Monday, June 3, 2013

kereta sewa dan motel/hotel murah di langkawi..

assalamualaikum..

pagipagi bangun tidur semangat nak pergi kerje.. seronok la jugak.. tak tau kenape.. bile masuk office mood tu semue lari lintang pukang.. selamat tak langgar dinding.. hahaha.. datang la monday blues... budget nak up entry pepagi.. tapi tak tercapai jugak.. jadi la entry tengah hari.. buat mase ni DH yang hantar saye ke office.. rase bersalah.. kesian dekat DH terpakse pusing jauh untuk hantar saye.. tapi kami da putuskan untuk pilih care ketige.. tunggu la ade motor lebih nanti.. atleast takde la penat sangat.. takde la mase DH habis di jalanan.. hihi..

ok jom sambung entry langkawi yang tersadai lame da nak dekat sebulan kami pergi ke sane.. ni entry sebelum ni.. jadi selepas selamat mendarat dekat langkawi.. da puas posing dekat tepi MAS tu ha.. hahaha. jakun kan.. kami pon jalan.. sebelum pergi langkawi da study la sikitsikit even da pernah pergi sebelum ni.. saye dengan DH budget nak ambil kerete sehari je.. sebabnye hari kedue seharian kami di pulau.. hari ketige separuh hari di pulau.. jadi dari petang hari ke tige hingge hari ke empat tu je la kami perlukan kerete.. hari pertame? kami rehat dekat bilik dan jumpe anak babysiter saye mase kecikkecik dulu..

da keluar je dekat balai ketibaan tu tengok banyak la 'kedai kecikkecik'  yang ade pakej kerete sewe la.. pelancongan la.. ade pakej kerete sewe tu.. terpampang 50% discount.. memang terbaik la tengok.. bile saye pergi tanye.. rupenye harge die same je dengan tak discount.. selamat saye da boleh agak harge yang saye survey sebelum datang.. harge kerete sewe dekat luar.. bukan dekat airport.. mark up tinggi kot.. hampir terhasut.. yela.. plan awalkan taknak sewe kerete..  jadi kami kene pergi ke motel kami naik teksi la.. teksi dari airport ke pantai cenang RM20 ye.. memang budget nak tinggal sane sebab sebelum ni kami tinggal di one hotel helang.. tepi airport je..

bile jalan nak ambil teksi ade orang tegur DH.. abang nak kerete sewe.. Allah.. dugaan lagi.. hampir terhasut jugak.. memule orang tu bagi myvi auto kat kami.. RM70 sehari.. saye taknak.. saye siap cakap.. murah lagi takde? die cakap manual la kot.. saye tak kesah pon.. asal dapat murah.. langkawi besar mane la sangat nak pusingkan? hampir terhasut.. akhirnye kami decide nak naik teksi dan sewe untuk hari ke tige.. tibetibe.. orang tu cakap.. 'abang.. wira auto sehari RM50.. aircond semue ade..' akhirnye kami pon terhasut.. hahaha.. kami pon sewe la kerete wira 3 hari dengan harge RM150 tanpe deposit.. harge tu da paling murah la bagi keluarge kecil kami.. 

bile fikir balik.. teksi pergi balik da RM40.. sewe sehari mungkin dalam RM70 ke RM80.. jadi total da +-RM115.. better la sewe dan park dekat motel.. boleh la kami pergi beli breakfast dekat padang maksirat.. murah dan sedap berbanding dengan pantai cenang.. mahal kan dekat pantai cenang.. jadi kami naik la wira putih tu ke motel.. memang kami pilih hotel termurah.. hahaha.. da name berjalan.. keluar pagi balik malam.. bilik tak penting sangat.. janji ade katil tilam bilik air.. ok da..

kami check in pukul 8lebih malam.. yela.. landing pon pukul 7 kan.. maghrib.. lepas deal pasal kereta sewe.. pukul 8 sampai depan motel.. tunggu orang motel lagi.. jadi pukul 8 lebih kami check in la bilik yang selese la untuk tidur.. dekat mane kami duduk? AMZAR motel!~ murah tau.. semalam RM45.. lagi murah dari harge kerete sewe.. bilik ok.. persekitaran ok.. saye lupe nak snap gambar kerete dan persekitaran hotel.. air cond ade.. cume heater takde.. air panas.. iron semue kat luar bilik.. dan kami tak gune pon semue tu..

heater tu saye tak kesah sebabnye hari kedue dan ketige kami memang tak mandi pagi.. hahaha.. pecah rahsie di situ.. kate nak pergi pulau kan.. takpe.. itu next entry ye.. no phone kerete sewe nanti saye mintak dekat DH dan tepek kat sini.. jadi total harge bilik + kerete kami RM95.. macam harge bilik hotel budget je kan.. tapi kami dapat bonus kerete.. alhamdulillah.. next entry langkawi.. jom dengar pengalaman ngeri kami..

ps--> pening cari gambar dalam PC tapi takde.. berderau darah.. ntah ade ke tak gambar ni.. kene cari balik ni.. harap ade dalam hard disc.. nanti saye up gambar yang berkaitan dengan entry ni..

18 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

sebelum pergi mana2 mmg bagus buat review & survey dulu..at least ada info kan

Ibu Amirul said...

memang kena survey awal2 ni...
dah ada dalam plan nak ke langkawi dalam tahun ni...

zarena heeney said...

mana2 pergi ena pastikan akan survey tempat dan kawasan berhampiran
memudahkan diri sendiri nnti kan

Lisa Sheila said...

Lisa belum pernah sampai langkawi..sedihkan..huhu..mesti bestkn langkawi fifi..inshaallah 1 day nnti..hee.. Da bnyak kali planning x jadi2.. Tgklah tahun ni jd ke x..kekeee..

:)

Nafira usof said...

bestnye.. gambar rumah penginapan tuh ade x?? kalo ade tempek skali yer fifi~

nuyui a.k.a miss YUI said...

lama tak p lgkawi..syioknnyaa.

SweetLikeWhat said...

anis first time g langkawi ikut trip company hubby..masa tu baru2 kawen..sakan sungguh..hahaha

izzah said...

fifi tempah hotel murah2 tu guna agoda ker?ke main terjah jer...bestnyer la kan...cadang nk gi jgk shopping mopping kt langkawei sblm baby baru lahir...hehe...

LYAfrina said...

nanti leh refer sini jugak klo nk ke sana..

dalila said...

pg td dh bace..tp skang br sempat cmmnt..huhu..mesti best la..lps ni abis la ko..berkejar2 la..haha

mama_saly said...

nanti kalu nk gi lagkawi bleh tengok n3 fifi ni,service kereta sewa n motel..hehe..saly belum pernah pegi lg sana..teringin sgt2..:)

Anonymous said...

Ada no phone kete sewa tu x? Plan nk g bcuti kt sana next year, nk g time padi tgh mengguning...

Anonymous said...

bg le no phone tuan keta sewa 2. bln 2 nanti nk pg sana

Kereta Sewa Klang said...

Kalau pergi bercuti di Langkawi lebih dari 1 hari baik Sewa Kereta dari bayar teksi, jauh lagi Murah kalau dibandingkan dengan Sewa Teksi..

AthiffirA said...

Bleh bgi no keta sewa x plissssssss..urgent

SenaraiBudgetHotels Murah said...

nice info :) hotel murah di langkawi

::EIDA:: said...

Jumpa! Hehehe

eiyna jan said...

boleh bg contact numb amzar motel tak?

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...