Friday, July 5, 2013

langkawi - island hoping (part 5)

assalamualaikum..

lame betul nak tunggu next entry bab langkawi ni kan.. tenggelam tibul tenggelam timbul.. saye memang nak habiskan cepatcepat.. tak sabar nak habiskan.. tapi gambar super maha banyak.. jadi nak pilih.. bukak tengok satusatu tu malas.. miahahaha.. tak masuk bab berebut hard disk dengan DH lagi.. entry lepas kami dilanda ribut di langkawi tak mematahkan semangat kami untuk terus bercuti melihat keindahan alam ciptaanNYA.. aktiviti laut lagi kami pilih..

mulemule berat hati jugak nak buat aktiviti laut.. yela.. kenangan semalamkan.. tetambah island hoping ni naik open boat.. seriau la jugak.. tapi nak taknak kene pergi jugak sebab pernah terdetik dalam hati saye.. saye nak bawak anak saye datang sini kalau saye mengandung.. mase saye datang saye tengah  TTC.. orang kate elok pergi sanekan.. tu yang saye sampai sane tu.. jadi kali ni saye nak realisasikan mpian saye.. bawa ufairah ke tasik dayang bunting..

macam biase.. pagipagi beli srapan dekat padang matsirat.. kali ni DH pergi sorang.. saye dengan ufairah tunggu dekat bilik je.. tak sampai hati nak kejut ufairah tidur.. penat kan.. DH balik kami pon bersiapsiap.. sebab awal lagi.. kami jalanjalan dulu dekat pantai cenang.. ambil mood budak kecik yang solehah ni.. penat kan.. mood pon ke laut.. jadi jom kutip..

 pantai cenang..
 ibu yang lelebih..
tengok tangan ufairah tu.. tunjuk laut nak mandi..

da puas jalan sikisikit dekat cenang kami melepak dekat depan lobi amzar motel tunggu van pick up.. perjalan dari amzar ke jeti dalam sepuluh minit.. dekat je pon.. sampai je jeti kami dapat la tag.. sticker yang tampal kat baju tu.. ade sorang adik yang bawak open boat.. saye dengan DH memang da sediekan life jacket sendiri untuk ufairah.. size kecik kan.. senang ufairah nak pakai.. takkan la ufairah tak pakai life jacket naik open boat.. takut saye.. tak ingat berape minit nak sampai ke tasik dayang bunting tu.. dalam perjalanan adik tu ade berenti tunjuk bukit dayang bunting tu.. rupe macam perempuan mengandung tengah baring..

indah ciptaan tuhan.. 
awek atas boat.. 
tengok bukit yang belakang sekali tu.. macam ibu mengandung kan?

sampai je jati.. sebab ni kali kedue saye dengan DH sampai jadi kami memang tak bawak makanan ke pulau ni.. monyet kere beruk kat sini nakalnakal.. jangan kami makanan.. kalau ade botol susu baby yang letak susu pon die ambil kate adik tu.. kalau air mineral takpe.. cerdikkan.. hahaha.. tengok gelagat monyetmonyet dekat sini..

kami da sampai.. 
 tengok.. nasi lemak sape la yang die ambil tu..
keropok pon dibelasahnye..

nak ke tasik tu.. korang kene paham la ye.. jauh nak sampai.. naik turun tangge.. penat weh.. alaala tracking.. dulu berdue.. gagah lagi.. fit.. sekarang nak dokong awek tu lagi.. memang longgar je lutut.. mase pergi saye yang dukung.. saye pakai carrier la.. SSC.. saye buat front carry sebab takut nak letak belakang.. mau monyetmonyet tu ingat ufairah sebagai ancaman.. tak naye ufairag kene buat dengan monyet tu.. even pakai SSC pon terase kot.. da dekat 10kg.. memang tak boleh buat ape la.. saye nak carry pergi sebab mase nak sampai tasik turun tangge.. curam.. balik nak memanjat tak larat kot.. jadi DH la ambil alih.. even DH volunteer nak carry pergi balik.. tak sampai pulak hati saye..

baru nak mulekan pejalanan.. 
sign board buat rujukan korang kalau nak pergi.. saye tak singgah langsung kiosknye.. 
ni tangge nak turun ke tasik.. ramai orang.. tak nampak tinggi.. 
ni baru half nak turun.. saye snap mase nak balik.. mencabar tak?

kami diberi mase satu jam untuk bersuke ria bermandi manda di sane.. ape lagi.. dulu saye tak boleh mandi.. DH tak bagi.. sayang isterikan.. mihmihmih.. kali ni saye mintak kebenaran mandi.. tapi dalam kolam budak je.. haha.. jadi la.. nak mandi dekat sini kene pakai life jacket.. ke dalaman die sangat dalam dan kene mandi between tali je.. bersuke rie la saye dapat mandi air tasik tu.. sebenarnye nak puaskan ufairah.. kan die tak dapat mandi laut semalam.. ribut..

mulemule nangis.. takut.. 
kami bertige.. 
saye da ok sikit.. 
hye.. best saye mandi dekat tasik dayang bunting.. 
ni gambar yang paling saye suke.. 
ade pon gambar abah dengan ufairah.. 
gambar kami bertige.. bukti kami da sampai.. 
damai cantik.. tenang..
lepas da puas mandi.. tengok jam da dekat satu jam bersuke rie.. terus la kami bersusah payah panjat tangge nak ke aktiviti seterusnye.. kane naik bot tau.. aktiviti seterusnye next entry ye.. ade meeting pukul tige ni.. islan hoping ni akan bawak kite ke tige pulau.. dayang bunting.. pulau singa dan beras basah.. kos untuk seorang saye dapat RM25.. ambil pakej under hotel je.. 

lupe nak share.. harge pulau payar kami.. ala.. yang tengok ribut tu.. seorang RM80.. sangat murah.. selalu pakej ni untuk dewase RM120.. kanakkanak RM90.. kebetulan dapat harge murah.. promosi katenye.. dapat la kami RM80 seorang.. semue kos ni darab due je sebab ufairah free of charge..

saye type entry ni dari pukul 11 sampai pukul 3.. gile lame.. banyak gangguan..




8 comments:

anitadiana said...

salam singgah....bestnya gi langkawi..lama tak gi langkawi...

Cik Puan Rara said...

memeber rara pon ada ckp.monyet2 kat sana gegster.hehehe

::EIDA:: said...

heyy gengster sangattt! dulu ida pergi kan, die curik ida nye makanan.. siott je.. hukhuk

# fifi, DH awak blog apa? Ida pun JKR kat HQ. Blok F. hahahhhaha.. dekat dah dekat dahhh...

Nafira usof said...

sis tak pernah jejak ke langkawi lagi.. teringin jugak nak ke sana.. InsyaAllah~

ANIM said...

p pulau beras basah tak ni?

nik ros said...

rindu langkawi..rasa nak pi lagi jea.lagi2 rindu masa jln kat pulau2 tu.

azieazah said...

First, saya suka tengok gambar Ufairah. CEpat nya dia dah besar panjang! Cute plak tuuuu...

izzah said...

nak gi jugak fifi...bestnyer...dari aritu merancang nk gi but lum smpai hajat lg...nnti bila baby dh kuar nnti nk kena jaga smpai 2 skali, xtau la leh ke x nk round sakan mcm dulu2..hehe..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...