Thursday, March 31, 2011

takde rezeki aku!~

assalamualaikum!~

hye semue.. selamat pagi.. mood ceria.. secare jujurnye tak la cerie mane.. mood malas.. banyak wei keje kat ofis ni.. disebabkan aku agak bosan buat kerje yang same2 hari2.. aku jadi pemalas hari ni.. aku baru siapkan 1 kerje aku.. berdedikasi sungguh.. atleast ade yang siap.. (smile icon)

malam semalam aku dapat text dari ilah berbunyi begini "buah tu xde la.." aku redha.. maybe da seminggukan.. rase nak tu da tak macam memule dulu.. tapi air liur kecur la jugak.. lagipon aku bukan mengidam pon.. cume teringin.. aku pon reply la.. "xpela ilah.. xde rezeki la tu..nnt ade ko belikan ye" ayat pasrah..

lagi 1 pulak si comel jasmieta ade post kat wall aku.. aku suruh die tolong tengokkan jugak sebab die pon tinggal kat s.alam..



secare keseluruhannye.. aku tak dapat buah jambu susu.. kite tunggu bile rezeki aku sampai.. aku pon pasrah.. mungkin Allah nak gantikan buah jambu susu tu dengan sesuatu yang aku lebih perlukan cume aku yang tak tau.. Allah maha mengetahui mase depan kite dan ape yang terbaik untuk kite..

note comelsecomelaku --> doakan yang terbaik untuk aku.. semoge Allah bagi yang terbaik untuk kite dan kite menjadi hambaNYA yang bersyukur.. terime kasih bace!~

Wednesday, March 30, 2011

top spot (seafood paling best di sarawak), pasar tamu, muzium kucing dan kampung budya - kuching part 3~

assalamualaikum!~

selamat petang semue.. usha line jap.. ade bos tak aku nak mengupdate entry pasal holiday aku sebulan yang lepas..bos bz.. ok line clear da sebulan aku g Sarawak.. baru nak update cerite2 sambungan.. selamat minda aku ni tajam lagi nak mengingat segale peristwe di sane.. ok part 3 punye cerite.. pade sesiape yang nak bace part 1 & part 2 ade di sini.. mane la tau kalau korang ade yang nak menjejakkan kaki kat sane.. dapat la buat panduan sikit pengalaman aku ni.. tapi aku bukan agen pelancongan.. sekadar pengalaman..

bermule la hari kedue aku disana.. aku kat sane tak lame pon.. 3hari 2 malam je.. so kalau kite g bercuti dalam kadar sepantas kilat mase yang singkat kene la pandai susun time.. kasi betul2 pack baru puas hati.. kan2? da la hari pertame aku cume berjalan2 sekitar kuching dari dalam kerete.. hari pertame aku hari makan2 d kuching.. ye pade hari pertame tu la aku dikenalkan dengan lakse sarawak, mee kolok dan seafood di Kuching.. aku makan seafood kat TOP SPOT.. kalau la kawan en. suami tak bagitau memang aku takkan tau.. part ni aku tak cerite kan mase day 1 aku kat sane.. sini aku cerite..

seawal jam 7.00 petang aku da gerak g top spot ni.. kalau lambat ramai orang.. kawan en. suami suruh g pukul 8.00 takut ramai katenye.. maybe lepas maghrib la.. kami sebagai pelancong.. masuk waktu niat jama' akhir.. pergi pukul 7.. naik tingkat 6.. da penuh orang da rupenye.. ade banyak kedai seafood kat sane.. tapi 1 je muslim punye.. kecik la sikit kedai die.. aku makan kat ling long atas suggestion kawan en. suami.. kalau korang g nanti suke ati korang la nak pilih kedai mane.. tapi majority kedai kat sane ade halal certificate.. malam tu aku makan lobster.. RM22 sekor siap masak.. besar lagi tu.. gambar aku kat Sarawak nanti la aku upload.. dalam 1 entry.. sotong goreng tepung sepinggan besar.. tak habis tapau bawak balik.. ikan dekat sekilo beratnye.. aku lupe name ikan tu.. tomyam semangkuk besar, nasi semangkuk dan lain-lain.. total semue aku makan RM82.. tapi memang kenyang.. memang penuh meje.. memang berbaloi2.. memang sedap.. aku suggest korang g sane kalau nak menikmati seafood Sarawak.. mat salleh pon ramai jugak.. lepas makan aku jalan2 kat waterfront..





pagi2 hari kedue.. takde la pagi sangat.. aku & en.suami memang da rancang taknak g jalan sangat.. cume nak g rehat2 release tension.. pukul 9 baru aku dengan en. suami keluar g PASAR TAMU.. sedih jugak r g sini.. aku bayangkan tamu Sarawak ni macam tamu Sabah.. sekali g macam pasar pagi.. hujan2 pulak tu.. tapi tak kesah la.. dapat aku tengok pasar die.. peringatan aku.. jangan sesekali beli barang2 kraf di sane.. mahal.. kalau nak lagi murah g deret kedai depan waterfront.. aku da terkene.. aku g sane beli terubuk masin.. siap pack kan lagi.. memang sedapkan terubuk masin sane.. lepas beli barang2 semue..

kami teruskan perjalanan ke MUZIUM KUCING.. muzium ni takde ape pon.. kalau korang nak buang mase boleh la pergi.. aku pergi pon sebab dari pasar tamu nak ke kampung budaye memang lalu muzium ni.. lagipon kalau aku terus g kampung budaye macam tak sempat tengok show untuk tengah hari.. pukul bape aku tak ingat la.. tak salah aku pukul 11pagi.. petang pulak pukul 4.. so kami decide untuk singgah ke sini dulu.. lepas jalan2 dalam muzium tu.. tangkap2 gambar kami pon gerak ke kampung budaya.. entrance fee untuk muzium kucing ni RM0.00.. maybe sebab takde pape sangat kot.. muzium ala2 pameran je.. tapi kalau bawak masuk camera.. kene camera fee.. sure la korang nak tangka gambar kan?

lepas puas di muzium kucing kami ke KAMPUNG BUDAYA.. da dekat sikit la.. kire flow perjalanan nak ke kampung budaye dari hotel area waterfront mesti lalu pasar tamu, muzium kucing baru la sampai kampung budaye.. kami sampai pukul 1 macam tu.. tapi pukul 1 semue rehat.. takde aktiviti kat rumah2 dalam kampung tu.. kene ingat.. timing kene betul.. so kami buang mase makan kat kedai makan dalam kampung tu.. aku makan mee kolok en. suami makan set makanan sarawak.. pukul 2 mule la kami menawaf.. kampung budaye ni best r.. 17 hektar.. penat jugak r tawaf.. ade rumah iban, melanau, orang ulu, penan, cina ladang dan melayu.. kalau ade tertinggal tu taktau la.. masuk je.. derang terus bagi passport kampung kat kite.. kite kene cop disetiap rumah yang kite g.. bukan wajib pon cume taknak kite tertinggal rumah yang ade kat situ.. due jam kami tawaf rumah2 ni semue.. memang berbaloi dengan ape yang kami bayar.. RM60 sorang entrance fee die.. so kami berdue RM120.. di setiap rumah2 tu ade la penduduk pekerje yang belakon ala2 penghuni rumah tu buat aktiviti harian.. ade yang tampi padi, goreng kerepek, buat sagu, tebaloi dan macam2 lagi.. pukul 4 habis tawaf kami pon masuk la dalam dewan tempat show.. ade tarian suku kaum kat sane.. best r.. habis je show tu.. kami pon bertolak balik ke Kuching.. setengah jam je balik.. agaknye tak hujan dan da tau jalan nak balik..

balik hotel.. mandi2..sembahyang jama' akhir then rehat.. malam tu kami keluar lagi ke waterfront.. saje kutip ambil mood romantik.. then kawan en. suami kutip ambil kami untuk dinner.. balik dinner.. kemas2 barang mane yang patut sebab esok petang kami akan balik ke KL.. tapi sebelum check out dan balik.. kami pergi lagi 2 tempat.. tunggu next entry..

nota comelsecomel aku --> terime kasih bace cerite ni..

Tuesday, March 29, 2011

berjaye gode en.suami~

assalamualaikum!

selamat petang.. heeellloooo semue.. tajuk entry ni berbunyi sedikit pelik pade orang2 yang suke berfikir tentang bukan2.. bukan2 tu ape? ape2 jela.. teehee.. aku berjaye gode en. suami.. ye.. betul.. aku berjaye? bukan bermaksud aku tak pernah berjaye menggode die.. ni da kali ke berape ratus, ribu, juta da aku berjaye.. aku baru temui 1 care lagi nak menggode die.. wakaka.. gelak jahat

entry ni telah berjaye buat en. suami tergode.. hebat2 ko fifi.. tengok la anak sape.. isteri sape.. isteri en. suami.. tanpe berkate ape2.. seperti biase en. suami akan kutip ambil aku untuk bawak balik rumah selepas seharian bekerje.. ye.. melukis pete.. blogging, blogwalking, facebooking banyak tu kerje tambahan.. penat.. sesampai je en. suami.. aku hulur tangan salam en. suami dulu.. selalu orang buat time nak g keje je.. tapi aku g dan balik kerje.. rutin aku la.. kalau time rehat jumpe pon aku akan salam die n die akan kiss forehead aku.. time nak balik dari rehat jugak.. harap adegan ini takkan lupus sampai la kami tue dan pencen..

berbalik kepade cerite asal.. selepas salam2 dan kiss tu.. en. suami terus berkate..
abang: yang.. jom g shah alam.. abang da bace entry ayang.. tak sempat aku ajak die da pelawe.. walawee.. hebat2.. i love u so much la abang..
ayang: hari ni kan bukan hari rabu.. lagipon nnt kan abang penat balik keje nak kene g s.alam lagi..
abang: takpe.. kan ayang nak.. kite g ye nanti..
aku pon ye kan jela..

esok rabu wei.. rabu.. pasar malam kat seksyen 7 s.alam.. orang2 s.alam.. tolong la jgn beli buah tu esok.. bagi la chance kat aku jugak.. tapi sayangnye esok bukan aku dgn en. suami yang akan ke pasar malam tu sebab ofismate aku ade yang tinggal kat sane.. aku baru teringat.. ilah name die.. abdul ilah.. die tinggal dekat seksyen 7.. aku da mintak tolong die belikan.. dan die cakap.. die akan belikan kalau ade sebab last 2week die tgk ade.. die siap pesan.. kalau tak elok aku tak beli.. tak kesah la.. ade rezeki aku tak kemane.. kite tunggu pagi kamis ni.. jambu susu ohh.. jambu susu..

nota comel--> terime kasih bace entry ni!~

Monday, March 28, 2011

GEGAR BLOGGER BARU


assalamualaikum!~

selamat petang.. disebabkan aku tak mengupdate ape2 hari ni.. aku gagahkan jugak mencari ape2 input even busy nak mampus gile2.. naik sakit kepale aku ni.. aku pon jumpe la segmen en. ben.. memandangkan aku cukup kriteria untuk join.. aku pon jadikan segmen en. ben sebagai post aku hari ni..


GEGAR BLOGGER BARU

kenape aku pilih gambar kat atas tu?
sebab gambar tu header blog en. ben.. aku confirm sekali korang pandang gambar kat atas tu.. en. ben terus dalam otak korang..

kenape aku jadi blogger?
sebab aku nak jadikan blog aku ni diary mase depan aku.. supaye aku tak lupe aku asal dari mane.. supaye aku dapat ramai kawan.. kalau nak senaraikan supaye aku ni.. confirm sampai esok tak habis.. sure aku tak dapat masuk segmen en. ben ni sebab tutup malam ni..

blog yang menjadi pilihan aku?
aku bace semue blog yang aku rase menarik.. aku suke bace tentang pengalaman orang, isu semase dan macam2 lagi.. blog yang aku masuk tiap2 hari.. blog cikyanyan, blog en. ben, blog2 triplets sebab aku nak si comel.. dan banyak lagi!~

sekian terima kasih..

Friday, March 25, 2011

jambu susu buah yang sangat sedap dan susah untuk ditemui..

assalamualaikum!~

minggu lepas aku teringin nak makan jambu susu.. lepas tak dapat tu.. aku lupekan jela.. yela.. bukan mengidam pon.. teringin je.. tetibe hari ni aku teringat jambu susu.. sedapnye jambu susu.. nak jambu susu.. ohh jambu susu.. susah gile nak jumpe jambu susu.. ade orang kate jambu ni dah nak pupus.. aku pon tak tau la.. sebab tahun lepas aku baru dapat makan jambu susu.. tu pon setelah 9 ke 10 tahun tak makan buah tu.. ohh jambu susu.. boleh la dikatekan buah hampir pupus.. sebab tahun lepas berbulan jugak mencari buah ni.. baru jumpe.. tu pon kawan adik aku jumpe kat sungkai..

hari tu aku ade bace blog kawan aku.. missnina.. pon ade buat entry pasal jambu susu.. die pon teringin buah ni.. bak kate die.. banyak tempat die cari.. last2 die jumpe kat pasar malam seksyen 7 shah alam.. jauhnye aku nak g.. pasar malam tu pulak hari rabu.. aku keje wei.. keja kat KL.. duduk kat Kajang.. kalau Kajang tu sebelah shah alam takpe jugak.. tapi jangan risau.. aku tetap akan pujuk en. suami supaye bawak aku g sane.. kesian la kat aku yang teringin nak makan jambu susu.. ohh jambu susu.. harap sekarang musim kau berbuah..

aku ingat lepas aku tambak tanah pemberian abah kat aku.. tanah aku nak buat rumah kat melake.. aku nak cari benih pokok ni.. tanam tepi rumah.. nanti bile aku ade rezeki.. aku buat rumah kat situ.. pokok tu da besar.. kan2? da boleh makan.. tapi kan.. nak ke pokok tu hidup kat melake.. dekat dengan laut? takpe.. tak cube tak tau.. ni la jambu susu.. tengok pon kecur air liur.. yummy.. sedapnye..


gambar ehsan pakcik google

ni la rupe jambu susu tu.. sedapnye jambu susu.. mase kecik2 ade 1 pokok je kat are rumah atuk aku.. bile musim die kan.. kua je buah kecik2.. da cop da ramai.2. "ni buah aku.." "ni buah aku" sebab pokok tu tinggi.. lepas tu kene tunggu luruh dulu.. kalau tak kelat rase die.. kalau yang da luruh tu.. lembut je.. gebu.. gigit buah tu tak terase.. air die.. perghh.. sedap kalau cicah dgn kicap and cili api.. Ya Allah.. jangan cakap da la.. terbayang buah ni.. rase macam nak sekarang je.. sape ade jual? aku nak beli ni.. kalau buah ni buat jeruk pon sedap.. aku siap jual lagi.. atuk bungkus2 kan..

lepas tu bile tibe musim berbuah.. tiap2 pagi bangun awal.. sebelum g sekolah.. mesti g bawah pokok.. tengok buah yang kite cop tu da luruh ke belum.. kalau takde atas pokok.. keliling cari.. kenangan2..

sekian sahaje cerite aku.. aku taknak sambung da.. nanti lagi teringin.. kesian sekian terime kasih.. jumpe lagi next entry..

The House of CintaAmal (THC) GA SHOPPE OPENING

assalamualaikum!~



pagi ni aku nak mulekan entry aku dengan masuk 1 giveaway ni.. aku suke kumpul tupperware..mane tau aku menang ke.. dapat tambah koleksi..

aku nak tag..
cik yanyan
kak yat
stud

Thursday, March 24, 2011

manusia fikir seolah2 kami tiada useha?

assalamualaikum!~

selamat noon.. aku tulis entry lagi.. even pagi tadi entry aku bertitle kosong .. seem like aku takde idea.. ye.. memang aku takde idea.. sebab tepu sangat otak aku.. aku dilema.. dari dulu aku dilema.. patut ke? perlu ke aku cerite? tak privacy sangat ke? setelah di fikir pro and con die.. aku dengan ikhlas hati bercerite.. mane tau boleh jadi panduan orang lain.. bukan aku nak kate aku hebat ke ape.. aku cerite berdasarkan pengalaman.. dan ingat.. pengalaman setiap orang berlainan.. terime kasih jugak pade kakak rosie rose sebab sokong mrsfie buat entry2 berbaur TTC ni.. hehe..

aku cerite ni pon untuk tatapan anak aku.. inshaAllah akan tiba mase untuk aku bergelar ibu.. aku nak anak aku tau betape aku berusehe untuk dapatkan die.. untuk die tau.. pengorbanan aku ni akan buat aku lebih menghargai si comel aku.. ntah ade ke tak si comel aku.. aku kene yakin aku kene kuat dengan dugaan Allah ni.. aku kene yakin aku mampu kerana Allah takkan uji hambanya melebihi kemampuan hambanya..

setelah 8bulan berkahwin.. 4 bulan berTTC secare serius habiskan study dulu.. aku dan en. suami decide untuk terus ke LPPKN.. mane tau ade masalah ke kan.. orang kate 6 bulan berkahwin da boleh g LPPKN.. so bile kire kami da kahwin 8 bulan.. boleh da la kan g.. rupenye.. 6 bulan tu untuk orang above 30years old.. aku baru 23tahun sebulan mase tu.. hubby pulak 24tahun 10bulan.. memule kes kami di tolak.. selepas nurse berbincang dengan doc.. aku pon boleh la buat treatment kat situ..

seperti biase la.. dengan umur 23tahun sebulan + kawen tak sampai setahun.. kami dinasihatkan balik.. wei.. da separuh jalan.. kami teruskan jugak.. kami tabah hadapi dugaan2 ni semue.. ni la ujian yang aku buat untuk detect aku ni bermasalah ke tak..

Hysterosalpingogram (HSG)-
ujian ni aku buat kat KPJ.. RM180 sekali scan.. aku engat lagi.. doc yang wat scan ni name fatimah.. pakar radiologi.. die tanye aku 3 4 kali.. sama ade aku nak teruskan atau tak.. sebab aku mude lagi.. aku mesti enjoy life aku.. ye memang betul ape doc tu kate.. tapi kalau boleh aku nak anak cecepat sebab aku nak future study lagi.. aku taknak nnt ade halangan.. kalau aku mule study.. aku rase aku takkan mampu buat byk bende dalam satu mase.. sebab aku akan future as part time student.. keputusan scan/x ray tu aku normal.. alhamdulillah..

Hari ke 3 LH/FSH- ni ujian darah.. nurse amek darah aku time day 2 ke day 3.. aku lupe.. dan setelah diujikaji.. keputusan darah aku normal.. alhamdulillah..

Ujian Progesterone- ujian ni pon ujian darah.. aku kene g LPPKN day 21 untuk ambil darah.. dan seperti biase.. keputusan darah aku untuk progesterone normal.. alhamdulillah..

Analisa Air Mani- ni ujian untuk en. suami la.. sebab aku bukannye sperm donater.. haha.. setelah dianalisis.. keputusan analisa air mani ni normal.. alhamdulillah.. itu tandenye en. suami normal dan lebih baik sebab die tak merokok.. diakui oelh doktor Ismail Thamby korang mesti kenal doc ni bahawe keputusan analisa tu sangat baik.. dan die juga sarankan kami untuk enjoy our life sebab kami early 20.. 2hari lepas aku jumpe die..

Ujian Ultra-bunyi Pelvis- ni pon aku buat jugak.. sebab kebetulan nak scan ovum.. selalu boleh nampak cis kalau kite ade cis.. dan keputusannya adalah normal.. alhamdulillah..

disebabkan semue keputusan aku normal.. ade juga ujian di entry sebelum ni yang tak perlu aku jalankan.. keputusan besar.. AKU DAN EN. SUAMI NORMAL.. Alhamdulillah.. cuma rezeki belum sampai.. sebab aku tau.. ALLAH lagi tau nasib kite di mase depan.. DIA juga lebih tau ape yang terbaik untuk kite..

dan sebab tu jugaklah aku tak suke bile ade nada2 sinis sibuk tanye soalan berbunyi ceni.. "da tue2 anak kecik2 susah" ko egt ko spe tau mase depan aku? "ko ni makan pil perancang ke?" ko engat aku taknak anak? ayat2 seolah2 memblame aku dan en. suami.. seolah2 kami tak berusehe serta kami ni merancang untuk taknak anak.. tolong la jangan ganggu mood kami.. mood mampu mempengaruhi hormon..

sekian..

nota comel--> ade lagi entry pasal ni.. treatment seterusnye aku dgn en. suami..

antara ujian yang akan dibuat sebelum meneruskan prosedur TTC

nota kepale--> kalau korang tak suke entry ni.. rase macam terlalu privacy.. jangan teruskan membace..

aku update lagi hari ni dalam keadaan otak tepu.. aku tak tau sama ade boleh ke tak aku menulis tentang ni.. dari dulu aku berfikir.. boleh ke aku bukak cerite tentang ni secare mendalam? aku takut ade yang kate aku terlampau ikutkan perasaan.. sumtime aku mengaku aku takut nanti orang kate aku cerite hal yang terlampau peribadi.. sebab tu la aku selalu tertangguh2 je nak cerite hal ni.. takpe la.. dengan rele hati aku ceritekan tentang semue ni untuk dikongsi bersame.. mane tau boleh jadi info untuk orang yang sedang TTC kat luar sane yang mane senasib dengan aku..

disebabkan aku tak sabar gile, teruje nak bergelar ibu.. walhal umur aku baru 23tahun mase tu.. kawan2 aku ade yang masih belajar di IPT.. aku dah gatal nak kawen dan bergelar ibu.. burok gile perangai.. tapi nak wat cemane.. da jodoh. tapi langit tak selalu cerah.. aku tak dapat baby lagi.. even itu yang aku ingin kan.. setelah 8bulan berkahwin.. aku pon g la LPPKN.. atas suggestion kakak TTC yang aku kenal..

aku pastekan antare ujian yang akan dilakukan oleh doktor kalau kite g jumpe die dengan harapan ingin mengandung.. bukan isteri je akan diperikse.. suami pon ade ujian untuk die.. sebab kite tak tau masalah tu berpunce dari suami atau isteri.. korang jugak akan disoal siasat.. memacam nurse akan tanye tentang sejarah korang..

aku paste dari web ni..

Sekiranya anda mempunyai masalah sukar hamil, anda mungkin membuat pertimbangan untuk berjumpa dengan doktor pakar dan menjalani beberapa ujian kesuburan. Disini saya berikan beberapa panduan tentang apa yang doktor akan lakukan semasa temujanji kali pertama.

Sejarah kesihatan dan pemeriksaan
Sebelum sesuatu ujian dilakukan, doktor anda selalunya akan bertanya tentang sejarah perubatan dengan mendalam dan membuat pemeriksaan terutama terhadap sistem peranakan anda.

Doktor selalunya akan cuba mendapat fakta berkenaan umur, tarikh perkahwinan, berapa kerap hubungan seks dan adakah terdapat sebarang masalah semasa hubungan seks, seperti sakit, masalah penetrasi atau zakat tidak mengeras, samada anda pernah keguguran sebelumnya dan menjalani D+C atau pernah mendapat apap penyakit perubatan atau jangkitan kuman.

Soalan untuk suami atau pasangan pula termasuk; pernah mengidap penyakit beguk, merokok, meminum alkohol atau sejarah pembedahan pada zakar.

Pemeriksaan yang akan dilakukan adalah untuk memastikan yang rahim dan ovari dalam keadaan normal atau terdapat sebarang kesakitan pada tempat-tempat tertentu sekitar sistem peranakan. sekiranya rerdapat keputihan yang berlebihan, doktor mungkin akan mengambil ujian untuk mengetahui jenis jangkitan kuman yang anda anda.

Ujian-ujian yang sering dilakukan
Kebanyakkan pasangan akan disarankan menjalani ujian ini:

Hysterosalpingogram (HSG)
Ujian ini adalah ujian x-ray dan merupakan cara untuk mengetahui samada salur peranakan tersumbat atau tidak. Pesakit berbaring (dalam keadaan seperti mana ujian pap smear dilakukan) dan sejenis alat yang bernama spekulum akan dimasukan kedalam faraj, kemudian, satu ubat cecair (dye) akan disuntik kedalam rahim. Dalam masa yang sama beberapa siri x-ray akan diambil untuk melihat keadaan (outline) dalam rahim dan menganalisa samada salur fallopia tersumbat atau tidak. Sekiranya normal, cecair tersebut akan kelihatan berada diluar rahim menunjukan bahawa saluran tidak tersumbat.

Hari ke 3 LH/FSH
Ujian darah ini dilakukan untuk menaksir samada terdapat telur yang cukup tersimpan didalam ovari dan untuk memastikan bahawa tiada ketidakseimbangan hormon. Ia diambil pada hari ke 2 atau ke 3. Hormon LH/FSH adalah hormon penting yang bertanggungjawap terhadap pembentukkan telur didalam rahim. Tahap yang tinggi ada pada mereka yang mengalami PCOS, punca utama mengapa wanita tidak bertelur.

Ujian Progesterone
Untuk mengetahui samada ovulasi sudah berlaku atau tidak. Selalu diambil hari ke 21 sekiranya kitaran haid wanita ialah 28 hari. Sekiranya ovulasi tidak dapat dikesan melalui ujian ini, Ujian ini akan diulang beberapa hari kemudiannya. Tahap 30 nmol/l atau lebih menunjukkan anda mengalami ovulasi.

Analisa Air Mani
Ujian ini perlu untuk memastikan samada sperma dalam keadaan normal dan cukup. Penting untuk tidak melakukan sebarang hubungan seks 3-5 hari sebelum ujian dijalankan.

Ujian Ultra-bunyi Pelvis
Untuk melihat samada rahim dan ovari kelihatan normal atau tidak. Ia akan menjadi lebih tepat sekiranya TVS atau scanner melalui faraj dilakukan.

Ujian Laparoscopi
Jika terdapat sakit yang ketara semasa hubungan seks, doktor selalunya kan menyarankan ujian laparoscopy. Prosedur ini akan dibuat dalam keadan bius keseluruhan dan pesakit tidak sedar, dimana doktor akan membuat sedikit lubang pada bahagian pusat dan satu alat teleskop yang berkamera akan dimasukkan kedalam abdomen. Doktor kemudian akan memeriksa sebarang tanda endometriosis atau penyakit lain dan akan menyuntik sejenis cecair kedalam rahim untuk mengetahui samada salur fallopia tersumbat atau tidak.

Hysteroscopi
Jika HSG menunjukan terdapat ketidaknormalan didalam rahim, wanita mungkin disarankan untuk menjalani ujian hysteroscopy.Hysteroscopy adalah satu prosedur dimana satu alat kecil yang bersambung dengan camera akan dimasukkan kedalam rahim dan keadaan dalam rahim boleh dilihat dengan jelas. Ia boleh mengesan sebarang polip, fibroid dan dan ketumbuhan lain.

Ujian darah untuk prolaktin dan tiroid
Sekiranya ada mengalami haid yang sangat tidak teratur atau tiada haid langsung, anda mungkin mempunyai masalah tiroid yang hiperaktif atau prolaktin yang berlebihan. Ujian darah dengan senang dapat mengesan penyakit ini.

nota kaki--> nnt aku akan ceritekan tentang ujian2 yang aku pernah buat kat atas ni.. terime kasih membace entry berfakta dari aku.. jangan lupe doakan aku!~

kosong~

assalamualaikum!~

selamat pagi.. aku da 3 hari tak mengupdate entry.. kenape ye? malas? takde idea? rase macam mengupdate blog tu as homework? minda aku tengah kosong ni.. berenti sekejap menaip.. berfikir.. 15minit kemudian.. idea tak sampai lagi.. aku tak tau nak menulis tentang ape.. kosong.. minda kosong.. aku jalan2 lagi ke blog orang lain.. dengan harapan idea melekat..

sebenarnye aku baru teringat.. aku ade banyak cerite.. banyak sangat.. tapi tak tau dari mane nak mule.. kosong minda aku ni.. KOSONG~~ cerite aku ke kuching tak di habiskan lagi.. cerite aku di sabah.. cerite aku d langkawi.. yang paling penting cerite TTC (trying to conceive) aku.. pengalaman sepanjang aku ber TTC ni.. banyak kan?

aku rase sebab minda aku terlampau tepu dengan perkare2 yang tertunggak ni.. minda aku jadi kosong.. kosong.. dan kosong.. sekian saja dari minda kosong..

nota kaki--> aku sedang berusehe.. berfikir.. dari mane aku nak mule..

Sunday, March 20, 2011

toksu saye meninggal sebab kemalangan.. AL-FATIHAH~

assalamualaikum!~

selamat petang semue.. aku sedih sangat sekarang ni.. aku tak dapat balik ziarah jenazah toksu aku.. cuma mampu mendoakan toksu dari jauh.. along mintak maaf toksu.. semoge toksu dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang beriman.. da lame sangat tak jumpe toksu.. toksu memang baik orangnye.. kalau raye mesti g rumah toksu untuk makan lakse.. walaupun kite jarang berjumpe.. tapi hati budi pekerti toksu memang baik.. along tau.. kalau along g penang jumpe toksu perempuan mesti rase lain sebab toksu da takde.. along minta maaf tak dapat balik..

ni nak copy paste dari Malaysia Kini..

Lori rempuh belakang bas, seorang maut, 6 parah

Seorang penumpang maut, manakala enam lagi parah apabila bas persiaran yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan dengan dua buah lori di Km 341.9 Lebuhraya Utara-Selatan, dekat Bidor awal hari ini.

Ketua Polis Daerah Tapah Supt Roslan Bek Ahmad berkata yang terbunuh dikenal pasti sebagai Sahad@Shariff Md Din, 74, dari Tanjung Tokong, Pulau Pinang.

Polis masih mengenal pasti mereka yang parah dalam kejadian pukul 4.50 pagi itu yang turut menyaksikan 35 lagi termasuk pemandu bas cedera ringan, katanya kepada pemberita di Tapah.

Beliau berkata semua yang parah dihantar ke Hospital Tapah, Teluk Intan dan Ipoh, manakala yang cedera ringan menerima rawatan pesakit luar di Hospital Tapah.

Bas itu katanya, membawa 43 penumpang terdiri daripada anggota rombongan yang dalam perjalanan dari Pulau Pinang ke Nilai, Negeri Sembilan.

"Ketika tiba di tempat kejadian, bas terbabit dipercayai merempuh belakang sebuah lori yang membawa muatan bahan mentah.

"Pemandu kemudian memberhentikan bas itu dan menurunkan penumpang sebelum sebuah lori yang membawa muatan kertas merempuh bahagian belakang bas terbabit termasuk beberapa penumpang yang sudah turun daripada bas tersebut," katanya.

Roslan berkata pasukan bomba dan penyelamat yang dikejarkan ke tempat kejadian mengambil masa hampir satu jam untuk mengeluarkan kesemua mangsa yang tersepit.

Punca sebenar kejadian sedang disiasat, katanya.

- Bernama

mari sama2 kita doakan toksu aku..

YA ALLAH, kau ampunkanlah dosa Sahad@Shariff Md Din, Kau lapangkanlah kuburnya, Kau penuhi kuburnya dengan taman2 syurga dan jauhkanlah dari jurang2 api neraka.. semoga rohnya ditempatkan bersama orang2 yang beriman..


Thursday, March 17, 2011

putera katak dalam kasut cinderella~

assalamualaikum~

selamat petang!~ seharian aku busy mengemas tempat aku kat ofis ni.. print pete lagi.. adoi.. penatnye.. aku tetap gagahkan jari aku ni mengupdate blog sebab semalam aku tak update pon.. karang tinggal lame2 macam tak best pulak.. orang datang singgah sini takde entry baru.. kesian la kat kawan2 aku yang lawa dan ensem tu.. da la kawan aku ciput je.. nanti tak update.. langsung takde orang nak datang.. en. ben ade buat segmen baru.. tengah malam ni habis.. aku nak join.. tapi aku punye berukbroadband ni over limit.. internet very the azab.. aku tak join pon.. dalam hati aku.. nanti ade segmen lain lagi.. jangan tamak2..

petang ni aku nak cerite peristiwa petang semalam.. 16mac2011.. takde yang menarik pon.. tapi bagi aku satu pengalaman yang menggelikan.. balik keje petang semalam.. turun dari moto SAA 3134 T aku tu aku terus masuk rumah.. handbag en. suami tolong bawa masukkan.. baikkan en. suami aku.. lepas da bagi salam kat bilik.. memang rutin aku bagi salam.. aku kua balik depan pintu.. ade banyak tin minuman kosong.. aku nak pijak2 kasi kemek.. i like..

kekadang memalam dalam bilik aku memijak tin minuman tu.. bunyi punye la kuat.. pakai selipar bilik pijak.. preeegggghhh..cetu ke eje bunyi die? abah aku mesti tanye.. "along.. bunyi ape tu?" aku selambe jawab "tin kosong along pijak.." gile weird aku ni kan.. da habis iklan..

keluar depan pintu aku tanye en. suami.. "abang kasut kerje abang basah tak kene hujan pagi tadi?" aku nak pakai kasut die pijak tin.. nampak gagah sebab kasut keje die ala2 but.. tetibe aku terpandang kasut jalan die.. pakai kasut jalan die jela.. nampak segak.. hahaha.. jahat gile aku ni.. aku sarung kasut tu.. tapi tak pakai proper la.. rase basah2 kat jari kaki aku.. aku layan kan jela.. aku susun tin tu satu2 depan pintu.. aku pijak.. senang je kemek..

jap g en. suami datang.. aku tanye.. "abang.. dalam kasut lumberjack abang ni ade stokin basah ke?" pengotor en. suami diam je.. aku cakap lagi "abang.. rasenye dalam rumah ade lagi tin kosong.. tolong amek untuk ayang" en. suami "mane?" sambil datang kat aku.. " jap ayang tengok" aku bukak je kasut nak masuk rumah.. melompat katak keluar.. geli gile aku.. stokin basah rupenye katak.. wek.. ketawe en. suami.. lepas tu baru die cakap.. "setau abang.. abang tak pernah tinggal stokin dalam kasut" memang betul tabiat die cetu.. memang aku geli gile.. sampai lepas maghrib aku terase je sejuk katak tu.. weeeekkkk.. sure katak tu pening.. aku pijak2 tin.. die terhempas2 dalam tu.. wakaka..

nota comel --> sebelum pakai kasut cek dulu.. selamat katak dalam tu.. kalau ular ke lipan ke.. tak pijak tin la aku.. g spital terus..

Tuesday, March 15, 2011

BEN ASHAARI : BLOGGER IKUT NEGERI KELAHIRAN

assalamualaikum!~

  • BANNER BEN ASHAARI

  • aku join lagi segmen en. ben ni.. bukan ape.. seronok menjawab soalan.. macam perikse.. da lame kan tak perikse sejak kerje ni.. kalau korang nak join.. click je picture kat atas tu..

  • Sila ceritakan latar belakang anda ..
  • orang panggil saye fifi.. kalau family panggil along.. anak sulung la katekan.. name penuh pulak FIRDAUS NADHRAH saje tulis huruf besar.. mane tau ade kawan lame bace kat FB letak fifi nadhrah je.. bukan sebab malu dgn name FIRDAUS tu bangge lagi ade la mama abah kasi kan.. tapi sebab ramai kawan2 tak tau name penuh.. da biase panggil fifi.. saye da kawen.. hehe.. saye lahir dekat perak.. tapi lepas je lahir dibesarkan di kajang da bersekolah merate2!
  • Profesion anda sekarang ?
  • saye sekarang kerje kat sektor awam.. takut nak mention jabatan.. boleh tak? tapi jabatan saye kat wilayah persekutuan KL.. cukup la sekadar orang tau kerje saye ni melukis pete menggunakan GIS (geographical information system) lukis pete2 kat KL ni ha..
  • Blog favourite anda .. kenapa ?
  • blog yang saye suke? emmm.. emmm.. blog yang ade dalam bloglist saye.. sebab saye mesti tengok derang update ke tak.. kalau derang update.. confirm saye datang bace..
  • Blog yang anda tak suka nak masuk .. kenapa ?
  • takde kot.. kalau ade pon blog yang lagha atau sie2.. yang cite pasal kutuk2 orang ke.. cerite hal2 18sv ke.. tak suke la..
  • Impian anda terhadap blog anda ..
  • impian saye terhadap blog saye? saye harap blog saye akan jadi diari dihari tue saye.. sebab dekat blog saye la saye tulis tentang suke duke kehidupan saye.. supaye saye tak lupe diri dan supaye saye tau saye datang dari mne..

    cerita tentang adik lagi!~

    assalamualaikum!~

    selamat tengah hari.. korang watpe diawal pukul 12 ni? aku baru lepas meeting.. ngantuk lagi.. weh.. ko ni apehal la fifi.. dari pagi sampai sekarang mengantuk.. tak hengat.. time ofis rase nak membute je.. ha.. nampak sangat makan gaji bute.. tapi selamat aku tak membute.. kalau membute.. memang ye aku makan gaji bute..

    sambung cerite pasal adik lagi.. ahad lepas abah aku sampai dari kampung.. bawak adik.. best2.. dapat jumpe adik.. lame gile tak jumpe adik.. sayang adik.. paling power pon dapat dengar suare kat fon.. tu pon jarang2.. sampai je rumah die terus peluk aku.. salam aku.. cium aku.. adik.. along rindu tau..

    mesti korang mushkilkan.. aku ade cakap adik aku anak angkat.. ye.. memang betul.. adik aku ni arwah mama aku ambil mase umur die 10hari.. name adik aku ni pon arwah mama yang bagi.. mama susukan die.. itu la adik aku.. adik generasi ke 2.. sebab die je kecik lagi.. lain semue da besar..

    adik aku sampai je rumah.. aku ajak die keluar.. g tesco je sebab tesco tu dekat je dengan rumah aku.. g pon aku nak g teman adik generasi pertame aku g beli barang untuk balik UiTM petang ni.. sampai tesco nampak pizza.. "along.. jom makan pizza" demand adik aku ni.. nampak KFC "nak KFC la along" die ni memang cerewet bab memilih.. kalau bagi 2 bende suruh pilih.. mau lebih setengah jam die fikir.. layankan jela sebab aku sayang die..

    da jalan2 aku bawak die g pizza domino.. sebab en. suami suke pizza tuna kat sane.. g pon ade based ape tu.. cheesy double decker.. ala yang tengah2 roti tu ade lapisan cheese.. adik aku suke tu.. 3 pan kiterang order.. hehe..

    kalau die balik.. die punye manje bukan main lagi kat aku.. malam tadi kiterang g main lastik.. aku ade snap gambar.. keluar main pon da pukul 10.30.. semue selebet je.. jom layan gambar..


    selebet je adik aku ni.. da pukul 1030.. da siap pakai baju tido.. mane taknye..

    gaye nak lebih mamat ni..

    tengah tunggu lastik ni landing..
    ni la lastik tu..c onfirm korang tau bende ni kan..

    di udare..

    clear sikit.. cantikkan.. lastik ni ade LED.. kelip2 biru merah..

    pic last before balik..

    sampai je rumah..
    abah: ok adik main?
    adik: ok abah..
    abah: naik tinggi tak adik lastik?
    adik: tak tinggi mane pon.. rendah je..
    abah: kalau abah lastik.. tinggi.. sampai bulan baru jatuh balik..

    adik.. i love you!~ jadi anak yang soleh ye..

    jumpe lagi next entry.. terime kasih bace karangan aku..

    cerita tentang adik!~

    assalamualaikum!~

    selamat pagi.. aku tgk menguap atau sangap time menaip ni mengantuk pulak pepagi ni.. kalau cutikan bagus.. boleh bangun lambat.. lepas soat subuh tidur la balik kan.. ni lepas solat subuh kene siap g keje.. ikut hati aku.. nak je aku tidur atas motor on da way g keje. tapi aku takut pulak kalau tercicir.. hehe.. pagi ni pon g keje dengan senang hati.. sebab.. jalan tak berape jammed.. cume kerete bertambah sikit dari semalam la..

    pagi ni aku nak cerite tentang adik.. adik aku.. namenye MOHD FAQIH.. aku sayang adik aku ni ketat-ketat.. die la satu2nye adik lelaki aku.. lagi 3 tu perempuan.. yang perempuan semue da besar2.. da habis sekolah pon.. adik aku ni baru 9 tahun.. generasi kedue adik beradik kami.. :)


    ni adik mase 4tahun.. aku snap pin ni mase kami d sabah..

    sekarang ni kan cuti sekolah.. so die ade la kat rumah aku.. pelik tak kenape cuti sekolah je die ade kat rumah aku? sebab die duduk asrama.. 9tahun da duduk asrama? haah ye.. 9 tahun da masuk asrama.. kenape? tak percaye? percaye jela.. awal tahun hari tu die dimasukkan ke asrama dekat semanggol.. dekat bukit merah..

    kecik2 da duduk asrama.. selalu orang tanye aku macam tu.. sekolah yang adik aku duduk ni sekolah agame.. ma'had al ehya as-sharif.. mase darjah 1 dan 2 die sekolah kat STAM (school of tahfiz arabic malaysia) sungai ramal.. tapi sebab die tak duduk hostel.. duduk rumah.. die agak malas nak belajar.. takde minat kot.. so abah decide dengan kami semue masukkan die ke asrama.. mane tau boleh disiplinkan die..

    but no worry.. maksu kami ustazah kat sekolah adik aku tu dan paksu aku kerje kat admin sekolah tu.. so adik aku ni sentiase dipantau la.. kesian paksu dan maksu aku.. adik aku ni dimanjekan dari kecik.. duduk asrame ni.. banyak barang die hilang.. kunci loker da berkali2 hilang.. kalau kunci tak hilang.. mangge yang hilang.. boleh bayangkan tak? kasut sekolah pon boleh hilang.. da 2 kali da hilang.. sekarang ni die sorang je pakai kasut hitam g sekolah.. adik2.. paksu dengan maksu saje beli warne hitam.. bia lain dari yang lain dengan harapan takkan hilang.. baju sekolah pon tinggal sehelai dari 5helai.. layankan jela budak kecik tu..

    adik aku ni penyayang gile.. mase die nak masuk asrama.. aku saje buat2 nangis.. "adik tinggal along.. tak sayang along.. kesian along sorang2 kat sini.." (nada nangis) japgi die boleh nangis sambil cakap.. "along jangan la nangis.. kan adik da nangis.." cetu la die.. dulu abah sembelih ayam pon die nangis teresak-esak.. "kesian ayam tu.. nape abah sembelih die.. uuu..uuu.. die makan nasi je.. kesian ayam.." nak pujuk hati die.. aku ajak la g tesco.. mane tau rede.. sampai tesco lagi teresak2.. adik2..

    malam tadi sebelum tido.. en. abah cakap " adik tido mane malam ni?" adik.. "dengan abah la.. kan abah kate da lame tak tido dengan adik.." en. abah tu saje hantar adik aku duduk asrama.. padahal hati rindu gile.. hari tu siap cakap kat aku.. "lame lagi oi 11 hari bulan 3" aku pelik.. rupenye nak g amik adik aku balik rumah.. ringtone da suare adik aku.. ntah ape2 die rakam cakap2 budak2kan.. asalkan en. abah dapat dengar sore adik aku jadi la.. gambar depan nset pon gambar adik..

    kalau nak cerite lagi cerite die memang banyak.. adik.. along sayang adik sangat2~ even adik cume anak angkat.. along tak pernah fikir macam tu.. adik tetap adik along dunie akhirat.. mwakz!~

    nota comel --> next entry cerite pasal adik lagi..

    Monday, March 14, 2011

    SEGMEN :BEN ASHAARI SOAL CINTA



    kalau ade sape-sape yang nak join segmen ni boleh click sini atau click banner kat atas tu..

    dari dulu aku mengidam teringin gile nak join segmen en. ben ni.. akhirnye dapat jugak merase.. mane tau boleh up traffic.. nak join segmen en. ben ni.. kene jawab soalan.. ok semue.. diam2.. shhh.. jom bace layan jawapan aku.. ni sekadar pendapat aku.. kalau bercanggah dengan orang lain tu.. maaf la ye.. name pon lain2 orang.. hehe..

    i. LELAKI pilihan anda ?

    LELAKI pilihan saye tentulah en. suami.. hehe.. tapi LELAKI yang paling aku sayang dan hormat selain en. suami.. en. abah aku.. abah.. i love you~

    ii. Perlukah lelaki SEKSI ? Definasi SEKSI seorang lelaki bagi anda ?

    Seksi? perlu ke? alamak.. malu la nak jawab.. hehe.. bagi aku cukup la en. suami yang paling seksi.. bagi aku en. suami seksi dari care die layan aku.. hehe.. boleh diterime tak? nak jawab lelebih takut kene letak blog ni 18above..

    iii. LELAKI pastinya sanggup berkorban demi cinta .. Apakah anda rasa LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta anda ? Apa jadi selepas dah miliki cinta anda ?

    LELAKI hanya berkorban sebelum memiliki cinta? rasenye tak.. kalau ade pon sikit2 kot.. tapi pendapat aku tak.. sebab en. suami tak macam tu.. ni da macam segmen puji en.suami sebelum die dapat aku.. die tak berkorban pon.. sikit2 je.. ego kot.. lepas dapat tu.. lagi banyak die berkorban..
    tapi kalau orang yang nak memiliki cinta atas dasar wang ringgir, rupa paras.. ye kot.. bende2 yang sementare ni.. kalau cinta kerana Allah.. inshaALLAH takkan lelaki tak berkorban selepas memiliki cinta..paham hehe..

    iv. Pastinya anda tidak sanggup BERMADU bukan ? Kenapa ?

    MADU?? tak langsung.. taknak.. even madu tu manis.. tapi ni madu da expired.. tak sedap.. pahit.. takmo kongsi2.. en. suami sure la kite punye sorang.. tamak2 lantak r.. asal en. suami aku sorang yang punye.. tapi kalau Allah da tentukan kene berkongsi.. redha jela.. tak kene kat batang hidung sendiri kot.. boleh la cakap..

    v. Jika anda mengetahui pasangan anda punya teman wanita lain , apakah yang akan anda lakukan ?

    takmo fikir boleh tak? taknak langsung ade orang ketige dalam hidup kami.. biar la hubungan kami sampai ke syurga..

    vi. LELAKI atau PEREMPUANkah mudah berlaku curang ?

    LELAKI pon tak.. PEREMPUAN pon tak.. sebab ni semue lahir dari hati masing2.. kalau die nak menggatal tu.. tak kire LELAKI PEREMPUAN.. sebab dunie da moden.. perempuan da boleh setanding LELAKI.. ada setuju?

    vii. SETIA... pada pendapat anda , siapakah yang lebih setia pada cinta ? Apakah buktinya ??

    same dengan jawapan kat atas tadi.. LELAKI pon tak.. PEREMPUAN pon tak.. sebab ni semue lahir dari hati masing2..kalau kite da sayang seseoarang tu kerana Allah.. inshaALLAH kite akan jage hubungan tu.. betul tak?

    viii. Apakah anda seorang yang mudah cemburu ?

    cemburu? cemburu tande sayangkan? kehkehkeh.. mesti la aku cemburu kalau orang yang aku sayang ade ciri2 nak kene rampas.. kalau takde rase cemburu.. sure kite akan biar je bende yang kite sayang tu berlalu.. tapi aku tak cemburu sesuke ati ye.. cemburu tak berasas.. tidak same sekali.. memarahkan lagi keadaan..

    best la segmen en. ben.. boleh luahkan pendapat kite~

    jalan tak sesak..

    assalamualaikum!~

    selamat petang semue.. waa.. macam ramai je pembace blog aku ni.. aku agak sibuk sekarang ni.. baru je dapat kerje baru dari super visa supervisor.. suruh print pete untuk ekonomi.. dalam 1000++.. tapi kerje berempat la.. takde la susah sangat kalau da bahagi2 tu.. kan2? ape orang kampung kate.. alaa... team work tu.. aku dari pagi da tekan new post ni.. tapi tak terkarang2 cerite aku.. ni pon ym terkelip2 tu ha.. tunggu aku balas.. dengan porum2 yang aku join lagi.. busy sesangat la tu.. padahal bukan busy dengan kerje ofis.. busy dengan sesi bersosial..

    minggu lepas aku ade cakap kat en. suami "abang.. tak jammed la jalan minggu depan" mane taknye.. bebudak cuti sekolah kan..



    pagi tadi aku keluar rumah aku lupe yang orang da mule cuti sekolah.. aku lupe ayat yang aku cakap kat hubby minggu lepas.. keluar je jalan besar dari rumah.. lengang gile jalan.. aku angkat tangan kiri tengok jam titus aku.. nak mention jugak.. en. suami hadiahkan mase graduation hari tu.. bongkak ye ko ni maaf pembace.. baru 715pagi.. lewat seminit due je kua dari rumah.. bukan awal.. tapi kerete tak macam selalu.. kalau tak.. berdesup kerete kiri kanan.. maklum la.. aku dengan en. suami ni g keje naik moto je.. kalau naik kerete.. alamatnye 620pagi da kene keluar rumah.. aku rele naik moto redah hujan kalau hujan dari redah jammed.. sekse jiwe rage ni..

    kalau dari kajang ke KL ni.. naik moto pon boleh jammed la.. tetambah bile ade kerete nak tukar line.. adoi.. ko beratur jela.. kalau tukar pon kat situ jugak.. hangin aku.. nak cilok2 naik moto.. kalau naik kerete tu beratur la.. habis motor2 terjebak dengan jammed.. nak sampai je ofis aku.. en. suami bersuare.. "kan bagus kalau hari2 pergi kerje macam ni.." aku balas la.. "nak ceni abang buat jalan sendiri dari rumah" syaiton betul jawapan aku tu..

    tapi aku pelik la.. kenape ye bile cuti sekolah jalan lengang.. tak jammed.. kerete kurang dengan mendadaknye kat jalan raye.. adekah selame ni yang naik kerete ramai2 tu cikgu2? pendapat korang cemane?

    nota cinta --> jumpe next entry.. terime kasih bace karangan aku..

    Sunday, March 13, 2011

    day one-kuching part 2~

    assalamualaikum!~

    selamat malam.. ade yang tengah tengok berite time ni kan.. aku takde mood.. melayan perasaan lagi ni.. mencari kekuatan untuk terus bangun dan beruseha.. malas r nak fikir.. stop kejap berfikir tentang masalah.. lari sekejap.. tutup sekejap.. ni aku nak cite bout vacation aku g kuching hari.. aku belek-belek aku punye blog.. aik.. kuching part one je ade.. ok.. aku sambung ke part 2 la ye..

    aku dengan en. suami selamat mendarat pukul 1030pagi.. lebih kurang la.. sesampai je kat sane.. on handset la perkare pertame yang aku suruh en. suami buat.. sebabnye die ade sorang kawan kat sane.. azrimi namenye.. aku suruh en. suami mintak tolong dekat azrimi ni carikan kereta sewe.. so sesampai je kat sane.. on handset.. tut tut bunyi standard la message pon masuk.. azrimi bagi no fon kereta sewa.. tapi time tu die da deal suruh orang kereta sewa tu hantar kereta dekat airport dalam pukul 10lebih sebab kami sampai time tu.. tunggu punye tunggu pukul 11lebih baru la sampai.. aku ok je..

    cina rupenya tuan punye kereta sewa.. die datang naik persona.. then die bawak kami pergi ofis die untuk ambil kancil.. cukup la untuk kami berdue.. on the way dalam persona die pon cerite la sikit-sikit bout kuching ni.. kami layankan jela even paham tak paham.. die ade suggest hotel untuk kiterang.. hotel yang die suggest tu memang hotel yang aku da usha kat internet.. sayangnye full.. antare ayat yang paling aku ingat..

    "u mesti tangkap gambar dekat kucing besar tu ya.. situ memang banyak pelancong tangkap"
    "dekat pekan ni ha.. semua kedai cina.. satu kedai saja yang u boleh makan.. sudah lepas la saya mau tunjuk.. kedai tu saja yang tak panggil(masak) babi"

    erk.. telan air liur aku.. confirm aku tak makan langsung kat pekan kuching tu..

    sampai je ofis die..tukar kerete.. agk buruk la.. aku ikutkan jugak la sebab kat tempat orangkan.. nak cakap lebih takut.. aku pon cari hotel.. hotel yang aku usha dan yang cine tu tunjuk penuh.. aku dengan en. suami tawakal je.. main bawa je kereta.. "abang.. jumpe hotel kite terus benti tanye.." bawak punye bawak.. pusing ikut kate hati.. dalam 15minit jumpe hotel.. terus pusing masuk ke Borneo Hotel.. nampak macam ekslusif la jugak..

    aku: abang g tanye harge.. kalau mahal kite cari lain..

    abang: ok

    dalam hati aku.. kalau under 200ringgit tu ok lagi.. kalau da RM200++ tu baik aku cari tempat lain.. bukan ape.. aku datang kuching nak jalan2.. kalau bayar memahal.. macam tak berbaloi sebab keluar pagi balik malam.. kan2?

    en. suami jalan sampai la kat guard tu..
    en. suami: abang.. hotel ni berape harge? (jujur dan telus soalannye..wakaka)

    guard: RM135 ade tingkap.. RM115 takde tingkap.. kalau nak lagi murah depan sana ada..

    dengar je en. suami kate harge tu.. ok la.. biar la guard tu suggest tempat lain.. aku da penat.. check-in jela situ..

    masuk je bilik.. ok la bilik die.. cume takde astro.. aku bukan nak tengok tv.. nak g jalan.. ade bathtub tau.. ok la dengan harge RM115 ke RM135.. ade bathtub.. boleh la berendam..

    lepas mandi.. rehat.. en. azrimi pon datang la ke hotel kami.. azrimi bawak kiterang pusing 1 kuching.. kebetulan hujan lebat gile petang tu.. kiterng just round2 kuching dari dalam kerete.. g makan lakse sarawak dan minum 3layer tea.. en. azrimi nak balik kampung petang tu dekat simunjan.. tu yang die bawak kiterang jalan puas2 sebab esok (ahad) die kat kampung.. takut tak dapat jumpe da..

    die kate nak balik kampung die kene naik 2 feri.. feri yang bawak kerete tu.. ala2 kat penang kot.. 2 kali naik feri tu sebab merentasi sungai.. kire kene seberang sungai la sebab takde jambatan.. bak kate en. azrimi.. "cemane nak buat jambatan.. lebar sungai tu je pon nak dekat 1kilometer.." cube korang bayangkan.. lebar sungai 1 kilometer.. besar gile kan sungai kat sarwak ni.. patut la ade bujang senang..

    malam tu pulak.. aku dan en. suami just jalan2 kat water front.. jalan kaki dari hotel je.. dekat.. dalam pukul 9.30malam.. aku dan en. suami da balik tidur.. sane agak cepat cerah..

    jumpe next entry.. terime kasih bace cerite ni~


    mampukah?

    assalamualaikum..

    selamat maghrib.. ape kejadahnye update blog maghrib2 ni? takpe kot.. as long as kite da tunaikan kewajipan keatas Yang Berkuase.. jarang sekali aku update time weekend.. hari ni mengidam terase nak update pulak.. takde ape yang menarik pon weekend ni.. semalam aku just pegi jaya jusco cheras selatan.. saje jalan2 usha cite best kat TGV.. tapi takde 1 pon yang aku minat nak tengok.. jiwe kacau..

    hari ni da whole day aku melepak kat rumah kemas baju, lipat baju, iron baju, susun baju dan baju2 yang sewaktu dengannye.. hehe.. petang aku g tesco.. tetibe adik aku yang berumur 9tahun balik.. die da duduk asrama.. mintak nak makan pizza.. demand adik aku ni.. keluar la balik beli pizza untuk die.. ape la yang aku merepek ni kan.. takde kene mengene dengan tajuk pon..

    aku tengah berfikir-fikir.. MAMPUKAH aku menghadapi dugan demi dugaan dariNYA? kadang-kadang rase macam nak berhenti berharap.. berhenti berusehe.. biar DIA yang tentukan.. tapi bile fikir-fikir balik.. ade ke bende yang kite akan dapat tanpe usehe? YA ALLAH.. aku tak tau sama ada aku mampu atau tidak untuk meneruskan hidup dengan dugaan demi dugaan yang KAU berikan.. aku harap aku semakin sabar dan tabah.. semoge ade sinar pada masa akan datang.. sinar seterang-terangnya setelah aku bersabar dan bertabah dengan dugaanMU.. YA ALLAH jika ditakdirkan tiada sinar dimasa hadapan.. KAU jadikanlah aku hambaMU yang hidup untuk mencari kebahagiaan akhirat..

    nota comel --> aku sangat-sangat sedih.. down.. rase macam mase depan aku sangat gelap.. YA ALLAH.. bantulah aku..

    Friday, March 11, 2011

    Pernah tak rase sangat terbeban?

    assalamualaikum!~

    selamat petang semue.. petang ni aku terpanggil untuk berkongsi sesuatu.. pernah tak korang rase sangat terbeban? tak kesah la terbeban dari segi ape pon.. masalah datang bertubi2.. bertimpe2.. pernah tak keluar ayat2 ni dari mulut korang?

    "Ya Allah.. banyaknye masalah.. ringankanlah beban yang aku tanggung sekarang?"
    "kenape la banyak sangat dugaan yang aku terime.."
    "tak sanggup da nak face semue masalah ni"

    kalau nak list ayat2 yang terkeluar dari mulut kite as a manusie.. khalifah di muka bumi Allah ni.. memang banyak.. memang lumrah manusie.. tak pernah cukup dengan ape yang kite ade.. kite suke pandang kelebihan orang.. orang yang lagi susah dari kite.. kite tak pandang.. kite asyik bandingkan dengan orang yang lebih dari kite.. cube kite selalu bandingkan dengan orang yang lebih susah dari kite.. yang lagi banyak dugaan.. cume ingat satu je.. Allah takkan menduge kite kalau kite tak mampukan.. jadi bersyukurlah..(peringatan untuk diri sendiri juga!~)

    tujuan utame aku buat entry ni nak share satu surah yang aku amalkan kalau aku rase sangat sedih biase la perempuan emo terlebih.. sangat down.. sangat2 tak mampu nak teruskan hidup.. surah yang aku maksudkan adalah surah Al-Inshirah..


    maksud surah Al-inshirah
    Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
    Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,
    Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu,
    yang memberatkan punggungmu?
    Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu.
    Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
    sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
    Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,
    dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap

    cube korang hayati maksud surah tu.. kalau korang bace surah ni dengan sepenuh hati dengan menghayati maksudnye.. Ya Allah.. rase sangat2 la lapang dade tu,..amalkan hari2.. aku kalau rase sangat down.. inilah yang aku amalkan..

    nota comel: aku bukan la ustazah atau wanita yang alim.. aku cume nak berkongsi kalau salah tolong betulkan..

    jumpe next entry.. terime kasih bace entry ni..

    kek untuk en. suami..

    assalamualaikum!~

    selamat pagi semue.. pepagi aku da mule mengarang dan post entry.. macam nak banyak je entry hari ni.. semalam aku sesaje bukak folder2 lame.. tengok gambar dedolu.. tapi takde la dedolu sangat.. mase tengok2 tu aku terjumpe pic kek yang aku buat khas untuk en. suami.. en. suami die suke sangat makan pisang.. ape2 yang berasakan pisang akan jadi makanan kegemaran die.. 1 day tu aku tergerak hati nak buat choc banana kek ala2 secret recipe.. sedap kot.. terus kek tu jadi makanan kegemaran en. suami jugak.. yang secret recipe secret recipe punye.. yang aku buat pon die suke.. die kate sedap n dapat makan banyak..

    agak rumit nak buat kek ni.. bukan sebab ape.. lame nak buat nye.. aku dapat dari ex schoolmate aku yang memang hebat buat kek.. namenye rai.. thanks rai..

    aku buat ni pon sempena hari ulangtahun perkahwinan aku dengan en. suami.. bile pk2 sedih je.. da setahun kawen.. tapi si comel takde lagi.. takpe.. aku sabar tunggu.. tabah dengan dugaan yang Allah bagi.. semoge kesabaran dan ketabahan ni di balas dengan si comel aku dan en. suami.. zairi & fifi junior..

    aku da siap tekap2 fondant untuk buat ayat.. sekali tak muat.. aku just tulis selamat ulang tahun kawin jela.. kalau pakai loyang bulat aku muat kot selamat ulangtahun perkahwinan.. tapi loyang bulat aku wat hal pulak.. aku pakai loyang empat segi.. kek aku jadi comel + tinggi.. ni la kek aku tu..


    ~selamat ulang tahun kahwin yang pertame~


    letak pisang kat tepi2 kasi berseri sikit.. yang kecik 2 tu sepasang kasut si comel.. harap kami ade si comel nanti..


    lepas potong.. bahagian dalam.. comot kan? abaikan jela.. comot2 pon sedap..

    jumpe lagi next entry.. terime kasih bace entry ni~

    Wednesday, March 9, 2011

    Makhluk Halus makan Benih?

    assalamualaikum!~

    lame jugak tak berupdate blog ni.. padahal baru 5hari.. hehe.. aku bz sikit.. weekend aku balik ke melake.. weekdays isnin selase lepas aku sibuk bace cerite kat satu forum ni.. cari.com tempat aku jumpe en. suami.. bace cerite hantu.. misteri paranormal dan sakti.. bercerite bab misteri paranormal ni.. aku pon nak cerite pasal misteri aku.. tapi aku kene cerite sikit2 la.. kalau sekali banyak.. tak tido malam aku.. entry kali ni aku nak cite pasal gangguan dalam diri aku.. aku baru dapat detect semalam..

    semalam aku pergi rumah ustaz rashid.. ustaz ni anak didik ustaz harun din.. ustaz ni memang dari kecik la merawat aku.. menscan badan aku secare batin sambil menghalau entity tidak berkenaan.. aku g rumah die lepas balik keje.. bawak air sebotol besar untuk minum maybe gune untuk mandi jugak.. sampai je rumah die tulis kat white board klinik tutup pukul 6.. pendaftaran last pukul 5.30.. aku sampai ngam2 pukul 6 (selalu pendaftaran tutup 6.30).. macam da takde harapan.. tapi aku tau ustaz tu cene.. aku suruh en. suami g jugak dekat kaunter tanye.. die kate boleh.. aku pon on je la kan.. die kate lagi sorang ye..

    aku pon masuk la dalam bilik rawatan tu.. kebetulan aku duduk kat sofa sebelah ustazah(wife ustaz) die tegur aku.. die kate kalau nak cepat bia saye doakan.. aku pon on jela..

    masuk dalam bilik..
    ustazah: ape masalah?
    aku: saye selalu sakit kepale.. lepas tu kalau kat rumah saye selalu rase macam ade aura bende tu..
    ustazah: kat rumah je?
    aku: haah ustazah saye anak abu t***

    (aku saje bagi tau sebab family aku dengan family ustaz ni agak rapat.. tapi derang memang tak kenal aku sebab aku selalu ngelat g rumah die kalau abah ajak.. lagi pon ustaz dgn ustazah ni tau keadaan family aku sebab arwah mama aku dulu meninggal sebab black magic.. gigih ustaz dan ustazah datang rumah kiterang.. sembahyang hajat kat tengah2 rumah + ustazah masuk bilik ubatkan arwah mama.. siap bawak makanan ala2 jamuan.. padahal kiterang da siap2 masak da untuk derang..so die tau la sejarah keluarge aku.. senang la die nak scan aku kan.. tu je niat aku..)

    ustazah: bertuah kau..*sambil tepuk bahu aku

    aku: *sengih je yang mampu..
    ustazah: ni yang kakak ke adik?
    aku: kakak..

    ustazah: ok..

    die pon mule kan la rawatan die tu.. die bace ayat Quran.. kuat satu satu die sebut.. jelas.. sambil pegang bahu aku.. lepas tu die tepuk2 area dade aku.. atas dade la.. die bace2 lagi.. usap2 belakang.. tepuk2 pinggang.. lepas tu tangan die pegang kat perut aku.. atas ari2.. die bace2.. die benti bace.. die cakap.."saye rase gerak2 kat sini".. tangan kat atas ari2 aku.. aku angguk jela..

    die ulang bende yang same.. mule dari tepuk dade.. die pegang atas ari2 tu.. die tekan pehe aku dengan ibu jari.. pehhh.. sakit gile wei.. terkeluar air mate aku..

    ustazah: sakit?
    aku: sakit
    ustazah: ngilu kan?
    aku mampu angguk pale je

    die pegang atas ari2 aku sambil bace doa.. die kate "bende tu duduk sini..(tangan tekan pehe aku..) die makan benih kamu tu yang susah nak lekat.." sedih gile aku dengar bait-bait yang keluar dari mulut ustazah tu.. sampai sekaang kaki aku rase lenguh.. rase macam tak berdaye.. tenage takde.. korang nak tau tak? sejak lepas habis belajar.. tu la impian aku dengan suami.. da 8bulan lebih mencube.. tak berhasil tau.. perubatan moden.. da beribu habis.. doktor semue kate normal.. ni aku cerite kat entry lain.. rupenye masalah ni.. wALLAH hu a'lam.. semue ni kuase Allah.. aku sebagai hambe ni mampu berdoa je.. harap sape2 yang terbace blog ni.. doakan la aku.. YA ALLAH kurniakanlah aku anak yang soleh da solehah.. amin..

    nota untuk aku: last sekali ustazah suruh aku dan en. suami minum air tu.. hubby sapu kat pinggang aku kat dade.. air tu aku kene ambil buat mandi.. tapi aku tak mandi lagi air tu.. petang ni kot.. harap makin ok..

    Thursday, March 3, 2011

    khas buat suamiku~

    assalamualaikum..


    nota kepale: sile sediakan mangkuk, besen atau baldi ketike membace entry ni.. entry ni adelah entry loye2.. tak payah tggu preggy untuk rase loye.. alamilah loye2 dengan membace entry ini.. kepade sesiape yang takde rase loye2.. mungkin boleh kategorikan entry ni sebagai entry mintak penampar.. kepade sesiape yang tak tahan dengan entry ini.. boleh tekan button X kat atas sudut kanan PC..terime kasih..wink**

    usha tajuk sikit.. khas buat suamiku.. wahwahwah.. romantik bagai ko ni fifi.. entry kali memang khas untuk encik suamiku.. En. Zairi bin Zaini.. bertugas sebagai peg. tadbir. diplomatik di KPKT dan menetap di rumah comel di kajang.. mahligai kami berdue..

    abang.. abang ingat tak 2tahun lepas.. mase ni kite baru nak tukar2 no fon.. tukar pakai email.. tak pakai YM sebab ayang memang tak berape suke chatting ni.. pakai email ade bukti.. boleh simpan.. boleh recall kalau nak egt bende2 romantik kite dulu..

    sekarang kite da jadi suami isteri.. lebih kurang setahun 2minggu kite kawen.. dulu jarang g dating.. kalau nak jumpe pon seminggu sekali.. tu pon kejap2.. ade sekali tu kite dating dengan abah ummi & adik ayang.. sekarang kite da kongsi segale2nye.. dulu hubungan kite terbatas.. sangat banyak batasan.. sekarang da kurang..

    ayang masih engat lagi.. mase hari pertame ayang jadi isteri abang.. abang ade cakap macam ni..
    "alhamdulillah ayang.. kite da kawen.. sekurang-kurangnye kite da menjauhi zina"
    terkejut ayang abang cakap maca tu.. rase macam solehnye suami ayang.. alhamdulillah.. sampai sekarang abang la pelengkap hidup ayang..

    abang la suami terbaik untuk ayang.. abang banyak tolong ayang uruskan rumah tangge kite.. even kite berdue bekerje.. abang sangat memahami.. abang selalu tolong kemas rumah.. jarang sekali rumah bersepah sebab abang rajin tolong ayang.. kalau ayang memasak.. abang setie tunggu kat dapur.. even abang tak tolong masak.. sekurang2nye ayang masak berteman..

    bile hujung minggu ayang basuh baju2 kite.. lepas mesin berbunyi.. nyanyi bagitahu die da siap basuh.. abang turun dapur bawak bakul.. masukkan baju dalam bakul angkat g ampaian.. abang tau ayang selalu kate baju2 tu berat.. sebab tu la abang da standby.. bile kat ampaian.. abang tolong bagi2 baju kat ayang.. sedangkan boleh je ayang tunduk2 amek baju dari bakul & sidai.. tapi bende ni la yang merapatkan kite.. yang buat kite makin memahami.. even si comel yang kite nanti tak kunjung tibe.. takde rezeki lagi.. inshaAllah satu hari nanti mesti ade rezeki untuk kite..

    abang.. kalau ayang nak cite pengorbanan ayang kat abang.. banyak sangat.. tak ternilai.. ayang just nak abang tau yang ayang sayang abang ketat-ketat.. takde ganti da.. ayang harap hubungan kite terus kekal bahagie sampai ke syurge.. terime kasih YA ALLAH hadiahkan aku suami yang sangat baik.. semoge kebahagiaan kami bertambah dan kami dikurniakan anak2 yang soleh dan solehah.. amin..


    hampir tertinggal flight-kuching part 1

    assalamualaikum!~

    sekejap je da hari jumaat kan.. tak sabar nak tunggu weekend.. baju berbakul tak basuh.. baju vacation ke kuching pon menanti.. ade dalam seplastik.. hehe.. aku bukan malas sangat.. kalau takat nak basuh tu no hal.. ok je.. kibas.. asingkan.. masuk mesin.. tekan2.. siap mesin nyanyi.. yang jadi hal nye nak sidai tu.. aku ni bangun pagi ngam2 je nak mandi sembahyang dan siap g keje.. kalau nak sidai tu kene bangun awal sikit.. aku tak kesah sangat setakat 10-20minit nak curi time tido.. yang paling aku kesah.. bile aku da sidai baik punye.. hujan turun.. waaaa.. sangat la seronokkan? sentap dan sedih kan? so aku amek keputusan.. semue baju2 aku akan basuh on weekend.. da tentu2 aku ade kat rumah dan boleh aku selamatkan baju2 aku dari basah.. hehe.. jadi weekend ni.. aku kene peruntukan mase untuk baju2 yang menanti tu..

    hari tu aku skip berhari2 tak tulis entry sebab aku on vacation dengan en. suami.. kami pergi kuching ala2 meraikan 2tahun perkenalan kami.. aku memang gile berjalan.. kaki jalan.. kalau ade duit.. jalan sampai habis duit.. takde duit.. duduk rumah diam2.. hahaha.. itu la aku.. kate abah.. kau ni kan long.. macam abah.. ade duit berjalan je.. takde duit baru lekat kat rumah.. abah takpe la.. duit tak habis2.. haha..<-- aku kate..

    atceli aku nak cite pasal kami hampir2 terlepas flight.. memang aku neves gile time tu.. kat travel itinerary kami tulis time sampai dari kuching 8.50.. aku dengan en. suami tersalah pandang.. budget flight 8.50pagi.. so aku dan en. suami budget.. kalau pukul 7.50 pukul 8 pagi sampai ok la kan.. kami pegi airport abah hantar..

    abah: esok lepas subuh tau.. tak boleh lambat..
    aku: ok la abah.. dalam pukul 7 boleh la( dari rumah dalam 30 ke 40 minit)
    abah: jangan lambat.. nnt terlepas.. pukul 6.30..
    aku: ok abah..

    atceli aku malas nak g kucing ni.. penat kot.. rase macam nak habiskan hujung minggu kat rumah.. pukul 12 aku tido tanpe kemas ape2 barang pon untuk travel esok.. tapi aku da set jam.. pukul 3pagi untuk bangun kemas barang.. aku terjage pukul 3.30pagi.. kemas2 dalam pukul 4.10pagi settle dan aku pon sambung la tido.. zzzZZZZzzzz..

    pukul 5.30 pagi aku da bangun mandi2 sembanhyang semue.. bertolak la kami dari rumah.. pukul 7 ok.. takpe.. masih sempat lagi ni.. siap benti tuang minyak semue.. pukul 8 kiterang sampai.. memang takde lugage la kan.. baru nak g.. nak bawak ape la sangat kan.. so kiterang pon check la kiterang kene check in kaunter berape.. kaunter 33.. tapi malangnye kaunter kiterang da close.. terberenti jantung aku sekejap.. aku pon cakap kat en. suami.. cepat abang lari.. en. suami lari.. aku pulak g wat security check untuk beg.. minah jage kaunter 33 tengah kire2 ape ntah.. tapi kaunter da tulis close.. die suruh en. suami g servis kaunter.. bile aku tengok travel itinerary aku dan en. suami.. flight kiterang pukul 8.20pagi.. wei.. lagi 20minit rupenye die nak fly..

    orang kat servise kaunter tu kate.. saye boleh tolong takat sini.. tapi kalau kat dalam derang tahan saye tak boleh watpe.. sepantas kilat aku lari.. en. suami scan note RM50 cetu je atas tempat scan.. kelam kabut punye pasal.. sampai kat pintu berlepas.. orang jage pintu tu kate.. selamat akak cepat.. lagi seminit je kiterang nak tutup pintu.. alhamdulillah.. sempat.. dengan perut lapar.. kiterang brekfast dalam flight je.. beli la.. air asia wei!~ selamat derang bagi naik..

    sambung next entry..

    nota comel--> jangan sesekali tersalah pandang time ape2 je.. tak kire la bus ke.. feri ke.. bot ke kalau nak travel memane..

    nota lagi comel--> time type ni.. aku tetap neves even bende tu da berlalu..


    broadband & beruk beng~

    assalamualaikum!~

    pagi tadi hujan lebat gile.. siap guruh semue.. aku terjage pukul 3.55pagi sebab takut.. kahkahkah.. da 23 tahun pon takut ke kalau hujan lebat2 tengah malam.. bukan tido sorang.. berdue kot.. aku kejut en. suami kate takut.. perangai sangat busuk ok.. aku kalau bab hujan lebat, guruh & ribut petir aku bayangkan je sebab mlm tadi aku dengar dari dalam.. bende pertame aku fikir.. esok hari ape.. kalau hari jumaat sure aku cuak gile.. takut kiamat.. perangai kebudak-budakkan masih terserlah.. kalau takut aku selimut masuk bawah katil.. pejam mate kuat.. itu tipu ok!~

    aku nak cerite pasal broadbandkan.. maaf intro tiada kaitan dengan cerite.. kalau korang engat broadband aku atau name manjenye beruk beng tertinggal kat melake atau hilang atau missplace kan? ni ceritenye kalau korang tak tau.. aku da jumpe pon binatang peliharaan aku tu.. ekh.. bukan aku yang jumpe.. en. suami.. ayat die macam ni..

    a: sayang.. abang ade hadiah untuk sayang
    s: ape abang?
    a: ni ha.. (sambil sengih tangan pegang broadband..)
    mase ni kat kajang.. bukan kat melake.. tanggapan tertinggal kat melake 100% salah ok..
    s: selamat kesabaran sayang tebal.. geramnye..

    rupenye binatang peliharaan aku tu ade dalam poket seluar jeans en. suami.. cume die tak perasan.. selamat aku tak basuh seluar tu.. kalau tak lemas la binatang kesayangan aku tu.. selamat sayang, sayang abang.. kalau tak.. korang sambung la sendiri

    haish!~

    soklan2 dan kate2 busuk dari korang aku tak perlukan pon..
    aku campak dalam tongsampah longkang je..
    idea longkang ni dikeluarkan oleh missnina

    ::hamster aku::

    kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...