Friday, April 25, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - usehe dalam menjayakan impian bersalin saye.. #part 5

assalamualaikum..

sangat sibuk.. busy sangat.. same je kan due ayat sebelum ni.. haha.. lantak la.. tapi memang sibuk betul.. rabu da budget nak up entry.. da draft da kot.. cume kene edit sikit.. tapi memang tak sempat.. rabu sibuk pergi jumpe ustaz.. minta air untuk HUZ.. Ulwan nangisnangis taknak tidur malam.. Ufairah pula saje minta air lembut hati.. terang hati.. nanti la cerite Ulwan nangis tu kan.. khamis pulak sibuk uruskan group buy autumnz saye..

sebelum saye pregnant lagi saye da cari fakta tentang vaginal birth after cesarean.. sampai la saye jumpe satu group dekat fb dan ramai orangorang yang sangat positif.. alhamdulillah.. mule dari situ saye bace.. bace.. dan bace tentang VBAC ni.. lagi la saye tak sabar nak pregnant even ufairah tak sampai 2 tahun lagi mase tu.. macammacam info saye jumpe.. fakta tentang kebaikan dan keburukan repeat cesarean.. honestly saye jumpe lagi banyak keburukan repeat cesarean berbanding kebaikan.. tapi kite tak pernah ambil tahu..

alhamdulillah.. akhirnya saye disahkan mengandung.. mengandung pon underground sampai terpost draft entry ke blog.. kantoi lah saye.. miahaha.. padan muke.. bile da mule pregnant.. saye keep on positif sambil 'mempositifkan' orang sekeliling.. mule bercakap tentang home birthing dekat abah.. sebab rumah abahkan.. supaye saye tak dipakse ke hospital last minit.. alhamdulillah dipermudahkan..

lepas tu saye mule listkan ketakutan saye.. banyak.. kalau nak list entry lain.. inshaAllah akan saye listkan.. boleh jadi panduan untuk yang nak VBAC.. bile da list.. saye tak simpan lamelame.. saye tanye orang.. bile da dapat penjelasan dan care nak atasi saye ok la.. jadi takde bende negatif menghantui fikiran saye bile sampai mase..

saye mule join kelas AMANI (assisting mother for active natural instinctive birth).. seronok dan sangatlah lain dari tanggapan orang luar.. dari kelas ni saye dapat buat keputusan dengan informed decision.. kelas ni tak galakkan unassisted childbirth.. tapi saye yakin dengan Allah.. alhamdulillah.. keputusan diambil dengan ilmu.. 

bile da dekat 32weeks.. kami tak sempat cari lagi hospital dan doktor.. takde care provider.. tak tahu kenape mengandung kali ni terase sekejap.. ape lagi.. saye pon buat soalan cepu cemas la dekat suami.. "abang.. sayang nak besalin dekat mane ni?" suami dengan confident jawab.. "bersalin dekat rumah la" saye macam.. ok kalau abang yakin kite teruskan.. mase dengar suami cakap macam tu.. macam ade satu aura yang meyakinkan saye untuk ikut je suami..

mule pade tu saye pon bebel kat suami.. tanye macammacam soalan.. takkan dengan amani tu je abang nak sambut sayang? suami pon mule search internet.. bace itu ini.. dan kebetulan ade gathering RAHIM (rangkaian hati ibu malaysia) dekat rumah CBE saye.. dekat je dengan rumah.. saye pon tak lepaskan peluang berdamping dengan orangorang positif ni.. join la..

jumpe la due orang doktor yang sangat membantu saye.. alhamdulillah.. doktor nadhirah dan doktor huda.. CBE-CBE yang ade pon sangat positif.. terus doktor huda cadangkan saye untuk beli satu buku.. buku tu boleh bantu suami untuk coached isteri waktu bersalin.. bertajuk husband coached childbirth (bradley method).. mase suami beli buku tu saye pon pesan buku ina may guide to chidbirth.. dan kami tak sempat khatam pon buku tu saye da bersalin dulu.. haha..

tapi yang paling banyak bantu saye dalam usehe ni.. orangorang positif disekeliling saye.. CBE-CBE.. ICAN/VBAC malaysia group.. bile ade gathering je saye join.. ade talk seminar tentang gentle birthing saye join.. sampai ke jande baik saye pergi join gathering.. saye ajak suami lepaklepak dengan suamisuami yang pernah sambut isteri bersalin kat rumah.. saye pakse suami add dan pm suamisuami yang ade pengalaman.. mintak tanye pengalaman dan tips..

tu la antare usehe saye.. tapi paling banyak main peranan dalam hal ni suami saye la.. mase kite sakit.. die la yang akan ingatkan kite.. ingakan tujuan dan visi kite.. jadi kekuatan mase kite sakit.. dan tak lupe pade doula saye.. k. fia.. thanks so much sebab teman saye dari water broke sampai bersalin.. tolong urut dan picit saye mase contraction (mase suami takde pergi jerang air) tolong hulur kurma dan twister orange untuk tenage..

perenggan akhir ni.. saye nak ucap terime kasih buat suami saye.. saye tau die rajin bace blog saye.. kalau tak bace saye pakse.. hahaha.. tanpe abang.. mungkin tak tercapai impian sayang untuk bersalin secare fitrah.. thanks so much .. rase macam tak terucap dengan katekate.. semoge wanitawanita yang lain.. yang masih menanti kehadiran cahaya mata akan merasai nikmat bersalin secara fitrah.. inshaAllah.. amin..

9 comments:

Nafira usof said...

teruja membaca pengalaman bersalin fifi nih.
tapi sis tak seberani fifi untuk amik risiko bersalin sendirik. lagi2 bila kawan sis sendirik terkorban akibat dari bersalin secara fitrah nih. arwah kawan sis tu meninggal selepas bersalin akibat uri x dikeluarkan selepas bersalin.

Al-fatihah buat arwah..:(

Kopiolimauice said...

kuatnya fifi tak semua org dpt keberanian mcm tu...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, berkat usaha kalian suami isteri. bestnya.. seronok baca. semangat pula sheila. singgah menabung astro gempak ~~~

Nurul Aziz said...

bestnya! teringin gak.. tapi bila cakap kat hasben, dia malas nak layan. haha.. maybe sebab tak mengandung pun lagi, tu yang dia buat taktahu je.. tapi kena gali ilmu betul2 baru boleh bersalin kat rumah ni.. insyaAllah satu hari nanti, :)

cenetos said...

mcm2 pengalaman org bersalin sy bace..mimik muka saye berubah-ubah masa baca..ade yg sy tersengih..berkerut..terkejut..sume ade..yg ni sy terkejut..hihi saye x mengandung lg..insyaAllah soon..doakan saye..

salam perkenalan.. ;)

dalila said...

sy termasuk x dlm orang disekeliling awak tu?huhu..sy pun teringin besalin kt umah, dlm blk sndr, suami yg sambut sndr..tp ilmu xckp lg..harap2 suami sy bole la kuatkan semangat n setuju ngan idea sy ni..nnt sy suruh suami sy pm suami awk tny pengalaman n tips2 ok?huuuu *nangess*

Mar Mansor said...

bersalin disamping suami tersayang..mesti dia tau betapa payahnye untuk bersalin..
pengalaman bersalin anak pertama (baru 1) mengajar saya erti dikari..sakit constraction..dlm labour room..tempoh berpantang..

Mizz ErMa said...

sy xboleh imagine lg mcm mana situasi akak masa tu..hehe tp kenangan masa bersalin ritu masih segar diingatan..

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Alhamdulillah.. tercapai impian awak fifi.. =D

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...