Friday, March 22, 2013

meransang otak anak..

assalamualaikum..

saye taktau la tajuk tu kene ke tak dengan entry ni.. hihi.. saye main letak je.. tetambah dalam keadaan nak cepat dan kelam kabut ni.. ufairah memang dari kecil saye ajar die dengan videovideo menarik.. macam nursery rhythm.. lagulagu yang cerie.. tak lupe jugak huruf hijaiyah dan ABC..

saye ingat lagi.. lagu pertame ufairah twinkletwinkle little star..ade banyak version dan banyak video klip.. ade satu kegemaran ufairah.. kire palinh ufairah suke.. ade yang ufairah tak suke dan bosan bile dengar.. bile bosan tau ape ufairah buat? baling android atau phone tu.. jadi kalau nak bukak kan video untuk ufairah kene pandai pilih. slah pilih ranap..

lagi satukan.. kalau kite bukak video.. bile video tu da habis.. paham tak da habis? kirenye da tamat la lagu tu.. ufairah akan terus baling phone tu.. baling ok.. bukan letak.. alaala buang tu.. hebat anak saye!~ hihi.. kene hatihati la dengan awek cumil ni.. cerdik.. 

kejadian ni berlaku semalam.. saye baringbaring dengan ufairah.. saye jarang bukak video gune android.. saye bukak pakai phone je selalu.. semalam bukak pakai andriod.. ufairah baru je tengok gambar depan video tu.. tak play pon lagi.. ufairah sebut A STAR dekat saye. kembang hati ibu kamu nak.. tak sangke tau.. ufairah da kenal la lagu yang die suke.. maksud kenal tu kan.. kenal dan sebut.. bagi tau kite lagu tu bunyi cemane..

alhamdulillah syukur sangatsangat.. video yang ufairah sebut A STAR tu kan.. video pertame ufairah tau. yang paling selalu ufairah tengok.. dari kecil.. pendapat saye la kan.. nak meransang otak anak mesti dari kecil.. bile kite tunjuk alif ba ta atau ABC dari kecil. bile da boleh cakap.. mesti anak tu akan visualise dan sebutkan.. setuju tak?

bagi saye.. anak saye da cukup cerdik di usie sekarang even tak lepaslepas lagi nak melangkah banyak.. satu due je lepas tu pon seminggu sekali due.. adesss.. samesame doakan yang terbaik untuk anakanak kite.. saye sikit pon tak kesah bile orang kate anak saye lambat jalan.. sebab ape? sebab saye tau.. Allah da rancang yang terbaik untuk haziqah ufairah~~

8 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhamdulillah kalau bgitu kak =)

salam kenal dri yui juga =)

izzah said...

Betul kn...sy pn sama cma kdg2 rasa trbakar jgk bila org duk kata mcm2...'ank sy dh pndai jln masa 11 bln,hannan xjln lg ke?',ank sy masa umur hannan ni pndai itu ini...'oh...plz la...anak kita,pndai kita la kn...hehe...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

anak2 ni bkn sama kan....ada kelebihan n kekurangan masing2...Apa yang Allah S.W.T aturkan tu terbaik utk kita n anak2

sufiza said...

waa pandai yer ufairah...

ank sy pon belom boleh jln lg huhuu
tp xpe skisah sgt sbb makpak dia dulu pn lmbt jln...
org pndai komlen jer tp kita makpak yer tau setakat mane kemampuan ank kite kn....

SweetLikeWhat said...

setuju..melentur bulur biar dari rebung..

pandai ufairah..dah abis buang ye..hihi

zarena heeney said...

betul tu kelebihan anak2 mmg berbeza jgn kita banding2kan anak kita dgn org lain

dalila said...

ala..xkesah la..asal ank sihat dh..kite sbg ibu ayah ni yg tau stakat mn perkembangan anak kite..org lain tau ape?tau TANYE je..

HazeL said...

anak saya umur 3 tahun stil tak byk vocab lagi...kire nye mcm tak pandai ckp la....

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...