Tuesday, March 5, 2013

10,000 langkah sehari..

assalamualaikum..

saye baru balik dari perhimpunan pagi.. huh.. penat sangatsangat kot.. takkan perhimpunan pagi pon penat kan? betul tak tipu.. habis perhimpunan confirm ramai manusie tunggu lift.. jadi saye ambil keputusan naik tangge.. tak tinggi mane pon.. dari tingkat due ke tingkat enam.. kire empat tingkat la.. kawan saye mulemule taknak..saye cakap la.. ala.. empat tingkat je.. macam rumah flat yang takde lift.. kan ke kite nak sepuluh ribu langkah sehari.. tercungapcungap sampai atas.. lutut longgar sikit.. hihi.. lame tak praktikkan.. palingpaling pon turun tangge selalu la.. dari tingkat enam sampai B1.. turun ok la kan..

jom saye share kebaikan 10000 langkah sehari.. sumber pakcik google ya..

1) mencegah nyanyuk terutame bile da tue nanti.. jalan kaki atau berbasikal dalm 30minit seminggu boleh kurangkan risiko nyanyuk..

2) boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok..

3) dengan 10000 ribu langkah sehari ni jugak boleh mengurangkan risiko penyakit osteoporosis, diabetes, tekanan darah tinggi, obesiti dan tekanan..

4) boleh membina stamina.. mulemule memang penat cungapcungap.. tapi kalau da selalu da tak penat kot.. alah bise tegal biase..

5) boleh meningkatkan kadar imunisasi badan.. ni paling best kot bagi saye.. kalau kadar imunisasi tinggi.. susah la penyakit nak masukkan? badan ni nak pakai lame..

6) menggalakkan pembinaan otot.. yela.. bile bersenam otototot baru akan terhasil.. lagi satu yang paling best boleh kurangkan berat badan!~ berjalan kaki selame sejam sehari boleh mengurangkan kadar kolestrol dan peratus lemak dalam badan..

7) dengan aktiviti berjalan kaki ni kan.. boleh singkirkan toksik dalam badan.. sebelum berjalan dalam sejam tu kan.. minum 500ml air.. lepas tu mesti badan akan berpeluh banyakkan.. jadi dari peluh tu la toksik keluar..

bile bace kebaikan macam best je kan.. macam nak buat jugak.. tapi tu la saye ni.. suke hangathangat tahi burung.. geram betul kan.. kalau setakat semangat datang due tige hari lepas tu hilang due tige minggu.. lepas tu datang due tige hari balik.. macam tak payah kan? geram dengan diri sendiri.. kalau takat jogging sebulan sekali.. takde effectnye.. hahaha.. pecah rahsie kau fifi.. tapi ok la dari tak pernahkan? 

notakesihatandiatas          > mane la entry ufairah ni kan.. jap lagi ye.. bagi la ibu enter frame lebih sikit..

6 comments:

SweetLikeWhat said...

info yang bagus ni fifi ;)

Fifi Nadhrah said...

anis.. memang bagus.. tapui nak buat tu bercinte!~

zarena heeney said...

tak tahu la nak melangkah ke mana..ddk jea atas kerusi eheh

ros_reeza said...

yeay banyak kebaikan untuk Ros. hihi. Ros duduk tingkat 4. memang tak ada lif . memang hari hari naik turun tangga. Dalam sehari tu berkali kali turun naik. hihi.

ros_reeza said...

yeay banyak kebaikan untuk Ros. hihi. Ros duduk tingkat 4. memang tak ada lif . memang hari hari naik turun tangga. Dalam sehari tu berkali kali turun naik. hihi.

Fifi Nadhrah said...

tau takpe.. kalau da name kerje ofis memang susahkan nak bergerak.. bontot melekat je kat kerusi.. kalau rehat g menyoping.. takut duit pulak panjang langkah.. kikiki..

waaaa.. bagus la untuk ros.. fifi ni nak jumpe tangge pon payah.. semue ade lift.. tangge tu da macam hiasan..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...