Thursday, October 17, 2013

cerita hari raya kami..

assalamualaikum..

semalam malas nak up entry sedangkan kalau up gambar kosong pon diterimekan.. tapi sebab takde mood.. jadi semue bende tak jadi.. lagi suke melepek ntah buat ape ntah semalam.. yang saye tau.. cukup time balik.. hahaha.. buat kerje pon sikitsikit je..

tahun ni mulemule ingat kami raya bertige je.. dengan abah ufairah dan ufairah.. sekali adik saye yang duduk klang nak balik.. adik saye da kahwin dan ade due orang anak.. seronok la jugak.. ade geng.. isnin saye masih kerja.. jadi malam isnin barulah isi ketupat.. rebus ketupat dan masak rendang ayam.. settle pukul 12 lebih.. terime kasih DH sebab banyak bantu saye..

tengah malam baru adik saye sampai.. saye da nak tidur kot.. penat.. esok pagi saye bangun adik da masak sambal pucuk dan sambal sotong.. saye malas nak buat kuah lontong.. tibetibe mase sembahyang raye adik saye yang duduk rawang sampai.. wahh.. jadi makin meriah raye kami even abah takde sebab balik melake..

DH sudah sembahyang raye.. kami bertige beraye di rumah BS ufairah.. tahun ni takde gambar raye langsung sebab saye sibuk.. haha.. tuan rumah la katekan.. lepas da beraye nak tolong masjid sembelih lembu.. tapi sedih.. bile abah saye takde.. kami tak dibenarkan tolong.. jadi datang masjid setakat tengok lembu je.. balik rumah rehatrehat..

raye pertame tanpe abah.. sedih.. sampai adik saye cakap.. 'lepas ni taknak raye tanpe abah da..' malam raye saye hampirhampir balik ke melake garegare adik saye.. die ajak balik melake sebab nak raye dengan abah.. tapi saye da siap barang nak masak semue.. macam mane nak balikkan? jadi saye stay je dekat kajang.. petang saye beli cake dekat king's.. konon nak bagi ade suasane raye.. hihi.. tapi raye kali ni.. raye paling rehat bagi keluarge kecil kami.. hihi..

gambar raye? takde.. kat bawah ni.. gambar malam raye.. tu pon makanan je..

ketupat sebelum rebus.. ummi dan abah yang anyamkan.. 
perap ayam untuk buat rendang.. first time buat.. DH cakap sedap.. 
ketupat dah siap rebus.. ngamngam pagi raye habis.. rebus la ketupat segere..



10 comments:

ros_reeza said...

huwaa.. nak makan rendang.. rindu rendang mak!...

Mizz ErMa said...

meriah jgk tu beraya dgn adik beradik sbb semua da ade family masing2 kan..hehe

Nafira usof said...

terliur pulak akak tengok ketupat tuh.. mak mertua akan rebus ketupat segera jer.. ahaks~

y@t said...

k.yat x msk pa-pa pun masa raya..balik langat mkn kt sana je..hehehhee...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. wahhh terliur sheila ni...

dalila said...

wahhh..ingtkan ko yg anyam ketupat tu..terrerr gle..haha

SweetLikeWhat said...

sedap tengok rendang..pandai fi buat rendang..

izan mama mia said...

meriah jugalah ada adik beradik dtg beraya...

ANIM said...

kak merasa jugaklah ketupat ni bla MIL bawa dari kampung..huhu..

menu kak ber4 pagi raya, telur revus saja, hee

ros_reeza said...

Ros sempat balik kedah sabtu lepas. mak buat rendang . hihi.. dapat jugak merasa rendang mak :)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...