearing.. yes.. im a baby wearer.. saye suke pakai/gendong baby saye.. jadi saye ade grab satu soft structure carrier from boba.. kangaroo design.. :)

ni la boba kangaroo design..

dulu saye ade beli carrier biase.. yang agak murah la kan sebab takde kesedaran lagi kot dalam babywearing ni.. lepas saye try soft structure carrier saye rase seronok.. rase selamat bile pakai.. rase anak dekat dengan saye..

bile saye pakai SSC (soft structure carrier) ni saye rase macam anak dekat dengan kite dan anak tu stabil.. kalau kite pakai crotch carrier kaki baby akan berjuntai ke bawah.. nampak macam anak tergantung.. lepas tu crotch carrier ni cume ade shoulder strap.. jadi berat baby akan tersebar di bahu je.. kite akan sakit bahu.. untuk tampung berat baby kite kene tarik badan ke belakang sikit jadi akan effect pinggang kite jugak.. jadi kite akan sakit bahu dan pinggan bile pakai crotch carrier.. crotch carrier ni pulak tak support tulang belakang dan kepale baby.. then kaki pulak berjuntai.. kesian baby.. macam tergantung je kat badan kite...

tengok.. nampak macambaby tak stabil.. then maknye membongkok ke  belakang sikitkan?

SSC pulak sangat best sebab mempunyai padded yang besar dekat bahu dan pinggang.. jadi berat baby tersebar keseluruh badan.. kite pulak tak payah nak bengkokkan badan untuk tampung berat baby.. kaki baby pulak di support from knee to knee.. kirenye tak terjuntai la.. baby tak la macam tergantung kat badan.. baby pulak selese dalam tu.. dengan kaki knee to knee baby akan rase macam derang tengah duduk.. bile kite pakai SSC anak memang da terletak dekat badan.. dekat dengan dade.. kite pulak boleh hands free bile gendong anak macam tu..

saye suke SSC sebab bile pakai SSC tangan free kire hands free la bahase orang tuetue.. due due tangan free jadi sambil jalanjalan tu saye boleh pegangpegang tangan dengan en. suami.. kalau nak pilih barang pon senang.. lagi satu saye suke SSC sebab saye senang nak terjah karnival atau expo yang sangatsangat crowed.. tak perlu la bawak stroller.. saye bukan anti stroller.. ufairah pon ade stroller.. satu stroller besar satu buggy.. saye akan bawa boba dan buggy bile keluar jalanjalan dari pagi sampai petang.. bile petang saye tengok ufairah macam da penat saye akan susukan dulu dalam SSC saye baru letak dalam buggy.. biar die baring.. tapi kene arrange betulbetul la.. pagi akan pergi tempat crowed.. petang akan pergi tempattempat santai.. macam taman ke.. semenjak saye beli SSC saye jarang sangatsangat pakai stroller..

tapi SSC ni sangat mahal bagi saye.. SSC boba saye je da RM438.. boleh dapat stroller.. car seat anak saye pon RM439.. da samekan hargenye? kopak jugak mase mule nak beli tu.. tapi worth la.. kalau ufairah nangis nak di carry dalam rumah saye akan pakai boba.. dengan boba saye boleh jemur baju, basuh botol ufairah.. dan barubaru ni ufairah akan bangun time kami sekeluarge nak bersahur.. saye akan carry ufairah di belakang saye sambil bersahur.. alhamdulillah.. die da biase da.. bile die rase nak kene carry.. tak boleh duduk sorangsorang saye akan carry ufairah..

ni la perbezaan crotch carrier dan soft structure carrier.. 

sanggup tak carry anak dengan crotch carrier? tengok baby pon macam tak stabil.. tiaptiap kali tengok gambar ni saye teringat ufairah yang saye carry dalam croth carrier..

tengok la 'xray' punye perbezaan pulak..

ni pulak gambar mase takde kesedaran.. en. suami tengah carry ufairah dalam crotch carrier.. tengok.. kesian anak ibu.. terpakse support lagi tu sebab tak yakin kot.. shoulder strap pon kecik.. adoi.. kenape la saye tak terfikir mase tu..


gambar saye dengan SSC pulak

saye boleh NIP anak saye sambil duduk dalam auditorium dengar forum.. (ufairah feeding dalam posisi duduk)

di atas pentas di interview oleh kak shida (banyak bantu saye dalam baby wearing) kepale ufairah ke tepi sebab ufairah tengak menyusu!! cool kan? menyusu di atas pentas.. bagi saye ok as long as aurat terjage..

dan jangan risau baby takkan kengkang bile pakai SSC dan percaye la.. baby akan rase selamat bile kite wearing derang.. macam ufairah.. sangat suke letak kepale dekat dade bile saye 'pakai' ufairah.. sebab? sebab die nak dengar degup jantung kite yang selame ni 9bulan die dengar kat dalam perut.. Allahuakbar.. saye rase ufairah tenang bile dengar degup jantung saye dan saye rase mesti die ingat die masih dalam perut saye.. hehe.. selame 9bulan ke hulu ke hilir bawak perut.. makan mandi buang air ke mane sahaje dengan ufairah selame 9 bulan.. ape salahnye kite bawa die ke hulu ke hilir jugak bile da keluar ke dunie ni.. mesti die rase lagi di hargai dari kite tinggaltinggalkan die.. 

lagi satukan.. 'pakai' baby ni  ni kan.. boleh buat kite dengan baby rapat.. bonding between us tu memang strong la.. lagi satukan.. baby dekat dengan muke kite.. boleh ciumcium sambil dukung.. dan bile die dalam keadaan selese rapat dengan kite.. die akan 'join' aktiviti kite.. macam kalau kite tengah bersembang die akan dengar.. macam saye kalau 'pakai' ufairah saye akan bercakapcakap dengan die.. bile jalanjalan jumpe somthing saye akan cakap.. 'tu bus sayang..' 'tengok pokokpokok tu bergoyang ditiup angin..' comelkan? kalau nak cerite, nak saye share pengalaman saye berbabywearing ni.. memang takkan habis.. jom la kite 'pakai' baby kite.. ssssyyyyiiiiiiioooookkkkkk~~~~  


11 comments:

MuzZ said...

tq dear for your nice view..sgt membantu..saya pn tgh cari SSC gak ni..b4 ni da ada wrap...tp tak praktikal nk wrap dlm rmh..eheh..tgh..kalau pakai boba ssc ni sambil back carry dlm rmh selesa tak?

Fifi Nadhrah said...

wc!~ ok.. sgt ok pakai ssc dlm rumah.. senang:) saye pulak teringin sangat nak pakai wrap..

MuzZ said...

weee..sudah tangkap ssc tweet ..tak sabar nk tunggu in hand..hehe..
wrap pakai memang best..baby melekap kat badan..kemas..kalau shopping complex best..tp if tempat panas..agak tak selesa..skali buka dah malas nak belit2..hehe..

lagi satu not daddy friendly..keke

nieda said...

Salam kenal..
Tq for the info.. Sgt2 membantu. Saya mmg tgh mencari babywearing

Fifi Nadhrah said...

salam kenal dari fifi.. wc!~

NOOR DIANA HAYATI KAMUDIN said...

salam...kat mana nak cari SSC ni?brp harganya?

Cik Rad said...

sis, utk baby yg 5bulan sesuai tak pkai SSC boba ni? tgh survey mana yg sesuai..

latifah suleiman said...

Thanks akak♥ for sharing dis info

Kite pon baru ada kesedaran.
Dah servey2..sangat berkenan dgn baby wrap

Baru je beli.Moby, material dia oke,cuma rasa macam.tak.sesuai.je.dgn cuaca Malaysia.yg panas ni..

Nak try cari yg lebih nipis (pengudaraan bagus) sebab sini kan panas.

ANH Family said...

Tq atas info ni kak..cuma nak tanya boba.4g ni sesuai.untuk.toddler.tak?tq

Bazlia Amoza said...

makin bersemangat nak berBW ni sis lepas baca review sis..my baby now baru 2mths..

MaMa Zaralisha said...

Memang tgh cari info pasal boba ni...tq atas info ni..survey dulu utk ank ke 3...hehe

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...