Tuesday, March 26, 2013

sambungan cerite ufairah demam..

assalamualaikum..

hari ni hari malas untuk bekerje.. sebenarnye saye banyak kerje.. sebulan sekali mesti saye busy sangatsangat.. dan hari busy sangatsangat tu jatuh pade hari ni.. kire minggu ni dan next two week.. masalahnye saye takde mood nak buat kerje.. saye sorangsorang hari ni.. tige lagikawan saye takde.. due pergi kursus.. oo.. mood.. datang la kau.. kalau hari ni saye mainmain.. esok luse saye kene struggle siapkan kerje..

daa.. jom sambung cerite ufairah demam.. selepas due hari tanpe ubat.. demam ufairah macam tu je.. kejap naik kejap turun.. yang penting ufairah aktif.. macam tak sakit.. cume merengek sikitsikit.. tak sedap badan kot.. bile da masuk malam ketige saye berhatihati sikit la kan.. malam tidur tetap tidur tapi tak berape nyenyak.. malam ketige macam biase tidur.. sebelum tu basahkan kepale ufairah semue.. susukan dan tidur..

dalam tengah tidur tu kan.. saye terjage.. terkejut.. mungkin instinct ibu kot.. saye pegang kepale ufairah.. Ya Allah panasnye.. saye tak fikir ape da.. saye ambil air saye basahkan kepale ufairah.. lap sane sini satu badan.. tak tengok suhu dulu.. basahkan badan anak dulu yang penting.. ufairah pulak nyenyak je tidur.. cekcek suhu lepas basahkan badan 40.7 darjah celcius.. memang rekod la kan.. alhamdulillah takde pape.. 

ufairah lemah sangat.. saye pangku ufairah.. ufairah manje je dekat saye.. saye peluk ufairah.. usap kepale ufairah.. ufairah macam selese je.. mengalir air mate saye mase tu.. terase kasih sangat dekat anak mase tu.. mase tu pukul tige pagi kot.. lagi la syahdu.. saye peluk puaspuas, cium ufairah.. lain sangat rase mase tu..

lepas tu saye basahkan kepale ufairah dan cek suhu balik.. 40.9darjah celcius.. lagi tinggi suhu ufairah.. saye ade attend talk.. kalau demam suhu kejap naik kejap turun.. tak tinggi mane tu ok.. ni kalau da 40.7darjah celciu lepas tu 40.9darjah celcius.. saye da rase lain.. mase pelukpeluk ufairah tu.. saye macam dapat rase yang ufairah tak larat sangat.. terus saye decide masuk ubat vontot.. sebab kat rumah memang saye spare tu je.. saye takde ubat demam untuk baby or toddler..
 termometer tu bukti kepanasan maksimum ufairah mase demam hari tu.. kalau bundar jadi 41 darjah celcius..

bile da masuk ubat.. dalam 5 ke 10 minit macam tu suhu ufairah turun sampai 38.5darjah celcius tak salah saye.. lege rase hati.. saye kirekire.. sampai pukul sebelas pagi la ufairah tak boleh ambil apeape ubatkan.. jadi saye cume monitor suhu mandikan anginkan ufairah.. sampai pagi tadi ufairah still demam.. ubat cume sekali ufairah ambil.. ubat vontot tu la.. tapi petang semalam saye dan DH da bawak ufairah jumpe ustaz mintak air.. dan mungkin malam ni kami akan ke homeopati.. doakan ufairah cepat sembuh..

mase hari pertame ufairah demam.. jumaat malam sabtu.. macam ni la gaye ufaurah tidur sejuksejuk.. mase ni saye tengah alih tuale kecil dekat kepale ufairah.. tuale memang sentiase basah.. bile kering saye tuang air.. atleast kalau panas sangat ade la air nak sejukkan kepale tu..

10 comments:

D Yatie said...

part anak demam memang sangat merisaukan hati ayahbonda. T_T

pijon said...

demam nak besar.. moga ufairah cepat sembuh.. tak mau demam panas panas sangat yer ufairah..susah hati ibu..

SweetLikeWhat said...

kesiannye ufairah..auntie doakan ufairah cepat sembuh ye sayang..aminn..

banyakkan bagi minum air masak kat ufairah fifi..kalau die tak larat nak minum, sudu kan bagi die..

musim agaknye ni..2minggu ni hari panas sangat..

zarena heeney said...

perghhhh tinggi tu
klu ena akan bg minum air zamzam dan sapu muka dan rambut dgn air zam zam

nuyui a.k.a miss YUI said...

ciannya tgk dia..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

adoi kesian kan tgok anak2 kecik ni demam.. harap2 Ufairah cepat sembuh

Ibu Amirul said...

40 darjah celcius....
Tinggi tu....
Acik doakan ufairah cepat sembuh ye sayang....

Nafira usof said...

alahaiii.. kesiannye~
moga cepat sembuh yer sayang..

Delisha pon demam kat rumah pengasuh tuh.. huhuhu

izzah said...

siannya ufairah demam..fifi,sy br terbaca pasal letak coolfever pd dahi baby...yg sy baca kata panas akn terperangkap di kepala baby n xmembantu mengurangkn panas..wallahua'lam...try google...xingat sy baca kt mana..dlm group rasanya...

Fifi Nadhrah said...

memang betul pon.. takut tarik je.. yang lain ok je..

tu la fiza.. demam nak cerdik..

anis.. larat die nak minum.. nak makan yang die taknak time demam.. ringan da ufairah yang cekeding tu..

k. ena.. ade je air zamzam kat rumah.. tapi boleh pulak tak teringat mase tu.. da nak baik baru teringat..

kesian sangat yui..

alhamdulillah.. da ok da yana.. (ke ibu die pemalas nak balas komen?)

memang tinggi pon ibu amirul.. rekod setakat ni..

moge anak akak nafira pon cepat sembuh..

izzah.. betul tu.. saye pon ade terbace.. macam panas semue naik dekat kepale.. sebab tu kalau uzzah perasan.. dekat belakang badan ufaira pon saye tampal coolfever.. kire panas akan separate ke due tempat.. boleh pakai ke teori ni?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...