Tuesday, February 5, 2013

ringan mulut vs ringan kaki

assalamualikum..

nak dekat harihari update cerite tentang anak.. takde cerite lain ke fifi? tu la yang selalu saye fikir.. dulu sebelum ade ufairah macammacam jugak cerite saye.. sekarang bile ade anak.. asal idea je idae anak.. kekadang risau takut orang yang bace meluat.. tetambah ade blogger TTC yang singgah sini.. saye tau.. saye minta maaf kawankawan.. saye takde niat.. mungkin sebab mase saye 'dicuri'  oleh ufairah.. jadi harihari cerite tentang ufairah.. memang betul pon.. dulu fikir diri sendiri je.. fikir suami je.. sekarang tambah lagi satu ufairah.. tetambah ufairah hanyelah baby yang cume pandai berkatekate tapi tak pandai jalan lagi.. nak buat cemane.. kene layan lebih la kan.. ni bukan entry back up anak.. hihi.. maafkan saye kawankawan.. da banyak kali terfikir tentang ni.. tapi baru hari ni tertulis..

ni nak cerite tentang anak lagi.. sooo sorry.. lagi due minggu ufairah setahun sebulan.. meniti atau berjalan sambil pegang something da terer.. laju.. tapi bile rase tertinggal or lambat cepatcepat ufairah turun merangkak.. takut kene tinggal la tu.. haha.. pernah due tige kali berdiri tanpe sokongan.. dalam tige empat saat terduduk semule.. ade progress la tu kan? mungkin sebulan lagi ufairah boleh bertatihkan? harap macam tu la..

bab mulut pulak.. memang ringan sangat awek ni.. kalau kite sebut mesti ufairah ikut.. tapi jangan la sebut extravaganza ke.. paradikma ke.. memang tak dapat la.. perkataan kegemaran ufairah.. cantik.. bile kite sebut cantik.. die mesti reply.. antik.. antik.. klu ufairah tak suke atau taknak ufairah akan sebut tak payah.. bukan sekali.. tapi macam ni disebutnye.. takpayapaya tak paya sambil geleng kepale..  ammm mammm mammm bile nampak pinggan makan.. nyumnyumnyum bile nampak botol susu semulajadi ufairah..

kalau ufairah buat something yang saye tak suke.. saye akan sebut.. no.. no.. sayang.. jangan.. ufairah mesti reply.. no.. no.. hahaha.. tapi buat jugak kalau time 'bertuah'   die datang kalau tak ufairah akan datang dekat kite.. sangat comel amanah Allah ni.. selalunye bende macam ni dugaan dari Allahkan.. kan 

surah al-taghabun ayat 15 --> "Sesungguhnya hartamu dan anak-anakmu hanyalah dugaan (bagimu) dan disisi Allah jualah pahala yang besar." saye selalu terfikir ayat ni.. kadangkadang saye lewatkan solat sebab melayan anak.. kadangkadang saye membazir beli barang anak.. Allah.. ampunkanlah hambaMU ini.. tingkatkanlah keimanan di dalam hatiku, anakku, suamiku, keluargaku, sahabatku serta semua muslimin dan mislimat.. Kau jangan biarkan kami terleka dengan nikmatMU ya Allah.. sentiase ingatkan kami tentang syurga dan nerakaMU supaye kami berusaha ke arah syurgaMU.. amin..

oppss.. tuan tanah terentefrem.. hahaha..

5 comments:

Nissa Kawaii said...

sweet Ufairah! semoga menjadi anak yg solehah dan berjaya dalam hidup!

Fifi Nadhrah said...

tq mama nisa.!~ inshaallah bulan 6 kite jumpe.. nnt saye buat entry pasal gathering kite!~

uNa said...

comel Ufairah..jadi ank solehah ek dear..

salam kenal..follow cni ea, sis..

ros_reeza said...

moga Ufairah membesar menjadi anak yang membahagiakan kedua ibu bapa ye :)
suka banyak cerita mengenai anak-anak kawan blog ...

p/s : Doakan untuk Ros jugak untuk mengecap nikmat sebagai seorang ibu. :)

azieazah said...

Kita suka tengok kendong anak cenggitu. Rasa unik dan penuh kasih sayang.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...