Tuesday, July 23, 2013

langkawi - oriental village (part 8)

assalamualaikum..

dalam busybusy saye tetap gigih menaip entry langkawi ni.. kalau boleh nak habiskan dalam minggu ni ni.. akan saye kejarkan jugak even kerje ya Allah.. super maha banyak pon tak sebanyak ni.. nak kejarkan date line sebelum raye sebab nak beraye dengan aman.. bukan kerje hakiki je.. ade pulak tambahan dua task kerje.. tak masuk lagi aktiviti saye mencari side income di bulan puase ni.. hal rumah lagi.. semalam rase macam full sangat kepale fikir.. hari ni lege sikit.. tetambah bos saye pulak cuti due hari.. dengan data problem.. ok.. itu semue melalut.. 

lepas pergi cable car kami terus ke oriental village.. nak kate tak best.. best jugak.. boleh la layan.. sebab saye bace it a must place to go kan.. jadi kami layankan jela.. sebenarnye ni kali kedue kami datang ke sini.. kali pertame tak tau name tempat tu oriental village.. datang pon secare kebetulan sebab cable car tutup.. oriental village ni tepi cable car je.. kirenye cable car dengan oriental village ni dalam kawasan yang same..

mase pertame kali pergi.. mase takde ufairah.. mase tu ka.. ade ruse.. jinak sangat.. kite boleh feed die dari tangan kite.. memang syok.. ruse tu lepas kat dalam tu.. macam kite main dengan kucing.. kali kedue saye pergi dengan ufairah da takde da ruse tu.. ke mane pergi ruse tu saye pon tak tau.. tapi ade attraction baru dalam oriental village.. ade harimau dengan arnab..

oriental villegae ni besar.. alaala taman la.. ade banyak kedai souvenir kat dalam tu.. ade banyak lagi aktiviti boleh buat dalam tu.. tapi kami cume pergi tengok harimau dan kandang arnab je.. tujuan utame untuk gembirekan hati ufairah.. korang jangan pelik pulak.. harimau tu duduk dalam kedai makan.. kalau nak tengok kene masuk kedai tu.. ala.. tak menarik pon.. setakat tengok harimau tidur.. sekor je pon.. duduk dalam kace dan tak boleh la nak panggil die bangun ke ape..

lepas tengok harimau yang tak seberape tu.. kami terus ke kandang arnab.. kandang la kot.. ade banyak arnab.. nak masuk dalam tu ade jual makanan arnab.. macam carrot, dedak dan kangkung.. tak mahal pon.. satu RM1 ke 2.. kami beli carrot dan kangkung.. dedak buat ape.. cemane nak bagi arnab makan kan.. mase tu ufairah da pandai jalan.. baru lagi kot.. dalam tige empat tapak je.. saye panggil arnab dengan makanan.. duduk kan ufairah atas saye then bagi makan sesame.. ufairah excited tapi takut.. tengok muke pon da tau..

tengok.. muke penuh tande tanye.. 
nak bagi makan tapi tersasar.. budakbudak kan.. 
bile makin banyak arnab ufairah makin jauh.. 
angkat tangan dulu sebelum kene serang lagi banyak..

sampai satu tahap.. ibu abah lupe diri sebab banyak sangat arnab kerumun kami.. saye letak ufairah sorangsorang.. arnab datang dan ufairah bagi makan.. DH pulak snap gambar ufairah sorangsorang dengan arnab.. sampai da banyak sangat arnab.. ufairah macam tak terhandle.. takut takut jugak tapi excited.. saye biarkan je..  
tengok.. takut sebenarnye tu.. tapi nak jugak.. 
mase ni memang ufairah tak terhandle da.. 
rase macam nak lari.. tapi tak pandai.. pegang tetap nak pegang arnab.. 
ibu taknak tolong saye.. jom nangis..

sampai satu tahap ufairah nangis.. tergerak dalam hati saye.. ufairah kene gigit ni..  terus saye ambil ufairah dukung.. memang berdarah tangan ufairah!! banyak.. bawak pergi kaunter mintak nak basuh tangan.. da basuh budak kaunter tu terus letak anti septic.. teruk luke kene gigit arnab tu.. bergerigi.. kuku pon patah.. kalau atuk die tau.. naye saye.. DH terus baling lebihan kangkung.. risau gamaknye.. alhamdulillah makin lame makin ok.. cume ngeri tengok luke ufairah.. kesian anak ibu.. maaf ye sayang..

tangan da berbalut.. nak snap bentuk gigitan saye tak berani.. tengok pon tak.. seriau.. DH je yang tengok..

lepas kene gigit tu.. kami pon gerak keluar dari kandang tu.. takut kalau bawak pergi dekat arnab nanti makin fobia ufairah.. saye dengan DH buat kesimpulan.. makanan arnab yang carrot tu di potong memanjang macam jari.. jadi arnab tu ingat jari ufairah adelah carrot sebab kecil comel panjang macam potongan carrot tu.. tu yang arnab tu gigit kot.. jalanjalan pusing tunjuk ikan dalam kolan dekat ufairah terus kami gerak ke langkawi bird paradise.. kesian ufairah.. mood ufairah ke laut sangat mase tu.. next entry ye..

11 comments:

zarena heeney said...

alahai ciannya ufaitah
nsb baik la tak jd benda yg lg burukkan
harap ufairah tak fobia dgn rabbit lg pas nie

nuyui a.k.a miss YUI said...

alahai..ciannya dia..

izan mama mia said...

kalau akak dah lari kena kerumun dek arnab tuu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alahaii kesiannya kena gigit dengan rabbit....

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Alahai cian kt ufairah.. dah kena gigit dengan rabbit.. jgn sampai besar dia fobia dgn rabbit sudah la.. hati2 tau lepas nie..

IntaNBerliaN said...

alahaiii seriau plak saya sampai kene gigit yer...

*fifi, nanti bg alamat yer..

zarina_naniey@yahoo.com.my

title bookmarks raya

IbuNoey said...

hehe..jari kecik jer,mmg arnab pk lobak..tp best la ufairah dpt pegang arnab..Noey mmemang takut sikit ngan arnab..

Nafira usof said...

alahaiii.. sian die..
ye lah kan~ mungkin arnab tu ingat jari dia makanan~ sian..

dah ok kan jari dia?

dalila said...

sian ufairah..aku dh gi cni ms gi langkawi sebelum ni..tp xde la gi tgk rusa ke ape..jenjln kt kedai2 tu je..

::EIDA:: said...

haaa tak takut pulak die arnab kerumun die banyak2 . hihihihi

nik ros said...

ala cian dia.

tapi come jea tgk gambar dia dan arnab2 tu semua

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...