Thursday, March 14, 2013

care melayu ke macam ni?

assalamualaikum..

last weekend saye ke jande baik.. ade program sempena IWD.. tajuk program tu ibuibu@jandebaik.. memang best sangatsangat.. nanti inputinput yang saye dapat saye akan tulis di sini.. tujuan, ape yang berlaku, next entry la saye cerite.. tetibe terase macam banyak sangat bende tertangguh untuk dikongsikan di sini..

mase tengah shareshare tentang satu topik tu.. one of anak seorang minah saleh.. orang eropah la kan.. menangis.. kuat.. mengamuk.. kami semue yang ade kat situ terus toleh tengok toddler perempuan tu.. umur dalam lingkungan tige empat tahun..

toddler tu mengamuk sebab ibu kucing yang bunting tu buat die.. taktau la cakar atau gigit tapi berdarah la.. kebetulan pulak time tu topik quranic birthing.. hahaha.. kucing pon nak dengar la.. persediaan nak bersalin kot.. ibu toddler tu dari jauh tengok je anak die mengamuk.. lepas tu one of kawan ibu toddler tu dukung dan bawak toddler tu kepade ibu die..

ibu toddler tu dukung lagi kuat toodler tu nangis protes.. sambil mulut ngomel bagitau that cat bite me! then ibu tu cakap.. 'do you know why?' toddler tu terus mengamuk.. ibu toddler terus sambung.. in english ye.. saye translate la.. 'kucing tu tengah mengandung.. jadi die tak suke orang kacau die.. sebab tu la kucing tu buat kamu' sebelum ibu tu tanye do you know why ibu tu tengok tangan toddler tu sambil buat muke terkejut dan tanye kenape.. selepas anak tu cakap that cat bite me.. baru ibu tu terangkan..

lepas tu anak tu meronteronte nak turun.. ibu tu terus turunkan toddler tu dan toddler tu berlari ke tempat kejadian sambil tunjuk tempat kucing tu buat die even kucing tu da takde.. mase tu derang da ready nak gerak balik.. yela.. non muslim takkan nak dengar tentang quranic birthing kan? lepas anak tu tumjuk tempat tu balik.. ibu tu ikut dan tengok lepas tu tanye.. 'so.. you want to go to car?'  kan derang nak balik kan..

toddler tu still mengamuk.. lame tau.. ibu tu pujuk dan terangkan lebih mendalam tentang kenape kucing tu bite toodler tu.. lepas tooddler tu da tenang sikit baru ibu tu bawak toddler tu balik.. tige empat kali jugak ibu tu dukung dan lepaskan toddler tu.. sebab mengamuk nak jugak buat kucing tu balik.. pergi ke tempat kejadian even kucing tu da takde..

saye sembang dengan DH.. tengok abang.. cemane ibu toddler tu ajar anak die.. terangkan kenape.. kalau melayu? ha.. sape suruh main kucing tu.. main lagi.. kan da kene gigit sambil kutilkutil (cubit) anak tu tarik bawak masuk kerete.. kankan? siape setuju? jadi jom ubah care kite didik anak kite.. tq dalila.. entry ko buat aku teringat nak tulis tentang ni.. renungrenungkan dan selamat berubah kearah yang lebih positif!~

7 comments:

D Yatie said...

hihihihi.. gelak dulu.. typical malay kan? huhuhu. :)

azieazah said...

Zaman dulu ada juga cara didikan yang kita boleh ikut, dan yg tidak sesuai lagi. Apapun jangan sekali kali didik dengan pukul cubit atau rotan.

Hana Soffelia said...

Betul tu Fi. They way mereka treat their child hana pun suka. Budak2 pun perlukan penerangan bukan hanya jatuhkan hukuman terus without know what they did.

Hana Soffelia said...

...typo.. the way..hehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

mak salleh tu penyabar orang nya..

SweetLikeWhat said...

betul..kadang-kadang anak-anak ni kite tak boleh terus pukul..kena terangkan dulu supaya mereka faham..kalau terus pukul lagi dorang memberontak..

ros_reeza said...

hihi. senyum je lah kat sini. no komen...eh boleh gitu?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...