Friday, March 25, 2011

jambu susu buah yang sangat sedap dan susah untuk ditemui..

assalamualaikum!~

minggu lepas aku teringin nak makan jambu susu.. lepas tak dapat tu.. aku lupekan jela.. yela.. bukan mengidam pon.. teringin je.. tetibe hari ni aku teringat jambu susu.. sedapnye jambu susu.. nak jambu susu.. ohh jambu susu.. susah gile nak jumpe jambu susu.. ade orang kate jambu ni dah nak pupus.. aku pon tak tau la.. sebab tahun lepas aku baru dapat makan jambu susu.. tu pon setelah 9 ke 10 tahun tak makan buah tu.. ohh jambu susu.. boleh la dikatekan buah hampir pupus.. sebab tahun lepas berbulan jugak mencari buah ni.. baru jumpe.. tu pon kawan adik aku jumpe kat sungkai..

hari tu aku ade bace blog kawan aku.. missnina.. pon ade buat entry pasal jambu susu.. die pon teringin buah ni.. bak kate die.. banyak tempat die cari.. last2 die jumpe kat pasar malam seksyen 7 shah alam.. jauhnye aku nak g.. pasar malam tu pulak hari rabu.. aku keje wei.. keja kat KL.. duduk kat Kajang.. kalau Kajang tu sebelah shah alam takpe jugak.. tapi jangan risau.. aku tetap akan pujuk en. suami supaye bawak aku g sane.. kesian la kat aku yang teringin nak makan jambu susu.. ohh jambu susu.. harap sekarang musim kau berbuah..

aku ingat lepas aku tambak tanah pemberian abah kat aku.. tanah aku nak buat rumah kat melake.. aku nak cari benih pokok ni.. tanam tepi rumah.. nanti bile aku ade rezeki.. aku buat rumah kat situ.. pokok tu da besar.. kan2? da boleh makan.. tapi kan.. nak ke pokok tu hidup kat melake.. dekat dengan laut? takpe.. tak cube tak tau.. ni la jambu susu.. tengok pon kecur air liur.. yummy.. sedapnye..


gambar ehsan pakcik google

ni la rupe jambu susu tu.. sedapnye jambu susu.. mase kecik2 ade 1 pokok je kat are rumah atuk aku.. bile musim die kan.. kua je buah kecik2.. da cop da ramai.2. "ni buah aku.." "ni buah aku" sebab pokok tu tinggi.. lepas tu kene tunggu luruh dulu.. kalau tak kelat rase die.. kalau yang da luruh tu.. lembut je.. gebu.. gigit buah tu tak terase.. air die.. perghh.. sedap kalau cicah dgn kicap and cili api.. Ya Allah.. jangan cakap da la.. terbayang buah ni.. rase macam nak sekarang je.. sape ade jual? aku nak beli ni.. kalau buah ni buat jeruk pon sedap.. aku siap jual lagi.. atuk bungkus2 kan..

lepas tu bile tibe musim berbuah.. tiap2 pagi bangun awal.. sebelum g sekolah.. mesti g bawah pokok.. tengok buah yang kite cop tu da luruh ke belum.. kalau takde atas pokok.. keliling cari.. kenangan2..

sekian sahaje cerite aku.. aku taknak sambung da.. nanti lagi teringin.. kesian sekian terime kasih.. jumpe lagi next entry..

6 comments:

Abang Long said...

Salam...ish3..teringin gak. Dulu kat kampung ada tp panggil jambu botol. Besh ni kalau cecah sambal kicap + cermai...ish3

::MRSfie:: said...

haah.. buah jambu ni susah sangat nak jumpe zaman sekarang.. jumpe dalam google jela..

Norsharelawati Mohd Noor said...

mana nak cari yek...tolong info...my cousin pregnant...mengidam...blk batu pahat cari smpai pitam2 msk hospital still xjumpa...

::MRSfie:: said...

saye suruh kawan belikan dekat p. mlm seksyen7 s.alam.. tapi taktau ade ke tak skrg sebab buah ni kan bermusim..

rasenye kat felda kat sungkai pon banyak sebab kawan adik org sungkai.. mase adik mengidam dulu die ade bawakkan..

Scha Zal said...

Salam...nk tanya mana ada jual jambu susu ye isteri mengidam

abe Mus said...

Kat karak ada

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...