Thursday, July 18, 2013

ufairah sangat 'pemurah'

assalamualaikum..

perangai 'pemurah' ufairah ni buat saye runsing.. korang nampak kan tande 'pemurah'  yang saye bold dan merahkan tu kan? maksudnye berlawanan la tu.. tapi.. dengan seorang baby je.. name baby tu masturah.. baru tujuh bulan.. anak adik saye.. adik ke empat.. kalau dekat rumah BS dengan kawankawan die saye tengok ok je.. kalau dengan arshad.. sepupu ufairah anak adik kedue saye tu pon ok je.. tak tau la kenape..

tetambah bulan puase ni adik ke empat saye tu balik tinggal dengan abah.. balik sebab nak tolong buat bubur lambuk.. adik dengan anak je la.. suami adik dekat rumah derang.. lagi la ufairah tak senang duduk.. bile abah, ummi dan DH saye pergi terawih.. tinggal la kami berempat.. masturah tak boleh pegang mainan langsung .. dengan mainan masturah sendiri pon tak boleh.. bukan takat mainan.. pinggan ufairah yang bentuk pooh tu pon tak boleh..

Ya Allah.. ade due mainan ufairah yang agak besar dan berat mase sesi bermain tu.. sampai penuh tangan die merampas.. saye dengan adik pulak suke mengusik.. bile ufairah ambil mainan dari tangan masturah ufairah akan bagi dekat saye.. diamdiam saye campak atau tolak dekat adik.. sekali pegang due mainan je.. yela.. ade yang berat ade yang besar dan tinggi.. dengan mengelek pinggan die.. soft toys beli kat ikea..
ni antare mainan yang menjadi rebutan ufairah.. tak sempat snap gambar ufairah.. sibuk ketawe.. miahaha..

lawak tengok ufairah.. sampai berpeluh die ulang alik ambil mainan dari masturah.. ade due tige kali ufairah menjerit sebab geram.. sampai terkejut masturah.. menangis la masturah.. pernah tak korang tengok baby terkejut sampai macam menggigil tu? macam tu la masturah.. kesian kekadang tengok masturah.. ufairah pon saye kesian jugak.. ufairah memang cemburu.. saye tak boleh pegang masturah.. atuk opah abah semue tak boleh.. 

da penat main ufairah tertidur.. masturah pon.. jadi saye dengan adik pon turun dapur.. potong halia.. potong bawang.. blend rempah untuk bubur lambuk esok hari.. sekali DH balik tengok ufairah da bangun.. tak sampai setengah jam pon tidur.. masturah pon ikut same bangun.. DH la mr. mama malam tu.. DH ribe masturah.. ufairah duduk (bukan baring ye) dalam buai sambil DH ayunkan buai.. lagi la awek 'pemurah' tu tak senang duduk.. tapi redha kan jela.. 

nak tau kesan dari semue ni? ufairah taknak tidur!~ padahal sebelum masuk bilik merengek mengantuk.. tapi bile masuk bilik.. nenen kejap.. rebut buku dengan saye.. (saye menyusukan ufairah sambil membace..) saye biar ufairah main buku.. tibetibe die turun katil pergi dekat pintu bilik.. menangis nak keluar.. DH tarik naik katil.. ufairah nenen lagi.. tak sampai lime minit.. turun katil pergi dekat pintu bilik lagi.. menangis nak keluar ke depan.. berulang banyak kali la jugak.. 

dekat pukul due kot baru la awek tu tidur.. tu pon dalam keadaan gelisah.. nak tau kenape? die nak tengok mainan die tu.. ade ke tak.. masturah main ke tak.. miahaha.. 'pemurah' kan anak saye.. sebenarnye lebih kepade cemburu tu.. pagi pulak bangun time sahur.. merengek tak tentu hale macam sakit.. bile fikirfikir.. ufairah susah hati.. bile teringat semue mainan ufairah ade dekat masturah.. yela.. bile ufairah ambil dari masturah.. saye pas balik kat adik.. mesti ufairah pelik.. lastlast ibu abah la jadi mangse anak tak tidur sebab runsing.. bile hantar rumah BS elok pulak.. gggrrr.. anakanak.. sementare nak tunggu besar..

nasihatnotaibuibu            > takpe la kecilkecik gaduhgaduh manje.. besar nanti baikkan.. sebaye kot!~

5 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hehee..pandai jeles ye.

Ibu Amirul said...

ok lah tu, dia sayang barang dia, kalau pemurah sangat nanti kita plak pening kepala. hehehehe...
lama2 dia oklah dengan masturah tu, lagi pun selama ni dia sorang je gegirl kat situ, tetiba ada gegirl lain plak, mestilah rasa tergugat....

izan mama mia said...

gelagat anak2 yg pasti jd kerinduan nnt

zarena heeney said...

kes biasa nie
bila dan besar skit baru ok
dulu perangai umairah dan umar pun mcm tu jugak
brg dia org lain mmg tak blh nak sentuh
tapi bila dah besar skit baru betul2 jd pemurah

dalila said...

biase la bdk2..gado2 manje..Danish pun cmtu jer.. tp die yg 'jdi' Masturah. hihi..spupu die yg asik rampas mainan..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...