Tuesday, July 1, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - sehari sebelum bersalin #part 9

assalamualaikum..
wah wah wah.. da nak masuk cerite bersalin korang.. ni nak bagitau.. betape perasannye saye.. mesti ramai orang tunggu cerita ni kan.. cerite rare.. tapi ni peringatan.. sila jangan tiru aksi ini tanpa ilmu ('tie your camel').. cerita ini hanya untuk keluarga kecil kami.. disimpan disini sebagai kenangan yang boleh dibaca dan dibaca setiap kali teringat agar tidak pudar pengalaman indah ini dari dalam hati saya..

kalau nak bace entry lain tentang pengalaman bersalin saye.. korang tekan jela label pengalaman bersalin.. berpusupusu la entry tu keluar.. rupenye dalam diam da #part 8.. ape sahaje yang berkaitan dengan bersalin saye buat partpart.. jadi pade siape yang tak bace dari awal.. nak sangat bace tentang pengalaman saye.. korang boleh bace part by part..

benda pertama yang perlu saye buat untuk bersalin normal kali ni adelah menjage kesihatan.. memang la semue orang kene jage kesihatan.. tapi bagi kes saye.. saye kene lebih berhatihati.. no kencing manis.. no darah tinggi.. makan makanan paling berkhasiat sebanyak yang boleh.. ambil protien yang banyak untuk elakkan komplikasi waktu bersalin.. dan jangan lupa sentiasa bergerak aktif..

alhamdulillah.. saye cube seaktif yang mungkin.. saye dapat sembahyang berdiri sampailah saye bersalin.. kecuali waktu sakit pinggang yang amat dan subuh 13 mac 2014 saye terpaksa duduk sebab kontraksi setiap 2 minit datang.. dan panjangnya 60-90 saat.. dan sehari sebelum bersalin saye masih boleh sembahyang dengan sempurna (berdiri) sampai ke waktu isya'..

sehari sebelum bersalin.. saye masih naik motor untuk pergi dan pulang berkerja.. cume mule 32 minggu suami yang hantar dan ambil..  sebelum tu saye bawak sendiri la.. terase macam.. wah.. sampai nak bersalin pon masih naik motor..

sehari sebelum bersalin.. saye ajak kawan office saye pergi makan dekat alamanda.. sebenarnye.. mase tu rase macam.. bosannye.. kan best kalau dapat jalanjalan.. makan dekat rasa.. derang tenung saye makan sizzling sebab saye teringin nak makan sizzling.. habis makan jalan pergi pizza pulak sebab derang nak makan pizza.. saye tak tenung derang makan.. tapi order sekali makan.. hahaha..

habis makan.. sehari sebelum bersalin jugak.. kami round satu alamanda.. dari hujung ke hujung.. memang penat.. mulemule saye tolak jugak.. 'wei.. penat kot aku nak jalan sampai sane' saye cakap dekat kawan.. tapi takpe.. saye cuma cakap tapi saye tetap jalan.. penat memang penat.. tapi steady.. mase tu tak tau pon esok baby nak pop.. haha..

sehari sebelum bersalin di ofis.. dalam pukul 4 petang.. ambil wudhu untuk sembahyang.. kawan office tegur.. 'bile bersalin ni?' saye jawab 'ntah..' haha.. selambe.. die tanye lagi.. 'bile due?' saye jawab.. 'esok..' dalam nada terkejut 'ha esok?' saye sengeh jela.. alhamdulillah.. sehari sebelum bersalin saye berjalan dan berjalan tanpa henti.. sedangkan saye tak tahu pon yang saye akan bersalin esoknye..

sehari sebelum bersalin.. saye makan nasi pukul 6 petang.. tu la nasi terkhir saye sebelum saya bersalin.. malam sehari sebelum saya bersalin.. saya sibuk.. sibuk menulis birth affirmation.. memilih birth affirmation yang paling best untuk saya sambil dibantu awek solehah saye.. habis tulis terus tampal..

saye bising pada suami.. cepat tuliskan zikir dan doa risau saye bersalin esok tak sempat tulis.. suami kate.. nanti dia tulis.. suami dah janji nak tulis doa nabi yunus, rabbi yassir dan zikir untuk saya pada black board sticker.. pukul 12 lebih baru saye settle menghias labour room saye.. tanpa rase saye akan bersalin esok sebab takde tanda.. saya pon tidur.. nanti kite sambung lagi ye.. inshaAllah lepas ni final part..

pembantu saye.. sayang mase saye melahirkan die takde..
birth affirmation saye.. dekat hitam tu suami janji nak tulis zikir dan doa.. korang agak sempat tak?

9 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, alhamdullilah. best sangat sheila baca kisah awak lahirkan ulwan. pengalaman terbaik kan. hehheee

Kopiolimauice said...

tak sabar nk tggu part last..hhahaha mcm tak sempat je tulis ;)

Nafira usof said...

x sabar nk tunggu part seterusnye!
best baca pengalam bersalin yang unik cam nih.. hehehe

ANIM said...

alahai...tengah syok baca dia nak tidur pulak..
fifi..wake up lah..:-))

Julia Johari said...

Sangat berdedikasi fifi ni, seorang mommy yang sangat gigih...lagi satu yang julia dpt cungkil sifat fifi ini adalah sifat BERANI....anda sungguh berani dan yakin yang fifi boleh buat....hebat!

dalila said...

alaaaaa..berdebar2 nk bace..last2 abis plak..sambung la lg..cecepatttt..aku tgh xbizi sgt ni..

ros_reeza said...

Alhamdulillah semuanya ok kan kak. suka baca pengalaman akak ni.. tak smeua dapat merasainya.

Mimi Azirah said...

ya Allah seronoknya tgk buat persiapan bsalin kt rumah

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Rapi btl persediaan yg fifi buat. =D

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...