Friday, June 28, 2013

kisah atuk dan opah dengan ufairah..

assalamualaikum..

jumaat sudah.. yeeehhaaa.. alhamdulillah.. esok luse boleh rehat.. tapi macam nak g jalan je hari ahad tu.. jalanjalan area shah alam.. jerebu da makin ok kan? harap elok cuace dan persekitran.. jadi boleh la buat aktiviti outdoor.. ufairah da lame sangat tak ke taman.. kalau dapat boleh melompat awek tu rasenye.. kesian nak ibu.. takpe.. ade mase nanti ibu bawa kamu ye sayang..

semenjak ufairah da mahir jalan ni kan.. memang saye jarang bawak pergi taman.. kadangkadang mase tak mengizinkan.. kadangladang keadaan tak mengizinkan.. maklum lah.. saye kan tinggal dengan abah saye.. jadi atuk ufairah terlebih prihatin terhadap cucu die.. sampai ibu kene marah..

bile ufairah jalan lebih sikit je nak ke tangge.. sibuk bising anak da kat tangge.. sedangkan bile weekend abah saye balik melake ufairah selamber je turun naik tangge dapur tu.. bile atuk ade jadi kecoh.. layankan jela.. bile saye nak bawah ufairah pergi taman.. pukul 630petang baru nak keluar.. da dengar suare atuk..'nak pergi mane tu? da nak maghrib ni.. kalau duludulu orang takut bawak anak keluar senjesenje'  tak jadi pergi taman..

bile ufairah merengek saye sibuk nak buat makanan ufairah atau kerje lain atuk masukkan ufairah dalam buai.. sambil zikir tidurkan ufairah.. buai dipelukan kalau ibu tak tidurkan ufairah.. kadangkadang atuk nak tidur siap tarik buai masuk bilik atuk.. atuk tidurkan.. bile saye nak tidur baru saye angkat masuk bilik saye.. bile pagi saye nak pergi kerje.. kadangkadang lepas mandi tengok ufairah da takde atas katil.. caricari ade dalam bilik atuk tengah tidur dengan opah.. kekadang tengahtengah antare atuk dan opah.. dalam minggu ni dan minggu lepas.. rabu kelmarin je saye hantar ufairah pergi rumah BS.. lain semue atuk dengan opah yang hantar.. petang baru saye ambil ufairah..

kalau memalam atuk nak keluar pergi bank.. pergi jumpe kawan.. atuk angkut ufairah sekali.. mesti di temani opah.. sampai ke Klang atuk pernah bawak ufairah.. kalau atuk naik kerete.. ibu abah naik motor.. rele ufairah ikut atuk dengan opah.. kekadang atuk terpakse bawak ufairah ke kedai dulu.. da dapat habuan baru nak ikut abah dengan ibu.. atuk sampai pernah cakap.. 'selamat kau menyusu lagi.. (breasteeding) kalau tak atuk bawak kau balik melake (rumah singgah abah di melake)' ufairah dengan atuk memang rapat..

time makan pulak.. ufairah mesti nak duduk atas ribe opah.. opah yang kene suapkan ufairah makan.. ibu abah makan sesedap.. opah jage ufairah.. hahaha.. kadangkadang atuk dengan opah keluar bawak ufairah.. tak sampai seminit ufairah keluar dengan atuk dan opah.. ibu terus melompat ajak abah tukar baju dan berdating berdue.. memang syok la.. ambil kesempatan kan.. bile ufairah jatuh.. benjol sikit ke.. atuk yang sibuksibuk tuam.. ibu buat taktau sebab tau atuk mesti buat..

bile weekend atuk balik melake.. ufairah tak keruan.. sane sini dalam rumah.. kejapkejap selak langsir bilik atuk.. mencari la tu.. rapat sangat ufairah dengan atuk dan opah.. moge hubungan yang terjalin ini kekal sampai bilebile.. walaupun suatu hari nanti keluarge kecil kami akan berdikari duduk sendiri.. mesti atuk dengan opah akan rindu ufairah..

notabawahentry       > tajuk asal entry ni lain.. nak cerite hal lain.. terjadi cerite lain.. paham? tak paham sudah.. hihi..

7 comments:

Ibu Amirul said...

amboi manjanya dia dengan atuk ye...

Fifi Nadhrah said...

Mmg manje pn ain.. Terase mcm da tertukar ibu..

LYAfrina said...

cucu kesayangan ni.. mcm asya dgn tok ma dia gak

Lisa Sheila said...

manja betul ufairah dgn atuk nya...hee... seronok la ibu dan abahnyanboleh dating kejap ye,,,hee...

psstt...fifi sori..lamamsgt lisa xsmpat bkak blog..huhu..arini bru smpat kjap tp tu pun by phone.hee..

::EIDA:: said...

alolololoooo..cucu kesayangan niii .. ;)

ros_reeza said...

cucu atok.. hihihi

ANIM said...

payah bila idea kat otak tak selari dengan jari mengetuk keyboard..
2x5 jugakle kak kalau dah asyik menaip..bila baca balik, ntah apa2 aku merepek meraban, heeee

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...