Tuesday, March 26, 2013

cara saye merawat anak demam..

assalamualaikum..

korang rindu saye tak? hahaha.. ayat perasan.. mesti korang rindu nak saye BW kan? nak pergi melawat rumah korang.. saye pon rinduuu sangat nak pergi rumah korang.. nak bace entryentry korang.. hihi.. ayat tak boleh blah.. nak meromentik je.. tapi memang betul pon.. saye dekat rumah semalam asyik terfikir blog.. lepas tu asyik snap gambar.. bile DH geleng kepale saye mule la.. 'blogger tegar.. mesti la ambil gambar' hahaha.. tegar sangat ke?

sebenarnye saye memang cuti pon semalam.. saye cuti sebab nak ikut DH pergi meeting dekat melake.. well kalau berjalan ajak la saye.. confirm sampai.. tapi macam biase la.. kite merancang Allah yang tentukan.. petang jumaat lepas settle semue hal saye pergi ambil ufairah dari rumah BS.. bawak ke satu tempat.. best dan enjoy!~ lepas enjoyenjoy dalam kerete on the way nak balik DH cakap.. 'badan ufairah panas la.. ke abang punye perasaan je?'

malam tu pon ufairah demam.. memang betul bukan perasaan DH.. pandai pulak ufairah timing.. demam time ibu cuti.. saye cume basahkan kepale ufairah.. kalau da sampai 38.5 darjah celcius saye akan mandikan ufairah.. tak kire la siang ke malam ke.. saye akan buat macam tu.. ade yang kate anak akan selseme dan batuk kan? bagi saye ok lagi dari anak terkene sawan atau tarik.. lagi pon kalau badan anak da panas sangat.. sekejap je air tu kering dekat badan..

lepas tu saye akan buka semue baju dan seluar ufairah.. kire awek kecil cumil ni akan ber cloth diaper je sepanjag mase.. lagi satu kan.. saye akan buka kipas kuatkuat.. floor fan tu.. halekan dekat ufairah.. DH selalu kate.. kalau orang lain da menangis sejuk ape.. ufairahkan suke sejuk.. jadi tak kesah la.. tetambah badan ufairah tengah panas.. bahang demam tu ade kan.. jadi steady jela..

dari petang jumaat sampai malam ahad saye tak bagi apeape ubat dekat ufairah.. dalam hati kuat mengatekan ufairah masih mampu melawan bakteria jahat.. saye cume monitor suhu.. saye nak imune sistem ufairah terbine dan makin kuat.. tetambah bile da demam ufairah tak lalu makan.. memang tak makan pon.. saye cume DF je..s aye selalu kate dekat DH.. dalam susu ibu da ade enzim.. da ade antobodi.. da ade abkteria baik.. jadi biar la susu ibu jadi penawarnye..  buat ape ambil antibiotik sedangkan antibodi dalam susu ibu da ade.. semule jadi lagi.. 

kesimpulannye.. petua bagi anak saye demam saye cume monitor sushu.. basahkan badan, kepale anak dengan air bagi minum susu ibu banyakbanyak.. lakukan aktiviti harian macam biase.. buat macam anak tak demam.. bagi anak aktif. jangan melepek je.. nanti lagi lesu.. entry ni tak habis lagi tau.. next saye sambung.. da cukup panjang da ni.. nanti bosan pulak..

7 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

smbung ea..

yui sggh sni ya kak..

Nafira usof said...

petua yang bagus nih.. mekasih yer~

zarena heeney said...

klu ena pergi klinik doc bg ubat antibiotik mmg ena tak bg cuma bg ubat demam jea

betul tu mandikan anak
sbb org lain doc pun ckp jgn mandikan
tapi ena tetap mandikan anak klu panas melampau
takut kena sawan kan

Lisa Sheila said...

salam fifi ...

sori komen ni x related pun ngan post fifi ni..hihi... lisa ada baca blog fifi sebelum lisa create blog sendiri lagi... lisa sedang TTC ... then lisa ada baca yg fifi ada buat BBT ye... leh share ngan lisa cmne suhu fifi sebelum tau preggy ye... coz suhu lisa skrg sangat lah rendah ... :)

SweetLikeWhat said...

betul2 tuh..hannah hari tu pukul 1 pagi papa die mandikan coz terlampau panas..huhu

Eta Jaafar said...

petua yang bagus..akk cuba buat utk FH.. tapi BS plak yang sibuk soh g amik ubat.. jumpa doc itu ini.
Akk pegi jugak.. sib baik doc tu sokong ape yang kita dh buat & dia pun cakap susu ibu adalah yang terbaik utk heal demam anak.
So we all blk umh w.out ubat pun

Hana Soffelia said...

Hari tu Naurah demam hana bukakan baju jugak tp badan dia tba2 sejuk, so terpaksa pakaikan baju. Then called her tokma, tokma suruh sapu air asam jawa atas kepala, beransur sihat lepas tu.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...