Friday, March 15, 2013

MMR vaksin..

assalamualaikum..

seperti biase.. kepade pro vaksin.. hentikan bacaan anda melain anda boleh terime yang saye ibu yang pro choice.. sile jangan mengondem saye kerane ini blog saye.. suke hati saye nak tulis ape.. pergi jauh dari sini.. lagi elok kalau anda pergi tambah lagi ilmu tentang vaksin..

artikel ini saye copy dari facebook.. ye memang sumber facebook alaala khabar angin kan? sebenar banyak lagi artikelartikel dari sumber lain yang menceritakan tentang MMR vaksin ini.. tapi ini antare artikel yang paling mudah difahami.. saye banyak bace artikel dalam bahase inggeris.. panjangpanjang.. kalau saye tepek sebijisebiji kat sini.. jarang orang nak bace.. jadi saye akan mulekan dengan sesuatu yang ringkas tapi penuh dengan info..


Vaksin MMR - Measles, Mumps dan Rubella
Antara kandungannya adalah sel MRC-5, WISTAR-RA 27/3.


Apa itu sel MRC-5? 
Ia adalah sel janin (fetus) yang digugurkan pada tahun 1960.

Apa itu sel WISTAR-RA 27/3? 
Ia adalah virus rubella yang diekstrak dari janin yang digugurkan.

Untuk membiakkan virus untuk vaksin ini, pembuat vaksin perlu mendapatkan sel dari fetus yang sihat, bukan dari fetus yang keguguran. Maknanya fetus itu perlu digugurkan dan kaedah untuk mendapatkan sel yang sihat ini adalah dengan mencari para wanita yang sanggup melakukan proses pengguguran secara sukarela. Mereka kemudiannya mendapat saguhati. 

Sejarahnya. Pada tahun 1962 Dr. Leonard Hayflick menghasilkan turunan sel diploid (sel manusia) WI-38 yang berasal dari janin bayi perempuan berusia 3 bulan ketika digugurkan. Ia janin yang sihat, tanpa masalah. Fetus itu kemudiannya dibedah dan sel paru-paru diekstrak untuk dijadi perumah kepada virus dalam pembuatan vaksin. 

Sebelum Dr. Hayflick menerima fetus berkenaan, dia menjalankan eksperimen kepada beberapa fetus untuk membina turunan sel WI-38. Begitulah seterusnya. Sekurang-kurangnya 81 fetus digunakan untuk membuat vaksin rubela. Selain dari turunan sel WI-38, berikut adalah asal-usul sel-sel vaksin yang lain :

Turunan sel fetus MRC-5 – diambil dari tisu-tisu dalam paru-paru fetus bayi lelaki berusia 14 minggu.

Turunan sel fetus WI-26 VA4 – diambil dari paru-paru fetus bayi lelaki

Turunan sel HEK 293 – diambil dari buah pinggang satu fetus. Sebelum dapat membina turunan sel yang seterusnya, sel di ambil dari 293 fetus. (*Pembetulan. Pencerahan dari Puan Ummu Hijrah - Eksperimen tersebut memang eksperimen ke-293, tapi tidak bermaksud seramai 293 orang fetus telah dijadikan sumber/dikorbankan. Kerana sel induk satu tapi telah dikembang biak melalui pelbagai kaedah dan akhirnya dianggap berjaya dalam eksperimen nombor 293.)

Turunan sel PER C6 – diambil dari buah pinggang fetus bayi berusia 18 minggu.

18 comments:

Mrs Velentine said...

hehehe..vaksin...blur..boleh kah>>

Ija said...

nie vaksin macam bdk sekolah cucuk skang 2 ka..yg HPV tue..

SweetLikeWhat said...

erm bila baca pasal vaksin ni banyak yang menakutkan..huhu..
anis pun dah berbelah bagi nak bagi Hannah cucuk MMR bila setahun nanti..huhu

nadia said...

alamakkk, nampak macam nadia dekat alamanda? pelanduk dua serupa kott kakkkk ;))

JayFarhana said...
This comment has been removed by the author.
JayFarhana said...

Ija, MMR bukan HPV. MMR ialah Measles, Meningtis and Rubella. HPV ialah Human Papiloma Virus (vaksin utk mengelakan kanser serviks)

JayFarhana said...

fifi, im not a pro-vaksin, so skg dok tgh membace seberape byk info yg mgkin. tengah 50/50 taktau mana satu kene pecaya. doc or the internet? bile bace artikel dr zubaidi, ini komen beliau about MMR vaccines http://drzubaidi.com/blog/?p=1052

mcm mane ni fifi ahkak bingungggg :((

Hana Soffelia said...

Erk... mcm tu ke? Tiba2 terfikir panjang.

Fifi Nadhrah said...

MV: boleh je.. pilihan di tangan kite kan..

ija: bukan la.. MMR untuk budak setahun..

anis.. masih ade mase lagi untuk study hal vaksin ni..

nadia.. mungkin kot.. hihi.. tapi awek tu pakai merah.. nadia kan suke merah.. erkk.. ade kene mengene ke?

kak jay.. as saye da bagitau.. try join group our healthy unvaccinated babies kat fb.. di sane banyak pencerahan dan akan boleh bertanye macammacam pade yg pakar..

hana.. kaji dulu.. fifi cume share.. hihi.. tetibe takut nak ngaku..

JayFarhana said...

la rupenye dok mintak member invitekan die tak invite2. ok dah join.

sweetzety said...

Zety pun member ohub, memang amik masa berbulan nak preparekan diri fahamkan sume info, takdala trus convert jadi anti vax..
Sekarang pun anti vax yang neutral, kira takda paksaan, tak ekstrimist sangat, yang penting biar kita diri sendiri yang fahamkan info, jangan semata2 di spoon feed atau ikut orang, huhu...
Pada ohub breast milk is the best immunization & antibody needed for babies.. ^^

ros_reeza said...

Ros pun baru tahu ni. Memang banyak yang Ros perlh pelajari nim

ros_reeza said...

Ros pun baru tahu ni. Memang banyak yang Ros perlh pelajari nim

ros_reeza said...

Ros pun baru tahu ni. Memang banyak yang Ros perlh pelajari nim

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

banyak lagi kena belajar pasal vaksin ni hahaha

Anonymous said...

salam. pembetulan. WI-38 dan MRC-5 juga tidak melibatkan multiple abortion (81 fetuses untuk Wi-38) mcm yang puan katakan. contohnya bagi WI-38, hanya satu penguguran dilakukan dan cells itu di tambah biak menjadi banyak dalam tempoh 30 tahun. begitu juga dengan MRC-5.

ida said...

x de bahan yg suci n halal ke nak wat vaksin ni??ish2..matlamat x menghalalkan cara.itu prinsip saya.

lianaaziz said...

Mcm mane nak cari lg maklumat tntg mmr ni..saya baru dgr pasal kes mmr ni..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...