Thursday, July 11, 2013

berbuke di masjid..

assalamualaikum..

ramai yang tak pernah berbuke di masjidkan.. alhamdulillah saya berpeluang berbuke di masjid.. cume satu jela bile berbuke di masjid ni.. lelaki dan perempuan berbuke di tempat berasingan.. jadi saye dengan DH berbuke berasingan.. DH saye ok je sebab die bagitau saye yang die suke berbuke di masjid.. meriah dan ramai orang.. saye pon tak kesah sebab saye bertige.. saye, ummi dan ufairah.. abah saye? berbuke dekat dapur masjid.. haha.. semalam die tak makan nasi pon.. kadangkadang DH follow abah ke dapur masjid..

kami pergi masjid naik kerete ummi saye.. abah saye naik motor je sebab die selalu balik lewat.. semalam dalam pukul 7.15 petang kami bertolak ke masjid.. sampaisampai je da ramai orang.. tempat berbuke perempuan.. tak sempat saye nak tengok tempat lelaki.. da lambatkan.. mase sampai sane je.. ummi saye pergi dapur cari air mate kucing.. saye pulak lepaklepak.. bile da surut orang ambil makanan berbuke.. kuih dan bubur lambuk baru saye pergi ambil..

suasane di masjid.. ramairamai tu tengah ambil kuih la tu.. 
belah kiri tu la buffet makanan berat.. 

mulemule ambil kuih.. dengan dukung ufairahnye.. saye cube lepaskan ufairah.. die berjalan sane sini saye risau ufairah terlanggar air atau makanan.. terpakse la dukung sekejap.. bubur lambuk saye tak kesah sangat sebab abah yang buat.. dekat rumah da ade sebungkus.. kalau tak dapat yang ni.. kite makan dekat rumah.. lepas ambil kuih je.. balik tempat letak kuih.. ade orang terus capai dan makan.. weh. belum azan.. ade orang tak puase..

ayu duduk bersimpuh.. tapi tak puase.. 
bile angkat muke.. kantoi sudah.. ufairah ufairah..

mase da nak azan maghrib baru ummi saye sampai.. lambat sangat ummi pergi dapur.. saye tanye.. kenape lambat.. ummi cakap ummi tolong potong buah.. ade orang bagi tapi takde orang potongkan.. bukan ape.. saye nak ambil air bagai kan.. tapi takpe.. ummi datang dengan sejug air mate kucing buah dengan tembikai kuning.. jadi inilah makanan kami sebelum sembahyang maghrib berjemaah..

karipap, kuih puteri ayu, jemputjemput dan kurma.. bubur lambuk, tembikai dan air takde dalam gambar..

habis makan kuih bubur bagai.. kami sembahyang berjamaah.. kenyang kot dengan makanan ni je.. terase penuh perut.. sebenarnye kenyang air.. haha.. ufairah pulak.. nak kate behave tak behave.. lasak care die je tapi alhamdulillah.. tak mengganggu orang lain.. mase datang masjid tu kan.. semue tegur awek comel tu tau.. 'da besar da die.. dulu kecik je..'.. 'ni la baby yang jatuh tergolek benjol sane sini tu.. da besar da die'..  mane taknye.. puase tahun lepas ufairah menyusur je.. lain tak pandai.. golek sane sini.. terlajak golek terhantuk kat lantai.. benjol sane sini.. kesian tau.. tapi alhamdulillah.. ufairah tak menangis pon.. kuat anak ibu ni..

saye try jemaah jugak.. ufaiarah cume pusing dekat saye dan ummi.. tapi risau ufairah mengganggu jemaah lain.. hari tak senang sembahyang jemaah.. saye ingat hari ni saye nak jadi makmum tapi masbuk.. mase da tahiyat akhir saye solat.. atleast bile imam da bagi salam ummi boleh tengokkan ufairah.. tak pon saye sembahyang sendirian je.. tapi rase ralatkan bile tak dapat jemaah sedangkan kite ade peluang tu..

selesai maghrib kite makan makanan berat pulak.. nasi la.. kene la beratur da name pon ramai.. takkan nak berebutkan.. kan kite da besar.. hihi.. tak lame pon beratur.. dalam lime minit kot.. dapat la makanan.. seronok jugak terase ukhwah terjalin.. malam tadi ade mukemuke baru.. ade mukemuke yang dari tahun lepas kami nampak.. memang syok.. makanan saye semalam..

nasi putih, sambal ikan, ayam goreng berempah, sayur masak lemak, ulamulam, sambal belacan, tembikai dan oren.. air pulak air oren..

dan.. saye makan tak habis sebab kenyang.. miahahaha.. tamakkan.. selamat DH tolong habiskan lauk yang tak habis tu.. lepas DH makan DH datang ke tempat perempuan.. nak balikkan.. jadi DH la mangse keadaan.. ehh.. bukan.. DH yang nak habiskan.. hihi.. settle semue kami pon balik rumah.. DH terus siapsiap nak ke masjid untuk terawih.. ummi dengan abah pon same.. tinggal la saye berdue bersame ufairah di rumah.. macam mane korang punye cerite bukak puase? syokkan berbuke di masjid.. 


15 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

sonok makan ramai2..

azieazah said...

Alahai seronoknya dapat peluang berbuka kat masjid. Kak Azie pun tingin nak pegi, tapi kena la bawak anak-anak sekali.

Biasanya bawak anak pi terawih jer, dan depa suka sebab ada moreh pastu. Bleh makan kuih lagik.

nadia farahida said...

bestnyaa baca cerita akak berbuka dekat masjid. nadia tak pernah rasaaaa T___T

ros_reeza said...

seronok kan berbuka ramai2.. Ros berbuka berdua je dengan suami :)

erna said...

erna makan buka di masjid masa study dulu je..

seronok dapat makan buka ramai ramai :)

dear xila said...

syoknya...terasa meria kan

hayati hashim said...

Ui bestnya!!!
sy bbuka kt masjid last masa study dlu. Msjid cni xd wat buka2 puasa ni pun...

SweetLikeWhat said...

sedapnyee lauk..........terliuq tengok pepagi ni..hihi

Mizz ErMa said...

0o, kalo ade geng syok la jgk..tp kalo b berdua aje dgn hubby lepas tu berbuka asing2, sunyi la pulak rasa..hehe

::EIDA:: said...

ida pernah berbuka di masjid. masa dulu dulu. suka sebab senang lepas tu terus terawikh kan.. tapi skrg tak pergi pun. buka dgn suami kat umah jeee.. huhu

Nafira usof said...

seronoknye.. sis tak pernah lagi berbuka kat masjid.. hehehe

ANIM said...

lagi meriah berbuka di masjid nampaknya..mcm2 ada.
kak belum berpeluang lagilah...

MaMa Rey said...

belum pernah merasa berbuka di masjid..seronok tengok dlm pic tu ramai2 berbuka..:)

mama_saly said...

seronoknya bila dpt bbuka ramai2 kan..masjid plk tu.. saly lepas kawen ni belum pernah lg beriftar di masjid..hehe.. belum tjamin lagi nak bawak hero2 ni...

izzah said...

ufairah berbuka sama2 jgk ni yek....alahai si comel sorang ni...pose ke tak ni...hehe...

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...