Thursday, October 10, 2013

haji..

assalamualaikum..

tajuk satu perkataan.. macam cool je kan.. takde ape nak cerite pon.. cume nak cerite yang abah dengan ibu ufairah ni kan.. baru je bukak tabung haji.. terukkan.. umur da 28 dengan 26.. hahaha.. ade kisah disebalik semue ni.. sebenarnye.. ibu ufairah memang da pernah ade akaun tabung haji.. tapikan akaun tu unde name arwah mama saye.. bile mama meninggal.. akaun mama akan tertutup termasuklah akaun bawah jagaan mama.. jadi tertutuplah akaun saye dan adik beradik yang lain..

mama meninggal mase umur saye umur 19 tahun.. sekarng saye da 26tahun.. 13 ogos 2013 genap lah 7 tahun mama pergi.. memang da lame saye berniat nak buat akaun tabung haji.. ntah la.. bende baik selalu tertangguh.. saye pernah ambil cuti.. 2 3 kali tau untuk buka akauntabung haji tapi sayangnye.. tak kesampaian.. ade je penyebab tak dapat buka akaun tabung haji.. tiaptiap tahun niat nak buka akaun.. azam tahunan saye tau..

akhirnye.. saye tekad nak buka.. sebulan yang lepas saye cuti lagi.. malangnya ade bende menghalang.. barubaru ni saye cakap dekat DH.. nak kene cuti lagi ni.. sebab nak buka akaun tabung haji.. memang saye nekad sebelum tahun ni habis saye nak buka akaun.. tetibe terdetik dekat hati.. terus cakap dekat DH.. 'abang.. lepas musim haji la kite buka  akaun tabung haji.. sekarang mesti tabung haji penuh' DH pon macam.. haahkan.. tak terfikir.. jadi kami pon hold la dulu..

takde la berusehe berie macam sebelum ni.. relaxrelax dulu kami.. nak dijadikan cerite.. tibetibe ayah saudara saye dapat panggilan haji.. 2minggu sebelum dia berangkat.. ayah saudara yang rapat dengan keluarga kami.. abang kepade atuk ufairah.. saye pon pergilah menghantar.. adat orang nak pergi hajikan..

mase dekat pusat haji kelana jaya tu kan.. ramai sangat orang.. meriah.. terase macam seronok.. walaupun takde akaun tabung haji lagi.. teruk betul.. da duduk dalam setengah jam.. DH pergi sembahyang nampak satu meje.. meje pendaftaran tabung haji dengan bayaran RM10.. subhanAllah.. tak sangke tau.. memang saye rase syukur sangatsangat.. saye dapat bukak akaun tabung haji.. 

mase saye pergi tu.. takde orang langsung.. saye terus duduk isi borang.. tak perlu beratur.. same jugak dengan DH.. sebab ade due orang yang jage.. da settle isi borang.. bayar tunggu buku sampai rumah dalam mase seminggu.. saye ade jugak sembang dengan puan yang jage meje tu.. saye cakap bagus la buat macamni.. senang.. kalau pergi tabung haji asyik full je.. puan tu pon balas.. sebab tu la kami buka dekat sini.. tapi takde siape pon yang minat.. 

saye bersyukur sangat Allah mudahkan urusan saye dengan DH untuk buka akaun tabung haji.. semoge sampai la hajat saye dengan DH untuk ke tanah suci.. semudah mane care saye buka akaun tabung haji  di kelana jaya.. semudah tu la urusan saye untuk ke tanah suci.. amin.. lepas ni nak buka akaun tabung haji untuk ufairah pulak..

nota        > jadi lepas ni.. siape yang takde akaun tabung haji.. boleh la buka di kelana jaya..

12 comments:

ros_reeza said...

same goes to Ros.. Asyik tertangguh je nak buatnya.. still tak ada lagi akaun taung haji.. Ros pernah nak buat masa kebetulan singgah ke bank Islam last year.. tapi, banyak pulak prosedurnya. masa tu dia mintak bil air @ elektrik.. nak comfirmation alamat?.. eh mana lah kita bawak kan?.. Siap cakap lagi, guna alamat ic la puan. sebab masa tu bujang, ros Kerja n menyewa di KL.. dia kata nak jugak bil.. terus tak buat la.. betul la, lagi senang buat di Tabung Haji terus..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum fifi, alhamdullilah. walaupun tertangguh lama kan. akhirnya rezeki kamu nak buka akaun di tabung haji tercapai. sheila pun tengah tunggu masa nak cuti.. nak buat akaun TH :)

Nafira usof said...

Alhamdulillah~ akak dah bukak dah buku tabung haji.. hubby yang suh bukak.. heehhehe

Ibu Amirul said...

akak dah buka dah akaun TH... ngan anak2 akak sekali...

D Yatie said...

Mak n Ayah Arissa pn tak lagi. Haih. Ipoh x ad yg gitu.

Mizz ErMa said...

alhamdulillah..rezeki parents ufairah..hihi oh ya, umo bape boleh start bukak akaun tabung haji nie? kitorang pon belum bukak lg..igt nk bukakkan skali utk mikail..boleh ke?hihi

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak kan.. semoga niat ke tanah suci tue akan tercapai yer fifi.. =D

y@t said...

punya bagus lar kan tabunh haji caw. parit buntaq kot bukak kan akaun tabung haji utk akk...mana diaorg dpt detail pun x tau...dlm akaun da RM10..tp tepulang lar pd kita nk teruskan @ x t smpi skrg x g pun tabung haji lagi...ishhhhh..terukan

izan mama mia said...

selamat menabung di tabung haji

shikin ali said...

saya baru bukak akaun tahun lepas. lepas ni nak bukak utk anak2 pulak :)

SweetLikeWhat said...

hannah pun dah ade buku tabung haji..hehe

zarena heeney said...

tak buka pun lagi huhuhuhu

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...