Friday, June 10, 2011

balik kampung atuk dan in-law~

assalamualaikum!~

selamat pagi.. haaa.. amekkauu.. pepagi da update.. macam takde kerje kan? mood ke laut la.. pk esok je.. sebab esok cuti.. i need more rest la.. tak sabar nak tggu esok.. nak lepakKING kat rumah puas2.. nak dating dengan katil n tilam.. wakaka.. bestkan aktiviti hujung minggu dengan melepak.. mane taknye.. kalau dikire-kire.. da lebih 6 weekend lepas aku travel je.. kire tak melepak di rumah mase weekend.. antare tempat diterjah.. kampung (taiping & melake), cherating, kemaman, sungai petani, ipoh, teluk batik, lumut dan pulau pinang.. waaa.. rase nak termuntah bile sebut semue tempat ni.. sebab aku da bosan berjalan.. ade ke org bosan berjalan? hahaha.. macam tak mungkin je.. aku dengan en. suami memang jenis tak lekat kat rumah ni.. harap2 weekend ni lekat la.. sebab nak rehat..

sekarang aku nak mulekan cerite basi pertame aku.. balik kampung.. cerite ini berlaku berbulan-bulan yang lepas.. 15-17 april 2010.. setelah hampir setengah tahun tak pulang ke kampung.. ayat nak skema sebab aku merajuk.. membawa hati.. aku pulang ke kampung gare-gare tak tahan rindu kat kampung.. wahahaha.. memang best r balik kampung.. aman.. damai tenang.. tetambah kampung aku tu memang jauh ke dalam.. jauh dari bandar.. rase hilang kesesakan KL ni.. kalau la dapat tinggal kat kampung berbulan2.. kan best.. aku lupekan KL buat sementare waktu..

paling best mase aku balik kampung.. pokok jambu rumah atuk aku berbuah.. da masak.. tapi bukan jambu susu.. tak kesah la.. janji jambu fresh.. memang puas r aku makan jambu.. sedap.. jambu merah.. aku panjat pokok sendiri gune tangge la.. kalau pijak dahan mau patah.. aku da la besar.. dahan pulak kecik2 je.. ade 2 jenis pokok jambu kat rumah atuk aku.. memang best r.. lepas tu pulak g belakang rumah.. ade pokok cermai.. kebetulan buah die lebat la jugak.. petik2.. terus makan.. memang terbaik dari ladang la.. sedap.. dapat pahale kat arwah mama.. sebab pokok tu arwah mama yang tanam.. tapi sayangnye.. die tak sempat merase.. rindunye kat mama.. semoge mama bersame orang-orang yang beriman jauh di sana..

ni salah satu pokok jambu tu.. pokok jambu ni tepi rumah je.. lebat sangat buat die.. lepas tu takde serangge macam semut or kerengge.. so senang la nak ambil buah.. berplastik2 aku ambil.. siap tapau bawak balik kajang..



ni pulak pokok jambu lagi 1.. jambu die gemok sikit dari pokok atas.. buah die lagi manis.. tapi tak boleh panjat sebab penuh sangat dengan kerengge.. buah die pon tak selebat pokok sebelah rumah.. ni pokok belakang rumah.. aku dengan en. suami ambil buah ni pakai galah.. hujung galah letak botol air potong 2.. jadi buah tak jatuh kat atas tanah la.. bawah tu pulak buah cermai.. kecur liur tengok..

esoknye pulak.. hari last aku di kampung.. aku melepak rumah mertue aku.. ye r.. kampung da dekat2.. kene pandai bahagikan la.. kene selang2.. kalau tak kecik hati orang tue.. aku g memancing dengan mak mertue aku.. memancing kat parit je.. takut nak g sungai.. ayah mertue tak ikutkan.. takut bahaye.. tapi aku dapat ikan.. hebat jugak aku mancing.. dapat ikan sepat ke puyu.. aku bukan kenal pon.. kiterang mancing dari 9 pagi kot sampai tengah hari.. pukul 12.. redah kelape sawit dengan baju tidur je.. hahaha..


hasil tangkapan aku.. aku la tu yang berbaju biru.. memang pesan kat en. suami.. jangan ambil muke.. mane taknye.. muke baru bangun tido.. jangan tersalah tefsir ye.. ikan tu sekor je.. posing yang lebih.. hahaha.. ikan same je semue..


ni la hasil tangkapan kami.. ye.. kami.. hakhakhak.. takat dapat 1 2 ekor yang lebih mother in-law yang dapat.. die da terer.. tau lubuk.. aku dengan en. suami dapat pelepah kelape sawit je yang banyak.. yang dalam bekas pink tu umpan.. umpan macam cengkerik.. aku tak berani pegang.. geli.. mintak tolong mother in-law jugak.. kalau mintak tolong en. suami.. tercabut kepale binatang tu dulu baru lekat kat kail..

habis memancing balik rumah kemas2 gerak balik ke KL.. percutian yang sangat seronok.. rase macam taknak balik kajang.. taknak keje kat KL.. boleh tak?

notakukukakitakdecagu --> penat mengingat ape yang berlaku dikampung.. bende da basikan.. tapi takpe.. ade jugak secebis kenangan..



No comments:

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...