Tuesday, October 8, 2013

makanan toddler - pasta with creamy sauce..

assalamualaikum..

lame sangatsangat tak up cerite tentang makanan anakkan.. duludulu rajin.. sekarang.. kemalasan sangat azab.. hahaha.. tapi alhamdulillah.. ufairah masih cukup makan.. walaupon menu nak dekat same je harihari.. alhamdulillah sekali lagi ufairah jenis tak memilih makan.. cume bile ufairah kenyang.. jangan la bagi ape pon. confirm ufairah tolak..

semalam saye masak creamy pasta untuk ufairah.. dinner campur breakfast hari ni.. meh saye share resepi.. dengar name makanan macam gah je kan.. tapi senang je nak masaknye.. kalau susah memang tak merase la kamu anak..

bahanbahan sauce.. ( white sauce)

satu sudu ke due sudu unsalted butter (untuk anak yang tak makan garam lagi)
setengah biji bawang holland 
2-3 biji bawang putih (saye suke letak banyakbanyak sebab banyak khasiat)
whipping cream
cheddar cheese
zucchini kuning yang dipotong dadu
ayam cincang / potong dadu
air secukupnya

mulemula masukkan unsalted butter.. lepas da panas sikit masukkan bawang holland dan bawang putih.. agak da layu sikit jangan sampai garing tau.. masukkan whipping cream dan air secukupnya.. masukkan zucchini kuning.. kacaukacau lepas tu masukkan cheddar cheese.. ayam cincang pulak saye goreng tanpe minyak.. agak da masak saye masukkan dalam creamy sauce tadi.. bile da mendidih tutup air.. siap..

rebus pasta.. da kembang masukkan dalam pinggan tuang creamy sauce.. yummy.. ufairah memang suke!~ alhamdulillah.. kalau taknak letak zucchini boleh ganti dengan brokoli.. saye tak jumpe brokoli dalam peti ais.. jadi pakai la zucchini.. 

sesuatudiakhirentry         > gambar? esok la kot.. inshaAllah..

9 comments:

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Alaaa fifi mana gambarnya.. nak tengok baru la best dok bayangkan..hehehe
tapi tak pe nnti nak try buat tgk ikut resepi fifi nie..kita tgk menjadi tak.. =D

lizz said...

mesti sedap ni..kalo ader gambor ni mesti meleleh nengok hehe...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah ufairah layan western gitu hihi

dalila said...

sila post beserta gambar..hahaha..

*aku xrajin la nk update blog weh..esok punye ade la..auto publish..taip pg td..hihi

Nafira usof said...

western sangat.
rajin Fifi masak.
kalo sis memang masakkan simple2 jer lah. kalo cuti baru rajin masak lain sket. hehehe

ros_reeza said...

rajin kak Fifi buat sendiri breakfast untuk Ufairah.. nak tengok gambar :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fie, sedapnya. gambar pleaseeeeeeeeee :)

Rosmiza Ali said...

Nyum2.. sedapnya dengar.. Lapar pulak perut nih.. Glup!
ZON PERMAISURI CHOMEL

SweetLikeWhat said...

lapo plak tengok resepi..hehe

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...