Friday, April 12, 2013

quality meal untuk anak..

assalamualaikum..

selamat tengah hari.. hari ni saye up entry lewat.. hihi.. bukan selalu lewat ke fifi? pagi tadi saye ade hal.. pukul 12 baru masuk office.. masukmasuk pulak ade jamuan.. rezeki kan.. terus la pergi makan dulu.. sekarang ni tengah menaip sambil mengepump susu untuk si kecik coml tu.. da la susu drop.. pump pulak tak ikut time.. da makin teruk saye ni.. takmo disiplin da.. cer marah sikit saye ni..

bende ni berlaku due malam yang lepas.. saye penat sangat.. yela.. baru sampai dari terengganukan.. lepas tu esok terus pergi kerje.. malam tu balik nak masak makanan ufairah lagi.. well ibu mithali kan.. sile muntah sekarang.. balik kerje macam biase.. da settle semue saye pon mulekan rutin biase..

kebetulan adik saye ade masak bubur ayam.. saye terus cakap dekat DH 'esok sayang bekalkan bubur ayam yang ude masak tu jela..'  kire main meal ufairah.. turun dapur bukak periuk tengok ade la bubur.. cukup untuk ufairah tapi takde ayam.. saye pon tanye la adik saye.. 'ude.. ko kate masak bubur ayam.. tapi mane ayam die?' adik saye jawab.. 'aku memang bubuh sikit je ayam.. da habis la kot ayam tu..' 

saye bukak freezer tengok ayam segar da takde.. dari atas sampai bawah ikan, keropok lekor, seafood, banyak lagi la makanan lain kecuali ayam! urm.. cemane ni.. dalam hati saye.. saye cakap dekat adik saye.. 'habis ufairah punye meal takde protein la esok'  adik saye diam je.. sekali saye ternampak chicken frankfurter kat pintu freezer.. dalam hati.. takpe la.. bubuh je hotdog ni.. protein jugak.. teruk sangat kan saye!~

saye potong hotdog kecikkecik.. masukkan dalam bubur tu.. masuk kan due cube frozen carrot.. kacaukacau sampai hancur dan sebati.. siap.. sekali saye jengah dalam periuk.. terdetik dekat hati.. takkan aku nak bagi ufairah makan hotdog.. kan ke fast food.. terus saye ambil periuk tu buang kat luar bubur tu.. kucing pon boleh makan.. saye masak bubur baru.. letak frozen salmon + forzen carrot + frozen sweet potatoes.. dapat la ufairah makanan yang berkhasiat as a main meal..

saye bukan cerewet bab makanan anak ni.. lagi pon ufairah da setahun tige bulan.. ok la kalau saye longgarkan sikit rules makanan die.. cume garam dan gule dalam masakan saye masih tak letak.. except yang ufairah 'tumpangtumpang' orang makan dan coklat.. hahaha.. kantoi bagi anak coklat.. tapi biar la berkhasiat kan.. kalau setakat side meal.. in between meal tu ok la lagi.. tapi kalau main dish tak berkhasiat.. rase bersalah sangat salam hati.. korang macam mane?

7 comments:

dalila said...

same la..cewaaahh..haha..
tp btl la wehh..klu stakat tumpang2, makan sket2 tu xkesa sgt..tp main meal aku akan pastikan aku msk sendiri utk danish..tanpa gula n garam..cmane penat pun, aku sanggup bangun mlm msk utk die..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

untung kucing dapat makan bubur berlaukkan hotdog. mom's knows best

nik ros said...

bagus nya. mmg ptt elak la kan bagi makanan yg ada gula dan garam kan. selagi blh elak , mmg elak la kan.

mak mesti la nak bagi yg terbaik untuk anak2.bertuah ufairah..hehe

Ina Haireina said...

takpe cerewet.. utk kebaikkan anak.. nyawa tu.. kan.. hanya mak yg tau apa yg terbaik untuk anak nye..

psstt.. bestnye kucing tu.. dapat dinner bubur hotdog malam tu.. hehehe..

nuyui a.k.a miss YUI said...

ank kucing yui ada..hihi..

ros_reeza said...

yup, memang kena jaga pemakanan anak-anak kan.. Ros tak de pengalaman sendiri lagi.. Tapi, anak-anak buah adalah.. :)

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

(^___^)

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...