Tuesday, July 2, 2013

terpisah jugak..

assalamualaikum..

selamat petang.. alhamdulillah.. siap dah kerje hakiki saye buat mase ni.. jadi boleh la rehat sekejap.. kerje tau nak rehat je kan.. hihi.. taktau la ape yang penat sangat saye ni.. jadi petang ni boleh la saye BW puaspuas sambil cari kenalan baru.. kalau tak BW bace entry lajulaju sebab nak kejar mase..

petang ni nak buat entry ibu dengan abah ufairah.. entry ni nak cerite tentang macam mane kami suami isteri berusehe nak pergi kerje bersamesame tapi akhirnye kami terpisah jugak.. macam lawak pulak ayat ni kan.. 

kami nikah 13 februari 2010.. kenduri rumah saye 14 februari 2010.. kenduri rumah DH 15 februari 2010.. habis je kenduri rumah DH.. kami da sibuk packing nak balik kajang.. takde honeydew ye.. apetah lagi honeymoon sebabnye  18 februari 2010 DH kene lapor diri. yee.. 3 hari lepas kahwin.. lepas lapor diri DH dapat penempatan.. penempatan dekat ipoh! cool tak cool? lapor diri hari khamis dekat putrajaya jumaat  pagi kene punch dekat ipoh.. memang cool bertukar hot la kan..

abah saye selaku abah mithali.. berkorban.. takpe.. 'esok awal pagi abah hantar zairi pergi ipoh..' kate abah.. dapat la pengantin baru ni berhoneymoon dekat rumah.. baru kahwin tak sampai seminggu kot da nak kene PJJ.. tapi orang ipoh baik.. tanye saye kerje ape.. position ape.. jadi boleh la saye transfer duduk dengan DH..tapi malangnye dekat ipoh post saye terhad.. kulikuli je katekan.. takpe.. derang hantar DH ke putrajaya untuk diletakkan dekat tempat lain..

masuk la pulak DH dekat kementerian keluarge dan wanita (taktau name penuh ape).. da due orang kene fight untuk satu kerusi.. yang mane tak dapat situ kene ke terengganu.. wehh.. lagi haru kalau terengganu.. bagus lagi ipoh.. dekat.. di pendekkan cerite DH tercampak dekat kementerian perumahan dan kerajaan tempatan.. office DH dekat kota damansara.. saye pulak di kampung attap.. dapat la kami pergi kerje bersamesame naik motor.. kire DH hantar dan ambil..

keseronokan kami bersame tak tahan lame.. bulan ogos 2011 office DH pindah ke putrajaya.. mase tu saye pregnantkan ufairah.. da sudah saye tak tau macam nak pergi kerje.. nak drive sendiri tak larat kot.. KL jammed.. da la tengah 'mabuk' mase tu.. saye da try.. seminggu je bertahan naik kerete.. lepas tu saye try naik bus.. naik tren.. semue tak kene.. tak larat.. mungkin da terbiase naik motor.. tak payah susah payah.. nak tunggu sampai.. tak payah jalan kaki bagai.. 

keputusannye DH la hantar saye.. bermula la rutin kami.. bangun awal sebab nak gerak awalkan.. DH terpakse pusing jauh.. kajang - kuala lumpur - putrajaya.. balik pulak.. putrajaya - kuala lumpur - kajang..  jauhkan.. kesian DH.. Da la mase tu bulan puase.. dugaan sangat.. tapi takpe.. da lepas zaman tu semue.. setelah bersusah payah selame empat bulan saye dapat tukar ke putrajaya.. awal tahun 2012 saye lapor diri dekat putrajaya.. sempat pergi balik dengan DH due minggu lepas tu ufairah pon bersalin.. memang seronok sebab pejabat da dekat..

dapat la cuti tige bulan.. mase saye tengah cuti tu kan.. DH saye diberhentikan kerje.. mase dalam pantang tau tak? dugaan lagi besar.. mase saye naik kerje DH da dapat kerje baru tapi dekat kuala lumpur.. dan saye pulak kerje di putrajaya.. bermule april kami pegi kerja asingasing.. saye bawa motor sendiri begitu jugak DH.. putrajaya dekat sikit.. jadi tak risau sangat nak menunggang sendiri.. sampai la ke oktober DH dapat offer kerje sekitar putrajaya.. dekat sangat dengan office saye.. lepas bincangbincang DH terime offer tu..

jadi bermule oktober 2012 kami pergi kerja samasama balik.. sampai la ke pertengahan mei 2013 DH dapat tawaran kerja tetap.. memang DH sambar la kan.. dan mule dari pertengahan mei 2013 DH bekerja di JKR KL.. saye masih di putrajaya.. terpisah jugak kami.. kejar la kerje kot mane pon.. kami tetap terpisah.. mungkin kali ni lama terpisah.. jadi pandaipandai la berdikari pergi kerja sendiri.. asal dapat duduk serumah tidur sebantal tu pon da cukup syukur..

8 comments:

::EIDA:: said...

fifi, DH kat JKR mne??

Fifi Nadhrah said...

eida.. dekat JKR KL.. kan fifi ade komen dekat blog eida.. :)

diana said...

takpe la...dugaan kan...jauh di mata dekat dihati..hehe..

hainom OKje said...

Kalau dah kerja KL ni Fifi mmg kena korban pergi kerja asing asingkan... OKje pun sama Fifi....rasanya separuh umur okje kerja tu mmg hubby tak hantar kerja...sabar aje le hehe

D Yatie said...

tak apa dear.. as long as dok serumah lagi Alhamdulillah.. :)

ros_reeza said...

panjang kisahnya.. takpe kak. sabar ye.. Alhamdulillah dah boleh tinggal sekali, tak perlu PJJ dah kan :) Ros pun dah rasa PJJ. sorang di JB, sorang di KL. hujung minggu, terkejar2 ke TBS, naik bus.. hahahha.. tu semua pengalaman, mematangkan diri kita kan :)

izzah said...

yg penting duk serumah fifi...yg terpisah jauh ni lg sedih...hukhuk...=(

Nafira usof said...

takpe.. berkorban demi kebahagiaan keluarga kan~ :)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...