Wednesday, March 20, 2013

ketahui kenapa susu merudum..

assalmualaikum..

lame tak update tentang penyususan susu ibu.. short form PSI.. dunie PSI ni indah tau.. saye doakan agar kawankawan TTC semue dapat merasai salah satu nikmat ini suatu hari nanti.. macam saye dulu TTC jugak.. jadi bile susah nak dapat.. kite mesti la hargai kurniaan Allah ni kan.. tu yang saye sanggup berusehe  gigih untuk menjayekan PSI ni.. selame yang boleh.. alhamdulillah.. 

sebenarbenarnyekan.. saye up entry ni untuk saye jugak.. kebelakangan ni kan susu saye drop.. drop habis teruk.. kali ni paling kritikal la.. sangat sedih tau.. kelmarin.. 18 march 2013 saye pump selame 30minit.. hasilnye cume dapat 1.5oz sahaje.. ok.. 1.5oz.. saye tetap jugak ikhlaskan hati ucapkan alhamdulillah.. terime kasih Ya Allah.. masih ade susu untuk ufairah..

bile susu saye drop saye suke cari gali korek kenape susu saye drop.. sebabnye saye terlalu penat dan stress.. penat memang dari entry yang lepaslepas korang da tau kan? kalau korang bace la.. ni nak cerite tentang stress.. tetibekan demand ufairah meningkat.. memang saye ade stok dekat 100oz++.. tapi kalau harihari tarik 5oz.. tak ke tak sampai sebulan da tinggal 0oz.. 0 oz la.. takde apeape da.. saye stress memikirkan hal tu..

semalam saye datang kerje saye fikir stok saye je.. cemane nak up kan balik .. dalam hati saye da tergerak.. ufairah growth sprout ni.. bahase melayu kalih bulan.. yela.. ahad sebelum tu.. 17 march 2013 genap ufairah setahun due bulan.. jadi tu yang ufairah minum banyak seminggu sebelum tu.. selagi takde prove.. saye tetap risau.. 

balik je rumah hari isnin ambil ufairah dekat rumah BS.. selalu ufairah minum 4 botol.. bile demand bertambah jadi 5 botol.. bile tanye BS susu ufairah habis tak? saye bekalkan 5 botol.. BS geleng cakap.. 3 botol je hari ni fifi.. lege sangatsangat hati saye ni.. da back ti normal.. alhamdulillah.. hahaha.. bukan kedekut susu.. risau kot!~ memang betul la kalih bulan.. ngamngan 18 march 2013 minum susu sikit balik kat rumah BS.. tapi kite tunggu selase dan petang ni.. (entry ni saye type petang selase.. auto publish pagi rabu.. jadi hari ni tak tau susu 5 botol tu habis ke tak)

sebenarnye.. yang buat saye bertambah risaukan sebab susu saye memang sedie ngamngam dengan demand dan kadangkadang below demand.. drop habis!~ dalam 2oz ke 3 oz kurang.. mase demand bertambah tu.. saye kene tarik stok 4oz - 5 oz sehari... tu yang saye risau.. bile saye risau.. tu yang saye pump 30minit dapat 1.5oz.. hahaha..

dulu production saye up to 25oz sehari.. sekali pump 10-20minit paling maximum dapat 10oz dan minimum 6oz.. sekarang? 30 minit baru dapar 5oz.. nak tau kenape susu saye kurang? sebab saye pemalas nak pump.. hahaha.. pemalas dan tak disiplin.. pump tak ikut time..tu yang susu saye mule decrease sikitsikit.. cemane pon saye nak kene up kan balik production saye.. yela.. saye ade anak susuan kan.. kalau supply = demand.. cemane saye nak tampung demand anak susuan saye kan? nak tau care saye buat? next entry la ye.. 

ade lagi sebab susu drop tau.. yang ni saye tak alami la.. pengambilan pil hormaon.. pil perancang yang meniru hormon kite macam kite tengah pregnant..pil yang sesuai untuk ibu menyusukan cume noriday.. tapi saye tak ambil pon..  sakit atau tak sihat.. nanti kalau saye jumpe lagi saye update ye..

14 comments:

shazrina said...

ye ker ..ermm saye memang perlukan rehat utk produce susu yg banyak ...tq :)

SweetLikeWhat said...

bestnya fifi ade stok banyak..

ros_reeza said...

info yang bagus bagi yang berkenaan :) hihihi

Fifi Nadhrah said...

shazrina.. salam kenal dari fifi..

betul tu. kene banyak rehat.. kene mintak tolong DH tgkkan anak.. kite tidur puas2 dulu.. kalau tidur pastikan tidur yang berkualiti..

anis.. tu pon da berkurang.. dulu penuh 1 DF smp tak muat!~

ros.. satu hari nanti ros pon akan rase.. akak doakan..

ayut said...

bila cite susu bdn mesti berkaitan gan hormon..bila katkan gan hormon mesti byk faktor yg mempengaruhi... :)

Fifi Nadhrah said...

betul tu ayut.. hormon berkait rapat dengan feeling kite kan..

Suzeng Shaklee said...

Salam perkenalan... baru je bace blog ni... :)

Suzeng Shaklee said...

Salam perkenalan... baru je bace blog ni... :)

Suzeng Shaklee said...
This comment has been removed by the author.
Suzeng Shaklee said...

Salam perkenalan... baru je bace blog ni... :)

Fifi Nadhrah said...

salam perkenalan dari fifi..

siti natrah said...

As salam..2-3 hari ni susu ti drop..cari duk cari jumpa entri fifi ni..memng betul kan stress buat susu kita drop...bermanfaat..ti pun suka tulis mengenai penyusuan,harap sudi jaln2 kt blog ti..boleh kongsi pendapat..tp ti ni newbie dlm blogger..natrah4ever.blogspot.com

Ayu Rohaida said...

salam...tgh cari info ttg susu drop...terjumpa blog ni. semalam sakit kepala sbb jem teruk...dlm keta rasa pening n nak muntah. smp rumah nk bf baby...susu takde...susu subuh tadi je ade sikit...sian bby mengamuk.
cabaran bf baby ni bermain ngan emosi kita....kne stay positif

ummu said...

Wah.. perkongsian yang sangat menarik sekali.. Tips Ibu Menyusu

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...