Wednesday, March 27, 2013

carta BBT ( basal body temperature) saye..

assalamualaikum..

hari ni saye kene struggle buat kerje saye.. sementare saye tunggu sistem saye terbuka semule.. saye type entry ni.. entry kenangan lame.. entry tentang BBT.. basal body temperature.. BBT ni kan adelah satu method yang digunakan oleh seseorang perempuan untuk mengetahui waktu subur nak period dan sebagainye.. buat BBt ni memang enjoy.. kite akan kenal badan kite secare mendalam.. kite boleh tahu samaade hormon progestron atau estrogen mane lagi banyak dalam badan kite..

based on suhu je tau.. bile kite period estrogen yang banyak dalam badan kite.. bile estrogen banyak suhu kite akan rendah.. bile progestron overtake tempat estrogen kite akan subur atau ovulate.. waktu ni la yang elok bersame kalau kite nak baby.. tapi kene engat.. kite hanye merancang.. segalegalenye Allah yang tentukan..

saye dulu pon TTC.. try to concieve.. macammacam ikhtiar saye buat.. termasuk la BBT ni.. saye enjoy buat BBT ni saye lagi kenal badan saye macam mane lepas buat bende ni.. saye lebih alert pade perubahan badan.. macam cervical mucus.. breast tender.. cramp sikitsikit dekat perut.. dan yang paling best saye rase hebat sangat ciptaan Allah ni.. dengan suhu badan kite boleh tau waktu bile ovum kite menetas.. menarikkan..

lagi satukan.. buat BBT ni dapat mengurang stress pade TTCians.. yela. bile period delay mesti nak buat UPT.. bile negative stress.. sedih.. nangis.. jadi dengan BBT ni kite da boleh predict either kite pregnant atau period akan muncul.. tak payah bazir duit beli UPT.. bile da agakagak confirm pregnant baru beli.. mesti korang pelik kenape tibetibe je saye cerite bab TTC ni.. sebenarnye ade orang request nak tengok suhu saye mase TTC.. kenangan yang paling banyak mengajar saye adelah kenangan TTC la.. cume yang mengalami akan memahami..

ni la komen TTCian tu.. jom ramairamai doakan TTCian yang lain beroleh rezeki zuriat.. amin..

lisa ni nak saye share suhu saye sebelum pregnant dulu.. ni saye tepekkan kesemue BBT cycle saye mase saye TTC dulu..

cycle pertame saye.. hahaha.. banyak rompong.. tak disiplin..
 cycle pertame yang penuh dengan disiplin.. tapi kecundang..
  cycle ketige saye.. awalawal lagi suhu da menurun.. takde harapan..
 yang ni lebih kurang dengan yang atas..
 yang ni macam ade harapan.. sampai 36.7 lagi.. lastlast menunduk jugak.. hampa..
 yang ni pon same.. tapi mase period macam demam sikit..
 yang ni pon awalawal lagi da nampak takde harapan..
alhamdulillah.. cycle ni memang saye tak taruh harapan.. dengan ovulate hari ke 26.. sedangkan cycle lain ovulate 14 hingge 16.. memang saye sedih je.. tapi alhamdulillah.. lahir la ufairah..

kalau orang yang da biase buat BBT ni mesti nampak perbezaan suhu saye.. dulu mase mulemule saye BBT saye pon pelik sebab tengok semue suhu same.. bile da masuk cycle ketige saye da paham trend suhu saye.. kalau korang perasan.. sebelum period majority suhu akan jatuh menjunam.. tu tande kite akan period.. estrogen da take over tempat progestron.. dan kalau korang perasan lagi.. lepas ovulate.. 14 hingge 16 hari tu kite mesti akan period kalau kite tak pregnant.. berbanding suhu saye pregnant.. mase kite pregnant.. progestron banyak dalam badan.. hormon ni la yang tolong support kandungan kite.. amazing!~

gambar last sekali.. suhu saye maintain atas coverline dan tak jatuh.. kalau korang perasan ade tande tambah (+).. ala.. cross line warne merah tu la.. dekat tempat bertemu tu la telur kite pecah dan kite sangat subur.. jadi waktu ufairah disenyawekan berkemungkinan besar pade 25 april 2011.. dan ufairah lahir betulbetul on EDD sebab saye masukkan waktu ovulate saye.. saye harap entry ni dapat la menolong lisa sedikit.. lagi satu.. suhu saye sangat rendah mase cycle last sebelum ovulate.. 35.65 darjah celcius.. jadi jgn risau.. saye pon type suhu rendah.. lepas ovulate pon 36.4 darjah celcius sedangkan tu cycle saye pregnantkan ufairah.. 

nota.. dari suhu ni saje.. kite boleh tau macammacam tentang diri kite.. best sangat!~

11 comments:

Hana Soffelia said...

Ok. Hana tak faham. Hahaha Hana perlu belajar ni pasal BBT untuk cegah kehamilan buat masa sekarang. Err, buatlah tutorial step by step nak belajar buat graf BBT. kat mana nak buat benda tu. hehe Selama ni hana kira tarikh subur tp last mont period delay sebulan. Terkejut ingatkan pregnant tapi tak. Perubahan hormon kata doktor. Tak pernah lagi ni period tak pernah datang sebulan.

izzah said...

oooo..ada yg request...ingatkn fifi nk join da club td...jom la...kita meramaikn jemaah...hehe...sy xpernah wat bbt ni...main hentam je...ada rezki,terima...xde xpe...n alhamdulillah Allah bg lg nikmat yg tak terhingga ni...=)

dalila said...

nnt ajar aku cara nk bace n nk tgk..
*bile dh ready nnt*
hahaha..

dalila said...

ko keje x arini?ufairah dh ok?xon wasap ke?aku nk citer psl umah..hihi..aku xjd bli kt ctu..aku bli tmpt lain..dh byr booking..dh on wasap msg aku k..xnk call..susah nk borak..

zarena heeney said...

tak berapa nak faham la fifi
nie nak belajar ke face to face nie :D

SweetLikeWhat said...

sebelum anis pregnant dulu ade jugak try nak buat bbt ni..tapi tak paham..haha..

tq share yang...

ufairah dah sihat ke fifi?

TiranaAduka said...

terima kasih sudi kogsikan.

ayut said...

BBT???oh serius ni 1st time dgr...byk ilmu rumahtangga kena tahu ni...hihii

Lisa Sheila said...

Salam fifi...thanks sebab sudi buat entry khas ni ;)

Lisa xdapat tengok dan baca betul2 lagi entry ni sebab lisa bkak dengan fon .. Ayah lisa bru meninggal beberapa hari lepas..jadi blom dpt berblogging lagi...al fatihah...

Fifi Nadhrah said...

boleh je hana.. tapi doktor tak recommended sebab doktor kate takut terbabas.. bagi fifi ok kot sebab da banyak kali buat kite boleh paham dan predict bile kite subur..

hihi.. belum la izzah.. skrg ni macam 50-50 je.. tapi kalau da ade.. terime je la kan..

bile ko nak ready ni dalila?

boleh la k.ena.. fifi belajar pon dari senior BBT dari internet.. :) nampak rumit tapi senang..

anis.. mule2 memang tak paham.. tak nampak perbezaan.. da due tige cycle bru la ok dan paham..

same2 TA..

ayut.. sangat banyak ok.. fifi dulu pon engat kawen senang.. rupenye.. susah.. hihi..

nanti da ade mase lisa bace la.. takziah lisa.. moge lisa sekeluarge tabah~ alfathihah..

nor azamila abdullah said...

as salam sis.. sy nk taw sepnjang ttc sis ada amalkan apa2 x? mksud sy telo separuh masak, ubat or suppliment tertentu etc?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...