Friday, July 11, 2014

ada yang lagi susah..

assalamualaikum..

alhamdulillah hujan pagi tadi.. sejuk sikit bumi.. walaupun hujan saya masih bawa motor ke office.. dekat area rumah gerimis.. ok lagi la.. bile makin jauh dari rumah ke arah putrajaya makin lebat.. saye ni malas nak pakai baju hujan.. sebabnye.. 

dari cuti bersalin bulan 3 sampai sekarang bulan 7 tak pernah tau dan tengok macam mane rupe baju hujan saye bawah sit tu.. kene pula mase cuti bersalin suami yang naik motor tu dan gune baju hujab tu.. lagi la macammacam saye fikir.. siap fikir ade ke tak baju hujan bawah tu sebenarnye.. 

dah hujan makin lebat.. saye makin pecut motor.. akhirnye tewas.. hihi.. saye rase macam kene berhenti jugak kalau tak habislah basah saye dan freestyle yang saye galas dekat belakang.. pecut motor cari tempat berteduh.. sampai dekat satu hentian tol..

bile da sampai saye berhenti.. turun maotor.. mase tu ade 2 lagi motor.. sure tuan yang bawa tu lelaki.. saye ok lagi.. tak sampai 5minit saye berhenti.. dekat 10 motor yang semue lelaki dekat 1 pondok.. ala.. pondok wakaf macam kat RnR tu.. sumpah saye malu dan takut.. 

saye tak buka helmet.. malu.. dalam hati terdetik.. ni.. kalau semue lelaki ni jahat.. naye aku.. mau kene qiqah.. terus saye buka sit bawah.. alhamdulillah ade baju hujan.. tapi tak berlipat.. hahaha.. kibaskibas nak pakai.. mase kibaskibas tu.. fon bunyi.. sudah.. saye angkat.. semue dengar suare saye.. semue pandang.. haha.. suare perempuankan..

habis cakap fon.. pakai baju hujan lajulaju.. simpan pump susu dalam box.. start motor jalan la.. sedih tak cerite saye? haha.. tak sedih pon kan.. kalau naik kerete da tentu selamat.. tapi saye mungkin tak terlepas dari jem.. jadi naik motor masih pilihan hati.. sayu jugak hati saye sebab kene berhenti dekat lelaki.. saye sorang perempuan memang rase janggal..

bile motor saye keluar ke jalan besar saye nampak satu motor.. tak tengok lelaki ke perempuan yang bawa.. fokus pada motor.. tapi yang saye perasan.. depan orang tu ade seorang budak kecil.. kecil dari ufairah.. takde baju hujan.. orang yang bawak motor tu peluk budak tu.. budak tu cover dari hujan.. lagi sayu hati.. mase tu terdetik.. masih ade yang lagi susah.. Allah hu akbar.. tapi bile teringat Gaza.. masyaAllah.. susah sangat ke kite ni?


semoga kamu berdua menjadi hamba Allah yang bersyukur.. sentiasa ingat masih ada yang lagi susah..

8 comments:

Kopiolimauice said...

nasib kita sama gi keje naik moto T__T klu hujan sy penah kna simbah dgn kete habisss bju keje kotor T__T doble sedih..tapi lgi sedih mngenangkan nasib rakyat gi Ghaza

Didie Kamila said...

wah rider la die..hebat la bole survive benda2 mcm ni..

Jari Manis said...

Better naik moto tuk elak dari jem tp itulah time hujan yg x berapa best. Bila lihat nasib mereka d gaza kita 100x lebih bernasib baik kan

ANIM said...

betullah fifi..
sebab tu kita diajar jgn selalu mendongak ke langit.
sesekali kena tunduk merenung bumi

dalila said...

naik moto mmg blh elak jem tp tu la..klu ujan tu yg susah..bahaya jgk klu jd kes mcm ko..klakar pun ade..haha..klu aku kt tmpt ko xtau aku wat ape..patah balik umah kot..

*sedih mengenangkan gaza..kite ni kite bertuah xde perang2..risau mengenangkan nasib anak2 klu jd mcm kt sana..minta Allah lindungi kita semua..semoga Allah lindungi, pjgkan umur mereka & bg kekuatan buat mereka..

awEEN said...

ak pon pernah merase fi g praktikal naik motor..bile time hjan tu kat luar basah yg dlm helmet pon basah meleleh ayaq mata..hehe..

Julia Johari said...

Menangis julia fifi....Gaza adalah sebuah negara Islam yang masih lg utuh mewakili negara2 islam yang lain. SubhanaAllah....

Mimi Azirah said...

etul kalo kita rasa kita sush ade lg yg sgt sgt sgt susah

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...