Thursday, June 20, 2013

langkawi - Pulau Payar (part 4)

assalamualaikum..

peringatan.. entry ini terlalu banyak gambar.. bertabahlah  kawankawan.. name pon nak tunjuk bukti..

last entry langkawi lame dulu.. asyik tertangguh je entry bencane.. entry sebelum ni di sini.. lepas check in.. semue.. pergi makan.. balik kami pon tidur.. selese sebab tak sedar apeape.. hahaha.. tautau bangun sembahyang subuh.. terus siapkan ufairah yang memang tengah nyenyak tidur.. kami bertige tak mandi pon.. tukar baju je.. lepas da siap kami keluar naik kerete sewe murah tu.. ala.. ade dekat entry lepas.. link kat atas..
nyenyak tak nyenyak ufairah tidur..

kami pergi beli sarapan dekat padang mat sirat.. depan sekolah.. murahmurah tau.. kalau dekat pantai chenang ape yang ade? saye nampak satu stall kecik je.. mungkin mahal jugak kot.. kami beli enam ke tujuh bungkus nasi lemak.. satu pulut ayam.. kuih enam ketul.. ke sembilan ketul.. da lupe.. bubur sebungkus.. bawak bekal.. yela.. kami kannak ke pulau payar.. cantik tau pulau tu.. pergi pagi balik petang..

saye da ready.. excited nak pergi pulau..

dekat sane.. meal time sekali je.. lunch.. kalau tak bawak bekal memang lapar la.. kami ke jeti naik bus.. lepas beli makanan kami pon balik la ke motel kami tu.. ambil barang.. siap beli bola untuk ufairah main.. terus kami tunggu bus.. awal bus pick up kami.. pukul 815 pagi.. memang kene kluar lepas subuh cari makanan.. kalau tak kene tinggal..

sebelum naik feri ufairah da tertidur.. nampak tak?

close up ufairah tidur..

kami dalam feri..

ufairah pakai dekat kaki..

bile sampai jeti dapat tag tangan.. macam gambar kat atas tu.. kami pon naik la feri.. Ya Allah.. ombak kuat.. sampai saye mabuk laut!! sumpah sebelum ni tak pernah mabuk laut.. tak tau la kali ni kenape.. tapi memang ombak kuat.. semalam.. mase kami nak check in.. ade jugak anak gadis cari bilik sebab feri nak ke kuale kedah patah balik.. ombak kuat sangat memang tak boleh redah.. lime feri kot patah balik.. bile kami tanyetanye orang.. siap ade yang berdarah.. ambulance tunggu dekat jeti..

bile sampai dekat coral island.. saye dengan DH memang mood da ke darat.. sebab kat laut kan time tu.. saye restless.. takde tenage.. layankan perut dan sakit kepale.. da la coral island pon terapung.. berombak dan masih ade yang muntah.. lupe.. keluarge kecil kami ambil pakej pantai.. kalau yang coral island ni macam pelantar tengahtengah laut.. jadi dari jeti nak ke pantai tu.. kene transit dekat coral island.. kire siape yang ambil pakej coral island da boleh mule snorkeling la.. kami ni kene naik bot kecik pulak nak ke jeti pulau..

laut cantik.. jernih 

hari tu ombak kuat sangat.. bot kecik ni satu je jalan.. kalau ari lain ade la lime enam bot.. jadi dari satu feri kene la tunggu naik sikitsikit nak ke jeti pulau.. bot tu kan kecik.. Allah.. sini pon da dugaan.. jadi sikitsikit la bot tu hantar.. kalau la lime enam bot tu jalan serentak.. tak payah la nak tunggu lame.. saye kat atas pelantar tu berdoa je.. cepat la sampai farat.. tak larat terumbang ambing da..

lepas da duduk kumpul tenage.. dengan ufairahnye lagikan nak handle atas laut tu.. memang saye pegang ufairah kuatkuat.. risau takut terlepas.. dapat la kami naik bot kecil tu.. open bot macam bus.. atas bot tu DH yang pegang ufairah.. hati saye.. lupdaplupdap takut.. jangan la terlepas ufairah.. sekali ombak datang.. dekat 45 darjah bot senget.. korang bayangkan la.. takut sangat.. da sampai jeti satu hal lagi.. pelantar nak ke jeti tu jenis floating.. (mase cerite ni.. kepale saye terumbang ambing.. rase lagi alunan ombak tu even da lebih sebulan) ya Allah.. cemane la DH nak dukung ufairah sambil berlari atas 'papan' tanpe penghadang yang tak duduk diam tu dan panjat ke jeti.. takpe.. jap lagi saye upload gambar.. mesti korang paham.. bile sampai orangorang yang transferkan kami dari bot ke jeti yang dukung ufairah bawa naik.. menangisnangis ufairah sebab orangyang die x kenal dukung die.. baru la DH pulak ke jeti.. saye masih dalam bot..




lepas tigetige da selamat.. kami pon seronok la sikitkan even da flat.. makanmakan.. susukan ufairah.. dan tunggu time yang syok nak terjun laut jernih tu.. saye pakaikan ufairah sunblock.. tapi sayangnye ombak terlalu kuat.. saye yang suke berenang pon takut tengok ombak macam tu.. minta jugak dekat DH nak turun laut.. DH tak izinkan.. risau katenye.. hati merontaronta.. tapi takpe.. sabar.. sampai ke sudah saye tak turun laut.. isteri solehah kan..

tengok ombak.. sampai atas tempat jalan pon basah.. ombak tinggi sangat..

bergelore kan laut..


ade beberape orang je yang mandi.. tu pon tak sampai setengah jam semue da naik..

selalu dekat pulau tu pantai die luas la jugak.. saye tengok kat gambar dalam google je la.. tapi mase saye pergi.. seinci pon takde ok.. sedih sangatsangat.. depan sikit dari pantai ade la macam penghadang atau tembok.. rasenye tinggi lutut saye.. lepas penghadang tu ade la pondok tempat makan.. tau tak.. sampai ke situ ombak naik.. sampai atas meje!! adse satu kumpulan tengah makanmakan habis masuk air laut dalam makanan derang.. kesian.. subhanAllah.. da macam ribut dan kami tersadai di pulau.. akhirnye pihak yang bawa kami ke pulau tu decide nak tinggalkan pulau pukul 230petang.. selalu kalau cuace elok pukul 430petang baru gerak balik..

ufairah dengan ibu lepak sini je.. tepi tempat makan.. 

saye  tetap enjoykan.. walaupon jacket saye ntah apeape.. haha..

tengok garisan merah yang sepatutnye pantai tu.. penuh air..

ni lagi bukti.. tengok ombak sampai atas tembok.. tu baru sikit.. ade lagi tinggi tau.. ni biasebiase je..

ha.. kalau la kite duduk dalam ombak tu.. agakagak ape jadi? ade satu family tu anak die lebih kurang besar ufairah terlepas.. ombak hanyutkan.. cecepat ayah die kutip.. kalau lambat? subhanAllah..

akhirnye ibu buatkan 'kolam' bile ombak datang air pon masuk..

nak main dengan saye? celup tangan jela boleh..

ni la lunch meal kami.. saye tak makan pon sebab tak sedap.. sorry.. nasi lemak kuih muih yang saye bungkus tu lagi sedap..

tengok air.. sampai bawah meje.. sebelum ombak ni la ade yang sampai atas meje masuk dalam lunch meal orang..


kami bertige di payar island..

ni la boat kecil tu.. takut tau nak naik bot ni.. selamat tak jadi apeape..

mase nak gerak balik dugaan lagi.. dari jeti nak ke bot kecil tu.. kali ni saye decide nak carry anak saye.. saye front carry.. besarkan SSC then letak ufairah dalam tu.. memang tak selese dan terase sempit sebab ufairah pon saye pakaikan life jacket.. risau punye pasal.. jadi mase atas floating pelantar tu saye kene pandai la kawal badan semuenye.. mase nak balik tu ombak lagi tinggi.. tunggu bukti ye saye upload.. lepas da semue naik.. bot kecil pon bawa kami ke pelantar besar tu.. kami naik feri dan balik ke pulau langkawi..

ni la floating platform yang saye cakap tu.. tengok la gap due titik merah yang saye letak tu.. sampai ke pinggang kan? memule kite kene lalu atas 'bridge' tu.. tunggu sampai ombak tinggi.. jadi floating platform atas same paras dengan bridge tu baru turun jalan.. siap ade yang terjatuh mase naik atas platform tu sebab sway kan..

secare keseluruhannye saye kecewe dengan altiviti ni.. tapi saye rase bertuah dan terpilih untuk lihat kebesaran Allah.. saye keep on cakap dekat DH.. 'abang.. orang pergi pulau nak tengok keindahan ciptaan Allah (also kebesaran Allah) tapi kite pergi tengok hebatnye ciptaan Allah.. kite orang terpilih untuk tengok 'ribut' ni' ayat nak sedapkan hati.. ufairah pon nampak seronok sebab taktau ape tu ribut kan? haha.. saye sebenarnye kecewe.. patutnye pihak penganjur da tahu keadaan macam tu.. batalkan la trip ke pulau tu.. boleh mengundang bahaye sebanarnye.. tapi biase la.. profit organization derang tak fikir orang kan..

saye sedih tak dapat menikmati keindahan pulau tu.. jadi saye dengan DH decide akan ke sini lagi.. inshaAllah tahun depan.. tapi sedihkan bile trip tu ade pelancong asing.. macam trip saye ade la tige empat kumpulan dari negare luar.. datang pulau payar tengok ribut.. tak ke contoh tak elok.. lepas tu pulak.. kalau la derang decide nak datang lagi.. boleh ke? ingat dekat ke? kesiankan dekat derang.. alhamdulillah kami masih beruntung.. masih dekat untuk berkunjung kembali ke situ..

gambat kat bawah ni.. ehsan pakcik google..  nan hado nye saye nak dapat pemandangan cantik di waktu ribut.. nak keluarkan camera pon takuttakut..


yang anak panah merah tu tande ombak sampai mane.. tragedi tak?


12 comments:

mama_saly said...

wah bestnya..
takut jgk tengok ombak2 tu,bgaaimana ye kalu saly ada situasi disitu...takut2 pun tp nk pegi jgk suatu hari nnti.o_0

Nafira usof said...

uihhh.. seramnye tengok ombak tuh.. lagi seram bila tgk bot kecik yg open tuh.. huhuhuhu.. nasib semua selamat. Alhamdulillah~

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

macma2 pengalaman Fifi dapat dan best boleh jd tatapan orang lain jugak

MyBabyLane said...

Hai, salam perkenalan dari saya ;)

Seronok tengok anak bercuti ke pulau..

Anyway, jemputlah ke blog http://mybabylane.blogspot.com untuk baju kanak-kanak jenama Gymboree! :) Stock baru sampai dari US minggu ini.

zarena heeney said...

huishhhhh bahayanya
nsb baik la takder jd apa2 kan

Fifi Nadhrah said...

mama saly.. sebab teringin nak tengok keindahan pulau. tak puas pergi hari tu..

kak zura.. tu la pasal.. mase atas bot tu memang risau sgt.. rsau kan si kecik..

pengalaman yana.. mane boleh share kite share..

my babylane.. salam kenal..

ena.. tau takpe.. alhamdulillah selamat semuenye..

dalila said...

huhh..alhmdlh..nasib xde pape..sepupu aku pun patutnye gi pulau perhentian arini..bile aku citer kes ko, tmbh plak ngan ombak 2meter kt penang br ni, trs die xjd pegi..dh la duit dh byr..pakej tu rm200++ kot..ape la dorg ni..asik pkir profit je..nyawa org xpkir

ros_reeza said...

panjang entry ni.. suka..suka.. hihi.. bila lah dapat bercuti berdua ni.. hihihi

D Yatie said...

Subhanallah. Baca sahaja hati kite ni dah dup dap. Apatah lagi yg mengalami. Huhu. Alhamdulillah. Semuanya selamat

pijon said...

fifi sama lah pengalaman kita..masa fiza g tioman dulu pun macam tu..kita insan terpilih..heheh sedapkan hati

ANIM said...

kalau nak tengok trip time tak ribut, boleh tengok pengalaman kak di sini..heee.. http://bicaraneem.blogspot.com/2011/01/pulau-payar-marine-park.html

p/s tapi cukuplah sekali tu je pengalaman kak..tak mo p lagi

shaklee ct said...

sis tumpang tanye...ank x pening or mabuk laut ke??coz sy pon cadang nk p sini n bwa my baby(2y)..tp trfikir2 risau nnt die mntah ke hape ke..huhu

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...