Thursday, December 8, 2011

lupe tarikh penting sebab terlebih excited nak dapat orang ketige~

assalamualaikum..

selamat pagi.. pernah tak korang lupe datedate yang penting dalam hidup korang? bagi aku datedate penting dalam hidup aku birthday aku, en.suami, parents & PIL, sibling & sapesape yang penting bagi aku la.. tak dilupe date pernikahan aku & en. suami, hari sambut menantu & etc la.. sekarang ni aku nak cerite yang aku terlupe birthday en. suami is coming around.. hihi.. terukkan..

semalam aku on FB tengok la birthday sape untuk di wish.. aku click see all nampak pulak pic baby dalam womb ni DP en. suami la tu untuk birthday person this week.. dalam hati terdetik.. aik birthday abang minggu ni ke? oh.. aku terlupe.. cume ingat date 1-disember die lahir cume tak tau bile 1 disember tu.. sekarang ni aku sibuk mencari info untuk bagi yang terbaik untuk baby dalam womb ni..

perbualan semalam bersame en. suami

aku: abg kalau malam ni pukul 12 hari khamiskan? luse abang ingat tak hari ape?
abang: luse hari sabtu tapi kite ade plan apeape ke?
aku: takde.. cube abang fikir betulbetul.. kalau syg bagitau abang nak bagi ape?
abang: abang tak teringat la yang..
aku: betul ni? fikir la lagi..
abang: tak tau la.. tak terfikir..
aku: sabtu ni kan birthday abang..
abang: haah la.. abang pon lupe..
aku: hihi.. abang nak hadiah ape?
abang: tak payah la sayang.. abang taknak apeape pon.
aku: kalau sayang postpone hadiah boleh?
abang: tak payah la.. abang taknak susahkan sayang..
aku: ok kalau macam tu baby dalam ni sayang punye sorang.. sayang nak bagi abang taknak..
abang: tu tak boleh la.. tu kene bagi.. kongsi same-same..
aku: *senyum jela..

terime kasih YA ALLAH kerane bagi peluang aku untuk merasai kebahagian ini.. semoge orangorang diluar sane akan merasainya juga.. inshaAllah.. amin!~

baby.. bile baby besar and baby buka blog ibu ni.. ibu dan abah nak baby tau yang kami berdue sangatsangat menatikan kehadiran baby.. sangatsangat menyayangi dan menghargai baby.. semoge baby ibu menjadi kakak @ abang yang soleh dan solehah dan menjadi contoh yang baik untuk adikadik.. inshaAllah..

Wednesday, December 7, 2011

disposable diaper or cloth diapers?

assalamualaikum..

celaru minda, celaru fikiran.. sekarang aku da 35 or 36 weeks kot.. macam tengah tunngu hari.. perut aku masih kecil.. cute miut je sebab kalau mommy lain yang preggy 7month pon besar lagi perut derang.. tapi sebab care aku berjalan pon da kalahkan penguin.. ade yang da bertanye bile aku nak bersalin.. aku jawab semalam je.. hihi.. gurau kan..

same macam mommy-to-be or mommymommy lain, semuenye nak yang terbaik untuk anakanak kan.. aku lebih teruje kepade breastfeeding.. sejak awal preggy lagi aku da mule buat research.. mencari info dan belajar tentang susu ibu.. setakat ni da attend 2 seminar tentang susu ibu.. ni aku cerite kat entry lain ye.. sekarang aku da tersedar tentang diapers anak pulak.. wakaka.. jahil betul dalam babbab ni.. da 35weeks baru nak terhegehhegeh merangkak mengumpul info tentang diapers..

aku cari perbezaan DD & CD.. kelebihan dan kekurangan.. kalau pilih CD care basuh.. care simpan.. jenis material.. banyak atceli nak kene study.. tapi bile bace pengalaman mommymommy yang bekerjaye berjaye menCD-ing baby derang aku jadi teruje.. tapi masih banyak yang perlu aku pelajari..

dan sekarang aku confius either DD or CD.. waaarrrgghh.. tolong...

Tuesday, December 6, 2011

3D and 4D scan @ vision college..

assalamualaikum..

lalalala~ gembire je hati bile teringat time nak pergi scan 3D and 4D scan at vision college kelana jaya last october.. 11 oktober 2011.. mase tu baby dalam womb ni baru 26weeks 3days.. berat baby pon baru 926gram.. sekilo pon tak sampai.. kecik je kan.. aku bayangkan kecik sikit dari kampit gule or tepung yang sekilo tu.. hihi.. orang yang scan tu pulak kate baby ni kurus lagi.. kalau da 32weeks memang akan chubby.. macam sekarang ni la kot.. da 2346gram around 2.3kg.. mesti da besar and tembamkan.. jom tengok pic 3D baby ibu dalam womb ni..




rase rindu bile tengok pic ni 1 1.. tak sabar nak jumpe.. terime kasih ALLAH di atas nikmatMU.. semoge kawan-kawan yang masih menanti akan merasai ape yang aku rase sekarang.. makbulkan doa hambaMU ini.. amin Ya Rabbal al- amin..


kurus lagi baby ibu mase ni.. tak sampai 1kg pon..

makin lame sesi scan baby ibu makin nyorok.. malu kate orang tu.. last sekali ibu dapat muke baby dari tepi yang masam je.. atuk kate hidung baby mancung.. sebab kurus lagi kot.. tunggu baby keluar ibu telek 1 1.. hehe..

mase mule-mule scan elok je baby ibu angkat tangan siap senyum.. bile da 5minit je baby ibu malu.. mule-mule tutup muke dengan tangan.. tak cukup tangan baby ibu angkat kaki sampai tutup muke baby ibu.. last sekali baby ibu buat muke tak puas hati.. tapi ibu puas hati sebab dapat tengok baby ibu.. hihi.. semoge baby ibu sihat di dalam womb ibu.. ibu rindu baby ibu even baby ibu ade dalam perut ibu.. abah dan ibu tak sabar nak jumpe baby!~




2nd maternity & children expo-part 2

assalamualaikum..

haish.. berhabuk da blog aku ni.. fuhh.. fuhh.. kasi terbang sikit habuknye.. tinggal blog dekat seminggu jugakkan.. tak sangke pulak.. even maternity & children expo da lame da habis, aku tetap nak update pasal expo ni.. aku macam biase la.. kalau da lame da cite tu, aku baru nak cerite kat sini.. tak kesah la kan.. sebab expo ni bulan march 2012 ade lagi.. en. suami da pasang angan-angan nak g lagi even mase tu kami da ber3.. hihi.. inshaAllah.. aku 50-50 la sebab baby pon masih kecik.. tapi kalau fikir seronok tu memang nak pergi lagi la.. thanks TCE sebab buat expo yang macam ni.. pade sape-sape yang tak sempat pergi tu jangan lupa 3rd maternity & children expo march 2012..

bagi aku expo ni memang best.. di luar jangkaan aku la ke seronokkannye tu.. memang berbaloi-baloi la.. rugi sape yang tak pergi.. macam aku dengan en. suami.. siap ambil cuti.. tu pon jenuh aku memujuk en. suami sebab hari tu die ade meeting pasca cabinet last-last die kate tak rugi mintak cuti.. aku memang berkampung kat sane 3hari 2 malam.. pergi pagi balik malam.. (^_^)/ terserlahkan keterujaan aku menyokong expo ni..

sini aku kasi cerite sikit pasal expo ni.. mane tau boleh jadi rujukan pade korang yang nak pergi untuk march 2012 nanti..

kedai-kedai atau booth-booth disane.. memang banyak la kan.. sampai 3hall dekat MVEC tu.. selalunye ape yang kite cari tu ade la.. macam-macam jename ade.. bukan takat tu je.. siap diskaun lagi.. antare kedai yang ade kat sane mothercare, pureen, bebe, medela, mumsdream, moms liltle one dan macam-macam lagi la.. aku lupe actually.. hihi.. kedai-kedai online pon banyak.. kat sane ade booth susuibu.com dan banyak lagi booth-booth yang kite rase memang patut ade la untuk parent especially parent-to-be macam aku dan en. suami.. pengalaman pertamekan..

kat bawah ni aku paste la pasal exhibit categories..

- Maternity Clothing & Accessories
- Slimming, Beauty & Health Care Products
- Breast Feeding & Mommy's Group
- Baby & Children Garments & Accessories
- Baby & Children Bedding & Furniture
- Toys, Playing & Learning Products
- Early Education, Training, Courses
- Programmes & Products - Food, Fedding & Nutrition
- Medical Biotechnological & Stem Cells Services
- Insurance & Financial Institution
- Photographer Services for Children & Parents
- Stroller & Gear, Travel Products
- Baby & Children Cares & Daily Use Products
- All Products & Services Related to Children,
- Parents & Parents-to-be
::sumber TCE::

memang semue yang tersenarai ade la..

aku pergi sane 3hari dari pagi sampai malam aku just beli:
-baju 5-6pasang untuk si comel dalam dalam womb ni.. harge bermacam-macam harge tapi murah..
-crochet hat 1 RM12.50..
-botol susu tommee tippee yang 5oz x 2 RM26.**.. ni memang murah sebab N.P RM48.**
-comforter + pillow + 2bolsters brand Pooh Classic RM60 N.P RM79.90
-set cooler bag + storage bottle x 3 + ice pack x 3 RM100
-bengkung RM45 N.P RM55 + losyen mustajab super hot RM19.**
-pureen wet tissue + pureen strech mark losyen

tu jela kot yang aku beli mase expo tu.. sikit je kan.. dapat la jimat sikit dengan diskaun yang ditawarkan..

sampai sini jela dulu aku cerite pasal kedai-kedai kat expo tu.. aku tak cerite banyak sangat sebab aku kurang berjalan..aku lebih kepade seminar yang ade.. nanti aku sambung lagi pasal seminar pulak..

2nd maternity & children expo-part 1


Wednesday, November 30, 2011

penantian satu penyiksaan.. terime kasih kepade kawan2 TTC selame ni.. tanpe korang mungkin saye tak dapat harungi dugaan yang maha hebat dariNYA..

assalamualaikum..

subhanAllah, alhamdulillah, Allah hu akbar.. tak tau dari mane nak mule.. macam mane nak cerite.. actually entry ni aku nak cerite pasal kawan-kawan TTC or aku lebih mengenali mereke dengan kakak-kakak TTC.. mungkin aku yang termude jadi semue geng-geng TTC aku panggil akak.. dan juge aku nak ceritekan tentang macammane hebatnye dugaan menanti zuriat.. aku tau.. kalau la ade orang bace entry aku ni.. sure cakap.. "ala.. ko tunggu tak lame mane pon", "takat setahun boleh la ko nak cerite", " aku ni da 4 5 tahun.. ko baru setahun da nak kecoh"..

tak kesah la tanggapan orang macam mane pon.. aku tetap nak share.. nak cerite.. biarla jadi kenangan dalam mengharungi dugaan rumah tangge.. memang betul pon.. aku tunggu rezeki cahaye mate ni tak lame.. aku nikah 13 february 2010 dan aku tau aku pregnant 9 mei 2011.. mungkin sekejap bagi sesetengah pasangan yang da lame, amat-amat lame menunggu.. tapi bagi aku setahun tige bulan pon da cukup lame bagi aku.. aku sentiase doakan orang yang sedang menanti tu dapat merase ape yang aku rase.. YA ALLAH.. makbulkanlah doa hambamu ini..

aku berkahwin sekali dengan adik perempuan aku.. kire kenduri ade 2 pasang pengantin la.. kami kawen bulan february 2010, masuk je mei 2010 adik aku da pregnant.. seronok parent aku.. adik-adik aku yang lain.. aku pon seronok jugak.. seronok nak dapat niece.. tapi jauh disudut hati.. satu perasaan lain timbulkan.. even nak buang perasaan tu pon susah.. sesiape yang pernah alaminye mesti tau macam mane perasaan tu.. kalau kawan kite pregnant.. kite masih menanti pon tetap timbul perasaan tu.. apetah lagi adik sendiri.. yang kahwin same-same pulak.. YA ALLAH hebatnya dugaanMU..

nak dekat hari-hari aku menangis.. tapi takkan aku nak tunjuk dekat family aku kan.. en. suami la tempat aku luahkan segale-galenye.. kalau aku ingat balk saat tu.. rase nak menangis je.. sekarang pon bergenang air mate bile fikir.. orang yang tak lalui mungkin dapat fahami ape kite rase.. tapi tak mungkin same dengan ape yang kite rase.. adik aku pulak mase early pregnancy tinggal dengan parent aku.. aku pon kat situ.. 1 rumah dengan die and parent aku tiap2 kali die muntah ke aku sedih.. bile sakit ummi aku bawak g klinik aku sedih.. aku tau aku tak patut ade perasaan tu.. tapi..... orang yang alaminye saja tau kan?

sebab tu sekarang ni.. even aku da 34weeks kot.. aku tetap pakai baju kurung kalau perlu.. pakai jubah dan jarang sekali mengenakan uniform pregnancy.. aku taknak.. aku takut nak tunjuk perut aku sebab aku tau.. orang yang masih menanti pasti ade terselit perasaan sedih bile tengok aku sebab dulu aku pon macam tu.. tapi kadang-kadang aku terover excited post kat FB.. aku minta maaf.. even aku ade buat scan 3D n 4D aku rase takut nak buat DP kat fb.. biar la en. suami je.. even hati seronok.. tapi orang lain macam mane kan?

bile aku da tertekan sangat.. aku mule la search macam-macam sampai aku terjumpe forum HA a.k.a hamid arshad.. aku pon join 1 page untuk belajar buat BBT cycle.. tak sampai sebulan aku kat situ forum HA pon tutup.. sedihnye.. baru nak jumpe kawan-kawan seangkatan.. nak belajar.. share suke duke.. last-last ade alternatif lain dari kakak-kakak yang ade kat HA tu buat 1 forum baru.. akhirnye kami ade tempat meluah yang baru.. TTC forum.. kat situ la kami berkongsi segale-galenye.. kat situ la aku mendapat kekuatan dikale aku down sangat.. kat situ la aku gembire bile dapat tau ahli TTC BFP.. tapi betul kate kak ses.. ade sesetangah dari mereke nak berkawan untuk TTC je.. lepas BFP hilang..

aku nak kakak-kakak TTC.. sesiape je yang tengah TTC.. aku sedie berkawan berkongsi suke duke, masalah, pandangan dengan korang.. bagi aku persahabatan, ikatan antare aku dengan kakak-kakak TTC takde nilainye.. sebab derang la aku kuat hadapi dugaan selame setahun lebih ni.. dari derang la aku belajar macam-macam.. dari derang jugak la aku tau ape treatment yang patut aku buat even aku conceive naturally.. aku tetap hargai semue tu..

tak terungkap.. tak tau nak cakap macam mane yang aku sayang sangat dekat kakak-kakak TTC.. I LOVE YOU SO MUCH kak ses, kak lala, kak cinda, kak eam, kak yat, kak sinar, kak yatz, kak liza, kak shady dan sesiape yang saye lupe tulis name.. jangan merajuk.. saye tetap bersame-same akak semue.. saye tetap macam dulu even ape pon yang terjadi.. saye sangat hargai akak-akak semue.. saye sentiase ingat dan doakan akak-akak semue.. (((hug)))




Tuesday, November 29, 2011

maternity pillow..

assalamualaikum!~

selamat petang.. da lame da kot aku cakap nak update pasal maternity pillow.. waa.. macam best je kan kalau ade maternity pillow.. bak kate orang-orang yang berpengalaman.. kalau pregnant ni susah nak tidur.. telentang tak selese.. mengiring kiri tak selese.. kanan pon same.. kalau meniarap confirm lagi tak selese.. cemane la nak tidurkan?..

disebabkan zaman sekarang da maju.. wujud la maternity pillow.. mase mule-mule dulu.. mase akhir da nak masuk 30weeks tu.. aku berangan la jugak nak ade maternity pillow ni.. meh aku tunjuk dulu rupe maternity pillow ni..

yang ni yang advance punye kot..


care pakai macam-macam gaye la kot.. tengok gambar pon tau kan..

tapi yang biase aku tengok orang malaysia pakai jenis yang C tu je.. ala.. yang bentuk ala2 huruf C.. tak pon bentuk bulan sabit.. ala.. macam ni ha..




bile tengok gambar ni rase seronok je bile dapat tidurkan.. kalau berangan fikir kelembutan bantal-bantal ni.. mau malam ni jugak cari.. yela ade 1 malam tu aku tak dapat tidur kan.. tak selese dengan pelbagai posisi yang aku da try.. esoknye terus google la mane nak korek binatang beli bantal ni.. search punye search.. sangat la sikit tampat nak jumpe.. kalau ade pon nursing pillow.. boleh la buat maternity pillow ni..

mase aku cakap-cakap kat en. suami.. die pelik.. siap tanye.. " ade ke maternity pillow ni sayang" aku pon google la gambar bagi en. suami tengok.. die siap cakap.. "macam lembut je bantal nikan.. jom la beli.. tapi abang geli la tengok bantal ni dalam gambar.. macam ulat" hahaha.. berterabur aku ketawe..

lepas survey punye survey.. tak jumpe pon tempat aku nak membeli bantal ni.. last-last aku decide nak beli mase maternity and children expo yang da lepas 2 minggu lepas.. last2 aku tak beli pon sebab satu malam tu je aku tak boleh tidur.. malam-malam berikutnye.. asal letak kepale.. aku confirm zzzzz.. en. suami selalu cakap.. bile pagi-pagi die terjage.. selalu letak tangan kat perut aku.. baby kiterang aktif.. asyik gerak je.. tapi sekali pon aku tak pernah rase.. nampak sangat tidur mati.. hahaha.. jadi perlu ke bantal ni untuk aku?

coretanhatiaku---> malam tadi agak susah nak tidur.. pusing sane sini jugak. maternity pillow memang takde r.. sekarang da 34weeks.. kalau nak beli pon terase macam tak berbaloi.. hope fully malam ni boleh tidur macam biase supaye aku takde la hasrat nak membazir duit beli bantal ni..



Friday, November 18, 2011

2nd maternity & children expo!~


assalamualaikum!~



aku dekat ofis sekarang ni even aku tengah cuti.. en. suami pergi solat jumaat dekat masjid negare.. jadi aku singgah la ofis sementare tunggu die habis solat jumaat.. aku dengan en. suami cuti hari ni sebab ade hal sikit plus kami nak serbu 2nd maternity & children expo ni.. pagi tagi lepas selesai hal kami yang sikit tu (hal keluarge).. kami rush la ke mid valley..

aku review sikit.. sampai2 je kami beratur nak ambil goodie bag.. ala.. goodie bag mamy poko.. sebab main sponsor die mamy poko kot dapat la bag mamy poko kalau register.. lepas tu kami beratur untuk register aktiviti pulak.. agak panjang la.. penat jugak beratur.. habis mase kat sini je da dekat setengah jam (untuk goodie bag n aktiviti).. tu pon sebab sampai agak awal.. lepas kami beratur tengok lagi panjang rupenye.. memang best la sambutannye.. proses registernye pon aku boleh bagi 8/10.. tak kire la register untuk goodie bag or aktiviti..

lepas tu pulak kiterang terus ke hall 1 nak usha2 barang.. tu pon tgk sekali pandang je sebab agak rush nak kejar waktu solat jumaat.. kan zohor awal sekarang ni.. lepas habis 2/3 round hall tu kami terus ke ofis aku and en. suami ke masjid negare.. petang ni kami nak serbu balik sebab ade join 1 talk kat seminar room.. allergic awareness.. persedian awal kan..

nak gerak da sebab nak balik ambil adik then pergi balik.. kepade sesiape yang duduk berdekatan tu.. serbu la.. berbaloi2.. best!~ jumpe lagi nanti!~

hall 2 and 3 tak habis round lagi.. esok and luse punye talk pon kami ade join.. memang berkampung dekat mid valley jela weekend ni.. demi si tecik dalam perut!~

Monday, November 14, 2011

keseronokan dalam ketakutan..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. da nak masuk 32weeks baby ibu dalam womb ni.. setakat ni semuenye berjalan lancar.. takde ape-ape masalah yang chronic.. either darah tinggi or kencing manis.. plasenta pon tak menghalang jalan baby ibu kat dalam ni.. bile difikir-fikirkan balik.. aku tak banyak story pasal pregnancy aku.. nak buat macam mane.. early pregnancy aku morning sickness.. alah pulak dekat pc.. memang takde ape la nak cerite sebab busy layan morning sickness ni..

sekarang da masuk 32 kot.. atceli estimated due date (EDD) aku terlalu banyak.. tapi beze +- 2weeks la.. doctor kate normal.. paling awal 4 januari 2012.. paling lewat pon 17 januari 2012.. tapi sejak da makin sarat ni.. kalau scan je keluar date 13 or 14 januari 2012 pulak.. aku rase macam nak bersalin tahun depan je sebab kesian kat baby bile keluar akhir tahun.. tapi kadang-kadang terlintas perasaan nak cepat pulak.. penat bawak badan.. pegawai aku kat ofis ni pon da tegur da.. pagi tadi die cakap.. " ai fifi.. badan da melentik da" wakaka.. perut aku tak besar mane pon.. kalau la korang terserempak dengan aku.. confirm tak nampak macam pregnant woman.. sebenarnye bukan tak larat sangat pon.. memang da pasang niat.. walau susah macam mane pon.. sakit macam mane pon.. aku kene tabah.. nak bagi zuriat untuk suami ni..

atceli nak cepat sebab tak sabar.. tak sabar nak tengok live baby ni.. nak pegang.. rase kelembutan.. nak peluk.. nak cium.. macam-macam lagi la..mood: berangan Ya Allah.. besar nikmat yang KAU beri ni.. aku bersyukur sangat.. dalam keseronokan.. kegembiraan.. ketaksabaran jangan tiru perkataan ni.. jelas broken timbul jugak ketakutan..

ketakutan saat-saat.. detik-detik nak melahirkan.. rase sakit yang macam mane akan aku rasai.. orang2 berpengalaman kate sakit memang sakit.. tak kire la bersalin dekat mane dan dengan ape care sekali pon.. memang tak boleh elak.. takut pulak bile dengar.. bile tanye akak-akak yang agak-agak boleh harap.. derang cakap macam ni "best bersalin.. nikmat" derang cakap sebab nanti ko rase bangge.. lagi satu derang cakap macam tu sebab taknak bagi aku seriau or takut mase nak melahirkan nanti.. memang naik semangat aku bile derang cakap macam tu sebab 2 orang sekali cakap serentak.. hilang sikit perasaan scary tu.. tapi kalau kene yang close minded tu.. macam-macam derang cakap.. better aku dengar yang elok-elok je kot dari aku terfikir-fikir ape yang tak best keluar dari mulut orang..

inshaAllah aku berdoa dan yakin yang aku boleh harunginye.. ade akak-akak yang lain pesan.. fikir.. orang lain boleh buat.. kenape aku tak boleh.. inshaAllah semuenye dipermudahkan.. amin...


nota di bawah--> terlupe nak update pasal maternity pillow.. maybe next entry..

Friday, November 11, 2011

tak selese, sesak nafas, kelaparan vs kebulurandan bangun lambat!~

assalamualaikum!~

malam tadi aku tido awal.. dalam pukul 10lebih.. awal ke? standard kot bagi orang yang memerlukan banyak rehat macam aku ni.. tapi mase mule nak tidur tu.. masyaAllah, punye la susah.. bukan susah ape.. susah nak menentukan posisi badan.. kan best kalau ade maternity pillow.. aku da penah mintak da dekat en. suami.. nanti aku cerite next entry.. pusing sane tak kene.. pusing sini tak kene.. kalau tak selese je takpe la jugak.. layankan je.. mate pejam lupe la tak selese tu kan? masalahnye bukan takat tak selese.. siap boleh sesak nafas.. nak bernafas pon tak cukup.. ikut hati nak je aku g klinik ambil O2.. cakap macam pernah ambilkan.. padahal tak pernah pon.. tapi memang cungap.. nafas pendek je..

kesian en. suami tolong settingkan tempat.. bantal untuk aku setting tempat tidur aku je lebih 5.. tapi tetap tak selese.. sampai aku give up.. duduk lunjur kaki sandar kat dinding.. cakap kat en. suami "ayang tidur duduk jela kalau macam ni.. penat da nak setting tempat tidur..".. en. suami tak bagi.. takut aku sakit leher la, pinggang la.. aku pon akur cakap die.. last sekali aku buang semue bantal tinggalkan 1 untuk kepale, 1 lapik perut dan 1bolster untuk peluk.. lepas tu aku baring mengiring badan sandar kat dinding.. pusing 3 4 kali aku pon tertidur.. en. suami da pergi tengok tv mase tu.. die masuk bile pon aku tak sedar..

nenyak aku tidur sampai pukul 2.30 aku nak pee pee aku pon bangun.. lepas bangun tu rase lapar sangat.. gagaga.. lapar tengah2 malam.. nasi memang ade.. tapi aku tak minat nak makan nasi.. baru aku teringat aku cume makan bubur lambuk and keropok lekor je untuk dinner.. aku makan sekeping roti gardenia lepas tu aku solat isya'.. baring balik untuk tidur tapi tak tertidur-tidur sebab lapar.. terpakse aku kejut en.suami.. aku penakut (selalu lepas solat mesti datang perasaan tu.. sebelum solat tak pon).. cakap aku lapar.. pukul 2.50 en. suami bangun buatkan milo untuk aku.. terime kasih abang.. :) aku minum dan cube untuk tidur.. akhirnye aku pon tertidur..

paling tak boleh bla.. aku terjage je aku tengok langsir tingkap.. cerah semacam.. aku pon pandang en. suami sambil cakap.. "abang kenape kat luar ni macam cerah je" selalu bangun tidur gelap lagi.. en. suami capai phone die.. tengok jam.. "yang.. da 6.30!" haaa.. selalu kiterang bangun 6.10 paling lewat 6.20.. keluar rumah paling awal 6.40 paling lewat 6.50.. terjun katil la en. suami.. aku relex 2 3 minit bangun mandi.. selamat sempat sampai ofis on time.. kalau tak naye je punch card kami berdue merah..

nota bawahtangge entry -->mungkin aku da sampai ke fasa susah nak tidur dan lapar ditengah malam kot.. pengalaman baru.. even susah, even penat, even sakit.. aku tetap tabah demi memberi zuriat untuk suami tercinte..


Thursday, November 10, 2011

excited!~

assalamualaikum!~

selamat petang.. aku headache hari ni.. da whole da.. left side.. maybe migrain kot.. :( kesian kan.. even tak sihat aku prefer duduk ofis sebab dekat ofis aku behave sikit.. minum air banyak.. more than 2liter.. ofis hours la.. 7.30am-4.30pm.. kalau kat rumah 1liter pon tak sampai.. wakaka.. jadi aku rase aku lebih mengamalkan gaye hidup sihat di ofis dari di rumah..

malam tadi lepak-lepak atas katil sambil en. suami mengurut kaki aku yang lenguh2 sebab tak mampu tampung berat badan ni.. baby dalam womb ni bergerak2.. sekarang ni about 1.526kg.. agak besar kot.. jadi terase la bile die gerak tu.. aku rase bukan kicking sebab bukan bahagian kaki die yang bergerak.. tapi perut aku nampak berombak.. sebelum ni aku tak berape alert dengan pergerakan baby ni.. tapi malam tadi saje usha-usha perut mase die gerak2 tu.. nampak perut bergerak.. bile bagitau en. suami baby diam pulak.. pandai da nak kenekan abah die ni kan.. hehe..

bile aku pujuk-pujuk.. cakap-cakap.. pandai pulak die gerak.. sangat aktif ok.. dapat la 5-6 kali en. suami tengok perut aku yang berombak tu.. tetambah pulak perut memang tengah senget sebelah.. baby dalam ni duduk belah kanan.. bile tekan belah kanan perut.. keras.. belah kiri macam kosong pulak.. kuase Allah kan.. pade tarikh 9 november 2011.. aku dapat tengok perut aku berombak hasil gerakan baby dalam perut.. terime kasih YA ALLAH..

aku mohon padaMU.. KAU berikanlah zuriat kepada insan-insan yang sedang menanti pemberian yang tak ternilai ini.. amin..

notakaki--> aku mohon maaf andai mengguris hati sape-sape yang membace entry ini.. aku cume mencoretkan kenangan yang tak seberape untuk kenangan aku, en. suami dan anak-anak aku.. inshALlah.. aku juga sentiase mendoakan kehadiran cahaya mata dalam kehidupan korang.. semoge Allah memperkenankan doa kite semue.. kerana aku juga pernah merasai keperitan itu walaupun sekejap dan tak sehebat korang.. amin..

Wednesday, November 9, 2011

bile M da datang~

assalamualaikum!~

selamat petang.. memang mood nak mengarang kot sekarang ni.. sementare ade mood kan.. karang la ape yang boleh.. macam tak tau je M tu ape kan.. M tu malas.. hehe.. kalau nak lagi best.. malas melampau.. aku la yang malas melampau tu.. tambah lagi dengan badan tak sihat 2 3 hari ni.. demam, sakit tekak, sakit kepale.. lagi la berdouble triple malas melampau tu.. mane taknye.. da masuk trimester ke 3 ni.. kalau sihat walafiat pon payah nak bawak badan ni.. apetah lagi kalau sakit kan.. memang en.suami suruh ambil MC la.. aku sebagai isteri solehah.. taknak derhake cakap suami turutkan jela.. wakaka.. nampak sangat ambil kesempatan.. jadi aku cuti panjang.. sabtu, ahaf, isnin, selase dan baru hari ni masuk kerje..

sabtu lepas aku memang da siap2 ironkan3 helai kemeje en.suami untuk bekalan minggu ni.. khamis kan pakai baju batik.. lagipon itu je yang aku mampu buat time tu.. ingat nak sambung ahad.. tapi ahad kan raye.. takkan aku taknak raye semate2 nak iron seluar kerje en. suami.. pregnant uniform aku yang besar gedabak tu semue kan.. aku hold dulu.. masuk isnin je aku pon demam.. hidung pipi muke mate semue merah.. da macam badut kot.. panas dalam kate en. sumami.. risau die.. last2 seluar kerje die iron sendiri.. terime kasih abang.. hari selase (semalam) lepas balik klinik.. makan ubat aku bantai tido dari lepas zohor sampai azan asar.. semalaman tak dapat tidur sebab sakit tekak, dalam mulut kering, perut sakit, sejuk tak panas pon tak.. confirm2 aku tak sudahkan kerje2 mengiron baju.. wakaka.. malas kan..

sampai la turn aku untuk bekerje hari ni.. baju aku tak iron.. ha.. amek kau fifi.. malas lagi.. ngelat lagi.. tapi bersebab kot aku malas ni.. tak sihat kan.. aku pon nampak la baju kurung kat tempat aku gantung mane2 baju yang da siap iron.. dalam hati.. muat lagi kot baju kurung ni.. aku pon dengan suspennye mencube baju kurung aku tu.. MUAT.. macam tak percaye kan.. MUAT baju tu.. aku da 31weeks kot minggu ni.. 31weeks pakai baju kurung.. siap kene tegur cakap aku nampak slim.. (bergerak2 baby dalam womb ni bile aku puji diri sendiri.. gagaga) cume kain tu tinggal 1cm je kot besarnye.. bile pagi ok lagi.. bile petang kain da berlipat 5 6 kali letak bawah perut.. hahaha.. tu la malas iron baju lagi..

aku confident baju kurung still muat bukan sebab ape.. sebab berat aku baru naik 5kg je.. kesian kan.. tak berape lalu nak makan sejak pregnant tapi.. tapi harap baby ok dan dapat la segale nutrisi yang die perlukan.. pray for baby and me.. thanks!~

untitle..

assalamualikum!~

berentry jugak blog ni setelah berbulan2 berseorangan.. bersawang.. berhabuk.. and ber macam2 ber lagi la.. boleh pulak tajuk entry kali ni untitle.. atceli tak tau nak cerite ape.. tapi kesian pulak kat blog ni.. ingat blog syok sendiri ni takde readers.. rupenye ade jugak.. ade yang tinggalkan komen and jejak.. jadi kene la hargai readers2 ni kan.. bia la 2 3 orang je yang jenguk..

terlalu banyak cerite pending n basi terjadi sepanjang aku tak berblog ni.. tapi bia la.. yang da lame lepas tu.. bia jela lepas.. mne tak nye.. hari raye haji mau pon puase aku tak wish pon kat orang2 yang singgah kat sini.. maaf la ye.. tak tau la kenape sejak pregnant ni aku tak berape suke mengarang.. aku lebih suke membace..

semenjak da sarat ni aku sakit2 badan.. nak bawak badan pon da tak berape larat.. penat kot.. tak sabar nak bersalin.. nak jumpe baby ni.. nak peluk2 n cium2.. kat entry ni jugak aku nak announce satu berite gembire.. cikge beso a.k.a kak ses yang banyak mengajar aku tentang TTC ni pon da BFP.. da pregnant.. alhamdulillah.. syukur sangat2.. aku gembire sangat untuk die.. die lagi banyak ilmu tentang TTC ni.. die da kawen 3thn.. dan akhirnye BFP..

jumaat lepas aku jatuh.. gedebuk macam nangke busuk.. wakaka.. kesian kan.. tak sakit mane pon tapi aku tetap menangis.. bile cerite dekat en. suami tu yang buat aku sayu.. tengok die risau.. aku pon menangis.. tapi alhamdulillah aku berjaye meminimakan hentakan mase jatuh.. rasenye semue ok.. aku menangis sebab risaukan baby kat dalam ni.. tapi semalam aku g klinik scan doctor cakap semuenye ok sebab uri aku dekat atas betul2 bawah skin.. kalau dekat belakang agak bahaye.. alhamdulillah Allah nak selamat aku n baby..

lagi 6minit pukul 1.. pen off kot.. nak g cari makanan.. lapar.. hehe..

Tuesday, September 20, 2011

sangat sedih..

assalamualaikum..

ape kabar semue? lame gile aku menyepikan.. aku tak larat.. morning sickness.. baru nak ok.. sampai la ramdahan.. tak larat balik.. sekarang musim raye.. syawal.. hehe.. masih tak terlambat lagi untuk aku ucapkan selamat hari raye.. maaf zahir dan batin.. lately aku bz dekat ofis.. banyak sangat kerje.. tak menang tangan.. ok.. aku nak sambung cerite lepas..

atceli mase 1st scan ade 2 baby aku.. doc kate twin.. seronok sangat dengar.. alhamdulillah.. tapi doc kate tak confirm 1 ni akan jadi ke tak.. die suruh aku datang next 3week.. mase scan memang tinggal 1.. sangat sedih kan? :(( takpe.. aku redha.. pasrah.. mungkin ini yang terbaik untuk aku.. ade 1 ni pon aku da cukup seronok.. da cukup bersyukur.. sekarang ni aku makin sihat.. berat aku da mule naik.. hehe.. perut pon da mule maju kedepan.. baju kurung da ketat kat perut..

paling seronok bile tgk en. suami seronok.. seronok sebab aku tengah bawak anak die.. aku harap semuenye akan ok.. selamat dan dipermudahkan bile sampai saat hendak melahirkan..

kepade semue kawan2, kakak2 kesayangan aku yang tengah TTC tu.. aku sentiase doakan korang.. inshaAllah.. nanti sampai mase korang..


nota kecik--> akhirnye berjaye aku mengupdate blog setelah lame bercuti.. :)

Monday, July 11, 2011

saat-saat mendapat perkabaran gembire~

assalamualaikum!~

selamat pagi.. hari ni aku nak abadikan satu diantare kenangan manis dalam hidup aku.. saat-saat aku mendapat double line.. alhamdulillah.. aku bersyukur sangat.. terime kasih YA ALLAH.. terlalu banyak nikmat yang kau berikan padaku..

aku tak tau nak mule dari mane cerite ni.. kalau difikir-fikir sangat kepale aku bertambah sakit.. aku main cerite jela.. kalau ayat aku tu berterabur.. macam budak tadika korang paham-paham sendiri la ye.. atceli cycle aku disahkan pregnant aku tak fikir langsung pasal anak.. aku malas.. aku biarkan semuenye berlalu macam tu je.. aku cume fokus nak gembire enjoy menghabiskan mase bersame en. suami tercinte.. tak bermaksud aku putus asa.. putus harap.. aku tetap berbincang dengan en. suami untuk menjalani IUI mungkin selepas raye.. jadi sebelum IUI ni aku nak enjoy.. di tambah pulak dengan suhu aku tak menentu..

aku tak ingat either aku penah cerite ke tak tentang BBT (basal body temperature) ini la yang aku buat beberape bulan yang lepas untuk mengenalpasti waktu subur dan waktu nak manaikkan bendere Jepun aku.. kalau suhu tinngi je melepasi DPO(day post ovulation) aku.. maka harapan untuk pregnant tu tinggi .. tapi sayangnye suhu aku rendah je.. YA ALLAH.. mmg la meruntuhkan semanagt aku untuk berusehe ke arah itu.. aku tabahkan diri.. just follow the flow.. aku malas nak fikir sebab taknak nanti aku yang kecewe.. selalu kalau pregnant suhu akan sampai 36.6 ke atas.. tapi suhu aku nak cecah 36.3 pon payah.. dengan tak ovukate lagi.. dalam erti kate lain tak subur lagi.. lagi la menipiskan harapan aku.. kalau nak tau lebih lanjut pasal BBT sebab tak paham ape yang aku tulis.. sile ke link ini.. kak ses a.k.a cikgu beso.. dari kakak ni la aku belajar buat ni semue.. thanks kak ses.. I LOVE YOU LA!~

suhu aku lepas ovulate pon susah nak cecah 36.4.. DPO aku biasenye 16DPO.. tapi mungkin naluri aku kuat mengatekan aku pregnant.. dihasut oleh kakak2 TTC.. aku dengan beraninye membuat UPT.. DPO15 pulak tu aku buat.. derang hasut aku buat pagi 16DPO.. tapi aku tak sabar.. wakaka.. balik keje aku buat.. hahaha.. buruk perangai aku.. tak sanggup nak hidup berteke-teki ni.. dengan penuh tawakal.. lup-dap.. lup-dap dalam hati.. aku tunggu line2 tu timbul.. alhamdulilah.. timbul 2line.. even sangat blur.. aku sendiri pon tak caye.. en. suami memang tak tau.. aku buat diam2 jek.. beli UPT da lame da.. beli pon sorok2.. aku gembire.. tapi takmo nangis.. malu.. lagi pon 50-50 lagi.. sebab suhu tak tinggi n suhu aku pelik bebenor paternnye cycle tu..

even 50-50.. caye tek caye.. aku naik atas.. masuk bilik cube cari envelope.. kenkonon nak surprise en. suami la.. cari punye cari tak jumpe.. siap mintak kat en. suami lagi.. takde la pulak.. last2 aku jumpe angpau.. aku letak dalam angpau jela.. buat ala2 duit raye.. haha.. bagi kat tangan en. suami.. suruh die bukak dalam bilik.. sebelum tu suruh die teke ape.. tapi die tak dapat teke.. atceli aku tak dapat tengok pon reaksi en. suami bile tengok UPT aku double line sebab aku sorok muke bawah bantal.. wakaka.. aku malu siot!~ tapi aku sempat pesan dekat en. suami.. jangan gembire sangat sebab suhu aku tak bape tinggi.. tak serupe orang lain yang pregnant..

esok pagi aku test lagi.. double line tapi kabur jugak.. aku da mule risau.. sebab tak yakin.. petang tu aku ke klinik.. doc pon sahkan positive.. aku tetap tak percaye sebab die pon buat UPT.. same jela macam aku buat kat rumah.. aku buat lagi.. aku rase 4 ke 5 kali aku buat UPT gare2 tak percaye.. last-last yang buat aku percaye 70% aku g klinik lain.. aku cakap kat doc.. doc saye da 5 kali UPT kelime-lime positive.. tapi saye tak percaye.. boleh scan untuk saye.. ambek ko.. ku cakap direct je.. scan cume nampak titik.. tapi doc kate rahim da tebal.. tande pregnant tu ade.. tapi aku masih kurang percaye..

akhir sekali aku call LPPKN.. aku buat appoinment kat sane.. selepas di TVS aku nampak kantung.. cume heartbeat takde lagi.. aku masih risau sebab takut baby tak develop.. lepas tu doc yang selalu rawat aku buat next appointment.. 3weeks lagi.. akhirnye baby aku disahkan normal cume..... nanti aku sambung next entry.. penat dah..

bye!~

Monday, July 4, 2011

Alhamdulilah.. double line!~

Assalamualaikum..

selamat pagi.. da lame sangat-sangat aku tak update blog aku.. sebab aku alah.. alah dengan bilik pete.. aku rase macam busuk je bilik ni.. tambah lagi dengan bau ink printer-printer sebesar badak kat dalam ni.. lagi la aku tak tahan.. tambah lagi.. waa.. banyak betul tambahkan.. suasane kerje dalam bilik ni semuenye lelaki.. setengah darinye perokok tegar.. boleh uwekk woo bau derang lepas balik merokok.. tak tahan.. aku banyak meghabiskan mase di luar bilik ni.. ambil angin ala2 segar tak segar di luar bilik ni.. lagi satu aku alah dengan PC aku sendiri.. aku tak boleh nak tengok PC ni lelame.. rase sakit kepale.. and sampai 1 tahap aku boleh rase nak muntah.. waaa.. siksenye.. tapi itu la pengalaman yang di idamkan setiap isteri.. kate mereke yang pernah melaluinye.. adelah satu pengalaman manis..

apsal la aku alah2 ni kan.. sebabnye aku da dapat double line.. double line dekat urine prenancy test.. Alhamdulillah.. aku bersyukur sangat2.. actually da lame aku dapat double line tu.. 11 mei 2011 la hari paling best dalam hidup aku semenjak bergelar isteri.. lame jugak aku berusehe berTTC.. menahan rase sebak di hati dengan pertanyaan2 yang agak tak best didengar.. mengelak dari orang ramai bagi mengurangkan rase tertekan.. macam2 lagi la dugaan yang aku lalui.. sangat memedihkan.. tapi aku tak kesah mase tu.. dalam tangisan.. dalam sebak di hati.. aku kuatkan semangat.. Allah nak uji kesabaran aku.. nak aku selalu ingat padeNYA.. dekat padeNYA.. alhamdulillah.. ade perubahan positif dalam diri aku dan en. suami selame kami di uji..

cukup setakat ni aku menaip entry.. kepale da mule tingtong.. pen off.. pengalaman tengok double line.. next ebtry.. bye!~

Tuesday, June 21, 2011

tak de mood.. kursus asas perakaunan!~

assalamualaikum!~

lame da aku tak update blog.. sekarang ni aku rase macam alah dengan PC.. rase nak muntah bile pandang PC.. bukan takat PC.. handset dan semue alat2 yang seangkatan dengannye.. lagi 1 aku alah dengan ofis aku.. asal sampai ofis.. confirm aku muntah.. kekadang sampai 5 kali.. tu baru dari pukul 8 -12.. memang lembik la.. tak tahan.. jadi susah sikit r aku nak mengupdate blog.. memang hangat2 taik ayam kan? tetambah semalam aku dapat tau aku aku kene kursus..

ye sekarang ni aku tengah kursus.. kursus asas perakaunan.. mule hari ni sampai la kamis.. bosannye YA ALLAH.. dengan badan tak berape sihat.. nak duduk menung dari pagi sampai petang.. memang tak tahan.. hari ni pepagi memang ok la.. ade tenage lagi.. bile masuk petang.. totally out!~ memang da tak boleh bla woo.. memang keluar dari bilik tu.. lepak kat sofa lua.. agak2 5-10minit nak habis aku masuk balik..


Thursday, June 16, 2011

dugaan sungguh..

assalamualaikum..

selamat pagi.. atceli aku tak berape busy pon kat ofis ni.. tapi aku tak larat.. takde mood nak mengupdate blog.. aku tak sihat.. tak bestnye kalau tak sihat ni.. bile la semue ni nak berlalu.. aku tak boleh nak cite lebih.. sebab bende ni aku tak announce secare rasmi lagi.. cukup la sekadar 3 4 orang yang mengatahui.. nnt aku akan announce kan jugak.. cuma masa yang menentukan..

nota bawah entry ni --> cukup la sekadar entry pendek tak bermotif untuk pagi ini.. sekurang2nye aku cube jugak update dalam keadaan serba kekurangan ini

Friday, June 10, 2011

balik kampung atuk dan in-law~

assalamualaikum!~

selamat pagi.. haaa.. amekkauu.. pepagi da update.. macam takde kerje kan? mood ke laut la.. pk esok je.. sebab esok cuti.. i need more rest la.. tak sabar nak tggu esok.. nak lepakKING kat rumah puas2.. nak dating dengan katil n tilam.. wakaka.. bestkan aktiviti hujung minggu dengan melepak.. mane taknye.. kalau dikire-kire.. da lebih 6 weekend lepas aku travel je.. kire tak melepak di rumah mase weekend.. antare tempat diterjah.. kampung (taiping & melake), cherating, kemaman, sungai petani, ipoh, teluk batik, lumut dan pulau pinang.. waaa.. rase nak termuntah bile sebut semue tempat ni.. sebab aku da bosan berjalan.. ade ke org bosan berjalan? hahaha.. macam tak mungkin je.. aku dengan en. suami memang jenis tak lekat kat rumah ni.. harap2 weekend ni lekat la.. sebab nak rehat..

sekarang aku nak mulekan cerite basi pertame aku.. balik kampung.. cerite ini berlaku berbulan-bulan yang lepas.. 15-17 april 2010.. setelah hampir setengah tahun tak pulang ke kampung.. ayat nak skema sebab aku merajuk.. membawa hati.. aku pulang ke kampung gare-gare tak tahan rindu kat kampung.. wahahaha.. memang best r balik kampung.. aman.. damai tenang.. tetambah kampung aku tu memang jauh ke dalam.. jauh dari bandar.. rase hilang kesesakan KL ni.. kalau la dapat tinggal kat kampung berbulan2.. kan best.. aku lupekan KL buat sementare waktu..

paling best mase aku balik kampung.. pokok jambu rumah atuk aku berbuah.. da masak.. tapi bukan jambu susu.. tak kesah la.. janji jambu fresh.. memang puas r aku makan jambu.. sedap.. jambu merah.. aku panjat pokok sendiri gune tangge la.. kalau pijak dahan mau patah.. aku da la besar.. dahan pulak kecik2 je.. ade 2 jenis pokok jambu kat rumah atuk aku.. memang best r.. lepas tu pulak g belakang rumah.. ade pokok cermai.. kebetulan buah die lebat la jugak.. petik2.. terus makan.. memang terbaik dari ladang la.. sedap.. dapat pahale kat arwah mama.. sebab pokok tu arwah mama yang tanam.. tapi sayangnye.. die tak sempat merase.. rindunye kat mama.. semoge mama bersame orang-orang yang beriman jauh di sana..

ni salah satu pokok jambu tu.. pokok jambu ni tepi rumah je.. lebat sangat buat die.. lepas tu takde serangge macam semut or kerengge.. so senang la nak ambil buah.. berplastik2 aku ambil.. siap tapau bawak balik kajang..



ni pulak pokok jambu lagi 1.. jambu die gemok sikit dari pokok atas.. buah die lagi manis.. tapi tak boleh panjat sebab penuh sangat dengan kerengge.. buah die pon tak selebat pokok sebelah rumah.. ni pokok belakang rumah.. aku dengan en. suami ambil buah ni pakai galah.. hujung galah letak botol air potong 2.. jadi buah tak jatuh kat atas tanah la.. bawah tu pulak buah cermai.. kecur liur tengok..

esoknye pulak.. hari last aku di kampung.. aku melepak rumah mertue aku.. ye r.. kampung da dekat2.. kene pandai bahagikan la.. kene selang2.. kalau tak kecik hati orang tue.. aku g memancing dengan mak mertue aku.. memancing kat parit je.. takut nak g sungai.. ayah mertue tak ikutkan.. takut bahaye.. tapi aku dapat ikan.. hebat jugak aku mancing.. dapat ikan sepat ke puyu.. aku bukan kenal pon.. kiterang mancing dari 9 pagi kot sampai tengah hari.. pukul 12.. redah kelape sawit dengan baju tidur je.. hahaha..


hasil tangkapan aku.. aku la tu yang berbaju biru.. memang pesan kat en. suami.. jangan ambil muke.. mane taknye.. muke baru bangun tido.. jangan tersalah tefsir ye.. ikan tu sekor je.. posing yang lebih.. hahaha.. ikan same je semue..


ni la hasil tangkapan kami.. ye.. kami.. hakhakhak.. takat dapat 1 2 ekor yang lebih mother in-law yang dapat.. die da terer.. tau lubuk.. aku dengan en. suami dapat pelepah kelape sawit je yang banyak.. yang dalam bekas pink tu umpan.. umpan macam cengkerik.. aku tak berani pegang.. geli.. mintak tolong mother in-law jugak.. kalau mintak tolong en. suami.. tercabut kepale binatang tu dulu baru lekat kat kail..

habis memancing balik rumah kemas2 gerak balik ke KL.. percutian yang sangat seronok.. rase macam taknak balik kajang.. taknak keje kat KL.. boleh tak?

notakukukakitakdecagu --> penat mengingat ape yang berlaku dikampung.. bende da basikan.. tapi takpe.. ade jugak secebis kenangan..



Thursday, June 9, 2011

setelah lame........

assalamualaikum..

setelah lame....... ye.. setelah lame tak mengupdatekan blog.. terase ke kekokan menjadi seorang blogger.. hahaha.. masih banyak hutang aku untuk semue.. hutang cerite.. aku ade banyak cerite basi untuk korang.. inshaAllah.. aku akan cube kembali aktif..

aku sendiri pon malu nak bukak blog ni ha.. bukan sebab ape.. sebab lame sangat terbiar.. tapi aku tebalkan jugak la muke aku ni ha.. menaip kisah2 hidup aku untuk generasi aku akan datang.. hahaha.. aku da mintak en. zairi transferkan pic jambu aku mase kat kampung tu.. nnt bile da ready.. aku post pasal pengalaman balik kampung setelah setengah tahun tak balik.. merajuk kekdahnye..

alhamdulillah jugak sebab kat keje kat ofis ni semakin rede.. jadi ade la mase sikit aku nak ber blog + BW after ni..


notakaki --> sampai sini je kot aku tulis.. da lame tak menaip.. tak reti pulak nak olah ayat.. sape cekgu BM? sile ajar saye..

Friday, May 20, 2011

ohh.. so sory!~

nota kepalesayetakbotak--> entry bermood keluhan!~

assalamualaikum!~

selamat petang semue.. aku sangat sibuk sekarang.. kekadang 3 hari berturut2 tak bukak blog sendiri.. apakah? waaa.. nampak sangat terlampau sibuk..

sekarang ni aku kat ofis lagi.. malam ni akan bertolak ke melake.. wat da?? penatnye.. last weekend pon macam ni.. ke melake.. next weekend ke perak..

keje kat ofis berlambak.. ohhh.. sangat2 terlampau sibuk.. sory sangat2.. ape yang aku merepek ni?

tak kesah la.. aku update ni semate2 nak bgtau kat kawan2 blogger.. aku masih di sini.. merindui dunie blogger!~

Saturday, May 7, 2011

bersiaran dari impiana resort cherating..

assalamualaikum!~

nota kepaleku berambut tebal --> short entry dari aku!~

selamat petang.. fuhhh.. sini aku hembuskan angin laut sepoi2 bahase ni kat korang semue.. aku sekarang kat cherating.. dari semalam sampai la senin isnin aku kat negare tercinte ni cherating ni..

aku memang plan nak mengarang bile sampai kat sini.. nak qada balik semue cerite2 aku yang da tertangguh.. da dekat sebulan 24 jam aku kat sini.. sampai semalam pukul 7.30 petang.. mood nak mengarang tu takde.. aku byk habiskan mase meng'download' cerite.. aku nak rehat2 otak.. nak feel suasane romantik ni kat sini sorang2.. encik suami kerje nanti aku review tempat ni kat korang jugak..

nota kakitak pakai kasut --> adoi.. bertambah list cerite aku!~ antare sebab aku update short entry ni. aku dapat teguran dari cikyanyan.. "ko tak update blog ke?" harap cikyanyan puas ati!~

Tuesday, May 3, 2011

balik kampung!~

assalamualaikum!~

lame gile tak update blog ni.. ni nak update perkare yang berlaku 2 minggu lepas.. kami balik kampung okey.. intro tak boleh panjang2.. busy tahap gaban sekarang ni sampai nak update pon tak sempat.. yang nampak kat mate ni.. keje.. keje.. keje.. adesh!~


2 minggu lepas en. zairi, aku, en. abah & pn. ummi balik kampung.. kampung arwah mama aku.. tujuan utame nak balik ambil adik kesayangan aku.. Muhamad Faqih Muhamah Faqih Taib bin Abdul Rashid.. da bertukar name adik aku kan? ye.. ambil die pon sebab kene bawak die g jab. pendaftaran.. untuk register name die.. da tukar anak angkat dari arwah mama ke atas name ummi.. setelah di bincang2 dengan adik ni.. die bersetuju nak letak name die MUHAMAD FAQIH TAIB BIN ABDUL RASHID.. adik.. adik dapat name baru.. sedap name adik.. adik.. along rindu adik..

mase bawak adik balik kajang.. atuk a.k.a mak arwah mama ikut kami ke kajang jugak.. tu pon puas pujuk die ajak datang.. die merajuk dengan aku.. mane taknye.. dekat setengah tahun tak balik kampung.. tak merajuk orang tue tu? last balik 20-11-2010 and balik kali ni 15-04-2011.. tak ke lame tu..jadi aku kene la ikut en. abah balik kampung.. hati orang tue kene jage..

even aku taknak balik kampung.. berkeras lame gile tak jejak kampung halaman bersebab.. atuk pon tau sebab ape.. sebab kalau aku balik kampung.. aku kene siapkan mental dan fizikal aku.. siapkan diri.. kuatkan hati.. bertabah dengan soalan2 ala2 peluru menusuk ke kalbu.. wakaka..ayat tak hengat aku selalu ckap kat atuk..

"atuk.. along bukan taknak balik.. tapi along tak suke mulut orang kampung.. derang suke tanye2.. lain la kalau rumah atuk dalam hutan.. takde orang.. selalu along balik.."


atuk selalu back up diri die balik..

"takde orang tanye la.. orang tak kesah"

saje la tu nak sedapkan hati aku.. boleh la aku balik kampung jenguk die.. tapi die tau.. aku memang bawak hati.. memang sedih bile nak balik kampung.. tapi jauh disudut hati aku.. aku nak balik kampung.. nak g kubur arwah mama..

ha.. memang betul jangkaan aku.. aku balik kampung memang ade 1 peluru datang kat aku.. mak2 sedare aku memang tak berani bukak mulut.. derang memang buat taktau je.. aku memang da pesan kat atuk.. tapi jiran atuk aku ni la pulak tak paham bahase.. aku g makan kat kedai maktam aku sebab nak jemput cousin2 aku.. age around 3 to 10 years old.. nak bawak g makan KFC.. saje belanje budak2.. lame gile tak balik.. blanje la derang.. kampung atuk aku jauh ke dalam.. nak ke KFC pon makan sejam.. nak tunggu parent derang bawak memang tak r kan.. aku bawak la.. sekali sekale bagi orang happy.. nnt orang lain happykan kite balik kan? tak rugi pon..

mase kat kedai tu aku makan lakse.. jiran atuk aku pon melepak situ.. tetibe ade suare sumbang tanye.. "along.. baby mane?" out terus selere aku.. aku senang je jawab "ade baby.. kat Allah.. die taknak bagi lagi" aku balas r balik.. die balas.. "ala.. tokcik tanye je" tau pon kau aku marah ko tanye.. selamat aku da sediekan diri aku bebetul sepaye aku tak depress bile balik ke kampung..

nota penselkedaiusopwilcha --> ade sambungan cerite balik kampung.. aku dapat makan jambu.. tapi bukan jambu susu.. tak kesah la.. tapi puas gile makan jambu kat kampung~


Wednesday, April 27, 2011

bersawang.. busy tahap melampau~

assalamualaikum!~

rindunye kat blog ni.. rindu nak update blog.. rindu nak blogwalking.. rindu nak bertegur sape berselisih bahu dengan blogger lain.. tapi apekan daye aku.. aku busy tahap gaban.. gaban pon tak busy macam aku ni.. seharian di ofis aku mengadap kerje aku.. semalam aku cube merempit.. membuat kerje sebanyak yang boleh.. sampai rumah kepale aku sakit.. macam nak pecah..

kesian blog aku.. da bersawang.. kesian blogger2 yang suke bace blog aku ni ade ke ha? kosong.. sepi tanpe entry baru.. ni aku post entry untuk buang sawang2 yang ade.. tebal gile sawang die..


aku ade banyak story nak cerite atceli.. cerite aku balik kampung last two week.. da basi ke? masam? tak kesah la.. janji aku cerite.. last week pulak aku pergi sungai petani, ipoh, teluk batik dan teluk senangin.. nak cerite jugak.. aku tak tau aku busy sampai bile.. tapi aku akan cube update cerite2 aku untuk korang semue.. bye.. aku nak sambung buat kerje..

Thursday, April 14, 2011

kenapa aku di uji~ segale persoalan di dalam hati akan tejawab..

assalamualaikum!~

korang pernah tak rase sedih? rase macam takde gune nak hidup lagi ini sangat melampaukan rase tension? rase macam nak gile? rase macam nak menangis sambil jerit kuat2? dan rase yang sewaktu dengannye la.. ade juga antare perkataan2 yang terkeluar dari mulut korang macam ni..

" Ya Allah kenape la kau uji aku macam ni"
" Ya Allah tolong la aku.."
" Ya Allah tingkatkan la kesabran aku"
" Ya Allah tabahkanlah hati aku menghadapi dugaanMu ini"

pernah tak? cepat la cakap pernah wei.. setiap manusie akan di uji.. sedangkan kekasih Allah Rasul kite tu pon di uji kan? cume care kite di uji dan care kite nak accept bende tu je berlainan.. kat bawah ni aku nak paste antare pertanyaan2 kite bile kite menghadapi situasi di atas..

KENAPA AKU DIUJI?

• Surah Al-Ankabut ayat 2-3

•Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan:"Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?
Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang
yang dusta.

KENAPA AKU TIDAK MENDAPATKAN APA YANG AKU
IDAM-IDAMKAN?

• Surah Al-Baqarah ayat 216

• Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

• Surah Al-Baqarah ayat 286

• Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.

RASA FRUST?

• Surah Al-Imran ayat 139

• Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang-orang yang beriman.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

• Surah Al-Imran ayat 200

• Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertaqwalah kepada Allah
supaya kamu beruntung.

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA?

• Surah Al-Baqarah ayat 45

• Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',

APA YANG AKU DAPAT DARI SEMUA INI?

• Surah At-Taubah ayat 111

Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka.

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

• Surah At-Taubah ayat 129

• Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Ilah selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakal

AKU TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!

• Surah Yusuf ayat 87

• Dan jangan kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah, melainkan kaum yang kafir.

Surah An-Nisaa' ayat 86

• Apabila kamu dihormati dengan suatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan lebih baik, atau balaslah
(dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah
memperhitungkan segala sesuatu.

da terjawabkan ape yang tersimpan di dalam hati.. jadi bile kite rase sangat2 depress elok la kite bace ape yang ade kat atas ni.. inshaAllah kite akan dapat manfaatnye..

tulisanpencabok--> terime kasih kak ses sebab sudi share.. kalau aku sedih gile2.. bace ayat2 kat atas ni.. tenang je rase.. semuenye telah tertulis didalam Al-Quran..

Monday, April 11, 2011

treatment pertame di LPPKN~

ASSALAMUALAIKUM..

selamat petang.. da lame aku tak update blog ni.. sangat bz dgn kerje kat ofis.. aku mencuri rehat kejap.. penat woo mate buat kerje ni.. mengantuks pon ade.. so hari ni aku taktau nak tulis topik ape pasal ape.. aku copy paste je dari diary TTC aku.. perjalanan TTC aku.. yeeaa.. aku insan terpilih.. tak semue orang dapat rase ape yang aku rase ni.. even perit sedih dan macam2 lagi perasaan yang tak best.. aku tau aku mampu.. sebab tu Allah uji aku dengan en. suami.. even aku taknak pon bende ni.. tapi aku tau setiap ape yang terjadi pasti ade hikmahnye..

straight to the point.. treatment pertame aku bersame doc komathy di LPPKN.. aku dapat jumpe doc ni selepas aku menang melepasi semue saringan2 yang di buat.. ade da kot aku cerite sebelum ni.. kat sini dan kalau nak tau prosedur2 lain di sini.. aku jumpe die pon sebab nak tau masalah kami setelah memalui melalui beberape peperiksaan ujian.. mase jumpe ni la kite kite tau kite normal ke tak.. kite ok ke tak.. takut jugak woo.. sebelum ni yang uruskan kami cume nurse2 di sana.. ni first time mengadap muke doc..

masuk bilik die die terangkan la conditiom kami berdue.. aku dan en. suami lulus ok dalam erti kate lain normal.. bersyukur sangat.. aku takut jugak mane tau ade cyst ke, pcos ke, retrovet uterus (RU) ke.. hubby pulak aku takut la vericocele ke azoospermia ke oligospermia ke teratospermia ke dan banyak lagi ke.. ha.. tu semue kite akan tau kalau kite buat semen analysis.. aku ni macam cikgu bio la pulak.. kan2? nanti aku ambil artikel tu dari otai2 TTC aku.. derang yang banyak bagi info.. banyak atceli masalah kesuburan yang kite tak tau kalau tak check.. tapi kalau korang bunting pelamin ke, anak berderet sorang setahun ke tak payah la gatal2 nak cek.. macam yang aku cakap kat atas tadi tu aku dan en. suami normal.. jauh dari segale anasir jahat penyakit2 di atas.. jadi doc kate.. "tak perlu risau, both of you ok" lagipon doc kate kami mude lagi.. aku 23tahun sebulan n hubby 24tahun 10bulan mase tu..

disebabkan kami normal dan da jumpe doc kami tetap kene ambil ubat.. clomid name ubat tu.. memang prosedur LPPKN once da jumpe dan consult dengan doc die akan bagi ubat.. doc tu kate la.. so aku pon dapat la clomid.. makan 2 biji sehari 5 hari berturut2.. lepas tu day bpe ntah.. tak ingat da.. aku datang klinik untuk TVS telur ade 4biji tapi tak berape matang.. doc suruh datang balik lusenye.. aku datang balik TVS 2 je yang matang.. lagi 2 tu membesar tapi tak cukup matang.. lepas doc puas ati.. pukul 9 pagi aku dicucuk dengan purbegen.. dan doc monitor kami.. tapi treatment untuk kali pertame aku dan en. suami tak berjaye.. sekian itu sahje cerite treatment pertame kami..

Friday, April 8, 2011

ke'busy'an melande!~ kerje sampai pencen pon tak habis..

assalamualaikum!~

aku curi2 mase online ni.. aku memang busy tahap gaban aku da kurang BW.. trafik aku memang tak tinggi.. kalau tak BW lagi la rendah.. tak kesah la..sebab tu bukan aim aku berblogging ni.. tapi aku sedih r.. ade sekerat 2 datang blog aku.. tapi takde update.. maaf ye.. tapi memang betull aku tak tipu.. aku bz.. kalau aku online, aku connect dengan broadband aku.. masalahnye system yang aku pakai wat keje ni kene connect dengan internet ofis yang slow macam siput babi and sangat kedekut strict sampai banyak web die nak block.. facebook confirm2 die block sedangkan PM kite pon ade facebook, kalau nak BW tu kan kekadang ade shoutmix or cbox diblocknye.. cemane aku nak BW macam selalu..

kalau keje ni boleh connect dengan BB sure aku singgah kejap2 kat web2 menarik.. tapi tak.. wwwaaarrrggghh.. hidup tanpe online waktu ofis.. memang mengantukssss la.. aku wat keje memang tak pandang kiri kanan sebab system tu pon tak stabil.. susah woo nak kejar dateline..

lepas tu tadi aku baru dapat call dari PA datin..

aku: Hello bilik GIS
PA datin: fie ke tu?
aku: haah ye..
PA datin: anis ni.. sibuk tak?
aku: sibuk..
PA datin: sibuk sangat ke?
aku: haah.. sangat sibuk.. banyak sangat kerje..
PA datin: en. anwar nak jumpe..
aku: en. anwar? nak buat ape jumpe fie? (aku da suspen da.. yela.. die tak pernah mintak nak jumpe aku.. die bos admin.. aku kan unit GIS)
PA datin: die nak mintak tolong buat slide untuk perasmian logo 5S..
aku: fie sibuk ni.. nanti fie tanye en. sani.. then call anis.. bye..(bos aku la.. aku confirm bos aku tak bagi sebab kami ade kerje kami..)

wei.. aku taknak la.. da la aku pening dengan system ni.. derang nak lagi peningkan aku dengan bende2 macam ni.. derangkan unit lain.. kenape mesti mintak tolong aku jugak buat.. unit derang ade ramai orang.. macam unit GIS ni takde keje.. oo.. mungkin sebab aku kreatif.. aku tak mengaku ye.. derang yang akan keluarkan kenyataan macam tu.. selamat kuli2 pembantu macam aku tak terpilih untuk majalah jabatan da.. untuk pegawai atasan je.. kalau tak.. buat majalah pon aku terlibat.. aku bukan berlagak ke ape.. cume aku nak orang lain paham.. aku ade tugas hakiki aku..

nota comelsecomelaku--> sibuk pon sempat update blog lagi.. demi kawan2.. tapi sori ye kalau jarang BW dan entry ni aku berterabur.. sebab aku berserabut.. hehe..

Tuesday, April 5, 2011

dari fifi bertukar jadi hulk!~ aku tengah marah ni..

assalamualaikum!~

selamat petang.. aku tengah marah ni.. sakit hati aku.. menggigil tahan marah aku ni.. rase nak nangis pon ade.. korang penah tak tahan marah sampai nak nangis? macam ni la perasaan aku sekarang ni.. wwwwwaaaaaarrrrrrrrgggggghhhhhhhh.. rase nak tengking nak jerit nak memaki hamun.. tapi aku masih waras.. masih berakal.. istigfar cepat fifi.. maaf la kepade pembace entry ini.. aku luahkan kat sini sebab aku takut tertengking orang lain.. termarah orang lain.. biase la seorang perempuan macam aku ni memang sensitif..

mesti korang pelikkan kenape aku marah sampai nak jadi macam hulk kan? ye memang aku marah dan aku rase aku patut marah.. aku bengang dengan someone.. abang ofis aku.. semalam die g HQ bawak incik CPU aku.. pukul 5lebih aku baru dapat tengok incik CPU aku.. tapi time tu aku nak balik.. takat pandang sekilas je kat incik CPU.. pagi2 aku da excited nak bukak PC nak tengok keadaan layer2 pete aku.. aku nak tengok ape yang best sangat GIS 9.3.1 tu.. sekali aku g belakang incik CPU untuk sambung balik semue port2 tu.. 1 external takde.. aku tak boleh hubungkan incik CPU dengan kabel VGA.. tak hangin aku?



abang ofis aku tu WP3.. masuk keje 8.30pagi.. aku tunggu la die datang nak mintak externel tu.. sekali tengok kat white board die cuti.. dalam hati panas je.. aku call die time tu jugak.. aku nak external aku tu.. die kate nak datang noon.. aku tunggu r.. sepagi aku bosan.. aku pusing 1 ofis aku main game kat PC orang lain.. lantak r bos nak kate ape.. aku tension tau? sampai time lunch aku g KWSP dengan en. suami.. pukul 2.30 baru aku balik.. aku tau kalau aku balik awal pon aku takde keje.. sampai ofis aku tunggu lagi.. dari noon sampai ke 3petang.. aku hilang sabar.. aku call lagi tanye.. die nak hantar ke tak.. ye r.. ko da amek.. ko pulangkan la.. kan? memang membare hati aku.. korang tau die sampai ofis pukul berape? 4petang ok.. korang cube bayangkan.. aku dari pukul 8pagi sampai 4petang merewang sane sini tanpe PC.. macam... eii.. mencarut jugak karang..

dapat je on PC terus aku update pasal ni.. die tanye ok tak pon aku jawab dalam keadaan tahan marah.. sekarang boleh pulak bersiul2.. macam tak buat salah.. selamat ko senior.. eiiiii...

nota penuh kemarahan--> sori aku mengamuk di entry ini..

Monday, April 4, 2011

bye bye CPU!~

assalamualaikum!~

noon ni pukul 1.30pm atau 2p.m CPU aku akan dihantar ke HQ.. berat hati jugak nak bagi CPU aku ke HQ.. CPU aku akan dihantar ke HQ untuk update GIS.. system yang aku gune untuk buat kerje sekarang ni.. dari 9.2 ke 9.3.1.. aku risau atceli.. aku risau kalau layer2 pete aku akan rosak.. harap2 tak rosak.. kalau tak menyusahkan kerje aku.. risaunye nak hantar PC ni ke HQ..

kat ofis ni ade 4 je pc yang ade donggle.. PC yang buat geographical information system je akan ade donggle ni.. harge donggle kat CPU aku RM7k ade yang sampai ratus k kot.. tengok pade kemampuan donggle tu.. tapi PC aku menjadi pilihan mungkin kerana aku sorang je perempuan yang buat kerje pete ni sebab PC aku paling power takat ni.. hard disc ke tige2 PC mamat2 tu semue da hampir penuh.. PC aku ade lagi 326GB free space.. banyak tak? total space 464GB..


jadi dengan terpaksenye rele hatinye aku membenarkan PC aku dihantar ke HQ.. bye bye CPU.. aku akan rindu kau sepanjang ketiadaan kau.. nak BW petang ni pon aku tak mampu..

note comelsecomelaku--> jangan touching2 sangat.. inshAllah petang nanti dalam pukul 4 atau 5 CPU aku akan kembali ke pangkuan aku..

sucker punch~

assalamualaikum!~

selamat pagi isnin.. ohh.. tidak isnin.. monday blues.. tapi hari ni aku bersemangat datang keje.. nak kate aku cukup tido.. malam tadi tido pukul 1 pagi.. terjage 5.30pagi.. tapi tido balik.. 6.30 bangun.. wakaka.. tapi aku rase weekend lepas memang aku cukup rehat sebab aku tak travel jauh2 kot.. aku tak balik Melake mahupun Perak.. weekend aku diisi dengan rutin seorang suri rumah.. biase la hal2 rumah tangge yang tak sempat dibereskan dari hari isnin ke jumaat.. maklum la.. bekerjaye.. yela sgt tu..

hari sabtu pukul 3 aku start kerete g jaya jusco balakong cheras selatan untuk makan aunti anne.. lepas tu terus usha cerite ape yang best kat TGV nun d sane.. semue cerite aku tak berape minat.. 1 je yang aku minat even cerite tu da lame.. RANGO.. cerite cartoon tu.. bagi aku dengan en. suami cerite cartoon humor macam tu mampu buat otak kite relex dari tengok cerite yang penuh dengan muzik yang keras2.. memeningkan kepale.. lepas tu cerite yang trick2 terkejut2.. buat otak tak duduk diam sebab guest ape akan jadi seterusnye.. bagi aku dengan en. suami ade sesetengah cerite kat wayang bukan merelexkan.. tapi memenatkan.. pelik tak? tapi sayangnye.. cerite tu pukul 7.05pm.. macam mane dengan maghrib kami kalau kami ecep cerite tu? ade 1 waktu je cerite RANGO tu.. sebab da lame kan kat panggung.. so dengan berat hati aku balik ke rumah dengan en. suami..

hari ahad pulak.. selepas iron semue baju kerje en. suami dan aku.. aku pon lepak2 main lappy.. tengok survivor latest.. lepas zuhur kami pon bergerak semule ke jaya jusco balakong cheras selatan untuk makan KFC krusher.. aku suke KFC krusher sedap.. lepas tu makan chicken rice claypot share je dengan en. suami.. lepas tu terus usha cerite ape yang best kat TGV nun d sane.. cerite rango pukul 5.. kami da takmo main terjah macam semalam.. check kat web RANGO cheras selatan 5p.m.. kami pon beratur.. lepas je beratur ternampak SUCKER PUNCH.. abang sucker punch gambar kat iklan die macam best.. action..

sampai turn kami.. mintak kat orang tu nak tengok sinopsis.. ooo.. ade pasal ayah.. boleh tengok ni.. terus tukar RANGO ke SUCKER PUNCH.. ni gare2 terpengaruh dengan iklan kat nuffnang jugak.. wakaka.. masuk je dalam panggung.. salah pilih cerite.. muzik keras.. sini aku review..

cerite ni aku tak suke..(mad icon).. muzik keras.. cerite tak paham.. tapi kalau korang rajin berimaginasi.. korang akan wat conclusion sendiri.. cerite die.. sorang budak perempuan (baby doll name die) ni kematian ibu.. die ade ayah tiri.. ayah tiri die suke isteri die mati.. (mak budak tu).. tapi malangnye wasiat harte2 semue jatuh kat tangan 2 anak tiri die.. die tak puas hati la.. die bunuh adik babydoll.. babydoll nak tembak ayah tiri die.. tapi tak jadi sebab die waras lagi.. malangnye ayah die call hospital mental suruh ambil babydoll.. ayah die cakap kat orang hospital tu.. babydoll yang mental sebab bunuh adik die.. die tuduh r.. padahal die yang buat.. start dari situ aku da tak paham.. wakaka..

tetibe dalam wad mental tu semue pesakit pakai sexy2.. menari2.. nak gode lelaki.. kire dalam hospital mental tu tetibe jadi pusat pelacuran.. pelik2 aku.. tetibe time babydoll menari keluar adegan perang2.. dari perang tu die dapat clue cemane nak keluar dari hospital tu.. kire care die nak keluar dari hospital tu penuh dengan adegan menari dan perang.. last sekali die berjaye keluar.. tapi sebenarnye tu hospital mental.. aku taktau mane datangnye pusat pelacuran high class tu.. mane datang pesakit2 mental tu pakai sexy2 nak gode lelaki.. korang mesti tak pahamkan ape yang aku ceritekan.. sebab aku pon tak paham cerite tu.. wakaka..
aku bagi 2.5/5 bintang je..

nota comelsecomel aku--> maaf la ye entry yang sangat tak paham..


Thursday, March 31, 2011

takde rezeki aku!~

assalamualaikum!~

hye semue.. selamat pagi.. mood ceria.. secare jujurnye tak la cerie mane.. mood malas.. banyak wei keje kat ofis ni.. disebabkan aku agak bosan buat kerje yang same2 hari2.. aku jadi pemalas hari ni.. aku baru siapkan 1 kerje aku.. berdedikasi sungguh.. atleast ade yang siap.. (smile icon)

malam semalam aku dapat text dari ilah berbunyi begini "buah tu xde la.." aku redha.. maybe da seminggukan.. rase nak tu da tak macam memule dulu.. tapi air liur kecur la jugak.. lagipon aku bukan mengidam pon.. cume teringin.. aku pon reply la.. "xpela ilah.. xde rezeki la tu..nnt ade ko belikan ye" ayat pasrah..

lagi 1 pulak si comel jasmieta ade post kat wall aku.. aku suruh die tolong tengokkan jugak sebab die pon tinggal kat s.alam..



secare keseluruhannye.. aku tak dapat buah jambu susu.. kite tunggu bile rezeki aku sampai.. aku pon pasrah.. mungkin Allah nak gantikan buah jambu susu tu dengan sesuatu yang aku lebih perlukan cume aku yang tak tau.. Allah maha mengetahui mase depan kite dan ape yang terbaik untuk kite..

note comelsecomelaku --> doakan yang terbaik untuk aku.. semoge Allah bagi yang terbaik untuk kite dan kite menjadi hambaNYA yang bersyukur.. terime kasih bace!~

Wednesday, March 30, 2011

top spot (seafood paling best di sarawak), pasar tamu, muzium kucing dan kampung budya - kuching part 3~

assalamualaikum!~

selamat petang semue.. usha line jap.. ade bos tak aku nak mengupdate entry pasal holiday aku sebulan yang lepas..bos bz.. ok line clear da sebulan aku g Sarawak.. baru nak update cerite2 sambungan.. selamat minda aku ni tajam lagi nak mengingat segale peristwe di sane.. ok part 3 punye cerite.. pade sesiape yang nak bace part 1 & part 2 ade di sini.. mane la tau kalau korang ade yang nak menjejakkan kaki kat sane.. dapat la buat panduan sikit pengalaman aku ni.. tapi aku bukan agen pelancongan.. sekadar pengalaman..

bermule la hari kedue aku disana.. aku kat sane tak lame pon.. 3hari 2 malam je.. so kalau kite g bercuti dalam kadar sepantas kilat mase yang singkat kene la pandai susun time.. kasi betul2 pack baru puas hati.. kan2? da la hari pertame aku cume berjalan2 sekitar kuching dari dalam kerete.. hari pertame aku hari makan2 d kuching.. ye pade hari pertame tu la aku dikenalkan dengan lakse sarawak, mee kolok dan seafood di Kuching.. aku makan seafood kat TOP SPOT.. kalau la kawan en. suami tak bagitau memang aku takkan tau.. part ni aku tak cerite kan mase day 1 aku kat sane.. sini aku cerite..

seawal jam 7.00 petang aku da gerak g top spot ni.. kalau lambat ramai orang.. kawan en. suami suruh g pukul 8.00 takut ramai katenye.. maybe lepas maghrib la.. kami sebagai pelancong.. masuk waktu niat jama' akhir.. pergi pukul 7.. naik tingkat 6.. da penuh orang da rupenye.. ade banyak kedai seafood kat sane.. tapi 1 je muslim punye.. kecik la sikit kedai die.. aku makan kat ling long atas suggestion kawan en. suami.. kalau korang g nanti suke ati korang la nak pilih kedai mane.. tapi majority kedai kat sane ade halal certificate.. malam tu aku makan lobster.. RM22 sekor siap masak.. besar lagi tu.. gambar aku kat Sarawak nanti la aku upload.. dalam 1 entry.. sotong goreng tepung sepinggan besar.. tak habis tapau bawak balik.. ikan dekat sekilo beratnye.. aku lupe name ikan tu.. tomyam semangkuk besar, nasi semangkuk dan lain-lain.. total semue aku makan RM82.. tapi memang kenyang.. memang penuh meje.. memang berbaloi2.. memang sedap.. aku suggest korang g sane kalau nak menikmati seafood Sarawak.. mat salleh pon ramai jugak.. lepas makan aku jalan2 kat waterfront..





pagi2 hari kedue.. takde la pagi sangat.. aku & en.suami memang da rancang taknak g jalan sangat.. cume nak g rehat2 release tension.. pukul 9 baru aku dengan en. suami keluar g PASAR TAMU.. sedih jugak r g sini.. aku bayangkan tamu Sarawak ni macam tamu Sabah.. sekali g macam pasar pagi.. hujan2 pulak tu.. tapi tak kesah la.. dapat aku tengok pasar die.. peringatan aku.. jangan sesekali beli barang2 kraf di sane.. mahal.. kalau nak lagi murah g deret kedai depan waterfront.. aku da terkene.. aku g sane beli terubuk masin.. siap pack kan lagi.. memang sedapkan terubuk masin sane.. lepas beli barang2 semue..

kami teruskan perjalanan ke MUZIUM KUCING.. muzium ni takde ape pon.. kalau korang nak buang mase boleh la pergi.. aku pergi pon sebab dari pasar tamu nak ke kampung budaye memang lalu muzium ni.. lagipon kalau aku terus g kampung budaye macam tak sempat tengok show untuk tengah hari.. pukul bape aku tak ingat la.. tak salah aku pukul 11pagi.. petang pulak pukul 4.. so kami decide untuk singgah ke sini dulu.. lepas jalan2 dalam muzium tu.. tangkap2 gambar kami pon gerak ke kampung budaya.. entrance fee untuk muzium kucing ni RM0.00.. maybe sebab takde pape sangat kot.. muzium ala2 pameran je.. tapi kalau bawak masuk camera.. kene camera fee.. sure la korang nak tangka gambar kan?

lepas puas di muzium kucing kami ke KAMPUNG BUDAYA.. da dekat sikit la.. kire flow perjalanan nak ke kampung budaye dari hotel area waterfront mesti lalu pasar tamu, muzium kucing baru la sampai kampung budaye.. kami sampai pukul 1 macam tu.. tapi pukul 1 semue rehat.. takde aktiviti kat rumah2 dalam kampung tu.. kene ingat.. timing kene betul.. so kami buang mase makan kat kedai makan dalam kampung tu.. aku makan mee kolok en. suami makan set makanan sarawak.. pukul 2 mule la kami menawaf.. kampung budaye ni best r.. 17 hektar.. penat jugak r tawaf.. ade rumah iban, melanau, orang ulu, penan, cina ladang dan melayu.. kalau ade tertinggal tu taktau la.. masuk je.. derang terus bagi passport kampung kat kite.. kite kene cop disetiap rumah yang kite g.. bukan wajib pon cume taknak kite tertinggal rumah yang ade kat situ.. due jam kami tawaf rumah2 ni semue.. memang berbaloi dengan ape yang kami bayar.. RM60 sorang entrance fee die.. so kami berdue RM120.. di setiap rumah2 tu ade la penduduk pekerje yang belakon ala2 penghuni rumah tu buat aktiviti harian.. ade yang tampi padi, goreng kerepek, buat sagu, tebaloi dan macam2 lagi.. pukul 4 habis tawaf kami pon masuk la dalam dewan tempat show.. ade tarian suku kaum kat sane.. best r.. habis je show tu.. kami pon bertolak balik ke Kuching.. setengah jam je balik.. agaknye tak hujan dan da tau jalan nak balik..

balik hotel.. mandi2..sembahyang jama' akhir then rehat.. malam tu kami keluar lagi ke waterfront.. saje kutip ambil mood romantik.. then kawan en. suami kutip ambil kami untuk dinner.. balik dinner.. kemas2 barang mane yang patut sebab esok petang kami akan balik ke KL.. tapi sebelum check out dan balik.. kami pergi lagi 2 tempat.. tunggu next entry..

nota comelsecomel aku --> terime kasih bace cerite ni..

Tuesday, March 29, 2011

berjaye gode en.suami~

assalamualaikum!

selamat petang.. heeellloooo semue.. tajuk entry ni berbunyi sedikit pelik pade orang2 yang suke berfikir tentang bukan2.. bukan2 tu ape? ape2 jela.. teehee.. aku berjaye gode en. suami.. ye.. betul.. aku berjaye? bukan bermaksud aku tak pernah berjaye menggode die.. ni da kali ke berape ratus, ribu, juta da aku berjaye.. aku baru temui 1 care lagi nak menggode die.. wakaka.. gelak jahat

entry ni telah berjaye buat en. suami tergode.. hebat2 ko fifi.. tengok la anak sape.. isteri sape.. isteri en. suami.. tanpe berkate ape2.. seperti biase en. suami akan kutip ambil aku untuk bawak balik rumah selepas seharian bekerje.. ye.. melukis pete.. blogging, blogwalking, facebooking banyak tu kerje tambahan.. penat.. sesampai je en. suami.. aku hulur tangan salam en. suami dulu.. selalu orang buat time nak g keje je.. tapi aku g dan balik kerje.. rutin aku la.. kalau time rehat jumpe pon aku akan salam die n die akan kiss forehead aku.. time nak balik dari rehat jugak.. harap adegan ini takkan lupus sampai la kami tue dan pencen..

berbalik kepade cerite asal.. selepas salam2 dan kiss tu.. en. suami terus berkate..
abang: yang.. jom g shah alam.. abang da bace entry ayang.. tak sempat aku ajak die da pelawe.. walawee.. hebat2.. i love u so much la abang..
ayang: hari ni kan bukan hari rabu.. lagipon nnt kan abang penat balik keje nak kene g s.alam lagi..
abang: takpe.. kan ayang nak.. kite g ye nanti..
aku pon ye kan jela..

esok rabu wei.. rabu.. pasar malam kat seksyen 7 s.alam.. orang2 s.alam.. tolong la jgn beli buah tu esok.. bagi la chance kat aku jugak.. tapi sayangnye esok bukan aku dgn en. suami yang akan ke pasar malam tu sebab ofismate aku ade yang tinggal kat sane.. aku baru teringat.. ilah name die.. abdul ilah.. die tinggal dekat seksyen 7.. aku da mintak tolong die belikan.. dan die cakap.. die akan belikan kalau ade sebab last 2week die tgk ade.. die siap pesan.. kalau tak elok aku tak beli.. tak kesah la.. ade rezeki aku tak kemane.. kite tunggu pagi kamis ni.. jambu susu ohh.. jambu susu..

nota comel--> terime kasih bace entry ni!~

Monday, March 28, 2011

GEGAR BLOGGER BARU


assalamualaikum!~

selamat petang.. disebabkan aku tak mengupdate ape2 hari ni.. aku gagahkan jugak mencari ape2 input even busy nak mampus gile2.. naik sakit kepale aku ni.. aku pon jumpe la segmen en. ben.. memandangkan aku cukup kriteria untuk join.. aku pon jadikan segmen en. ben sebagai post aku hari ni..


GEGAR BLOGGER BARU

kenape aku pilih gambar kat atas tu?
sebab gambar tu header blog en. ben.. aku confirm sekali korang pandang gambar kat atas tu.. en. ben terus dalam otak korang..

kenape aku jadi blogger?
sebab aku nak jadikan blog aku ni diary mase depan aku.. supaye aku tak lupe aku asal dari mane.. supaye aku dapat ramai kawan.. kalau nak senaraikan supaye aku ni.. confirm sampai esok tak habis.. sure aku tak dapat masuk segmen en. ben ni sebab tutup malam ni..

blog yang menjadi pilihan aku?
aku bace semue blog yang aku rase menarik.. aku suke bace tentang pengalaman orang, isu semase dan macam2 lagi.. blog yang aku masuk tiap2 hari.. blog cikyanyan, blog en. ben, blog2 triplets sebab aku nak si comel.. dan banyak lagi!~

sekian terima kasih..

Friday, March 25, 2011

jambu susu buah yang sangat sedap dan susah untuk ditemui..

assalamualaikum!~

minggu lepas aku teringin nak makan jambu susu.. lepas tak dapat tu.. aku lupekan jela.. yela.. bukan mengidam pon.. teringin je.. tetibe hari ni aku teringat jambu susu.. sedapnye jambu susu.. nak jambu susu.. ohh jambu susu.. susah gile nak jumpe jambu susu.. ade orang kate jambu ni dah nak pupus.. aku pon tak tau la.. sebab tahun lepas aku baru dapat makan jambu susu.. tu pon setelah 9 ke 10 tahun tak makan buah tu.. ohh jambu susu.. boleh la dikatekan buah hampir pupus.. sebab tahun lepas berbulan jugak mencari buah ni.. baru jumpe.. tu pon kawan adik aku jumpe kat sungkai..

hari tu aku ade bace blog kawan aku.. missnina.. pon ade buat entry pasal jambu susu.. die pon teringin buah ni.. bak kate die.. banyak tempat die cari.. last2 die jumpe kat pasar malam seksyen 7 shah alam.. jauhnye aku nak g.. pasar malam tu pulak hari rabu.. aku keje wei.. keja kat KL.. duduk kat Kajang.. kalau Kajang tu sebelah shah alam takpe jugak.. tapi jangan risau.. aku tetap akan pujuk en. suami supaye bawak aku g sane.. kesian la kat aku yang teringin nak makan jambu susu.. ohh jambu susu.. harap sekarang musim kau berbuah..

aku ingat lepas aku tambak tanah pemberian abah kat aku.. tanah aku nak buat rumah kat melake.. aku nak cari benih pokok ni.. tanam tepi rumah.. nanti bile aku ade rezeki.. aku buat rumah kat situ.. pokok tu da besar.. kan2? da boleh makan.. tapi kan.. nak ke pokok tu hidup kat melake.. dekat dengan laut? takpe.. tak cube tak tau.. ni la jambu susu.. tengok pon kecur air liur.. yummy.. sedapnye..


gambar ehsan pakcik google

ni la rupe jambu susu tu.. sedapnye jambu susu.. mase kecik2 ade 1 pokok je kat are rumah atuk aku.. bile musim die kan.. kua je buah kecik2.. da cop da ramai.2. "ni buah aku.." "ni buah aku" sebab pokok tu tinggi.. lepas tu kene tunggu luruh dulu.. kalau tak kelat rase die.. kalau yang da luruh tu.. lembut je.. gebu.. gigit buah tu tak terase.. air die.. perghh.. sedap kalau cicah dgn kicap and cili api.. Ya Allah.. jangan cakap da la.. terbayang buah ni.. rase macam nak sekarang je.. sape ade jual? aku nak beli ni.. kalau buah ni buat jeruk pon sedap.. aku siap jual lagi.. atuk bungkus2 kan..

lepas tu bile tibe musim berbuah.. tiap2 pagi bangun awal.. sebelum g sekolah.. mesti g bawah pokok.. tengok buah yang kite cop tu da luruh ke belum.. kalau takde atas pokok.. keliling cari.. kenangan2..

sekian sahaje cerite aku.. aku taknak sambung da.. nanti lagi teringin.. kesian sekian terime kasih.. jumpe lagi next entry..

The House of CintaAmal (THC) GA SHOPPE OPENING

assalamualaikum!~



pagi ni aku nak mulekan entry aku dengan masuk 1 giveaway ni.. aku suke kumpul tupperware..mane tau aku menang ke.. dapat tambah koleksi..

aku nak tag..
cik yanyan
kak yat
stud

Thursday, March 24, 2011

manusia fikir seolah2 kami tiada useha?

assalamualaikum!~

selamat noon.. aku tulis entry lagi.. even pagi tadi entry aku bertitle kosong .. seem like aku takde idea.. ye.. memang aku takde idea.. sebab tepu sangat otak aku.. aku dilema.. dari dulu aku dilema.. patut ke? perlu ke aku cerite? tak privacy sangat ke? setelah di fikir pro and con die.. aku dengan ikhlas hati bercerite.. mane tau boleh jadi panduan orang lain.. bukan aku nak kate aku hebat ke ape.. aku cerite berdasarkan pengalaman.. dan ingat.. pengalaman setiap orang berlainan.. terime kasih jugak pade kakak rosie rose sebab sokong mrsfie buat entry2 berbaur TTC ni.. hehe..

aku cerite ni pon untuk tatapan anak aku.. inshaAllah akan tiba mase untuk aku bergelar ibu.. aku nak anak aku tau betape aku berusehe untuk dapatkan die.. untuk die tau.. pengorbanan aku ni akan buat aku lebih menghargai si comel aku.. ntah ade ke tak si comel aku.. aku kene yakin aku kene kuat dengan dugaan Allah ni.. aku kene yakin aku mampu kerana Allah takkan uji hambanya melebihi kemampuan hambanya..

setelah 8bulan berkahwin.. 4 bulan berTTC secare serius habiskan study dulu.. aku dan en. suami decide untuk terus ke LPPKN.. mane tau ade masalah ke kan.. orang kate 6 bulan berkahwin da boleh g LPPKN.. so bile kire kami da kahwin 8 bulan.. boleh da la kan g.. rupenye.. 6 bulan tu untuk orang above 30years old.. aku baru 23tahun sebulan mase tu.. hubby pulak 24tahun 10bulan.. memule kes kami di tolak.. selepas nurse berbincang dengan doc.. aku pon boleh la buat treatment kat situ..

seperti biase la.. dengan umur 23tahun sebulan + kawen tak sampai setahun.. kami dinasihatkan balik.. wei.. da separuh jalan.. kami teruskan jugak.. kami tabah hadapi dugaan2 ni semue.. ni la ujian yang aku buat untuk detect aku ni bermasalah ke tak..

Hysterosalpingogram (HSG)-
ujian ni aku buat kat KPJ.. RM180 sekali scan.. aku engat lagi.. doc yang wat scan ni name fatimah.. pakar radiologi.. die tanye aku 3 4 kali.. sama ade aku nak teruskan atau tak.. sebab aku mude lagi.. aku mesti enjoy life aku.. ye memang betul ape doc tu kate.. tapi kalau boleh aku nak anak cecepat sebab aku nak future study lagi.. aku taknak nnt ade halangan.. kalau aku mule study.. aku rase aku takkan mampu buat byk bende dalam satu mase.. sebab aku akan future as part time student.. keputusan scan/x ray tu aku normal.. alhamdulillah..

Hari ke 3 LH/FSH- ni ujian darah.. nurse amek darah aku time day 2 ke day 3.. aku lupe.. dan setelah diujikaji.. keputusan darah aku normal.. alhamdulillah..

Ujian Progesterone- ujian ni pon ujian darah.. aku kene g LPPKN day 21 untuk ambil darah.. dan seperti biase.. keputusan darah aku untuk progesterone normal.. alhamdulillah..

Analisa Air Mani- ni ujian untuk en. suami la.. sebab aku bukannye sperm donater.. haha.. setelah dianalisis.. keputusan analisa air mani ni normal.. alhamdulillah.. itu tandenye en. suami normal dan lebih baik sebab die tak merokok.. diakui oelh doktor Ismail Thamby korang mesti kenal doc ni bahawe keputusan analisa tu sangat baik.. dan die juga sarankan kami untuk enjoy our life sebab kami early 20.. 2hari lepas aku jumpe die..

Ujian Ultra-bunyi Pelvis- ni pon aku buat jugak.. sebab kebetulan nak scan ovum.. selalu boleh nampak cis kalau kite ade cis.. dan keputusannya adalah normal.. alhamdulillah..

disebabkan semue keputusan aku normal.. ade juga ujian di entry sebelum ni yang tak perlu aku jalankan.. keputusan besar.. AKU DAN EN. SUAMI NORMAL.. Alhamdulillah.. cuma rezeki belum sampai.. sebab aku tau.. ALLAH lagi tau nasib kite di mase depan.. DIA juga lebih tau ape yang terbaik untuk kite..

dan sebab tu jugaklah aku tak suke bile ade nada2 sinis sibuk tanye soalan berbunyi ceni.. "da tue2 anak kecik2 susah" ko egt ko spe tau mase depan aku? "ko ni makan pil perancang ke?" ko engat aku taknak anak? ayat2 seolah2 memblame aku dan en. suami.. seolah2 kami tak berusehe serta kami ni merancang untuk taknak anak.. tolong la jangan ganggu mood kami.. mood mampu mempengaruhi hormon..

sekian..

nota comel--> ade lagi entry pasal ni.. treatment seterusnye aku dgn en. suami..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...