Wednesday, February 6, 2013

petua untuk anak batuk..

assalamualaikum..

hari ni sangat sibuk.. ade yang tak sempat saye balas kunjungan malah menambah rumah baru untuk dikunjung.. tapi kat p/s entry sebelum ni saye ade cakap nak up entry berkatekate.. even tak janji.. tapi saye nak penuhi jugak.. biar la pendek.. biar la sedikit.. last week ufairah kan tak sihat.. kat entry ni ade cerite.. yang saye berrebozo  bagai.. hihi..

lepas berdegil tige empat hari taknak bagi ufairah ubat batuk akhitnye saye kalah.. DH ade bagi pendapat untuk beri ubat batuk tetambah aunty saye pon ade sarankan.. sebagi isteri yang baik.. *perasan* saye pon turuti la perintah DH.. tapi saye tak pergi klinik.. takut dapat antobiotik bagai.. saye pergi farmasi je.. dapat la ubat batuk.. setiap kali makan 1.5ml.. saye sedih nak bagi.. tapi terpakse.. saye bagi 3 kali je.. jadi dalam badan anak saye ade 4.5ml ubat batu..

esoknye da kurang sikit batuk.. memang saye tak bagi da la kan.. asal da ikut saranan orang tue dan DH.. sehari lepas tu.. batuk ufairah teruk balik.. waktu malam kot sebab sejuk.. tetambah kami pakai aircong 4hari berturutturut.. lagi la ufairah batuk.. kan tidur hotel dan balik kampung melake.. sane memang ade aircond.. kalau kat kajang memang nan hado..

saye degil jugak tak bagi ubat batuk.. biarkan je.. sampai saye nampak seorang rakan facebook buat sesuatu.. ubatan semulajadi untuk anak die yang batuk.. saye try.. nak tau ape? jap saye tunjuk gambar..

saye letak bawang putih dekat tapak kaki ufairah.. macam dalam gambar.. cume saye pakaikan stokin untuk ufairah.. takut ufairah cabut.. tapikan.. sepanjang malam saye tampal tu.. sampai pagi.. memang tak dengar bunyi batuk langsung.. alhamdulillah.. esoknye kat rumah BS pon da tak batuk.. tengok gambar bawah.. nyenyak ufairah tidur.. takde da batuk sampai terbangun..


tapi lusenye ufairah batuk balik.. sebab malam kedue saye tak letak bawang putih.. hihi.. malam tadi saye letak balik dan ufairah ade batuk sekali sampai termuntah.. aik.. tak jadi pulak.. semuenye kite serahkan pade Allah.. kite usehe je kan.. tapi alhamdulillah.. pagi yang ufairah selalu batuk teruk da tak dengar bunyi batuk da.. doakan ufairah sihat selalu..



12 comments:

SumeSakan said...

Wahhh br 1st tima dengar petua neh...boleh cuba sebab sara memang tengah batuk neh...mlm esok dtart sebab mlm neh dah naik katil..hihihihi
Nway doa moga ufairah cepat pulib ye dari batuk..

D Yatie said...

sekarang memang tengah cari the best cure for batuk untuk anak. huhuhu. dh lbh krg masuk 2 mgu anak batuk. tapi tak lah teruk sangat. cuma batuk yang lite lite je. btw, petua ini very usefil. nak try weekend nih untuk anak.

e k i n ♥ y u s r i said...

terima kasih
zara tgh batuk
kene cube nie

Ina Haireina said...

wah,.. ade petua.. terima kasih.. leh try ni.. sbb maisarah lepas balik cek up IJN tu batuk2.. agaknye kene jangkitan ramai org kot.. nak try la nanti..

Ibu Amirul said...

Boleh cuba ni... Firas pun tengah batuk sekarang ni...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

qalief tgh batuk skang ni nk try buat juga kt dia..mudahan dgn izin Allah S.W.T

SweetLikeWhat said...

tq for sharing..
petua yang bagus..
ufairah batuk sampai muntah tu mungkin die nak keluar kan kahak..
moga ufairah sembuh dari batuk ye..

Herriyati Bastari said...

Informasi yang menarik, akan menjadi referensi ketika saya punya anak nanti :)

ros_reeza said...

pertama kali dengar petua ni.. mana yang baik boleh ikutkan.. Moga cepat sembuh ye.. :)

Fifi Nadhrah said...

tq all.. nak komen satu2 tak sempat kot.. sekadar berkongsi..

Anonymous said...

Salam, nak tanya. bawang putih tu kena ketuk2 sket or solid camtu?

*saya google2 petua then jmpa petua ni. btw TQ for sharing. :)

Anonymous said...

Aah. Kene ketuk atau gn kulit2 skali. Xmelepur ke kulit. Sbb dulu penah buat kat jerawat muka.. pastu jd mcm melecur

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...