Tuesday, May 3, 2011

balik kampung!~

assalamualaikum!~

lame gile tak update blog ni.. ni nak update perkare yang berlaku 2 minggu lepas.. kami balik kampung okey.. intro tak boleh panjang2.. busy tahap gaban sekarang ni sampai nak update pon tak sempat.. yang nampak kat mate ni.. keje.. keje.. keje.. adesh!~


2 minggu lepas en. zairi, aku, en. abah & pn. ummi balik kampung.. kampung arwah mama aku.. tujuan utame nak balik ambil adik kesayangan aku.. Muhamad Faqih Muhamah Faqih Taib bin Abdul Rashid.. da bertukar name adik aku kan? ye.. ambil die pon sebab kene bawak die g jab. pendaftaran.. untuk register name die.. da tukar anak angkat dari arwah mama ke atas name ummi.. setelah di bincang2 dengan adik ni.. die bersetuju nak letak name die MUHAMAD FAQIH TAIB BIN ABDUL RASHID.. adik.. adik dapat name baru.. sedap name adik.. adik.. along rindu adik..

mase bawak adik balik kajang.. atuk a.k.a mak arwah mama ikut kami ke kajang jugak.. tu pon puas pujuk die ajak datang.. die merajuk dengan aku.. mane taknye.. dekat setengah tahun tak balik kampung.. tak merajuk orang tue tu? last balik 20-11-2010 and balik kali ni 15-04-2011.. tak ke lame tu..jadi aku kene la ikut en. abah balik kampung.. hati orang tue kene jage..

even aku taknak balik kampung.. berkeras lame gile tak jejak kampung halaman bersebab.. atuk pon tau sebab ape.. sebab kalau aku balik kampung.. aku kene siapkan mental dan fizikal aku.. siapkan diri.. kuatkan hati.. bertabah dengan soalan2 ala2 peluru menusuk ke kalbu.. wakaka..ayat tak hengat aku selalu ckap kat atuk..

"atuk.. along bukan taknak balik.. tapi along tak suke mulut orang kampung.. derang suke tanye2.. lain la kalau rumah atuk dalam hutan.. takde orang.. selalu along balik.."


atuk selalu back up diri die balik..

"takde orang tanye la.. orang tak kesah"

saje la tu nak sedapkan hati aku.. boleh la aku balik kampung jenguk die.. tapi die tau.. aku memang bawak hati.. memang sedih bile nak balik kampung.. tapi jauh disudut hati aku.. aku nak balik kampung.. nak g kubur arwah mama..

ha.. memang betul jangkaan aku.. aku balik kampung memang ade 1 peluru datang kat aku.. mak2 sedare aku memang tak berani bukak mulut.. derang memang buat taktau je.. aku memang da pesan kat atuk.. tapi jiran atuk aku ni la pulak tak paham bahase.. aku g makan kat kedai maktam aku sebab nak jemput cousin2 aku.. age around 3 to 10 years old.. nak bawak g makan KFC.. saje belanje budak2.. lame gile tak balik.. blanje la derang.. kampung atuk aku jauh ke dalam.. nak ke KFC pon makan sejam.. nak tunggu parent derang bawak memang tak r kan.. aku bawak la.. sekali sekale bagi orang happy.. nnt orang lain happykan kite balik kan? tak rugi pon..

mase kat kedai tu aku makan lakse.. jiran atuk aku pon melepak situ.. tetibe ade suare sumbang tanye.. "along.. baby mane?" out terus selere aku.. aku senang je jawab "ade baby.. kat Allah.. die taknak bagi lagi" aku balas r balik.. die balas.. "ala.. tokcik tanye je" tau pon kau aku marah ko tanye.. selamat aku da sediekan diri aku bebetul sepaye aku tak depress bile balik ke kampung..

nota penselkedaiusopwilcha --> ade sambungan cerite balik kampung.. aku dapat makan jambu.. tapi bukan jambu susu.. tak kesah la.. tapi puas gile makan jambu kat kampung~


2 comments:

Rosie Rose said...

puhhh balek kg ropeynyerrrr... :) seronot kan dapat spend masa ngan suami dan family... :)

::MRSfie:: said...

haah kak.. balik kampung.. seronok.. siap panjat pokok lagi.. hehe.. sekarang amat2 busy.. ssh nak BW..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...