Wednesday, October 30, 2013

the tree top walk..

assalamualaikum..

jom cerite tentang jalanjalan.. da lame tak cerite tentang jaanjalan.. dan banyak cerite tentang jalanjalan terbengkalai.. kan da transfer gambar dari phone cikai ke PC.. jadi senang la nak cerite.. tapi sebab jalanjalan yang tak berape nak jalan.. gambar pon sikit.. faktor takut phone jatuh pon ye jugak..

the tree top walk sungai sedim.. siape pernah dengar? mesti ramai yang tak pernah dengar.. orang kedah pon ade yang tak tau kewujudan tree top walk ni.. saye orang perak tapi da sempadan nak ke kedah pon tak tau.. tau tentang tempat ni pon dari rancangan dekat TV.. tengok macam menarik..

paling menarik bile dengar perkataan ni dekat dalam TV.. tree top walk ni.. adelah canopy / kanopi walk yang terpanjang di dunia..  wah.. dalam hati macam.. di dunie? harus lah pergi.. da 2 tahun menaruh harapan nak pergi tengok sebab terpanjang di duniekan.. akhirnye berjaye la saye jejakkan kaki ke sane.. raya puase yang lepas.. 13 ogos 2013. abadikan tarikh tu..

disebabkan tree top walk ni dalam satu jam perjalanan dengan kerete dari kampung saye.. kan kampung saye da sempadan dengan kedah.. jadi dekat la sikit.. ade semanagt nak pergi.. satu jam perjalanan pon kene tunggu due tahun baru nak sampai.. kesiankan.. takpe.. asalkan sampai.. saye bawa la sepupusepupu saye.. saye kan cucu sulung.. jadi sepupu semue keciklkecil.. kecil dari ufairah pon ade!~

sampai je sini.. kami terus beli tiket.. kanakkanak RM6.. dewase RM10.. bawah tujuh tahun kot free.. jadi ufairah dengan mak 'menakan' masuk free.. bermula lah perjalanan kami.. jauh jugak tau.. dekat satu kilometer.. ufairah pon da tak larat jalan.. sepupusepupu saye pon same.. semue da penat. ala.. budakbudakkan.

bukti kami da sampai sini.. saye suke.. setiap kali buat aktiviti nature.. masuk hutan ke ape.. pakai baju hijau.. rase macam dekat je dengan alam..

ni sepupusepupu saye.. kecilkecil lagi.. 
makpak sibuk tangkap gambar.. anak terbiar.. 
ufairah dengan pak dan mak 'menakan'

memang enjoy dekat sini.. saye memang suke alam semulejadi.. jadi terase macam nak jalanjalan taknak balik.. nak telek.. belek satusatusatu pokok yang ade dekat situ.. tinggi tau.. kite berjalan tepitepi pucuk pokok.. tak payah panjat pokok pon da sampai pucuk.. ade air terjun kat bawah.. subhanAllahh.. terase nak pergi lagi..

perjalanan kami baru bermula..

canopy walk  ni boleh naik maksimum 30 orang  je setiap mase.. takut overload kot.. tapi kami je yang ade waktu tu.. baru enam orang.. tapi tak lame lepas tu datang lagi sekumpulam 3 orang.. jadi tak perlu risau.. tempat ni tak ramai orang pon.. mungkin sebab tak diwarwarkn kewujudannye dan terletak jauh ke dalam.. susah nak access agaknye.. selalu orang datang sini nak mandi 'lata' sungai sedim je.. kalau la ade banner atau sign board.. the longest canopy walk in the word.. mesti ade ramai orang nak datang..

tengok sepupusepupu saye semuenye happy..
pak dan mak 'menakan' ufairah rajin layan ufairah..
buah hati dunie akhirat saye!~

saye memang leke dekat atas ni.. tengok pokok itu ini.. tinggi.. rase seronok sangat cume kene rush sikit la.. kejarkan sepupu dan anak.. jalan nak laju.. lagi satu derang penat kot jalan jauh.. yang kite ni jalan lambatlambat sebab leke tengok alam sekitar.. cantik.. air terjun.. sayup dekat bawah.. kalau jenis gayat mesti gayat la duduk atas tu.. bergoyang tau.. alaala titi gantung..

air terjun.. 
kami di point tertinggi.. 26 meter dari aras hutan..

mase dekat point tertinggi ni la yang macam cuakcuak nak keluarkan phone.. kalau korang perasan.. pelantar.. tempat kite jalan tu.. lubang die besarbesar.. kalau terlepas phone.. boleh jatuh ke bawah.. siape nak pergi kutip tengahtengah hutan weh.. terkubur la dekat dalam hutan tu phone kite.. tujuan derang bine lubang besarbesar sebab nak kite nampak bawah.. lagi kite dekat dengan hutan.. saye usya jugak bawah. tak jumpe binatang pon..

habis jalan pusing dekat 1 km.. saye bawak la semue pergi mandi lata.. memang seronok la budakbudak main air sampai taknak naik.. air die memang sejuk sangat.. ufairah pulak saye lupe bawak balik swimming suit.. mandi pakai seluar je.. tak gigil langsung.. nangis taknak naik ade.. makan pulak saye tapau je dominos pizza.. tak kuase nak bawak nasi bagai pergi berkelah.. penat mak nak melayan semue.. jalanjalan yang singkat.. tapi sangat bermakne dan seronok..

ufairah tak heran dekat camera dah..
makanan kami.. tikar ape pon tak bawak sebab memang rancang nak g tree top walk je..

sajenakbagitahu          > entry ni taip due hari tau.. kahkahkah.. dasar pemalas sangat kan.. 




14 comments:

Ilya Melissa said...

hai fifi..seronoknya masuk hutan kan? Damai je rasa..tekejut gak tgk, eh ramai anak..rupanya sepupu..hihi

Nafira usof said...

waahhh.. sonoknye!
pernah gak tgk kat TV.
best nye kalo dapat pergi jugak.

SweetLikeWhat said...

first time jugak dengar..hehe
lame nye tak mandi sungai..huhu

Kakzakie said...

Heee... kakak bayangkan memula pak/mak menakan Ufaira tu besar apasal pulak tak kena bayar. Kisahnya comel-comel juga dan satu geng boleh main sama... seronoklah mereka.

Dekat dgn kampung bolehlah pergi selalu. Kakak tengok pun exited:)

ANIM said...

kak pernah tidur sana. banyak aktivti boleh join. contact pengurusannya dan depa akan atur. boleh bbq lagi, hee

Mizz ErMa said...

13 ogos 13? amboi ufairah..kemaen lg sakan dk berjalan ye..time tu auntie emma nie kemaen lagi sakit dk bersalinkan si mikail tu..hihi

Mimi Azirah said...

mcm best je..sy pun tak pernah dnga....

Ako Si AiN said...

jelesss nya nak p gak hehe

dalila said...

hohoho...gayat!
harap maklum..
hahaha

izan mama mia said...

wah cantiknya tempat tuu hijau je...tapi napa terhad pula nak masuk eks...

y@t said...

okey...k.yat gayat mmg x dpt lar nk g..

~ NANA ~ said...

memang tak pernah dengar! hihi

tp nmpk best & menenangkan je tengok hijau2 mcm tu

ros_reeza said...

bestnya gi jalan-jalan.. rasa macam dah lama tak gi jalan-jalan ... eh, boleh macam tu?.. hihi

zarena heeney said...

nyum nyum nyum sedapnya pizza

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...