Tuesday, July 22, 2014

pengalaman bersalin haziq ulwan - bermulanya 'labour' #part 10

assalamualaikum..


sebenarnye malas nak update cerite bersalin.. haha.. mood ke laut sikit.. tapi tak karam lagi la.. rase bile da taip sikit  datang lah kot mood die.. ok. last entry saye tidur kan.. tidur macam biase.. nyenyak je.. last makan nasi pukul 6 petang.. malam macam malas nak makan.. jadi tidur la.. tibetibe..

tibetibe saye terjage.. rase nak terbuang air besar.. terus pergi tandas.. dalam pukul 4 lebih mase tu.. tak terfikir apeape pon.. sekali saye terkene 'cibi'.. mase tu tak terfikir apeape pon.. tak terfikir.. salah satu tande nak bersalin adelah najis cair alaala 'cibi.. selesai membuang saye masuk bilik nak tidur macam biase balik..

naik katil baring.. awal lagi kan.. dekat pukul 5 mase tu.. bangun pergi kerja selalu pukul 6 lebih.. baring tapi tak boleh tidur wei.. perut memulas. macam kene 'cibi' tu.. kejut suami.. 'abang.. sakit perut la..' lepas tu saye suruh suami tidur.. saje nak bagitau yang saye sakit perut dan 'cibi'.. saye cume baring jela.. layan mate.. dah tak boleh tidur kan..

bile dah pukul 630pagi saye pon bangun.. suami bangun siap nak pergi kerje.. dekat pukul 7 saye cakap dekat suami.. 'macam tak larat nak g kerje la abang.. abang g sorang jela..' haha.. suami dah siap pakai kemeje slack semue.. tapi serius.. mase tu tak rase ape lagi.. tak rase pon yang saye dalam labour mase tu.. lepas tu siap cakap.. 'abang.. lepas thumb print balik kejap tau..' suami ok je.. 

mase suami nak pergi kerje saye terase lapar.. terus request.. 'abang.. nak makan.. g beli nasi lemak la'.. mase tu terase lapar sangat kot.. last makan pukul 6 petang semalam.. mase tu da tau da yang saye da mule contraction.. memang duduk atas katil layan contraction.. 

terus wassap group VBAC saye.. tulis.. saye da mule labour ni.. memang takde siape balas la sebab awal pagi lagi kan.. saye keep on wassap mintak k. fia datang.. tetap tak balas.. dalam duduk mengawal nafas bile contraction datang.. saye kire contraction.. 1 minit contraction 2 minit rehat.. dalam hati.. oi.. betul ke tak ni contraction.. macam tak percaye..

kire punye kire macam sekate je.. ai.. betul ke ni.. takkan aktif labour terus.. mase ufairah dulu siap boleh jalanjalan tidur semue.. yang ni.. nak tengok phone tak boleh.. nak wassap pon rase macam tak larat sangat.. ha.. ni satu lagi tande baby da dekat dengan kite.. nak pegang phone da taknak.. rase macam taknak tengok phone.. rase macam kite dengan dunia kite je.. phone takde pon takpe.. suami pulak pergi beli nasi lemak tak balik.. rase lame sangat..

duduk relax tepi katil dekat bucu.. tahan sakit.. bile buat teknik pernafasan lege sikit.. mase tu saye masih tak percaye lagi yang saye nak bersalin.. sekali datang satu contraction panjang sangat dan sakit lebih sikit je dari yang lain.. terus basah katil.. dalam hati.. 'aku kencing atas kati ke? takde bau pulak.. water broke ke?' 

mase tu timbul satu perasaan.. jauh di sudut hati.. rase macam seronok sangat sampai tak terluah.. terus saye berbisik pada diri sendiri.. 'alhamdulillah ya Allah.. terima kasih sangatsangat.. aku bersyukur sangat.. dapat juga rasa pecah ketuban secara semulajadi.. secara fitrah.. kejadian manusia yang Kau ciptakan..' saye sorangsorang dekat rumah mase tu.. suami tak balik lagi.. support group member saye pon tak balas apeape lagi.. tapi hati berbunge sangat rase nak lompatlompat tapi tak daye..

tapi percaye lah korang.. sakit die tak teruk pon.. sakit lagi keracunan makanan.. lepas tu? nanti saye sambung ye.. nak sembahyang dulu.. dah pukul 2.49pm.. tak boleh sembahyang lambat.. nanti lambat die bantu kite dekat akhirat nanti.. sikit je lagi nak sampai puncak.. tunggu..

10 comments:

Julia Johari said...

Fifi...kita serupa..pecah ketumban semulajadi...rasa takde apa2 kan...seronok jadi mama ni...fifi ni kuatlah tahan kontraksi sorang2 kt rumah tanpa suami...perghhh kalo julia menangis dah tu...julia kan manja...apa2 pun suami kena ada hehehe...fifi ajar ju jadi berani cm fifi utk 2nd baby...hehehhe tak tau bila nak dpt 2nd baby heheh...cepat sambung na tak sabar baca kisah fifi...

Kopiolimauice said...

seronok bca kisah ni mmng nk tggu smpi ending pon ;p

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Sempat lagi fifi ber-whatsapp yer...tak sabar nak tunggu citer kemuncak..

Kakzakie said...

Alahai Fifi ni buat kakak suspen ajelah... habiskanlah cerita. Tengah ngilu-ngilu terhenti pulak cerita:)

Kalau sambung inform kakak tau..

Mizz ErMa said...

iye? sy ritu xde pecah ketuban, doc yg pecahkan sbb sy keluar darah n lendir mcm tu la kat umh..hihi

jaja_NorLiza said...

tak sabar..tak sabar...cepat fifi continue cerita! hehhe

-akak pon sama...pecah ketuban semulajadi-

IntaNBerliaN said...

ooo pecah air ketuban... saya bersalin, dua2 tanda keluar darah & lendir... :-)

*btw, nanti singgah tgk entry first di blog saya sebelum pukul 12 tengah malam ini yer...

dalila said...

huwaaaa...sambung pelissss..
berdebar2 nk bace ni..skali bersambung plak..senangnye tgk ko bsalin..nnt ajar aku teknik pernafasan tu ye..

awEEN said...

fi..smbung cepat..hehe..

Mimi Azirah said...

sy dua dua anak xde tanda...soktor pchkan ketuban

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...