Friday, December 14, 2012

kelantan terengganu - #P1

assalamualaikum..

da habis time busy di office boleh la santaisantai sehari due.. yela kan.. da berlumus tungkus hari tu kene la rehat pulak.. kalau tak hang otak.. hihi.. hari tu saye ade tulis nak nak story pasal percutian tanpe dirancang kami ke pantai timur.. ni percutian 'sambil menyelam samnil minum air'.. saye da belekbelek gambar percutian tu.. jadi boleh la mulekan.. saye panggil percutian sambil menyelam minum air ni sebab percutian ni terjadi apabile dear husband kene attend meeting di kuale terengganu.. sekali jalan la holiday terus..


perjalanan kami bermule pade pagi sabtu selepas subuh.. kami bergerak ke kota bharu lalu jalan gua musang.. dalam 10jam perjalanan dengan 2 kali berhenti rehat.. hahaha.. lamekan? sekali berhenti rehat setengah jam dan sejam.. lagi pon kami tak pernah lalu jalan gua musang tu.. petang sabtu baru kami sampai.. cari hotel budget then terus rehat.. malam tu kami pergi ke pasar wakaf che yeh.. kami cume beli jelly kelape je.. laianlain kami cuci mate sebab ramai cakap rantau panajang lagi best.. 2 hari satu malam di kota bharu.. balik dari pasar wakaf che yeh kami makan dulu.. 

 
jelly kelape die memang best.. terbaik.. kalau dekat saye beli harihari kot..

mee cambo saye punye- saje nak rase sebab kat sini takde kan..

burger bakar yang murah tak ingat berape RM.. bungkus bawak balik hotel.. memang sedap la.. terbaik..

lupe pulak.. petang baru sampai kelantan tu kami pergi jalanjalan sekitar kota bharu.. walking distance je dari hotel ke pekan.. kami singgah mcD mase ni tak boikot lagi makan terus tanye sorang abang pekerje situ mane pasar siti khadijah.. cis.. rupenye sebelah mcD ni je.. tapi die cakap da tutup pasar tu .. yela time kami tanye tu da pukul 6lebih petang kot.. jadi pagi ahad sebelum ke rantau panjang kami pergi la ke pasar siti khadijah tu.. beli makanan.. memang heaven la kat situ.. banyak makanan kuihkuih nasi awalawal pagi dan sangatsangat murah ok.. kuih pon 4 singgit lagi tau.. best sangat.. 

cukup la gambar awek ni ye.. mase ni dalam SSC boba back carry..

lepas tu kami ke rantau panjang.. selepas check out pagi tu.. dalam pukul 10 ke 11 pagi kami bergerak ke rantau panjang.. jangkaan sekejap je sebab nak terus ke kuala terengganukan.. sekali terlajak sampai ke petang.. takpe.. perancangan Allah yang terbaikkan.. mane taknye.. saye tak dapat bayangkan gambaran rantau panjang tu macam mane.. rupenye besar.. banyak kedaikedai.. saye ingatkan macam wang kelian.. jadi terlebih mase di situ..

baba aiskrim.. ade macammacam kot dalam ni.. roti kacang jagung.. sedap..

rantau panjang.. baru 1 lorong.. ade banyak lorong.. ade kedai rapat.. memang banyak la kedai..

kedai alaala vantage..

shopping agak sakan la.. ufairah macam merengekrengek tande protes.. tau sebab ape? sebab saye dan dear husband tak beli apeape untuk die pon lagi.. hahaha.. asyik shopping barang saye je.. terime kasih abang.. bile dahabis shopping untuk ibu dan abah.. serte atuk taib, opah aina, atuk zaini, tuk limah dan nenek(moyang) kasah ufairah.. baru la ufairah dapat satu bear yang sangat besar.. saye tak snap lagi gambar bear tu.. murah tau.. bile dapat je bear.. terus ufairah diam.. cerdikkan? hihi.. kami spend dekat RM500 jugak la kat situ.. tapi kalau duduk lagi lame.. mau beribu jadinye..

habis shopping dalam pukul 4 lebih ke 5 petang.. mase tu  baru sedar diri kot.. hahaha.. saye pulak sibuk ajak dear husband pergi pantai cahaye bulan.. bile tengok kat GPS kota bharu ke kuale terengganu lebih kurang 200km dear husband setuju.. kire bagi kami lebih kurang melake kajang la.. budget sejam lebih sampai la kan.. jangkaan kami meleset.. rupenye perjalanan ke kuale terengganu takde highway.. budget PLUS la.. sigh.. 

happy sangat ufairah bile sampai kat pantai cahaye bulan..

lame jugak nak sampai.. dekat 3 ke 4 jam kot.. dengan jammed orang berlakon tengahengah jalan.. dekat jalan gelap takde lampu.. masuk kampung keluar kampung.. pukul 10lebih kami sampai.. bertolak dari pantai cahaye bulan maghrib.. memang penat sangat hari ahad tu.. ufairah jangan cakap la.. kesian sangat dekat die.. sampai je hotel check in rehatrehat terus zZZZzzz..

8 comments:

y@t said...

wahhh...bestnye fie..k.yat dh lama x g jln2..last 2 thn lepas spupu kawin kt ganu...bila lar mau g becuti lagi....

Fifi Nadhrah said...

sekali sekali kak.. akak plan la g cuti2.. best.. tenangkan fikiran..

Madam Sooyaree said...

Fulamakkk.. awek tepi pantai you, hehehe.. Mak kita orang Kelantan, so semua tu checkkkkkeddd! :P

syiela said...

bestnya jalan2... sekarang ni memerap kat rumah dulu huhuhu

**mee cambo tu sedap tak

y@t said...

klu plan slalu x brp nak jadi lar fie... teringin nk ke tmpt sejuk2 tp en.suami mcm2 alasan je die...huaaaa...sgt seidh

Fifi Nadhrah said...

kak mai.. awek jarang jumpe laut.. tu yang eksited semacam..

sis syeila.. best2.. da lame memerap kat rumah.. ni baru mule sikit2.. tu pon sambil menyelam sambil minum air..

kak yat.. akak pujuk la.. tak pon wt surprise..

SumeSakan said...

wahh sakan berjalan...burger bakar meruntun jiwa...dapnyaaa

Fifi Nadhrah said...

alamak.. jgn la mengidam.. jauh tu nak g beli..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...