Wednesday, March 13, 2013

menjawab komen tentang vaksin..

assalamualaikum..

macam hebat je entry kali nikan.. saye buat satu entry khas untuk menjawab komen tentang vaksin ni.. bagi saye perkare ni perlu di ambil serius.. perlu diketengahkan oleh pihak berwajib.. tetambah untuk pengetahuan orang ramai sebab vaksin melibat semue pihak.. dari baby sampai ibu abah budak.. kalau sokong teruskan membace.. kalau tak  sokong tak payah bace.. nak tekan pangkah kat bucu kanan pon takpe.. dari pro vaksin sakit hati marahmarah baik tutup..


anis.. selalunye orang yang pro sesuatu akan menyorokkan keburukan sesuatu tu.. kankan? mungkin ade dikaji tapi tak diwarwarkan.. atau mungkin tak di kaji dibuat taktau..

hana.. jangan ngeri dulu.. cari dan cari ilmu tentang vaksin ni.. baru boleh compare mane baik mne buruk..

SS.. ufairah skip MMR.. alhamdulillah ok je.. vaksin tak mandatori di malaysia ni.. :) tapi kite kene ade point kalau ade orang argue kehendak kite.. sebab tu kene cari info banyakbanyak..


betul sweetzety.. kalau boleh elakkan bendebende syubhah.. bende yang masuk dalam mulut kite jage. tapi kalau bende masuk ikut suntikan di pandang remeh.. sedang akan jadi darah daging kita juga~

norizan.. berisiko ape? berisiko dapat penyakit? ini la yang paling kite kene titik beratkan.. akidah kite.. jangan percaye pada vaksin.. percaye pade CREATER.. Allah.. kalau kite ambil semue jenis vaksin Allah nak bagi sakit sakit juga.. 

ros.. perkongsian kontroversi ni.. harap bermanfaat..

kak wanie.. fifi pon baru tahu.. sebab tu la ufairah terlepas jab dari lahir sampai enam bulan..

notadarisaye.. memang ade yang kate kite kene cegah penyakit.. tapi kenepa dengan vaksin? sesuatu yang syubhah.. sesuatu yang ade side effect yang teruk dan bahaye.. kenape tak cegah dengan gaye hidup kite? pemakanan yang penting.. ikut care rasulAllah.. kan Allah da bagi contoh.. vaksin boleh build imune sistem.. betul ke? kalau kite build sistem imune dari susu ibu tak boleh? Allah da bagi imuniti pade ibu untuk diberikan pade anak.. usehe la.. inshaAllah Allah bantu..


10 comments:

Ibu Amirul said...

vaksin tu hanyalah antara pilihan yang ada.... bukan mandatori pun... terpulang pada pandangan masing2

Fifi Nadhrah said...

betul tu ain.. kite bace.. kite compare kite buat keputusan.. semue tu pilihan kite..

JayFarhana said...

yeah mmg ada byk kontroversi. i pun tgh cari info sebanyak mungkin. semua buku parenting yg i beli ada cerita pasal kontroversi vaksin ni. im still doing my research.

SweetLikeWhat said...

erm nampaknya anis kena banyak lagi buat research pasal ni..bile dah tau ni kena ambik tau lah..huhu

nadia said...

alamakkk, nadia tak berapa reti pasal vaksin ni. kesian kannn. :p

Zarena Heeney said...

kena byk lg membaca nie
good info la fifi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

a'a kan semua Allah S.W.T yg buat..klu ambik vaksin tp nk sakit juga redha jer la kan

Fifi Nadhrah said...

kak jay.. bagus kak.. kumpul info.. atleast kite ade ilmu tentang tu..

betul tu anis.. atleast hannah dapat yang terbaik.. kalau jadi pape.. anis da buat research..

nadia.. kene ready.. kalau ade anak nnti senang.. :)

betul tu ena.. kene banyak korek bende hidden ni..

tu la kak wani.. takut akidah terpesong sebab lebih percayekan vaksin..

ros_reeza said...

bagus perkongsian ni. Ros baru tahu pasal vaksin vaksin ni dari blog kak Fifi. Pengetahuan untuk Ros, andai ada rezeki bergelar ibu nanti. Kak Fifi doakan untuk Ros ye :-)

Anonymous said...

its creator not creater....apa kata tanya doktor terus?tak percaya doktor ke?nak percaya siapa ?bomoh berlintang cari sampai pelusuk kampung..takkan lah kami ni nak rosakkan anak2 orang islam kami pun islam juga...

nak cari ilmu sebenar belajar dengan guru...bukan internet,bukan teori andrew wakefield,99 teori konspirasi yahudi...wikipedia...

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...