Wednesday, July 24, 2013

langkawi - bird paradise (part 9)

assalamualaikum..

tak sangke da sampai part 9.. lagi sikit nak habis ni.. harap berjaye la habiskan entry langkawi ni secepat mungkin.. kalau makin lame makin lupe kot.. keluar dari oriental village terus set GPS untuk ke langkawi bird paradise.. alhamdulillah.. dengan bantuan GPS kami berjaye sampai.. da agak lewat.. pukul lime lebih kot kami sampai.. tutup pukul 7 petang.. selamat sempat sebab last entrace pukul 6 petang.. 

harga ticket pulak RM28 untuk dewasa dan RMRM18 untuk kanakkanak.. memang mahal pon nak masuk tempat ni.. tapi jangan risau.. kalau kite pemegang mykad.. mesti la ade diskaun.. untuk dewase jadi RM15 dan kanakkanak RM10.. ok la kan.. jadi total kami masuk ke sini RM30.. ufairah free off charge sebab terlampau comel.. ekh.. tak cukup umur..

tak payah nak cerite mood ufairah.. memang la tak best.. mungkin terkejut sebab kene gigit arnab sebelum ke sini kan.. muke masam je.. tu tak masuk pakej penat sangat sebab ikut ibu abah yang tak reti nak berehat.. yela.. itinerary ringkas kami.. sehari sebelum kami meredah ribut.. esoknye kami ke island hoping.. terus ke cable car.. oriental village dan terus ke langkawi bird paradise.. tak ke baby comel berumur setahun penat.. kesian anak ibu..

sebelum masuk pekerje dekat situ suruh kami bertige duduk rapatrapat.. letak burung dekat tangan dan badan dan peace.. snap gambar.. kat dalam nanti kalau nak beli.. beli la.. masukmasuk je ade kedai jual makanan untuk burung dan haiwan lain kat dalam ni.. RM10 satu.. ade kacang kubis dedak carrot memacam lagi la..  kami pon beli la kan nak bagi burungburung dengan haiwan lain makan.. bile sampai dekat kandangkandang dan sangkarsangkar haiwan ni.. akan ade gambar makanan yang patut kite bagi dekat derang.. pilih dengan betul..

burung kakak tue besarbesar.. takut saye tau.. bile nak bagi makan die macam nak naik atas kite.. nak snap gambar pon takut.. bile sampai time bangau.. ade la pekerje lelaki temankan kami bertige.. mule la saye menggedik suruh orang tu snapkan gambar kami.. die la jadi tour guide kami dalam tu dan jadikan camera kami hak die.. saye suke sebab banyak gambar die snap.. kerje kami jalan je.. ade tukang snap.. best sangat die teman sembang dan terangkan macammacam dekat kami..

gambar pertame kami.. 
lepas bangau ni kami sampai ke satu sangkar besar.. kite pon muat masuk dalam tu.. ade banyak burung kecikkecik.. burung yang warne warni tu.. semue jinak okey.. jinak sampai tahap kite boleh bagi makan kat tangan kite.. memang la saye teruje.. dalam sangka besar tu ade kancil.. boleh feed gune tangan jugak.. nak tengok tahap kejinakan burung tu?
tengok tahap kejinakan burung tu.. ade banyak lagi.. tu sikit je datang.. 
ufairah yang curious..  
tak tau la ape yang ufairah fikir bile tengok burung tu..
tengok ibu abah lupe diri.. anak masam gilak!~ saye suke gambar ni sebab DH tak pernah ketawe macam ni..

lepas da puas dalam tu..lame jugak.. lebih dari sepuluh minit kot.. kami pon keluar la dari sangkar besar tu menuju ke tempat lain.. ade macammacam burung dan binatang kami jumpe.. paling best kami jumpe merak.. merak jantan tau.. berlagak kembangkan bulu.. selalunye tak kate tour guide kami.. tapi tunjuk montot.. payah nak dapat gambar dari depan.. tapi kan merak yang bulu macam kipas tu jantan tau.. yang takde bulu cantik tu betine.. sebabnye jantan nak tarik perhatian betine..

nampak tak merak jantan tu? ufairah tengah tengok burung ape ntah terbang kat atas..

lepas tu kami jumpe landak.. takut weh.. cuak kalau die tembak pakai duri die.. mase kami sampai kan da lewat.. landak da tidur.. tapi tour guide kami kejutkan landak tu.. takutakut saye nak bagi makan.. lepas jalan kat tempat landak tu terus kami ke kandang besar pulak.. dalam tu ade kambing.. ade ruse.. jinak jugak.. siap ade binatang kekeliruan identiti.. kambing suke ruse.. siap bercium!~ comel sangat si kambing yang suke enter frame lebih.. nyampah nak layan.. hahaha..
landak.. 
binatang yang kekeliruan identiti.. tengok kambing cium dengan ruse.. 
tengok si memey (kambing) nak enter frame.. 
terpakse ruse tu mengalah..

da lepas kandang ni.. sampai ke satu tempat.. kandang arnab.. nak tengok reaksi ufairah.. DH macam takut nak bawak ufairah.. takut kene gigit lagi sekali.. tapi kami gagahkan jugak.. ngamngam lime minit kami sampai sebelum penjage arnab tu masukkan arnab tu dalam kandang.. bile penjage arnab tu sampai.. majoriti arnab lari ke reban diaekor(sebab binatang kan) tak heran dengan makanan kami..

nampak ufairah takut kan.. 
tapi jengah jugak.. alhamdulillah tak fobia..

lepas je kandang arnab ade la burung kenyalang.. helang.. monyet.. banyak lagi bianatang lain.. kami nak balik cepat sebenarnye sebab penat.. tapi tour guide tu melayan.. ya Allah.. punye la buat kami rase terharu.. hilang rase nak balik cepat.. dapat la ufairah bagi makan dekat monyet dalam keadaan jari berbalut..

burung unte.. 
burung kenyalang.. kalau ufairah da besar sikit mesti lagi best.. tetambah di umur sekarang.. bile nampak burung je bird bird.. nampak tak sign ade gambar makanan burung tu..
berie DH angkat ufairah. nak bagi makan dekat monyet.. 
fokus pade jari yang berbalut tu..
lepas sejam lebih kami dalam tu.. habis la kami tawaf.. memang tour guide sangat membantu.. siap tour guide ade peneman.. da tinggal kami bertige je dalam tu.. lagi satu kan.. mase kami jalanjalan tetibe termasuk satu kedai mutiare.. crystal.. kepunyaan isteri kepade tuan punye bird paradise ni.. kalau nak beli dipersilekan.. saye? tak beli apeape pon sebab saye tak minat perhiasan.. ade jugak ular dekat situ.. kebetulan mase kami datang ular kebanyakannye tengah salin kulit.. jadi tak dapat la kami bergambar.. langkawi bird paradise ni swasta tau.. bukan kerajaan punye.. saye salute la dengan tuan punye taman ni.. memang cantik.. kami enjoy dekat sini!~







8 comments:

Tinta Lana said...

Salam.

Nampak gaya, ibu n abah ufairah lagi excited nampaknya,hehehe :)

Akak..akak compile kan jadi tips melancong pun ok juga :) boleh buat panduan pada sapa2 yg memerlukan.

dalila said...

menarik ni..mesti pegi nanti..
TQ
btw masuk ctu mmg ade tour guide ke?klu time aku pegi xde xbest la plak..xde org nak amikkan gambar
;(

Cik Puan Rara said...

wahhh xsbr nk bawak princess lak g zoo.mst dye suka.hehehe

izan mama mia said...

nampak mak n ayah dia yg haapy lebih hihiih

Nafira usof said...

macam kat zoo dah.. sesuai lah bawa anak2 ke sini kan~ macam2 binatang ade~

IbuNoey said...

teringin nak p langkawi tapi hubby susah nak dapt cuti...

nik ros said...

wahhh..seronoknya. tempat ni pun nik tak singgah. mcm nak kena pi langkawi lagi skali jea ni..haha

zarena heeney said...

best jugakkan fifi msk antara yg last2 nie
special skit layanan dia
byknya gambar korang bertiga
selalu nampak berdua2 jea :)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...