Tuesday, March 5, 2013

sorok sebelum kantoi..

assalamualaikum..

kisah di sebalik mangge.. ufairah sangat suke mangge.. kalau saye buat manggo juice ufairah kurang sikit.. nak habiskan sebiji mangge yang di juskan tu.. makan 2 3 hari.. saye simpan dalam peti jus tu.. kat rumah ade lagi.. kalau kite kopek atau kupas atau buang kulit ufairah suke jugak.. tapi ade satu care makan mange paling ufairah suke..

saye tak reti nak terangkan cemane.. tapi saye pon suke buat mangge macam tu.. nampak cantik.. cemane.. ala.. potong panjang mangge tu.. potong sekali kulit.. lepas tu potong petakpetak isi mangge.. jangan sampai terpotong kulit.. lepas tu tekan kulit ke atas.. nampak cantik.. dan sedap.. ufairah suke makan cubecube mangge tu.. sampai ke kulit..

bile da habis semue mangge tinggal kulit je.. DH pegang la kulit mangge tu taknak bagi ufairah.. punye la awek tu berusehe nak ambil kulit mangge sampai nangisnangis.. sedap sangat kot kulit mangge tu.. bile da dapat.. ufairah pergi jauh bawak kulit tu.. sambil membelakangkan abah die.. kire ngadap dinding la.. sorok makan kulit tu..

cerdik sangat abah ufairah kate.. da makin besar da makin cerdik.. panjang akal.. takut orang nampak die makan kulit mangge.. boleh pulak die makan sambil covercover membelakangkan kite.. nak snap gambar tak sempat.. tapi gambar mangge tu ade.. jadi bile korang tengok gambar mangge ni.. tak payah la korang bayangkan cemane saye potong mangge..


ni la mangge di hari kejadian.. satu tu ufairah boleh makan sorang tau..

10 comments:

izzah said...

ufairah leh geng dgn auntie...auntie pn suka sgt mangga...terbaik...esp juice mangga...=)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

cane lah dia sorok2 tu kan..mesti comei je

Fifi Nadhrah said...

izzah.. fifi pon suke mangge.. syok..

tau xpe.. pandai sangat cover line..

SweetLikeWhat said...

haha..comelnya pandai sorok2 dah ye..

[PCL] said...

gelagat macam anak jagaan kami, Laika panggilan manja dia...semakin hari semakin petah berkata2 dan semakin ligat bergurau senda..nice ada baby mcm ulfaIrah ni juga.

izan mama mia said...

eloklah suka makan buah..elok utuk penghadaman

zarena heeney said...

wooooo satu geng la kita
ena pun potong buah mangga mcm tu
sng nak mkn

ros_reeza said...

wah sedapnya mangga!
hihi. mesti comel gelagat Ufairah masa tu.

Fifi Nadhrah said...

tu la anis.. mane belajar taktau la..

fifi da pergi tengok laika.. subhanAllah.. sangat cumil..

haah mama mia.. memang ajar ufairah makan buah n sayur banyak2..

cantik kan ena.. nampak fresh..

g la cari balik ni ros..

Ibu Lala said...

Sedapnye mangga. Ni yg buat teringin ni. Cane leh potong potong gitu ek..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...