Friday, May 17, 2013

langkawi - flight ke langkawi..

assalamualaikum..

sambungan dari entry lepas.. masuk je flight saye dengar pramugara pramugari cakap.. ni last person ye.. derang pon ye ye kan.. hahaha.. jadi kami la yang terakhir.. kan masuk ngamngam pukul 6.. selamat tak kene tinggal.. mase nak jalan ke gate pon da ade orang jerit.. 'langkawi.. langkawi..' terbaikkan? sebelum tu saye siap beli makanan lagi kat dalam marrubrown mase DH sembahyang..

da settle letak beg kat atas tu.. ade orang kat tepi sekali.. sit kami tepi tingkap dengan tengah.. ufairah kene duduk atas ribe.. infants kan.. mase saye tengok macam crowd je tempat tu saye terus cakap dekat pramugari..' boleh bagi kami sit ni 12 tak? situ kosong sikit..' pramugari tu jawab.. 'tak boleh sebab kat situ ade pintu kecemasan.. baby tak boleh duduk kat kerusi tu'  die paham kot yang saye mesti nak keselesaankan.. tetambah orang dekat row saye tu lelaki.. cemane saye nak NIP(nursing in public) nanti.. dan baru la saye tahu yang baby tak boleh duduk sebelah pintu kecemasan.. sebelah sayap tu..

terus die cakap dekat lelaki tu.. 'kalau encik nak duduk dekat belakang pon boleh sebab sit belakang banyak kosong..' terus abang tu bangun dan duduk belakang.. alhamdulillah.. dan terus pramugari tu cakap..  'encik boleh duduk sini (dekat DH) anak letak tengah (kan ufairah da boleh duduk)'  terus saye balas.. 'takpe la.. anak saye bukan boleh duduk diam..' hahaha.. berterus terang ibu kamu ni ufairah.. cume mase take off dengan landing saye ribe.. lain saye biar ufairah main dari satu kerusi ke satu kerusi..

meh saye nak share tips bawa anak, bayi, toddler naik flight.. mase nak take off tu saye terus ambil ufairah dan susukan.. tu sangat penting bagi saye.. kan flight naik tinggi.. jadi tekanan berbeze.. kalau kite da tue ni ok la.. kalau telinge 'bengang' boleh hembus nafas sambil tutup/picit hidung.. tak pon telan air liur kan? kalau budak? macam ufairah.. kesiankan.. jadi dengan menyusukan die.. boleh hilangkan rase 'bengang' tu.. kan die menelan mase minum.. kankan?

ufairah nenen sampai tertidur mase take off..

susu punye susu.. ufairah pon tertidur.. hahaha.. penat kot.. sampai time bagi snack dan air.. dapat la kacang masin.. yela.. penerbangan 50 minit je kan.. air boleh pilih.. orange juice ke apple.. saye ambil orange juice dan apple untuk ufairah.. (kantoi di situ bagi anak minum ntah apeape) sekali sekale ok kot.. bagi saye la.. lain orang lain care.. saye kejutkan ufairah untuk minum.. memule ufairah taknak bangun.. saye letak je cawan air dekat mulut ufairah.. die rase.. macam sedap je terus bukak mate.. kejam tak ibu kamu?

bukan ape.. saye nak ufairah tengok luar.. bile saye angkat ufairah dan tunjuk luar.. nampak la awan.. darat.. memang cantik.. siap tunjuk awan sambil cakap.. tuu.. tuu.. dan sembang bahase die.. ntak ape saye pon tak paham.. nampak die sangat excited.. bende barukan.. saye pon happy tengok ufairah dapat pengalaman baru even die tak tahu apeape pon tentang tu lagi.. dan bile nak landing terus saye ambil ufairah.. baringkan dan susukan.. kadangkadang bile ufairah pegangpegang telinge die pon saye terus susukan.. kot la sign die tak selese dekat telinge kan.. 

cantikkan pemandangan dari atas..

yang ni pulak pemandangan awan dan kalau korang perasan gambar kanan.. ade sungai.. macam ular lengkok die kan.. rasenye sungai pahang tu sebab besar dari sungai lain..

bile ibu penat ribe ufairah tidur atas abah.. kejut bangun minum dan sengeh.. anak abahkan ufairah ni..

da puas minum kite tengok luar pulak.. hebatkan ciptaan Allah.. saye keep on cakap dekat ufairah.. 'bile cantik.. tengok ciptaan Allah sebut subhanAllah ye sayang'..

dan alhamdulillah.. perjalanan kami dalam flight sambil membawa anak setahun tiga bulan tu berjalan lancar.. bile da touch down.. kami turun paling akhir sebab pramugari tu da pesan.. kalau boleh turun paling akhir.. mungkin sebab bawak anak kan.. nak berhimpit.. renyah sikit.. jadi memang kami relex dulu before keluar.. bile da sampai.. misi mencari kerete sewe.. nanti saye cerite.. murah tak murah nanti korang judge sendiri..

alhamdulillah.. kami da sampai..

one happy family.. terime kasih ya Allah di atas nikmat kurniaan MU..


11 comments:

izan mama mia said...

seronok baca kisah org g melancong naik kapal terbang..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kecik2 dah naik kapal terbang ye Ufairah.. best tu :)

MaMa Rey said...

alhamdulillah sampai jg akhirnya..best baca entry ni..tq tip yg Fifi beri tu..

ros_reeza said...

Lama Ros tak singgah sini. Best kan, ada pengalaman.. thanx untuk tips yang kak Fifi bagi tu. berguna utk masa depan. hahahha..

dalila said...

excited ufairah bile naik kapal terbang..

nadia farahida said...

wahh bestnyaaaa
selamat bercuti kakkkk

izzah said...

memang tips yg terbaik pun fifi...nk naik n mendarat memnag kena susukan baby...sy dulu bawak hannan naik kapal terbang masa dia umur 3bln...memang mcm ni la yg sy wat bg dia bertenang n spaya telinga dia xbengang...

dalila said...

cepat la sambunggg...
xsbr nk bace ni..

noor safari said...

Salam kak..suka saya baca entry kali ini..bnyk pengalaman bleh saya kongsi sbb saya pun ada anak umur 1 thn lebih juga..saya pun nk ke langkawi juga pd 1/6 ni tp naik feri je..x de rezeki dpt tiket murah..lg pun kami 6 beranak, bajet sikit..hihihi

Mila Ahmad said...

oh naik MAS ea...

Nur-nba said...

Nanti Fifi kongsikanlah gambar2 percutian di Langkawi.. Teringin sangat nak bercuti ke sana.

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...