Monday, July 29, 2013

makanan dalam ingatan..

assalamualaikum..

hari isnin takde mood.. bukan hari isnin je.. harihari lain pon same jugak.. saye tau kenape.. rahsie ye.. nanti bile da ready saye reveal perkare sbenar.. mesti ade yang nak speku kan? tak kesah la korang.. haha.. tapi da puas reset minda.. ke butang reset minda saye rosak? haha.. nak buat entry langkawi.. lagi due tige entry siap la kot.. tak pon satu due.. nanti la saye ambil mood dulu.. nanti jadi entry melepaskan batuk di tangge..

pepagi di bulan puase kite cerite bab makanan.. takpe.. da nak masuk tengah hari.. lagi pon jarang kot saye nak cerite bab makanan di bulan puase.. saye ade bayak makanan dalam ingatan.. tapi ade due yang agak special.. memang sentiase dalam ingatan sebab susah nak dapat.. mesti ade di antare korang tak pernah tau atau pon makan makanan dalam ingtan saye..

satu.. makanan dalam ingtan saye ambuyat.. ye.. ambuyat.. memang saye teringin nak makan.. tapi saye tak pernah mintak dekat sesiape pon sebab saye tau sangat susah nak dapatkan makanan ni.. saye makan makanan ni di beaufort sabah.. di rumah keluarge angkat saye di sabah.. dulukan saye pernah bekerje di sabah.. jadi pegawai baru di sabah akan di beri keluarge angkat.. mak angkat saye ni antare yang terhebat membuat ambuyat.. 

sedapnye ambuyat.. di tambah pulak dengan laukatau cicah yang mak angkat saye masak tu.. memang syok.. care makan pon lain tau.. gune lidi nipah tak salah saye.. namenye candas.. ade yang gune buluh.. gulunggulung alaala chopstick.. ambuyat ni orang tak kunyah.. masuk mulut terus telan.. memang licin laju je lalu kat tekak.. takde nasi makan ambuyat saje pon saye sanggup.. oh.. makanan dalam ingtan.. lupe.. ambuyat ni makanan kaum brunei dan bisaya.. mak angkat saye orang brunei..

makanan kedue pulak.. tuhau.. tuhau memang sedap.. tuhau ni jenis makanan macam budu, sambal belacan, cencalok.. kire macam sampingan.. care saye kenal dengan tuhau ni pulak.. seorang officemate saye bawa pergi kerje mase saye di sabah.. isteri die buat.. kali pertame makan saye da jatuh hati.. tuhau ni senang nak dapat.. dekat pasar kota kinabalu pon ade.. makan tuhau dengan nasi saje pon saye boleh..

antare due makanan ni.. paling saye ingat dan rindu ambuyat la.. sebab ambuyat saye dapat makan empat kali je.. tak salah saye la.. tu pon mase saye tinggal dengan keluarge angkat.. tuhau pulak saye pernah kirim dekat kawan di sabah.. mase tu DH saye outstation ke sane.. jadi dapat la saye tuhau.. tuhau boleh simpan lame.. macam cencalok dengan budu.. tapi ambuyat kene makan cepatcepat.. kalau tak die keras.. ambuyat diperbuat dari sagu.. tuhau pulak dari pokok tuhau.. bila la saye nak dapat makan makanan dalam ingatan saye ni lagi..

ni la ambuyat.. memang macam gam.. tu la candas yang saye cakap tu.. kene gulunggulung dekat candas.. cicah dengan kuah terus telan.. memang tak payah kunyah.. gambar ihsan google..

ini pula tuhau.. kan alaala cencalok dengan budu.. ade jual meraterate.. tak macam ambuyat.. gambar tetap ihsan google..


13 comments:

IbuNoey said...

hehe..dah ada pengalaman makan makanan org sabah...ambuyat..sedap tu..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Hari tue farah p bercuti kt sabah tak sempat nak rasa ambuyat nie..sedap ke? ;p

azieazah said...

Kak Azie dah lama tingin nak pi Sabah. Nak try apa saja makanan tradisi dan budaya Sabah.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. bestnyaa. sheila tak pernah jumpa apatah lagi merasanya...

Nafira usof said...

2 2 pon sis tak pernah rasa.. tapi yang ambuyat tuh macam pernah tgk kat TV.. keh keh keh..:)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

pernah jugak teringin nak makan ambuyat tu, tapi jauh sangat.. terus lupakan sekejap. kot ada rezeki nanti pergi sana

izan mama mia said...

ambuyat sll dgr walau tak pernah makan tapi tuhau mmg pestime tau,,,

munirah said...

tuhau tue nampak menarik la hehe
adik kat sabah...boleh minta dia belikan...leh test rasa cemana..

dalila said...

2-2 xpenah makan..haha
malaysia mmg kaya dgn MAKANAN sbb tu nk diet pun susah ;B

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk sedappp..

mana nk dpt lg skg..

p/s: akk nak alamat? ala segan yui.. akk emel yui alamat akk. nanti yui pos kad =)

fashanusha@gmail.com

MaMa Rey said...

duanya sya suka Fifi..ambuyat saya suka makan dgn sardin..sedap..tuhau tu makan mcm tu saja dgn nasi panas pun sedap kan..:)

zarena heeney said...

tak pernah rasa lagi makanan org sabah
tak jejak kaki lg ke sana

miss yanyan said...

wehhh pestime aku mkn ambuyat masa aku g kuching itu hari.. sdp wehh mkn ngan smbal belacannnnn

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...