Thursday, April 4, 2013

luahan hati saye..

assalamualaikum..

edited yang warne hijau

saye terpanggil untuk tulis tentang ni.. nampak macam serius kan.. saye tau saye ni macam lain sikit dari ibuibu yang lain.. hahaha.. weird sangat ko ni fifi.. ye.. mase ufairah kecilkecil saye sibuk gali ilmu tentang penyusuan susu ibu.. ade yang bantah jugak.. mungkin tak ramai tau.. ramai suruh bagi susu formula.. kan saye ibu bekerjaye.. jadi kononnye susah la.. siap ade katekate sinis dari keluarge terdekat.. 'confirm ko penat.. aku nak tengok lame mane ko boleh susukan anak ko'  alhamdulillah.. almost 15month da saye susukan ufairah..

ni perenggan yang saye edit.. tq kak jay sebab ingatkan..
cloth diaper.. ye.. lampin pakai basuh.. kene kate jugak.. wakaka.. sedih pulak.. asal kene kate je fifi.. asal kene kate je fifi.. hihi.. saye ok je kot.. rase macam korang jeles ke? huahuahua.. bukan saye je kene kate bab CD ni.. DH pon kene sebab DH la tukang bilas tukang basuh.. adik ipar pon pernah kate.. malam lepas balik kerje DH turun dapur nak bilas CD.. die cakap 'shift malam ke abang long' sambil ketaweketawe ok.. lepas tu ade yang jawab.. pakai buang ade taknak.. mase tu adik saye tengah pregnant..bile da besalin.. diapers habis nak beli duk kirekire sambil cakap.. 'duit lagi nak beli pampers..' saye pon jawab la.. tengok kiterang.. tak payah risau nak fikir duit pampers.. relex je.. jimat duit.. pelihare bumi.. hihi.. kadangkadang geram.. keluar la ayat tu..

lepas tu saye dapat ilmu tentang babywearer.. mulemule saye beli crotch carrier.. mase tu harge asal RM60+.. ade diskaun RM35 kot tak salah saye.. saye suruh DH beli dekat expo.. ufairah kecil lagi mase tu jadi saye tak ikut.. bile sampai je carrier tu kami seronok dan cube.. yes.. ke mane saje hubby carry ufairah dalam tu.. rase bangge.. bile tau pasal babywearer.. study bace tanye sifu buat homework.. beralih ke SSC.. mahal.. boba yang saye beli tu +-RM400.. siap cakap kat DH.. kalau abah tau naye ni.. pernah terkantoi.. sampai ke kampung derang cerite tentang carrier tu.. takpe.. saye redha je.. 

lepas tu saye belajar pulak frozenkan makanan anak.. taknak beli nestum.. ade GMO gule presevative bagai.. kene kate jugak.. cakap makanan frozen tak fresh.. nestum lagi elok.. mase bagi puree kene kate jugak.. anak tak kenyang.. bagi nasi je.. tak kire time delay nak bagi anak makan dari 4 bulan ke 6 bulan.. sedih bile ingat..

lepas tu saye found sesuatu yang baru bagi saye.. OHUB.. our healthy unvaccinated baby.. sebenarnye da lame saye jumpe OHUB tapi tak ambil tau.. sekali tertengok gambar.. terbace saye minat pulak.. study lagi tentang ni.. buat homework.. decide tak vaksin ufairah da.. untuk MMR.. kene kate lagi.. memang asyik kene kate je.. sebab tu saye kate saye weird.. mungkin bende tu baru bagi orang kan.. termasuk saye..

latest saye tak bawak anak pergi klinik.. tak bagi anak PCM bile demam.. elakkan antibiotik.. saye suke gune care natural.. kene kate jugak.. saye boldkan sebab sedih..asyik kene je.. saye buat ni sebab saye da kene.. saye tengok sendiri tindak balas ubat / antibiotik terhadap ufairah mase kene tahan wad.. saye dengar tangisan ufairah mungkin raungan sampai setengah jam mase tunggu kat luar bilik doktor nak cari line atau urat untuk drip air, masukkan ubat dan ambil darah.. lepas setengah jam jam doktor keluar hampe tak jumpe pon urat.. suruh baby rehat.. sejam lepas tu cari lagi line.. meraung lagi ufairah.. tak jumpe.. buat tige empat kali prosedur tu.. 

saye sedih anak saye diperlakukan macam tu.. kite dekat luar bilik luluh hati jantung tunggu anak.. biar anak menangis.. ibu sebagai pelindung.. penenang.. penjage.. petunjuk untuk anak pon tak mampu buat apeape.. sedih bile ingat.. even anak tersikse macam tu.. meraung sampai setengah jam tige empat kali sehari siap dapat pakej cirit sebab 'sesuatu' yang disuntik masuk.. anak orang lain memang la tak kene.. tapi anak saye kene.. derite tetap derite.. demam tak surut jugak sampai tige empat hari.. same je mase saye jage sendiri.. ufairah yang demam di rumah dengan care yang natural.. siap dapat bonus happy.. keluar jalanjalan naik kerete control bagai.. see.. 

itu care saye jage anak saye.. saye yang pilih.. bukan saye menolak kemodenan.. bukan saye tolak bende baru.. saye tetap spare ubat vontot kat rumah in case of emergency.. jangan risau pade yang suke kate or argue saye.. saye bace, saye buat homework, saye belajar dari pengalaman serte orang yang bepengalaman untuk lalui semue ni.. bukan saye ikut membute tuli.. bukan buat ikut suke hati.. saye tau sampai tahap mane saye kene akur dengan care natural.. tapi biar la ubatubat moden pilihan terakhir.. sebab tu bile ade yang tanye saye tentang itu ini saye suke ingatkan.. bace dulu study dulu baru buat keputusan..

kadangkadang saye sedih tau.. orang kate macammacam.. macam saye tak sayang ufairah sedangkan saye sayang sangatsangat dekat ufairah.. sejak ade ufairah.. macammacam ilmu saye dapat dan belajar.. saye boleh praktikkan.. kadangkadang ade yang bandingkan.. saye dengan doktor.. ye.. doktor / pakar belajar bertahun.. saye ni tak diiktiraf takat study bodohbodoh.. belajar pon dari seniorsenior yang derang taktau pon orang tu lagi hebat atau tak dari doktor.. 

tapi sedar la.. setinggi mane certificate orang tu pon.. kalau Allah da kate tak boleh baik atau sihat.. tetap tak baik dan sihat.. kalau Allah kate sakit.. tetap sakit orang tu.. jadi saye gune care natural.. care kampung kate orang.. dengan doa dan tawakal pade Allah moge anak saye sihat.. jadi saye akan cube sedaye upaye saye untuk pastikan anak saye di dalam keadaan baik sebelum saye serahkan kepade doktor atau sesiape untuk bantu saye selesai masalah bile perlu.. jangan risau orang yang bertentangan fikiran dengan saye.. jangan risau.. minda saye masih terbuke untuk melakukan sebaliknye bile perlu..

8 comments:

JayFarhana said...

ur one of those natural parenting mommies yang berjaya, i can tell u. so strong, i pun berazam nak jadi mcm u. fifi tertinggal satu lagi benda, about CD, kena kate tak? Hehe..
OHUB tu i dah bace kesemuanya, skg tgh dlm keadaan shocked, when a friend bagitau yg die ade kwn keje kat bio lab, dan dia bekerja sbg org yg membuat vaksin, dia sendri tak vaksin kan anak. that makes me wonder and wanted to read more and more. lame2 hampir faham. now still dlm keadaan shock! kena prepare mentally ni, sbb org akan kate. biase lah, org akan kate punye. tabik kat fifi sbb fifi mampu pertahankan cara fifi menjaga anak. anak kite, kite je yg tau.

Ibu Amirul said...

Sabarlah Fifi...
Jangan ambil peduli cakap orang....
asalkan fifi tau mana yang terbaik utk ufairah...
Lagipun sakit pening ufairah bukan diorang yang tolong jagakan...
Pasal cara natural utk anak demam, akak setuju ngan fifi. akak pun akan elakkan ke klinik kalo ada cara lain untuk rawat demam anak.. ubat klinik/hospital adalah pilihan terakhir akak...

dalila said...

Sabar wehh..aku memahami ko.. ;)
kite nk yg terbaik utk ank kan..xkesa la penerimaan org kt pendapat kite cmane..tp aku rase sometimes yg natural ni lg bagus sebenarnye..amik la contoh atuk nenek kite dulu yg dok pedalaman, klinik berbatu2 jauh, xde transport..ape yg dorg wat klu ank demam ke skt??pastu ape yg jadik ngan anak2nye? ok je kan?sihar walafiat je..

yg tau nk kondem je tu..tlg la fikir2 kan sama..bukan pkir tu je..pikir ati n perasaan org jgk..sng citer, ANAK SAPE SKANG NI??mcm fifi, die dh study,wat homework pasal tu..ape kate anda yg kondem tu pun kaji jgk dulu..maaf klu ade yg xsependapat dgn saya..

^^peace^^

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

just ikut kata hati.. selagi nampak keberkesanan nya, dan tak memudaratkan anak tu sendiri..teruskan. gud luck. Semoga Allah swt terus menjaga keluarga kamu

SweetLikeWhat said...

pedulikanlah kata2 orang tu fifi..fifi tau terbaik untuk anak kan..yang deme nak sibuk2 sangat dengan anak orang kenape ye..heran pulak anis..kalau tak boleh terima cara fifi, duk diam sudah..teruskan lah dengan cara sendiri..haih..

JayFarhana said...

ahahah..see, dah agak dah psl CD mesti kene. sbb org mesti kata punya, bende yg senang ade, taknak guna. yeah itu perangai ignorant org kite. sbenanye kalau nak gune disposable pun gune lah, tp jgn plak komplen takde duit kan? patotnye bende yg lebih bagus ni, kalau kite sendri tak mampu buat, kite patot encourage org yg mampu & bersemangat nak buat, bukan discourage n tunjukkan perangai arrogant kite. patot kite rase malu sbb tak mampu buat bende bagus yg org tu buat. tapi biase la perangai org, nak kata die gak yg lebih bagus. k.jay ade kwn yg tak pakai CD sbb die terus terang ckp die malas basuh, tapi die takpenah kutuk org yg gune CD, die siap tabik lagi kat org yg nak gune CD sbb rajin & byk effort.

izzah said...

Walau cara mana yg dipilih,yg psti kita mmg nk yg trbaik utk ank kita kn...setuju sgt3 dgn fifi...sabarkn je la hati...kita tau,kita study n kita pilih kputusan utk ank kita...ank kita biar kita tntukn...org ni biasa la..duk sibuk kt ank org,ank sendiri terabai...kiki...

*bab cd tu mmg sy tabik spring la kt fifi..sy mmg xmampu..tmbah2 badan 2 n jaga ank sorg2 kt sini...letih nk urus smua...hehe...

Fifi Nadhrah said...

terharu sangat dengan semuekomendekat atas ni..sampai ade yang saye 'ter' menitik air mate.. big (((hyg))) mwakzzz..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...