Friday, March 11, 2011

Pernah tak rase sangat terbeban?

assalamualaikum!~

selamat petang semue.. petang ni aku terpanggil untuk berkongsi sesuatu.. pernah tak korang rase sangat terbeban? tak kesah la terbeban dari segi ape pon.. masalah datang bertubi2.. bertimpe2.. pernah tak keluar ayat2 ni dari mulut korang?

"Ya Allah.. banyaknye masalah.. ringankanlah beban yang aku tanggung sekarang?"
"kenape la banyak sangat dugaan yang aku terime.."
"tak sanggup da nak face semue masalah ni"

kalau nak list ayat2 yang terkeluar dari mulut kite as a manusie.. khalifah di muka bumi Allah ni.. memang banyak.. memang lumrah manusie.. tak pernah cukup dengan ape yang kite ade.. kite suke pandang kelebihan orang.. orang yang lagi susah dari kite.. kite tak pandang.. kite asyik bandingkan dengan orang yang lebih dari kite.. cube kite selalu bandingkan dengan orang yang lebih susah dari kite.. yang lagi banyak dugaan.. cume ingat satu je.. Allah takkan menduge kite kalau kite tak mampukan.. jadi bersyukurlah..(peringatan untuk diri sendiri juga!~)

tujuan utame aku buat entry ni nak share satu surah yang aku amalkan kalau aku rase sangat sedih biase la perempuan emo terlebih.. sangat down.. sangat2 tak mampu nak teruskan hidup.. surah yang aku maksudkan adalah surah Al-Inshirah..


maksud surah Al-inshirah
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu?,
Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu,
yang memberatkan punggungmu?
Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu.
Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan,
sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain,
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap

cube korang hayati maksud surah tu.. kalau korang bace surah ni dengan sepenuh hati dengan menghayati maksudnye.. Ya Allah.. rase sangat2 la lapang dade tu,..amalkan hari2.. aku kalau rase sangat down.. inilah yang aku amalkan..

nota comel: aku bukan la ustazah atau wanita yang alim.. aku cume nak berkongsi kalau salah tolong betulkan..

jumpe next entry.. terime kasih bace entry ni..

2 comments:

miss yanyan said...

thanks berkongsi tips.mmg sesuai ngan keadaan aku skrg.sob3.

::cOnTerA CREW:: said...

same2 cik yanyan.. semoge kite same2 dapat manfaat..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...