Thursday, January 31, 2013

berat ke tak?

assalamualaikum..

bukan tanye saye berat ke tak.. kalau tanye saye confirm semue orang ate berat.. hahaha.. saye nak tanye blog ni.. berat ke tak.. loading die ok ke lambat sangat? sebenarnye saye ade check berat blog.. 



tgk kawankawan semue 0.00.. saye 0.01.. rase macam berat pulak blog ni.. korang bukak blog saye cemane?

nak check? try klik sini..

Tuesday, January 29, 2013

pening kepale.. headache..

assalamualaikum..

saye pening.. sakit kepale.. tinggal nak up jadi stress je.. kene istigfar banyakbanyak.. kerje bertalutalu.. adoi.. dengan ufairah yang tak berape sihat lagi.. rase nak nangis pon ade.. rase nak terduduk je.. dengan data dari state problem.. kan best kalau data dari state tak problem.. ni hampir tiaptiap bulan problem.. saye tau state saye istimewe.. sedihnye.. sekadar luahan.. kalau korang tak paham pon takpe.. :( tapi kalau kak nurul bace mesti die paham sebab kami satu office.. 

lege sikit kot dapat luahkan dekat sini.. rase nak pecah kepale.. sebab jenis saye kalau buat kerje mesti nak siap time tu jugak.. tak reti sabar kekdahnye.. jadi bile tige empat kerje masuk.. ternganga la nak buat.. dengan waktu pump ke laut.. takpe.. pasti ade hikmah.. pasti ade sesuatu yang menarik untuk saye lepas laluinye.. lepas turun hujan ribut kan Allah bagi pelangi.. inshaAllah.. :)

anak dare demam malam tadi.. merengek.. makan pon nak berdukung.. naik lenguh tangan ibu.. last sekali ambil batik lepas.. berrebozo  la ibu.. takde ring sling.. nak pakai SSC susah pulak nak suap makan.. jadi bibik sekejap ibu ni.. saye happy berbabywearing..

p/s: entry mengadu ni.. doakan saye semuenye berjalan lancar dan ufairah sembuh dari demam..

1st Giveaway Ibu Amirul

assalamualaikum..

saye nak join giveaway dari ibu amirul..

kalau nak join klik sini.. 

teka apakah ini..


saye teke keychain handphone..

saye nak tag..




segmen ni akan tamat bile ade due pemenang yang jawab dengan tepat..




syoknye cuti..

assalmualaikum..

da cuti tige hari datang kerje terus update blog.. hahaha.. ape ke hal la fifi ni.. siap menguap lagi.. buruk betul perangai.. bukak chewing gum makan.. bagi hilang mengantuk.. sebenarnye hati saye masih di rumah.. bukan di katil ye.. tapi sebelah ufairah.. rindunye dekat anak kecil saye tu.. anak kecil saye demam.. kejap panas kejap tak.. kesian sangat.. tige hari cuti petang semalam baru nak mule demam.. demam nak jalan kot.. hihi..

lagi satu sebab syoknye cuti sebab minggu ni wilayah kerje tige hari je.. selase rabu khamis.. jumaat ni cuti hari wilayah.. try kire.. tige hari cuti tige hari kerje tige hari cuti.. syokkan.. lepas tu cuti CNY.. lepas tu nganga tunggu cuti satu may.. hahaha..

sebenarnye, syoknye cuti ni sebab dapat duduk rumah lepaklepak dengan ufairah dan dear husband.. bawak ufairah pergi taman dan jalanjalan.. ufairah demamdemam pon merengek ajak jalan.. tu je.. takde lain pon.. lagi satu dapat rehatrehat lame sikit.. cuti tige hari tu saye ade balik melake.. lame tak balik melake.. saje buat 'gateaway jimat'.. balik rumah singgah abah (rumah kosong cume berpenghuni setiap weekend tu pon kadangkadang tak balik..).. balik melake pulak abah offer tumpang naik kerete abah.. jimat minyak semue.. alhamdulillah..

p/s: korang paham tak entry ni? saye main tulis je ape yang terlintas di fikiran ni.. tu yang cacamarba!~

Saturday, January 26, 2013

flying bird orchid..

assalamualaikum..

entry auto publish saye.. saje cuci mate dekat google.. nampak pulak gambar orchidorchid yang sangat cantik.. teringat MIL dan ummi saye.. duedue suke orchid.. jom layan gambar ni.. cuci mate di hari sabtu..





cantikkan? kalau la saye rajin menanam dan ape yang saye tanam tu menjadi.. nak jugak saye tanam.. tapi selalunye ape yang saye tanam layu dan tak menjadi.. :(

Friday, January 25, 2013

aktiviti cuti maulidur rasul..

assalamulaikum..

mesti ramai yang cuti hari ni kan? saye tak cuti.. saye kerje.. kalau duduk rumah pon taktau nak buat ape.. better  kerje.. hihi.. tapi bosan sikit la sebab office sunyi.. asyik sangap menguap je.. tetambah tengah hari baru lepas lunch.. adoi.. memang mengantuk la.. sorry.. saye tak dapat nak cerite kisah weekend kami lagi.. asyik lupe camera je.. hihi..

semalam kan cuti.. jadi aktiviti saye di rumah adelah bermalasmalasan.. haha.. aktiviti wajib time cuti.. memang saye tak buat ape pon selain melepak.. keluar pon setakat ke tesco beli barang.. then pergi pasar tani beli sayur.. lepas tu beli domino.. tu je.. 

cume mase lunch ufairah saye terajin sikit.. jadi saye buat la food yang agak menarik untuk ufairah.. habis ufairah makan.. tapi berperang jugak la.. haha.. kene tunggu lame baru ufairah makan.. dari satu suap ke satu suap tu.. lame.. takpe.. sabarkan.. malam pulak saye bagi ufairah makan banyakbanyak.. lepas tu saye lap badan ufairah dengan air suam.. malam tadi senang sangat ufairah tidur.. tapi asyik terjagejage sebab batuk.. ufairah tidur pon pukul 12tengah malam.. sibuk main dengan sepupu.. ni gambar lunch ufairah..


p/s: entry pendek sebab saye malas nak fikir lagi.. ngantukk

Thursday, January 24, 2013

salam maulidur rasul..

assalamualaikum..


salam maulidur rasul dari fifi dan keluarga..
semoge bertambah kecintaan kite pada Nabi Muhammad..

alhamdulillah.. berkat membace kisah sirahsirah nabi.. makin mendalam rase cinta kepada baginda.. rasiakasih yang teramat.. terbayangbayang perjuangan baginda dalam menegakkan islam.. Allahuakbar.. semoge rase cinta dan rindu ini makin menebal.. semoge kite semua mendapat syafaat dari baginda di akhirat kelak.. paling saya harapkankan adelah rase cinta dan kasih itu dapat dirasai oleh ufairah sejak dari usia mudanya.. saye da terlambat.. tapi alhamdulillah diberi hidayah.. Allahuakbar..

p/s: esok DH kene pergi berarak sempena maulidur rasul di putrajaya.. saye selalu kate 'abang beruntung sebab dapat sambut hari ulangtahun kelahiran rasul Allah.. tak semue orang dapat tu.. pergi la.. sambut dengan penuh keikhlasan dan penuh jiwa.. semoge yang pon dapat ganjarannye'

Wednesday, January 23, 2013

no tittle..

assalamualaikum..

tajuk entry ni no tittle.. haa.. sebab saye takde idea nak tulis ape.. mungkin mood ke laut.. padahal azam tahun ni nak update paling kurang satu entry sehari.. tapi sabtu ahad payah sekali.. kalau ade pon auto publish.. hahaha.. januari tak habis lagi mood da ke laut.. tak tau nak update ape.. kosong.. kosong.. kosong idea ni..

semalam sangat busy.. dengan meeting sampai saye kene balik lewat.. selamata tak lewat sangat.. lepas tu kan.. saye asyik membace buku perangperang yang benar ru.. macam novelkan.. selagi tak habis selagi tu tak puas.. lagi sikit nak di habiskan.. lepas tu saye boleh sambung cerite lain..

ufairah masih same.. masih susah nak tidur awal.. kalau tidur awal pon ufairah mesti terjage dan akan tidur balik atas pukul 12.. semalam dekat pukul 2pagi ufairah tidur.. sedihnye saye, anak kurang tidur.. mulemule saye layankan ufairah.. mengekekngekek ufairah ketawe bile main dengan saye.. tapi bile da pukul 130pagi rase macam.. kalau saye layankan lagi.. lagi lambat ufairah tidur.. 

bangun pulak pukul 630.. bayangkan toddler (setahun) tidur malam 5jam tanpe tidur petang.. kat rumah BS ufairah akan tidur pagi paling lame sejam.. selalunye 30minit je.. hah.. taktau nak buat cemane da.. pukul 130pagi tu saye pon cakap.. 'amboi.. bese je die ni.. *sambil angkat tangan* ibu babap nanti.. tidur cepat.. da lewat ni sayang..' ufairah pon mencebik sambil nangis.. hahaha.. saye pon angkat tangan babap tapak kaki ufairah.. lepas tu nenenkan ufairah.. dekat setengah jam baru ufairah tidur.. runsing hati ini.. nanti nak try cadangan kak azie.. kot membantu..  lagi satu.. mungkin saye kene buka buku yang saye beli ni..


p/s: sori.. entry aktiviti weekend tak dapat nak buat lagi sebab tak bawak camera lagi.. hihi..



wordless wednesday.. #12

assalamualaikum..

gambar lame.. coolkan awek ni.. asal boleh tidur..

Monday, January 21, 2013

main kudekude~

assalamualaikum..

petang baru sempat update.. sebab saye sibuk.. saye sibuk menghabiskan cerite perang khandaq.. ala.. buku yang saye tengah bace.. ni ha.. sedih sampai nak mengalir air mate bayangkan perjuangan rasul Allah.. subhanallah.. sedih terharu bersyukur semue ade.. .macam bace novel cinte tau.. novel cinte pon tak sebest ni..

ufairah makin bijak.. makin bijak.. makin bijak.. alhamdulillah.. malam tadi pukul satu baru tidur.. bile ufairah menerap atas saye menenenkan dirinye saye ingat ufairah da nak tidur.. rupenye 10-15saat ufairah duduk atas perut saye.. ala.. macam duduk atas kude tu.. sambil lompatlompat dan tersengeh.. hahaha.. saye pon ketawe kot.. comel sangat.. even sakit dan senak sikit perut saye.. maklumla.. sayekan c-zer.. kat sini cerite tentang kelahiran ufairah.. 

banyak kali jugak ufairah buat.. 6-7kali jugak macam tu.. mane belajar taktau la.. tapi memang cute.. DH tengok pon tertawe.. sambil berkate 'mane la ufairah belajar ni' hihi.. tapi bile dekat DH tak pulak dibuatnye.. ufairah lagi tertarik dengan nenen abah.. ufairah geram.. mesti ufairah nak cubit lepas tu gigit..

sampai satu tahap ibu dan abah tak tahan.. mengantuk.. nak melayan si kecik ni memang tak lepas la.. kami sepakat tiputipu tidur.. comel tak? misi tak berjaye pon.. ufairah masih panjat sane sini.. kejap ibu kejap abah.. lepas tu selak tingkap.. cess.. tak berjaye misi kami.. tapi kami teruskan jugak.. bukan sebab ape.. sebab tak larat nak layan da.. lagi pon memang nak ufairah tidur awal sebab esok mesti ufairah bangun awal.. kat rumah BS pon tidur sejam je.. cemane? sape ade petue nak bagi anak tidur? kurang sangat tidur..

akhir sekali.. tak berjaye jugak.. saye pon keluarkan senjate utame.. lepas ufairah menenenkan dirinye.. ufairah terus tertidur.. alhamdulillah.. dan pagi tadi.. kami suami isteri terbangun lambat.. hahaha.. selamat punch card tak merah.. saye awal 3 minit je..

p/s: sebenarnye nak cerite aktiviti weekend kami.. sebab lambat.. camera tertinggal.. jadi saye tak dapat upload gambar.. esok ye..

Saturday, January 19, 2013

kelantan terengganu #P2

assalamualaikum..

baru la terase nak sambung kelantan terengganu part 2.. part 1 kat sini ye.. lamekan.. lebih sebulan kot ambil mood nak story percutian sambil menyelam minum dan makan sekali ni.. kat entry lepas story pasal keluarge kacil kami ke kelantan.. rantau panjang.. wakaf che yeh.. pasar siti khadijah.. PCB.. ade la due tige tempat lagi.. last sekali pukul 10lebih baru kami sampai hotel tanjong vista dan terus tidur..

pagi esoknye DH ade meeting dan saye melepak dekat bilik bersame ufairah.. saye susukan ufairah sekerap mungkin dan tidurkan ufairah selame yang boleh.. hahaha.. bukan ape.. saye tau semalam ufairah sangat penat.. jadi saye nak ufairah rehatserehatrehatnye.. sebab petangnye kami nak berjalan lagi.. 

nampakkan muke ufairah sangat penat.. kesian anak ibu dan abah..

DH habis je meeting rehat sekajap kami terus keluar.. tempat pertame kami singgah pasar payang.. bagi saye takde ape sangat sebab saye tak mencari souvebier pon.. tapi kalau nak beli makanan ringan ke banyak la.. ooo.. lupe.. saye beli telur penyu.. adik saye pregnant dan mengidam telur penyu.. mahal jugak.. 10 biji RM35.. takpe la.. da die mengidamkan.. saye layankan jela da alangalang sampai.. kalau tak nan hado la.. hahaha..

lepas ke pasar payang kami ke taman tamadun islam.. memang tu tempat yang paling saye nak pergi sebelum kami decide ke kelantan dan terengganu.. tercapai jugak impian saye.. alhamdulillah.. terime kasih ya Allah.. saye berkenan sangat tempat tu sebab ade replika pusatpusat islam dari negare luar.. nak pergi semue negeri tu tak mampukan.. tengok kat situ da la.. canti sangatsangat.. tak puas saye round situ.. tau tak.. kami round sampai tempat tu tutup.. kami orang terakhir yang keluar kot.. hahaha.. terpegun sangat dan saye masih tak puas meround kat situ..

tempat pertame kami singgah

ufairah dengan abah.. memang selalu dengan abah sebab abah je yang 'pakai' ufairah..

ni masjid aqsa.. satusatunye monumen yang kite boleh masuk.. tapi....

...tak boleh snap picture kat dalam monumen ni.. tapi saye da snap dulu baru perasan sign die.. nak buat cemane.. takkan nak delete kan?

kejap je naik stroller.. tak puas la.. kene pakai jugak yang syok..


banyaknye gambar.. hahaha.. nak stop dulu la.. nak pergi pump susu jap lagi nak balik.. entry ni entry auto publish.. weekend malas nak type entry.. sebenarnye banyak lagi gambar.. tapi nak letak banyakbanyak tak suprise pulak korang nak pergi nanti.. tapi memang best.. berbaloi dengan duit yang kite bayar.. :) 

Friday, January 18, 2013

dinner & tutu..

assalamualaikum..

entry yang da lame terlepas.. takpe la kan.. janji ade cerite.. janji saye updatekan.. :) banyak lagi entry terlepas yang saye nak kene update.. entry tahun lepas pon ade.. hahaha.. kau ado? kau ado? terbaikkan? atleast saye cerite la kan.. 

4 januari 2013 adelah dinner pertame ufairah.. kalau ikut tahun islam.. lepas maghrib 4 januari 2013 tu da masuk 22 safar 1434 hijrah.. kire harijadi ufairah la.. rasenye ufairah enjoy sangat dinner tu.. ufairah memang da kenal orang kan.. memang taknak orangkan.. nak orangorang yang biase dengan die jekan.. tapi mase dinner tu. saye just biarkan die atas karpet kat dewan tu.. setengah orang kate kotor.. saye pon akui kotor.. bukan saye pengotor ye.. saye nak ufairah explore.. saye nak ufairah bebas.. saye taknak sekat kemahuan ufairah.. kemahuan ape la sangat baby boleh buatkan? lepas tu saye basuh la tangan kaki semue la..

actually dinner tu dinner ex-office husband.. kementerian perumahan dan kerajaan tempatan (KPKT).. tema die memang best.. pop colour night.. senang la nak cari baju.. macam saye cume beli tudung yang warne warni je.. husband pulak beli t-shirt yang striking.. anak la kene vougekan? ufairah saye just belikan stoking ballet dan kasut.. skirt @ tutunye saye buat sendiri.. beli kain la.. memang dinner terdesak sebenarnye.. dinner malam jumaat.. khamis pagi baru husband bagitau.. terpakse la saye buat tutu sendiri.. memang takde la orang nak ambil tempahan sehari.. nak pos lagi.. sigh~

ni mase baru sampai.. awek behave lagi..

bile masuk je dewan warne warni.. dengan belon meraterate.. atas lantai tergantung.. tapi sayangnye gambar tak banyak sebab tak bawak camera dan bateri phone low.. hahaha.. padan muke saye.. saye kate ufairah enjoykan? memang pon.. asyik lembutkan badan nak turun atas lantai.. memang saye biar pon.. bawak pergi dekat tempat belon banyakbanyak.. memang die main kat situ sorangsorang.. saye tinggal kejap pergi ambil makanan pon die tak heran.. kalau tempat lain mau menangis nak dukung..

tengok ni.. memang taknak berdiri.. nak turun ke bawah je..

ni bersame pakwe.. ufairah lahir 17 januri 2012.. pakwe tu ammar lahir  18 januari 2012..

kusyuk main belon..

cantik kan tutu yang saye buat..

tak heran dekat ibu abah..

tengok gambar ni pon da terserlah keseronokan ufairah.. da macam birthday party pon ye jugakkan? apepon memang ufairah enjoy.. kami balik dekat pukul 12 tengah malam dan ufairah memang tak engatkan tidur.. engatkan main je.. cume pukul 10lebih ufairah mengamuk sikit nak nenen.. hihi..

ufairah dengan abah..

ufairah dengan ibu.. kadangkadang tuan tanah nak enterprem jugak ..  (mate pandang bawah je nak main la tu..)

Thursday, January 17, 2013

happy one year old ufairah!~

assalamualaikum..

alhamdulillah.. hari ni genap ufairah setahun.. setahun sudah saye dan DH menjage dan membesarkan ufairah.. setahun ikut tahun 'omputih'.. seronok tengok anak membesar.. harihari ternantinanti keletah baru ufairah.. terima kasih ya Allah.. dulu tahun 2010 dan 2011 harihari ternantinanti BFP (big fat/faint positive) atau double line.. terime kasih ya Allah di atas rezeki nikmat dariMU.. tak terhitung nikmat kasihsayang dariMU untuk hambanya.. semoga Allah memberi peluang rakanrakan TTC saye untuk merasai detikdetik ini.. amin..

ufairah setahun? da boleh cakap.. buu.. abah.. opah.. bile nampak makan mam..mam.. da mule cebek bile kene marah.. nak buat something yang ufairah tak sure ufairah akan pandang kite dulu untuk dapatkan kepastian.. love to breastfeed.. breastfeed and breastfeed.. tu je aktiviti yang menarik untuk ufairah.. siap ade bunyi khas bile nampak botol susu naturalnya.. bunyi yang abah akan cakap.. 'mane bunyi.. kan tu nenen tu'  hahaha.. abah sangat suke dengar bunyi tu sebab ufairah akan berbunyi macam tu bile terlalu gembire.. like.. hehh.. hehh.. hahaha..

merangkak memang laju sangat.. tangan nak mencapai pon sangat laju.. masih meniti.. angkat vontot sambil tertonggeng.. macam nak berdiri sendiri dan mule langkah.. bile mandi kolam ufairah akan panjat nak keluar dari situ.. kalau ufairah tengok seronok mandi dan main air.. please.. jangan angkat ufairah keluar atau ufairah akan menangis sangatsangat.. selalu memanjat meje kerusi bagai.. satu je care paling berkesan untuk pujuk ufairah.. kalau kite stopkan mandi then die nangis.. cecepat bagi nenen.. mesti diam.. kalau ufairah meragam sampai da taktau nak buat ape.. tunjuk je nenen confirm tersengeh2..

ufairah pandai flying kiss, byebye, clap her hand.. bile kite cakap sayang ibu.. die akan mmmmm.. muah kat pipi kite..lepas tu mulut or manemane yang die suke.. kalau dapat teddy pon ufairah akan siyum sambil ketap mulut sebab geram.. sangat taksub dekat baby.. even gambar.. macam cover pa&ma pon di siyumnye berkalikali.. hahaha.. kalau nampak cousin yang berumur hampir due bulan.. mulemule disiyum.. lepas tu siyum sambil mulut nganga nak gigit.. hahaha... lepas tu tangan pulak.. kene hatihati..

ohh sangat banyak perkembangan HAZIQAH UFAIRAH BINTI ZAIRI.. kalau nak tulis semue nanti muntah pulak orang bace.. alhamdulillah dari saat kelahiran tak pandai melakukan apeape sampai da boleh buat macammacam.. ahamdulillah terime kasih ya Allah.. pemberian, amanah, hadiah yang sangat ternilai buat saye dan DH.. alhamdulillah.. selamat hari ulang tahun kelahiran anakku HAZIQAH UFAIRAH.. ibu abah sayang kamu ketatketat..

ni status saye di FB.. 

alhamdulillah.. genap da ufairah setahun ikut tahun omputih.. setahun yang lepas saye tengah sakitsakit dekat hospital serdang.. hari ni? da besar da ufairah dekat rumah tu tengah tidur.. atuk terpakse hantar ke rumah nenek (BS) sebab ibu dengan abah kene pergi kerje cepat.. abah outstation ke terengganu flight pukul 815am.. maaf anak ibu.. takde yang special di hari jadi kamu..

cume kasih sayang ibu dan abah semakain menebal dari hari ke hari.. moge kamu menjadi anak yang solehah.. yang sentiase mengejar syurge Allah dan sentiase rindukan Rasul Allah.. semoge kamu berade di bawah lindungan dan redhaNYA.. amin..

takde ape yang special untuk hari lahirnya hari ni.. malah kene tinggal time tidur.. kesian anak ibu.. takpe la anak.. 22 safar hari tu ibu da sambutkan.. malam tu siap bawak g dinner lagi.. ibu tahu kamu tak mengharapkan semue tu.. tapi kamu kene tahu.. kasih sayang kami kepade kamu sangat tebal.. jadi anak yang solehah ye sayang!~

ufairah mase dinner..

p/s: skirt ufairah saye buat sendiri.. nanti saye tunjukkan.. next entry kot.. ape orang panggil? tutu.. hihi

mash potato with pumpkin sauce..

assalamualikum..

hari ni saye nak share resepi mudah untuk anaknak kecil.. rasenye 10bulan da boleh makan kot.. mase saye tengah masak tukan.. gas habis.. satu sungai kantan gas habis.. dekat sejam baru dapat gas baru.. sedangkan kat rumah ade 3 tong spare tapi semuenye habis.. haishh.. kesian sangat ufairah mengamuk sebab lapar.. kat rumah saye memang takde nestum bagai.. saye memang bagi ufairah handmade food je.. lastlast pukul 10malam baru ufairah dinner.. memang buat sesimple boleh la..






bahanbahan:
1) kentang yang direbus
2) susu ibu / susu segar / susu formula
3) labu yang dikukus
4) ayam di cincang
5) minyak zaitun (untuk menumis)

caracara:
1) lenyekkan kentang rebus.. lepas lenyek saye selalu kukus.. sebab nak dapatkan tekstur yang lebih halus.. campurkan susu ibu / susu segar / susu formula.. gaul sebati.. siap da mashed potato..
2) tumis minyak zaitun, masukkan ayam.. agak ayam da masak masukkan labu dan air.. tunggu sebati angkat da tuang..

semudah satu due je kan.. haha.. memang sangat simple cepat dan senang.. da anak mengamuk.. kene bekerje keras fikir masakan yang paling senang dan sedap untuk si comel..

Wednesday, January 16, 2013

wordless wednesday #11

assalamualaikum..

gambar hari ni berkaitan dengan entry semalam..

 gune modal gelang je kot awek korea ni berjaye tawan ufairah..

 dengan rase tak bersalah landing atas awek tu kan..

semakin kusyuk kot..

bukan main suke lagi kan..

Tuesday, January 15, 2013

empress hotel..

assalamualaikum..

awal tahun lagi dear husband da dapat kursus.. memamng syok la kan.. macam saye ni memang nak kumpul kursus area putrajaya je.. lain saye taknak.. bukan memilih.. kalau boleh taknak jauhjauh dengan ufairah.. susah.. tapi kalau ade rezeki lebih saye pergi la kot kursus kat sungkai tu.. 

kursus dear husband bermule malam tadi sampai esok.. mulemule kursus tu nak diadakan di suria cherating.. saye pon ape lagi.. 'abang.. ikut.. boleh jalanjalan makan sata n kepok' dear husband dapat bilik twin sharing kot sebab tak capai kelayakan tapi dear husband da janji nak try dapatkan bilik single supaye kami dapat jalanjalan..

disebabkan ribut sonamu tu kan.. kursus di suria cherating di ubah venue ke hotel empress salak tinggi.. dekat je dengan rumah.. dalam 40minit kot.. alhamdulillah.. takde la dear husband tinggalkan saye dengan ufairah berdue selame 3 hari.. alhamdulillah.. event tu bermule malam tapi pendaftaran petang.. da name pon dekat jadi dear husband kate takmo daftar petang.. nak g malam terus dan saye pon ok je la.. saye ikut jugak.. gatal wei.. haha.. sebenarnye nak teman dear husband cari jalan.. almaklum la.. selame ni pakai GPS.. memang tak pernah hafal jalan la kan.. da senang.. mesti nak lagi senang..

da dear husband dapat bilik twin sharing jadi sepanjang dear husband kursus saye pon duduk la lobby.. nak lepak mane lagi kan? duduk la saye dengan ufairah berdue di situ.. kesian tak? sedihkan? takpe la.. berkorban sikit untuk dear husband.. saye tak kesah sebab dear husband pon selalu buat macam tu bile saye facial ke.. hihi..lame jugak tu.. kekadang 2jam.. kebetulan ade keluarge korea melepak kat lobby berkenan dengan ufairah.. macammacam gaye care derang buat nak bagi ufairah pandang derang dan layan derang.. last sekali awek korea berjaye tarik minat ufairah.. lelebih kot ufairah melayan die.. nanti saye upload gambar..

dekat sejam jugak la saye melepak kat bawah tu.. tetibe dear husband datang bawak kunci bilik.. 'sayang.. abang dapat bilik single.. 41 ke atas tak payah share bilik'  terus dear husband ajak naik bilik.. kesian awek korea tu tak puas main dengan ufairah.. masuk bilik terus saye susukan ufairah sampai tertidur.. saye dengan dear husband datang sehelai sepinggang kot.. tak bawak baju sebab ingat nak balik lepas habis tu.. sekali habis pukul 1123malam.. ufairah pulak da nyenyak tidur dan saye pon same.. hihi.. lastlast kami decide balik esok pagi je.. pukul 440pagi saye drive balik dan sampai kajang pukul 515pagi tadi.. rehat sekejap.. tidur then siap untuk pergi kerje macam biase.. ufairah pulak dari 430pagi sampai 6pagi tak tidurtidur.. pukul 6pagi saye susukan baru tidur.. tu pon pergi rumah BS mate tak bukabuka.. ngantuk sangat la tu.. anakanak..

thinking???

assalamualaikum..

hari ni sangat busy.. dateline kerje hari ni.. tapi sempat update blog.. pendek je kot.. sekadar memberitahu korang semue saye masih di sini.. eh.. ade reader ke blog ni? ade la.. alhamdulillah.. da naik 3angke.. dulu puluhpuluh.. sekarang da ratusratus.. alhamdulilah.. saye dari dulu teringin nak buat giveaway.. nanti ye.. saye kene fikir strategi.. haha.. mungkin mini giveaway.. inshaAllah..

da lame saye perasan perlakuan ufairah yang satu ni.. ayat macam anak buat ape je kan.. memang pon die ade buat sesuatu.. tak dasyat pon.. anak saye biasebiase saje.. inshaAllah nanti jadi luar biase kot dari segi ilmu.. tak kire akhirat atau dunie.. kalau boleh akhirat dulu la.. amin.. perangai die ni kan.. eii.. cemane nak mule ni.. haaa..

ufairah suke baling barang dari tempat tinggi.. paham tak? sesetengah baby bile kite bagi barang die akan buangkan untuk kite kutip kan? haa.. macam tu la ufairah.. bile ufairah duduk dekat highchair, ufairah selalu baling botol air kalau da taknak minum.. takpon baling apeape je dengan harapan yang besar.. nak kite kutip dan ufairah baling balik.. kadangkadang ufairah berkelakuan macam tu.. tapi kadangkang..

berlaku atas katil.. haaaa.. atas katil? aksi budakbudak bukan 18sx pon.. ufairah akan kutip bende kecil (yang mampu di angkat).. macam teddy bear kecil, handphone, botol air, buku dan macammacam lagi la.. then die bawak pergi tebing tepi katil jatuhkan perlahanlahan sambil tengok ape yang jadi.. muke macam ufairah sedang fikir sesuatu.. agaknye ufairah tengah study pasal gravity kot.. 

masalah besar bagi saye dan dear husband la.. handphone kami selalu jadi mangse.. nak marah tak boleh.. ufairah bukan tau ape.. kadangkadang bile ufairah baling handphone.. saye cume mampu cakap.. 'habis dah handphone ibu terbarai' memang tercabut bateri habis.. selamat handphone ibu handphone cokia.. takde la gedik sangat kalau jatuh terus rosak.. anakanak.. ape saje untuk kamu.. nak halang tak boleh sebab budakbudak besar ni tengah nak explorekan.. selagi saye mampu saye takkan halang kehendak anak..

p/s: alhamdulillah diberi peluang untuk merase nikmat ini.. semoge TTCian yang lain akan rase jugak.. inshaAllah saye doakan..

Monday, January 14, 2013

ufairah makin berani membuat aksi..

assalamualaikum..

alhamdulillah.. rasenye saye da sepenuhnye pulih dari food pisoning.. alhamdulillah dapat menikmati weekend yang indah.. weekend yang banyak membuat saye dan suami berani untuk melangkah lebih jauh ke depan.. alhamdulillah.. moga langkah kami diberkati dan diredhaiNYA.. doakan kami kawankawan..

ufairah pon da masuk setahun ikut tahun islam.. memang saye da anggap ufairah setahun even kalau ikut tahun yahudi ufairah akan setahun pada hari khamis ni.. setahun? ufairah tak pandai jalan pon lagi.. takpe.. saye tak kesak.. ade sesetangah orang komen.. 'lambat la nak ko jalan..' 'da setahun? tak jalan lagi? lambatnye..' 'ko tak bawak die tatih ke?'  saye? lantak pi la ape orang nak cakap.. asal anak saye sihat dan aktif..

memang la ufairah tak boleh jalan lagi.. tapi ufairah da boleh bangun sendiri.. da mule tolaktolak something sambil kaki melangkah.. dekat rumah BS saye nampak die pegang meje dan berjalan.. cume tak boleh berjalan tanpe bantuan je lagi.. ok la kan? sekarang ni yang terbaru ufairah da mule berani panjat sane panjat sini.. panjat meje jepun dekat rumah.. panjat kerusi.. semangat besar.. nak panjat meje paras dade die kot.. cume pijak penimbang berat badan lepas tu try panjat.. memang tak lepas la kan? cute sangat..

setakat ni saye tak pernah bagi ufairah turun sendiri.. haha.. bile die panjat saye atau sesiape yang ade dekat dengan ufairah akan turunkan ufairah.. ufairah pon bukan jenis yang berani nak turun dari tempat tinggi tak tentu pasal.. macam katil ke.. ufairah cume jengah ke bawah.. agak tinggi ufairah akan patah balik.. same macam tangge.. kalau ufairah nak turun die akan letak tangan dekat anak tangge bawah.. bile rase tak yakin dapat turun die akan patah balik.. bile penat try tak berjaye die akan panggil kite..

kire pencapaian panjapanjat ni da lame.. cume weekend ni la saye nampak lebih sebab banyak spend mase bersame awek yang super duper cute tu..

Friday, January 11, 2013

sekse rupenye food poisoning ni..

assalamualaikum..

semalam saye tak update blog.. bukan sebab malas atau busy tau.. kali ni dapat alasan lain sikit.. saye sakit kot.. sampai sekarang still sakit tapi boleh tahan la.. saye kene food poisoning.. Ya Allah.. tuhan jela yang tahu sakitnye macam mane.. saye rase sakit die lebih kurang sakit besalin.. mungkin sebab saye bersalin czer dan bukaan cuma baru 4-5 cm kan.. tapi saye memang flat habis..

pagi tu saye breakfast macam biase dekat cafe bawah office tapi tu makanan pertame saye la.. sebelum ni saye tak pernah beli.. saye beli spaghetti, mulemule makan da rase lain.. pedas lain macam even saye penggemar pedas tapi kali ni memang pelik rase die.. bile engat spaghetti  tu rase nak termuntah pon ade.. uweekkk.. saye makan tak habis pon..

pukul 3 lebih saye mule sakit kepale dan loyeloye.. macam pregnant pon ade.. memang tak larat.. pukul 5 saye balik macam biase naik motor dear husband bawak.. saye rase nak termuntah.. pergi toilet tak muntah pulak.. tetibe atas moto nak sampai rumah saye muntah.. atas motor yang tengah berjalan.. selamat saye hulur kepale macam orang selalu ludah tu.. da tak tahan sangat.. selamat takde motor atau kerete kat belakang tu.. kalau tak naye je.. entry pengotor kan? hihi.. sorry..

balik rumah saye ulang alik pergi toilet.. muntah habis semue makanan untuk petang.. buang air besar tak payah cakap la.. sampai flat.. mengerang kesakitan Allah je yang tau.. dear husband da risau ajak pergi klinik saye taknak.. malas la.. last sekali dear husband bagi saye minum air suam.. tak sampai 5minit uweekk.. keluar semue air suam tu.. terus pergi klinik.. sampai klinik nampak sofa 3 terus baring tak larat tunggu turn.. selamat tak ramai..

alhamdulillah.. malam tu ufairah sangat behave.. memahami ibu die yang tengah tak sihat.. saye tak direct feeding ufairah.. ufairah minum thru botol malam tu..  saye balik klinik sakit sangat saye terus bukak air dalam bilik air.. duduk bawah air dekat 30minit nak kurangkan sakit.. lepas tu masuk bilik terus tertidur.. bangun makan sekeping roti tidur balik.. saye terjage pukul 1215pagi tengok ufairah da tidur.. baik sangat anak ibu malam tu.. lepas tu saye baru susukan ufairah.. semalam saye dapat MC dari doktor.. jadi saye cume rehat di rumah.. hari ni saye gagahkan diri datang ke office.. alhamdulillah sakit makin kurang.. baru saye tahu sakit food poisoning ni sangat teruk.. tak sanggup nak kene dah..

Wednesday, January 9, 2013

wordless wednesday #10

assalamualaikum..

real fruit cake version#1 untuk hari jadi ufairah 22 safar 1434hijrah..

perkare pertame yang ufairah buat bile cake ade depan mate.. tunduk nganga mulut dekat grape.. nak makan terus dari mulut.. tak payah gune tangan..

jom kite 'explore' cake ni..

 jangah speku ye.. rambut ufairah memang style cenggini.. da puas sikat nanti die sepahkan  balik rambut die.. ufairah kuat berpeluh.. 

muke tak puas hati bile kite angkat 'cake'  tu dari high chair die..

ni muke  tak puas hati versi rambut cantik.. hahaha.. supercute.. rase nak cium je..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...