Tuesday, April 2, 2013

red pear.. gold pear? brown pear? all pear?

assalamualaikum..

hari ni saye nak share tentang baby food.. mase ufairah kecil kecil dulu.. ufairah makan puree.. sekarang pon same.. cume dulu sematemate puree.. sekarang puree campur bubur atau oat.. kadangkadang puree saye buat gravy.. 

mase ufairah kecil kecil dulu saye bagi ufairah makan apple.. pear.. apple.. pear.. hihi.. tu la buah yang familiar dengan ufairah.. bile da besar ni saye asyik bagi pisang.. pisang.. pisang.. kekadang apple.. selalunye saye akan kukus semue jenis buah ufairah kecuali avocado dan pisang..  yang lain buang kulit potong kecil kecil kukus.. 

bile da siap kukus saye angkat buat tu.. kalau saye tak lecek.. saye masuk dalam mincer tak pon kisar gune hand blender.. asal hancur.. hihi.. alhamdulillah setakat ni ufairah suke sangat buah dan puree.. sebab asyik buah yang same je kan.. saye selalu la cari buah yang same jenis tapi lain sikit spec die.. korang paham? sebenarnye saye pon tak tau nak terangkan cemane..

standard la untuk babies or toddler.. buah ape la yang ade sangat kat malaysia ni.. apple, pear, pisang, betik, pisang kaki, anggur, kiwi.. tu pon da termasuk satu due buahbuah yang agak mahal.. tak masuk blueberry lagi.. rasberi.. strawberi.. kalau buat makanan harian.. bankrap ibu abah ufairah.. 

jadi untuk buah under budget.. saye akan cari pear.. tapi pear yang berlainan warne.. hihi.. rase pon lain sikit la kan.. macam red pear.. kekadang pear yang lembut warne gold tu.. kalau apple pulak memang jenis yang same je saye beli.. kalau pear ade banyak jenis kan.. jadi ufairah tak bosan la dengan buah yang same as her meal..


sebenarnye entry ni nak tunjuk gambar red pear ni je.. kalau bahase melayu pear merah kot.. sedap la jugak.. cume keras sikit berbanding gold pear.. saye lupe nak snap gambar gold pear.. betul ke tak name buah tu gold pear ye? saye main bagi je name pear tu.. jap saye tepek gambar ehsan pakcik google..

buah pear ni la.. even nampak macam buruk.. tapi lagi sedap dari red pear yang kat atas tu.. lembut dan manis.. :) korang pernah makan tak pear yang macammacam jenis ni? saye memang suke mencube.. tetambah bende yang rare.. rare ke? ke saye yang jakun!~

6 comments:

Ibu Amirul said...

tak kisah cuba...asalkan boleh makan

Hana Soffelia said...

Naurah pun suka makan puree pear. Kalau pear dicampur dengan beras, lagi dia suka. Biasanya Hana bagi pear hijau je.

Pear merah tu ibu naurah yang makan. ekeke

nuyui a.k.a miss YUI said...

tak pernh try yg red tu..

SweetLikeWhat said...

tak pernah try lah yang merah tu fifi..sedap ekk..nanti nak try lah bagi hannah..

Nafira usof said...

oohhh.. baru tau~ rupernye macam2 pear ade yer.. urmmm..:)

Zarena Heeney said...

selalu mkn pear hijau tu
rangup jea bila makan

fifi menang tau utk komen tegar di blog ena

nnti bg detail utk ena kurierkan hadiah..
FB : zarenaheeney
msg/wassap : 012-2449373

tahniah dear <3

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...