Thursday, February 24, 2011

aku & en. suami sekampung..

assalamualaikum!~

da masuk entry ke-3 petang ni selepas tak update berhari2.. maklum la.. susah sikit aku nak mengupdate tanpe broadband name manje beruk beng aku.. jam kat pc aku da 5.04petang.. aku tak balik2 lagi ni weyh.. en. suami balik lambat la pulak.. maklum la.. orang menumpang macam aku ni kene la pasrah.. kalau en. suami awal.. awal la aku.. kalau die lewat.. lewat la aku.. tu pon bersyukur la sebab ade orang nak tumpangkan.. kalau tak naik la komuter yang lembab tu..

aku kenal en. suamikan dari forum.. aku tak pernah tau die asal dari daerah mane kat perak tu.. termasuk la die.. tak pernah tau aku asal dari daerah mane.. biase la bile berkawan rapat tu.. semue nak tau kan? mak ayah keje ape.. anak keberape.. macam2 lagi la.. sampai 1 topik kami bualkan tentang kat mane tempat lahir atau kampung.. waaa.. sungguh terkejut en. suami bile aku kate kampung arwah mama kat selame.. dekat je dengan rumah die.. maklum la.. aku ni blur sikit bile en. suami kate lembah beriah(kampung die).. tapi aku iyekan je.. nak jage hati la katekan.. sungguh nakal perempuan ini!~

jarak antare kampung aku & rumah en. hubby tak sampai 30km atau lebih kurang 30minit perjalanan.. jodoh2.. sampai mase aku bertunang tu.. kan ramai datang.. bile menyambut tu.. ade yang keje setempat dengan abang ipar die.. ade yang sedare la.. hahaha.. klaka pon ade.. da macam jejak kasih.. bile pk2 balik.. ade bau2 mangge bacang kami ni.. sampai ade tuktam(atuk sedare) aku mengeluarkan kate-kate kesat.. along.. ko belaja merate.. keje jauh2 sampai ke sabah.. last2 kahwin dengan orang sekampung.. haish tuktam ni.. da jodohkan.. hehe.. terime kasih YA ALLAH bagi suami yang cukup sempurne untuk aku..

ok.. en. suami da call.. die da on the way nak balik.. nak singgah pantai dalam beli sup & cakoi.. maklum la.. orang berpuase.. buat2 macam bulan puase pulak.. ala2 bazar ramadhan pantai dalam tu.. hahaha.. berjumpe di next entry!~

my rempeyek give away


assalamualaikum!~

first time untuk blog ni menjoin give away.. kehkehkeh.. bosan pepetang kat ofis ni.. tetambah hujan + pose.. nampak pulak give away makanankan.. mmg lapar r.. menduge iman.. syaiton pulak menghasutkan.. terus teringin.. selamat tak preggy.. kalau preggy ngidam.. mau wajib puan give away letak name aku antare 5 orang tu.. korang nak join jugak? click je pic rempeyek yang menyelerakan tu..


sedap tak korang tengok? aku tengok terus lapar.. hehe.. belum rase lagi.. kalau dapat.. aku rase sekali hadap je habis.. nafsu makan yang sangat tinggi.. best aku rase give away ni sebab korang boleh pilih lagi nak kacang tanah ke.. ikan bilis ke.. banyak lagi la.. sedapnye!~
sekarang aku nak tag-->


ape lagi.. jom la join.. kat bawah ni T&C die..

1.kene la follow blog saya dgn risya expressions. - done

2. pastu buat entry kat blog anda,letakkan gmbr comel rempeyek saya kat atas tu dkt entry tu,dan linkkan kepada giveaway ni...purpose dia nak gitau org lain jugak... - done

3.letakkan gmbr kat atas tu kat sidebar blog anda... - done

4.tag kan at least 3 org,make sure dia org tau..permulaan ni,saya nak tag... - done

5. finally,tinggalkan komen anda dgn ruangan komen,senang la nnt saya nak menjejaki anda... - done


bukti aku da follow blog risya expressions.



kesian sekian terime kasih!~

majlis perkahwinan kami ♂♥♀

assalamualaikum!~

malam tadi aku tido awal gile.. 1030 da masuk bilik.. kononnye nak dapatkan rehat yang cukup la untuk keje hari ni.. padahal takde keje pon kat ofis hr ni tapi pukul 310pagi aku terjage.. da cukup tido kot.. haha.. ssh aku nak lelap balik.. esoknye aku kene bangun 530 sebab nak sahur.. pose ganti wei.. aku pon pakse la mate aku.. last2 terlelap.. esoknye lepas sahur baring da malas nak bangun.. rase macam nak mc je.. wahahaha.. kesyaitonan melande la tu.. aku gagahkan juga diri ni datang ke ofis.. sampai je aku kat ofis.. takde keje nak buat.. kan bagus kalau boleh buat keje ofis kat rumah.. just sediekan work station yang standard.. then kje email je ke ofis.. best kan? sape setuju?

berbalik kepade tajuk asal ye.. majlis perkahwinan aku dengan en. husband berlangsung sehari selepas aku dinikahkan.. disebabkan abah melarang aku buat pelamin.. so takde la pelamin dimajlis tu.. abah aku alim.. siak masjid bersyukur dapat abah cetu.. aku pon rase macam membazir buat pelamin.. cume ade tempat en. suami sarungkan cincin untuk aku je.. tu pon adik aku buatkan.. kenape aku cakap membazir? sebab upah buat pelamin je da RM700-RM800 baik aku gune duit tu buat beli peti ais or mesin basuh..

bagi aku yang penting keadaan aku lepas berkahwin.. sebab nnt aku yang kene buat keje rumah.. kalau takde mesin basuh.. naye aku memberus.. lain la kalau family aku & en. hubby orang kaye.. aku kene ingat.. aku datang dari keluarge yang sederhane.. jadi aku kene la berjimat cermat.. kankan? baik tak aku bilik pengantin pulak? aku rase bilik aku la paling simple.. cadar aku beli kat sogo.. kehkehkeh.. langsir pulak adik aku tolong jahit.. tapi langsir tak berkepale.. aku suke simple.. meje solek & lemari.. tapi aku puas hati la.. hantaran pulak aku buat je ikut suke.. asal ade barang aku gubah.. bile kire2 hantaran aku.. ade 17dulung termasuk dengan orang bagi.. hehe..

masuk bab kenduri pulak.. kenduri disponsor oleh en. abah.. terime kasih abah.. along sayang sangat sangat sangat la kat abah.. sampai tahap infiniti.. aku kawenkan berdue dengan adik aku.. (tapi adik aku dinikahkan di kajang seminggu sebelum majlis).. jadi meriah sangat2.. abah aku sembelih 3ekor lembu dan 2 ekor kambing.. sepehe lembu abah aku suruh bagi kat rumah en. suami.. rezeki derang kan.. majlis kami pulak dimeriahkan dengan 4000 orang tetamu.. alhamdulillah.. niat aku buat kenduri kahwin untuk bagi orang makan tercapai.. bukan untuk jadi raje sehari pon sebab pelamin semue takde.. seharian aku ke sane ke sini melayan tetamu.. bak kate kawan aku.. farah adila.. fie.. first time aku jumpe pengantin sesempoi ko.. alhamdulillah semue yang diimpikan tercapai.. sampai aku outdoor pon lewat sebab tggu tetamu.. pukul 6 outdoor.. tak sampai 20 keping gambar kot.. tapi takpe.. aku tak kesah.. ok je!~ hehe.. jom layan gambar..


kali ni aku tak buat album kecik2 tu.. photobucket block.. aku tak dapat upload & generate code..


time ni tengah tunggu en. suami datang..


en. suami da datang.. yeayy..


ni la pelamin nikah yang adik aku buatkan tu..


makan.. makan.. en. suami siap tambah..


our wedding cake yang sangat simple.. niat nak buat bekal balik untuk kawan2 yang datang dari jauh.. tapi derang tak datang pon.. redha je..

lepas makan.. mase untuk round layan tetamu..


gambar wajib pengantin.. kehkehkeh..


ciuman pertame.. malu2 meow lagi..


advance sikit..


aku sendiri tak perasan mase bile ho(member aku) snap pic ni..


terkejut ke? nak kawen la cepat.. padahal tak kene pon.. i malu nak kissing2 ni..


ni pon candid pic from en. ho~


lagi 1 gambar wajib~


orang kuat yang menjayekan majlis.. i love u abah!~


hantaran.. terime kasih kepade yang sudi menyumbangkan 4 dulang kepade aku!~


time makan..


outdoor.. lake garden taiping..


outdoor lagi..

cukup la takat ni.. karang banyak sangat berat pulak blog aku ni.. susah loading.. kalau gune album tu senang sikit.. takde la berat.. jumpe lagi next entry!~


Tuesday, February 22, 2011

i rase i tertinggal broadband i dekat Melake!~

assalamualaikum!~



aku rase aku tertinggal broadband aku kat rumah abah kat Melake.. aku terpakse tunggu weekend ni untuk pastikan either broadband tu kat sane or hilang.. now rumah tu kosong & akan meriah weekend je.. waaa.. betape bosannye aku tanpemu broadband~ aku terpakse tempuh hari2 berinternet slow & tak dapat online kat rumah.. bertabahlah wahai hati..

Monday, February 21, 2011

1st gathering with geng ang ang..

assalamualaikum..

pagi yang da nak dekat tengahhari ni ni.. aku sangat2 bosan.. korang perasan tak? hidup aku ni penuh dengan bosan.. asal entry baru je bosan.. bosan... bosab... bosan.. keh...keh...keh.. aku pon tak paham apsal aku cetu.. kalau banyak gile keje.. tak terkejar.. baru ko tau.. haaa.. padan muke.. entry kali ni aku nak cite bout weekend aku yang lepas.. aku sangat bz.. atau buat2 bz sampai tak sempat update..

semalam aku g gathering dengan bebudak forum.. our 1st gathering with geng ang ang @cari.com.. ala.. tempat yang aku kenal en. hubby tu.. atceli kiterang g wedd one of forumer tu jugak.. dak ijam namenye.. terus la jumpe.. 1st time jumpe.. b4 ni asyik sembang dialam maye je.. kiterang 5 kete kot.. ade dri cheras, putrajaya, KL, pahang & aku dri melake.. pelikkan.. rumah kat kajang tp datang dri melake.. biase la.. abah aku la punye kerje.. ajak aku balik kampung sekali dengan die.. walawei.. terime kasih abah.. jimat duit minyak along.. :D

aku dari melake, so tak kesah sgt la sebab gathering tu pon kat melake.. aku dapat tex dri azhari@dekesugi.. ofismate merangkap forumer tu jugak..

deke: wei.. dari sini ke melake bpe jam?
a: ala.. sejam setengah je.. (kelajuan abah aku la)
deke: aku nak budget mase ni..
a: mase ape ko nak budget? nak balik awal ke?

esoknye pukul 10 derang gerak dari putrajaya.. dalam hati aku.. oo.. derang nak sampai pukul 12 kot.. selalu kenduri kan 11.30 sampai 4.30 kan.. lepas je aku dapat tex cakap derang baru gerak.. pukul 10 la kan.. aku pon siap2 la.. iron baju aku & en. hubby.. mandi & siap bagai.. aku budget 11.30 aku nak gerak dri rumah.. sebab kiterang janji jumpe kat petronas ayer keroh.. aku da siap2.. aku call abah aku.. mintak die balik rumah, turn aku pulak bawak kete die.. haha.. takde kete di melake.. balik melake pon tumpang abah.. time tu la abah cakap.. along.. g beli kelape & kentang.. ummi nak masak.. alamak.. da lambat ni.. tapi aku redah kan je.. lepas tu aku pecut la ke petronas tu.. dekat 15minit la jugak derang tggu aku.. hehe.. sori wei.. tapi bile sampai2 je..

kereta tak sampai 20 biji pon kat tempat kenduri tu.. ish.. ni kenduri ke ape.. tengok2 jam 12.15.. mmg time ramai la patutnye kan? aku g kat member aku.. sekali kat kad tulis majlis pukul 1.30.. wei.. sejam lebih lagi kot.. bosan gile.. nak g jalan takut lambat kan? last2 bincang punye bincang.. kiterang masuk je dalam restoran tu.. masuk la ala2 rombongan cik kiah.. bawak 3 kotak hadiah.. ade macam2 kelengkapan dapur.. senduk semue la.. paling tak boleh bla.. siap letak maggi, minyak masak & susu tin.. hahaha.. hadiah pekene orang wei~ sampai kat tempat sambut tetamu.. ni kawan2 forumer dak ijam ye? kami pon senyum2 la.. uish.. hebat jugak kiterang.. sampai derang tau sape kiterang.. haha.. lepas lepak2 tggu pengantin.. tak boleh makan lagi.. tp aku da lapo.. tggu jela.. 1.30 baru kiterang makan.. lepas makan...

kiterang gerak ke dataran pahlawan + a famosa.. lepas tu.. mengikut cakap cikyanyan kiterang pon naik la river kurus cruise.. bosan la jugak.. tapi santai.. habis aktiviti bermesre.. aku ajak derang singgah rumah aku.. derang singgah solat minum oren + makan keropok & gerak balik pukul 6 petang.. aku pulak balik dari melake pukul 9.45 dan sampai kajang pukul 11.30.. weekend yang seronok sebab dapat jumpe kawan alam maya!~

Friday, February 18, 2011

concern tak bertempat~

assalamualaikum~

ni la aku.. si gegirl yang sangat2 la sensitip tahap gaban.. hati mudah terguris.. mudah pecah bagai pinggan kace jatuh kat lantai.. confirm tak dapat cantum balik.. sekarang ni hati aku cukup sensitif dengan soklan menduge hati ni.. sangat2 ok.. tetapi kekadang manusie makcik2 @ orang yang tak rase ape yang aku rase selalu berkate.. takpe la fie/along.. derang saje tanye kabar.. amek berat.. bile aku sound tepek.. tak suke la kalau tanye2 fe cetu.. dijawabnye.. ala.. bukan ape.. suke dengar kalau orang da ade isi.. cilake bangang punye statement.. sakit jugak la hati aku ni.. try korang tanye orang yang penah rase? kalau die jawab biase2 je.. aku da tak boleh watpe la..

ade pulak yang kate.. rugi kau tak preggy.. kalau kau preggy.. sure suami sayang.. ni pon statement tak boleh bla aku rase.. nak je aku jawab.. habis selame ni suami aku tak sayang aku ke? sumtime pelikkan manusie ni.. sesetangah la..

ni paling aku tak boleh lupe.. ade orang tegur aku.. ala2 concern la kan.. dedolu same2 luah perasaan sensitip dgn soklan menduge iman..

z: fie da preggy? z da berjaye..(setelah +-setahun berusehe)
a: oo.. tahniah..takde rezeki lagi..
(dalam hati.. saje menunjuk ke wat sakit hati aku?kan awal2 aku da warn aku sensitip bab ni..)
z: bukan ape.. saje tanye.. ala2 concern gitu..
a: takde rezeki lagi.. jage elok2.. bukan senang nak dapat..(dalam hati.. concern ke nak tunjuk.. dulu time berusehe same2.. tak pulak kua soklan tu kan.. haishh..)

usah dikenang.. buat sakit hati..

nota comel: maaf entry kali ini berbaur sensitip sikit.. wakaka..

soalan menduge hati..

assalamualaikum!~

pagi ni aku terpanggil untuk bercerita atau mengupaskan isu soalan menduge hati.. macam serius jekan tajuk die.. aku suke bercerite tentang hati ni.. gegirl memang sensitip.. cube bayangkan hidup tanpe mulut.. semue orang bisu.. tak nampu berkate2.. mesti urusan harian kite susah kan.. dengan mulut ni la kite gune untuk bercakap.. mengumpat.. mengate orang.. meluahkan isi hati.. bertanyekan soalan.. kalau aku list kan kegunaan mulut ni kan.. boleh buat 1 entry..

tapi mase kecik2 dedolu.. budak2 selalu gune mulut untuk mengejek orang.. kankan? korang penah tak ejek2 kawan korang mase sekolah dulu? especially sekolah rendah.. baik korang ngaku cepat.. aku mase kecik2 dulu orang ejek aku penguin.. sebabnye aku pendek je dulu.. jalan kedek2 macam penguin kawan2 aku kate.. nadhrah penguin..nadhrah penguin.. sure aku kejar budak tu balik.. aku pukul2 cubit2 die.. biase la gegirl.. kecik2 dulu kalau bengang sikit je cubit lagi 1 yang paling aku egt derang panggil aku tong gas.. sebabnye atuk aku jual gas.. zaman dedolu kan orang jual tong gas kat depan rumah.. ikat pakai rantai besi tu taknak bg hilang.. ade tak mase zaman korang? aktiviti ejek mengejek da boleh buat kite seronok..

aku paling tak boleh lupe aku ejek sorang budak lelaki.. budak kelas aku.. mase tu aku darjah 6.. die asyik ejek aku tong gas2.. name budak tu Mahsuri.. kat mane la die sekarang ni aku ejek la balik.. aku cakap ceni.. ko tu name da la mahsuri.. gi balik kubur ko kat langkawi tu.. menangis die weh.. touching.. esoknye bapak die datang sekolah.. hahaha..

ok2.. berbalik kepade tajuk.. soalan menduge hati.. bile usie da meningkat.. ejek mengejek ni da takde.. da hilang lupus ditelan zaman kot.. antare soklan menduge hati bile kite da dewase ni..

" kau tak keje lagi ke?"
"bile ko nak keje ni?asyik duduk rumah je.."
"sampai sekarang tak keje lagi?macam mane nak tanggung anak bini nanti"

bak kate cikyanyan.. orang yang tanye soklan tu engat aku ni bos ke? boleh tau bile nak dapat keje.. hehe.. cute kan cikyanyan ni..

"bile kau nak kawen ni?"
"adik kau da nak kawen.. kau bile lagi?"
"kau ni da ade ehem2 ke belum.. kalau takde aku nak cari kan"

ha.. ni pon soklan tak logik bagi aku.. ade ke tanye orang tu bile nak kawen.. sentap jugak aku rase hati2 manusie normal kalau asyik2 ditanye soklan macam ni.. tetambah kalau orang tu takde pasangan steady lagi.. bukannye orang tu taknak kawen.. sape wei yang taknak kawen? melainkan orang tu gay atau lesbian.. kan2?

situasi selepas ni.. memang berlaku kat aku sekarang ni..

"da ade isi ke?"
"ade gud news?"
"takkan sampai sekarang takde isi"

ni aku memang mengaku aku sentap dengar soklan macam ni.. memang tak logik soklan ni jugak.. aku rase dalam banyak2 soklan.. soklan ni paling tak logik.. orang2 yang create soklan tu egt kite ni sape? kite boleh tau bile nak dapat anak? kalau la aku boleh beli anak tu kat tesco.. bukan 1 aku beli.. 4 wei aku beli.. kalau kawen ke ok lagi sebab kite boleh rancang.. manusie2 yang create soklan ni memang sangat menduge hati aku..

manusie ni tak pernah habis dengan soklan2 menduge hati..
bile ko da habis SPM.. taknak sambung blaja ke? bile da grad.. bile nak keje ni? da dapat keje.. bile nak kawen? da kawen.. da ade isi ke? bile anak da besar.. bile nak ade menantu? bile da bermenantu.. bile nak bercucu.. last skali orang tanye.. bile ko nak mati pulak.. hahaha.. manusie2..

Wednesday, February 16, 2011

13 februari 2010 --> isteri orang weh!~ part 2..

assalamualaikum!~

disebabkan bosan di petang hari di ofis ni.. padahal hati meronta2 nak tolong akak2 ofis ni buat keje.. menampal sticker & asingkan kertas yang nak lupus.. tipu semate2 ye.. aku pon sambung la entry bertajuk 13 februari 2010 ---> isteri orang weh!~ part 1..

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

tinggal 44 hari lagi nak kawen.. confirm la pasangan kene g amek kursus kawen dulu baru boleh akad nikah kan? step pertame aku dgn en. hubby.. daftar kursus kawen.. disebabkan aku kerje isnin sampai jumaat 8pgi-5ptg.. haish.. same pulak time ofis hour aku dgn pej. agame ni.. aku pon mintak tolong adik aku daftarkan aku sebab die suri rumah sepenuh mase.. sampai je die kat pej. agame.. penuh siot.. tak boleh nak amek kursus kawen ke? naye aku ni.. adik aku pon cite la.. aku nak kawen sgt da ni.. da paras2 hidung da ala2 tak sabar nak kawen.. hahaha.. so peg. kat pej. agame tu pon selitkan jela name aku dgn en. hubby.. satu selesai.. HIV test aku suruh mak tiri aku hantarkan g kinik.. alhamdulillah mak tiri aku baik!~ bende nak nikah da settle..

kad kawen? satu hal lagi.. termenung la aku fikir cene nak care nak dapat kad kawen sepantas kilat.. last skali.. design sendiri.. print sendiri.. buat kad kawen sekeping.. depan belakang je.. simple.. sebab nanti orang buang jugak.. takdenye aku nak letak name ALLAH + muke aku kat kad tu.. nnt orang buang dalam tong sampah jugak.. tetambah perkataan ALLAH tu.. sensitip..

ni la rupe kad kawen aku.. belah en. hubby warne biru..





baju kawen la pulak.. aku confirm nak pilih kaler kan? aku rase time aku kawen dulu susah dalam erti kate lain takde kedai yang baju pengantin die kaler satin gold lace purple.. kaler tu la yang aku nak.. kalau nak order kat kedai pengantin.. ko rase derang nak ke amek order last minute? dalam 3 minggu cetu kene siapkan baju aku.. siap manik semue supaye aku senang nak complain n fitting.. ade? kalau aku jumpe pon.. maju berjuta2 lemon die charge aku kan? last sekali aku aku g jakel beli kain match sendiri.. hantar jahit kat tukang jahit.. jahit manik sendiri.. wahahaha.. gile kan aku? gile tak? keje last minute.. tak tido malam akau jahit manik baju pengantin.. egt senang ke? da la saratmengandung manik die.. terime kasih kepade ude.. adik aku no 3 sebab tolong aku jahit manik.. atas didikan adik aku no 2 (yang nak kawen sekali tu) sebab dulu die keje butik pengantin.. so siap la baju kawen aku.. baju nikah pulak aku beli kain dekat maya.. tempah kat tukang yang same.. secare conclusionnye.. baju tunang nikah & kawen sampai sekarang aku simpan.. hehe..

lain persiapan tu tak payah cite la.. aku nak pasal 13 februari 2010 ni..

nak dijadikan cerite.. 13 februari 2010 tu aku dijajah oleh jepun peot.. majlis pernikahan tu pulak nak dilangsungkan di masjid..
bincang dengan tok kadi.. die taknak buat kat rumah.. ciss.. biase la orang tue2 mmg skema.. tok kadi tu same dengan tok kadi yang nikahkan abah & arwah mama aku.. nostalgia betulkan.. tapi kali ni abah aku yang nikahkan aku & hubby.. aku tunggu kat rumah je sebab dijajahkan.. sedih jugak time tu.. aku nak jugak tengok hubby bace akad.. tapi tu semue da tersurat.. aku tak mampu melawan takdir.. cume redha..

lepas semue settle.. hubby & rombongan pon datang rumah aku.. nak sarung cicin kawen & bagi mas kawen.. ekh.. tetibe da sah ye.. boleh pegang2.. cium2.. keh3.. gelak jat siot cume aku terkilan tak dapat ade di majlis yang paling bermakne tu.. pic pon tak banyak.. 7 8 keping je sebab semue tgh buzy nak kenduri esoknye.. tapi aku tak kesah sangat sebab orang dedolu takde camera pon bahgie kan..

satu je soklan aku kat hubby..
s: bape kali lafaz abang?
a: sekali je sayang..
s: alhamdulillah
a: alhamdulillah.. sekurang-kurangnye.. kite dijauhi dari zina sayang..
s: *cume tersenyum tande syukur..


bahase :: jage sikit bahase ko tu:::

assalamualaikum!~

pernah tak orang terpikir pasal bahase? zaman dedolu kalau salah cakap sikit.. pelempang la korang dapat dari parent kan? same la dengan aku.. kene tumbuk ketuk la mulut ni dengan tangan arwah mak aku.. kalau nangis lelebih sikit pon kene jugak.. biase la gegirl.. kuat nagis dulu kecik2 selalu iklan kua kat tv.. bahase jiwe bangse.. kalau korang saing2 aku.. akhir tahun 80-an.. korang tau la kot.. orang dulu2 selalu beratkan hal ni.. hormat orang tue.. tapi zaman sekarang? ade? cer cite sikit? kalau takde kesedaran tu.. habis la.. sebab tu la zaman milenium ni.. banyak perkare yang tak logik terjadi.. tak pernah terpikir akan berlaku mase zaman dedolu.. anak saman ayah la.. ayah sembelih anak la.. ade kaitan ke? pade aku.. bahase ni ade kaitan dengan semue bende.. sebab kite akan bercakap dalam melakukan aktiviti seharian.. kan2? pendapat aku la.. panjang betul intro..

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

padahal aku nak cite pasal aku je.. memule nak bukak blog ni.. aku nak bahase kan diri aku ni ape? saye awak? saye kamu? aku kau? i u? ramai kate aku kau macam kasar sangat.. aku cume menjadi aku.. terime la aku seadenye.. kalau korang tak suke tak payah la port kat sini.. aku tak pakse pon.. sedangkan kite berdoa pon.. YA ALLAH.. Kau ampunkanlah dosa aku.. see.. dengan Allah pon kite berbahase cetu.. so takde la istilah kasar kot kalau aku mencoret kat sini gune aku kau.. kan? tapi jangan la pulak nanti korang balik rumah.. cakap dengan mak bapak korang aku kau.. dengan laki korang aku kau.. cari nahas la tu kan? tapi kalau ko orang sabah takpe..

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


situasi di mana aku baru pertame kali sampai di sabah.. ( dlm kereta en. ismail)
anak en. ismail: ayah.. kau tahu nda hari ni hari jadi abang? (ayah kau tau tak hari ni besday abang?
en. ismail: tau la bha.. kenape kau tanya? mau celebrate ka?
aku: en.ismail.. relex je kan anak en. cakap aku kau.. *curse
en. ismail: kami d sabah memang bagitu fifi..
aku: *blur

end~~~





13 februari 2010 --> isteri orang weh!~ part 1..

assalamualaikum!~

dikala petang di ofis aku.. akak2 ofis ade yang tengah menampal-nampal sticker alamat dekat borang dan envelope.. ade yang masukkan borang ke dalam envelope.. sambil2 mulut mengumpat bersembang menghilangkan bosan.. gaye sorang2 ala2 pekerje pejabat pos.. walaupon ofis aku ni bukan pejabat pos.. haha.. bos pulak ade yang membawa botol susu mug berisi nescafe round2 ala2 die paling berkuase.. ade yang kusyuk depan pc buat kerje.. kawan2 lelaki aku pulak sibuk mengangkat file untuk dilupuskan.. aku pulak sibuk menaip blog.. sungguh tidak adil kan? ade aku kesah? keje aku da siap.. aku lepak la..

aku nak cite pasal setahun 3hari yang lepas.. opsss.. da jadi bini orang rupenye aku time tu.. sekelip mate je aku jadi isteri kepade en. hubby.. lagi 20 hari genap la setahun kenal. en. hubby.. aku dah sah jadi isteri die.. kami akan berkongsi segale2nye.. bahagienye kate kawan2 aku.. ko da kawen..bestnye.. nak kawen jugak.. yang aku ni ha.. ala2 percaye atau tak.. sungguh pantas semuenye berlaku..

28 november 2009 kami bertunang.. decide punye decide.. paling lame setahun ikatan pertunangan diakhiri dengan perkahwinan.. paling cepat pon 6 bulan.. try gune tangan korang.. kire sikit.. november + 6 bulan tu jatuh bulan bpe? bulan 5 kan? mei kan? may kan? apsal tetibe nikah 13 feb 2010 ni? haaa.. tu la namenye kawen mengejut.. tapi ade mulut2 yang cilake jahat, busuk, masam, basi tu berbisik2.. mengumpat..

"apsal tetibe kawen ni? ade isi ke?"

"aik.. tunang terus kawen?ade ape2 ke?"

malas nak layan mulut2 ceni.. alhamdulillah aku tak bunting pelamin.. bukan tolak .. ngelak spekulasi manusie bermulut kalah tempayan ni.. ha.. amek ko.. sampai sekarang tak preggy2 lagi.. maybe ALLAH nak buktikan kot.. ayat2 di atas tu salah same sekali.. punye la baik aku ni.. suci macam kain putih.. sile berenti puji diri sendiri..

pade 1 januari 2010..

abah: along.. ko kawen sekali dgn fara la..( 14 february 2010 kenduri adik aku)
aku: kene tanye zairi dulu abah.. takut family die tak setuju..
abah: ok2.. nnt abah cakap dgn die terus la..

bincang2 punye bincang.. due2 pihak agree kami kahwin on februari.. ohhh.. tidak.. mampukan aku? bersediakan aku? da la mase tu aku tengah PJJ dekat UiTM s.alam.. kalau final sure serabut otak aku.. kje lagi.. study lagi.. en suami lagi.. anak lagi .. hehe..

mase decide on 13 februari 2010 nikah.. kami tak buat ape2 persiapan lagi.. 44days to go.. kursus kawen tak g lagi.. HIV test tak lagi.. kad kawen lagi.. confirm ssh nak cri kedai yang boleh siap kad kawen seminggu yang paling penting baju kawen.. kenduri khemah semue no hal.. tumpang adik aku punye jela.. cene care aku buat tu semue?orang ready nak kawen paling lewat pon 5 6 bulan sebelum.. aku ni sebulan stengah je..

next entry la aku sambung.. macam da panjang sangat aku menaip ni.. nanti bosan pulak korang2 bace..

Friday, February 11, 2011

ape la yang kau merepek ni

assalamualaikum!~

disebabkan hari ni hari jumaat.. aku tak update blog time ofis.. aku busy ye.. busy berjalan sebab time rehat lame.. haha.. aku g jalan TAR tadi.. teman kawan aku dak faziatie shoping.. die ajak aku g KLCC.. aku malas.. sebab kat situ bukan ade ape pon.. ramai pulak tu.. baik aku g yang dekat2 dengan ofis je..

petang pulak aku takde mase nak ngadap blog ni.. aku sibuk kire kilo kertas.. unit aku ni ha.. nak jual semue kertas tak terpakai.. aku tukang catit je lepas cine tu susun2 kertas atas timbang.. banyak der.. dapat la dal RM410.. kertas ade la 659kilo.. banyak kan? rase lapang je ofis tu bile da jual semue kertas2 tu.. tengok2 jam da pukul 5.05.. time balik tu.. tak jadi la aku mengupdate blog waktu ofis.. berdedikasikan aku hari ni.. teehee...

bile sampai kat rumah.. aku terase macam kosong je kalau tak update blog ni kan.. aku pon update je.. nak sedapkan hati.. tapi seyes wei.. otak beku je ni.. aku pon tak tau nak cite ape.. kalau kat ofis tu.. ok je otak berangan.. korang macam tu tak? ngaku la.. ngaku.. malu kalau aku sorang je macam tu..

terime kasih bace cerite aku ni!~

Thursday, February 10, 2011

da jadi tunang orang da

assalamualaikum~

merujuk tajuk di atas.. aku.. bla.. bla.. bla.. nak cite kat korang la.. detik aku jadi tunang orang.. bile aku jadi tunang orang? bersamaan 28november2009.. ekh.. lame da kan aku jadi tunang orang.. aku dengan en. suami kenal tak lame.. mule tukar no. fon 3march2009..

macam yang aku cite sebelum ni.. 3march 2009 hingga 28november2009 bersamaan 8bulan 3minggu 4 hari.. aku agak2 je tu.. 8bulan 3minggu 4hari.. ha selame tempoh tu la aku kenal en. suami..

selame tu la aku jadi kawan die..tak takut ke baru kenal 8bulan da nak tunang? mne tau die jahat ke..soklan cepumas yang biase orang tanye..aku takut jugak sebenarnye.. tapi love is blind what.. betul tak der? kalau tak betul jugak.. lantak korang la.. tapi aku takde la blind sangat.. blind bese2 je bab cinte ni.. aku siap pesan kat en. suami.. u.. i tak kenal u.. i buat keputusan kawen dengan u ni umpame serah nasib hidup i kat u.. ayat warn tu.. padahal takut beb.. takpe.. percaye abah ade.. kalau ape2 aku ngadu la kat abah.. sebelum kawen memang panggil i u, i u.. aku ni memang jenis takkan panggil orang abang abang sayang la maksud aku selagi lelaki tu tak jadi suami aku.. sampai la 2 minggu sebelum aku kawen aku kene pakse dgn atuk & abah aku untuk panggil en. suami aku abang.. wahaha.. aku pon blaja panggil.. ok2.. stoppp.. jangan iklan lelebih..

macam mane aku boleh ckp aku nak tunang pon aku da lupe.. en. suami ajak tunang pon aku lupe.. yang aku ingat majlis pertunangan aku berlaku kat rumah arwah mama aku kat Perak mase raye haji.. timing kene baik der.. bru good.. tiap2 tahun family aku mmg buat korban.. tumpang due2 kaki + badan la kenduri korban tu dengan kenduri tunang aku.. da.. jom layan gambar..












cukup la takat ni gambar2 pertunangan aku dengan en. suami.. tak besar mane pon.. kenduri yang sangat sederhane.. tapi aku suke!~

nota comel--> just click dekat gambar kalau nak tengok besar2~

kegembiraan tahap tak melampau sangat

assalamualaikum~

bermula la kisah.. kisah ape la aku nak cerite ni kan.. sebenar-benarnye.. ahad ni bersamaan 13feb2010 bersamaan 10safar1432 bersamaan hari nikah aku.. aku dapat text dari en. hubby.. yang ahad ni kite tengok movie ye.. aku nak reply text die.. skali maxis aku da expired.. ape gune ade fb taknak gune kan? aku chat jela dengan en. hubby..

s: abang
a: ye sayang.. ahad ni kite tengok wayang nak.. abang da beli ticket online da..
s: cite ape? pukul bpe? kat mane? tanye macam polis
a: cite yogie bear.. 3D.. pukul 1.30 kat jusco..
s: bestnye.. thanks abang..
a: abang beli couple seat yang..
s: uish.. macam la kat rumah tak boleh bercouple2..
a:saje je.. ehe..

aku olah sikit la ayat2 cinte kami ni.. bagi sedap sikit & potong mane2 bab yang tak berkenaan.. haha.. sambutan hari nikah kami ni ala kadar je..

vacation on 1st year marriage ni kiterang g sebelum n selepas that day.. 15, 16 & 17jan2010 kiterang ke kota kinabalu.. nnt aku buat la entry honeymoon berkali2 kiterang tu ye.. 26, 27 & 28feb2010 kiterang akan ke meow2.. kuching la tak sabar tunggu nak g meow2!~

banner yang buruk..

assalamualaikum~

oleh sebab aku tak update blog dari pagi hari ni, sekarang aku update.. dari pagi sibuk siapkan banner yang tak berape nak cantik ni kan.. selang2 dengan buat keje ofis.. kalau dari pagi buat non stop.. mau kene buang keje.. ko engat ofis ni vapak ko vunye ke? memang aku tak kretip.. nak buat macam mane.. tapi kire ok da la tu.. habis cantik la kat mate aku ni.. tada.. ni la banner tu.. kalau nak tengok besar punye.. ulangan.. besar punye.. tengok kat atas tu..

gambar sebelah kiri tu mase kiterang g jalan2 langkawi.. dekat cabel car.. yang belah kanan pulak.. pic jalan2 ala2 sigh seeing dekat pullman putrajaya.. motif banner ni??? takde motif sebab aku pon tak paham.. haha.. betape whatevernye otak aku sekarang ni.. semak tak letak gambar gedabak2 kat atas tu? kekadang ade jugak rase semak.. kekadang aku suke.. lantak la semak ke tak.. blog aku.. psssst.. pssst.. korang.. aku punye PSD kat ofis da boleh gune.. sebab tu la aku macam rajin je nak buat keje ofis edit2 gambar + hasilkan banner ni dengan titik peluh aku.. macam la ko berpeluh2 buat banner ni.. auta semate-mate!~

Wednesday, February 9, 2011

perkenalan kami ♀♂

sambungan cerite perkenalan kami..click cerite sebelumnya.. mase entry sebelum ni fie da bagitau kami kenal dari 1 forum..perkenalan kiterang mule rapat mase kiterang berdue travel ke ipoh untuk gathering dengan kakak2 & abang2 forumer dari perak.. wehh.. tanpe gathering ni.. tak rapat la fie dgn en. hubby.. kiterang travel naik KTMB & kiterang terus ke JJ.. saje jalan2 sementare tunggu tea time untuk gathering kat hang li po.. kiterang lunch kat kenny rogers.. takde gambar ye.. mase tu memalu lagi.. baru kenal la katekan.. kene cover2.. then kak jay jay yang amek kiterang kat JJ bawak g restoran hang li po tu.. lepas sesi suai kenal.. yela.. baru first time jumpe semue.. selame ni sembang kat forum je.. kak jay jay bawak kiterang g gunung lang ke bukit lang.. tak engat da.. cantik scene kat situ tetambah ade ikan2 yang besar2.. fie memang penggemar ikan.. bele jela.. makan kurang sikit.. balik malam tu naik bus dari ipoh terus ke station komuter KL.. en. hubby naik tren ke s.alam.. fie ke kajang.. mase ni kami kawan lagi..

3 march 2009 kiterang tukar no fon.. b4 ni contact gune private message forum + email.. YM pon tak penah.. bagi no fon pon ikut email.. sampai sekarang ade email tu.. sebab tu egt date tukar no fon.. kalau tak..sure lupe punye.. hahaha.. macam da selalu makan semut pulak kan.. hubungan kami makin rapat la lepas tu.. tapi jarak memisahkan.. ceitt.. macam jauh sangat s.alam dengan kajang.. tapi memang betul.. jarak + mase memisahkan kiterang.. mase tu hubby civil engineer kat 1 company kat glenmari.. tau jela bile keje dengan private.. balik ofis pukul 6.. weekend memang die cuti.. tapi fie pulak kene attend kelas.. mase tu fie PJJ (pengajian jarak jauh) kat UITM s.alam..

so mase untuk kami berdating berkenalan antare 1 same lain agak terhad la.. berhubung gune fon jela.. kalau weekend pon selamat fie study dekat s.alam en. suami akan teman kat kelas.. teman study + buat assignment sebab en. hubby ni terer sikit.. tetambah assignment berkaitan kire-kire and computer.. hebat!~ ni kes puji laki sendiri ni.. macam tu jela dating pertemuan kami.. takde pon jarang sekali tengok wayang, lepak2 fast food macam pasangan lain.. mase hujung minggu kami banyak dihabiskan dibilik kuliah.. tetibe terindu pulak moment tu.. mase dating pertemuan kami banyak dihabiskan dengan bende2 yang jarang sekali pasangan bercinte buat.. macam pergi petrosains macam pelik je kan, pergi perpustakaan, lunch dekat dalam kelas sambil buat assigment.. mungkin sebab tu kot buat fie & en. hubby lagi rapat.. takde nak window shopping tak tak tentu pasal.. lepak2 mamak or fast food + tengok wayang.. bukan sebab taknak buat tu semue.. tapi kami ade bende lagi penting kene settlekan.. sampai la da kawen pon fie stil student, pekerja dan suri rumah..

surprise from hubby ☺

post lagi hari ni.. bosan gile kat ofis hari ni.. bukan takde keje.. ade keje..byk jugak.. tapi malas.. haha.. tak berdedikasi sungguh.. tetambah da pukul 12.30 ni.. lagi setengah jam nak rehat.. lapar gile ni.. dari pagi tadi tak makan.. minum air je da dekat seliter.. bloated wei.. tunggu en. hubby sampai nak lunch sesame.. fie ni bukan ramai kawan pon.. duduk pon dalam bilik bersame 3 lelaki.. kakak2 kat lua bilik ni ade jugak.. tapi sebab da macam dalam aquarium duduk kat work station ni meje sendiri kat lua bilik.. bilik ni cume dikhaskan untuk keje mapping malas nak kua & bergaul.. so hubby la peneman setie.. nanti ofis en. hubby pindah kat putrajaya.. sorang2 la fie ni.. tapi kekadang ade jugak ikut akak2 tu g makan.. stoppp.. jauh dah kau iklankan fie..

cerite sebenarnye ni.. fie tak sabar2 nak balik rumah.. nak tgk hadiah.. hadiah ape? apsal ko tak tengok semalam je? haha.. en. suami da pecahkan rahsie semalam..

"sayang..abang ade beli hadiah online untuk ayang.. orang tu kate esok die pos.. tak tau la ayang suke ke tak"

ni buat fie macam tak sabar je nak balik rumah.. cepat la pukul 5.. nak balik.. asyik terbayang2 en. posmen datang rumah je.. nak tgk ape hadiah tu.. penat korek2 buat2 majuk.. dapat la hint2.. tp tak dapat bayangkan hadiah ape.. excitednye.. thanks abang.. i love you!~

hari kedue berblog di sini..

wehh.. pepagi da update blog.. excited terlebih lagi ni.. padahal taktau nak type ape untuk entry kali ni.. atceli engat malam tadi nak edit pic pakai PSD kat rumah sebab PSD kat ofis prob.. apsal ntah.. bile nak open pic taknak kua.. lepas tu not responding.. tu sure kene remove dulu then add balik.. leceh betul.. malas la.. baik edit kat rumah.. tapi sayangnye.. ade suasane yang cute pulak malam2 kat rumah.. kat rumah ade 2 lappy.. 2 2 duk atas meje kat depan dan 2 2 ade penggunenye.. abah main chess ummi on9 FB.. cute kan.. gaye 2 2 macam bz je n da nampak macam CC je kat depan tu.. so fie n hubby ngadap TV jela malam tadi.. da ngantuk masuk tido tinggalkan la pasangan tu melayan laptop.. tak jadi la edit pic.. tunggu free nanti baru la edit.. bersabar la wahai hati.. nanti kalau kau da duduk depan lappy..macam taknak tido!~

Tuesday, February 8, 2011

nak post lagi.. nak post lagi..

entry ketige untuk hari ni.. gile kuase sekejap ok.. nak pos pasal ape ha.. ha.. fie buat intro perkenalan pertame bersame hubby tercinte la.. kiterang kenal ni care die pelik sikit kot.. jarang-jarang berlaku.. kiterang kenal kat cari.com.. hahaha.. gempak pelik tak care kiterang kenal? selalunye orang berchating kan? tapi fie ni berforum tak minat chatting2 ni.. kekadang bile pk balik macam tak percaye.. lagi 5 hari genap la setahun fie jadi awek isteri kepade zairi.. 6 hari lagi genap la pulak majlis kenduri kahwin kami.. 3 march ni pulak genap la fie kenal dgn en. suami..

nota comel: kami bercinte lepas kahwin!~

emotional yang terlampau..

tengok tajuk.. usha tajuk.. sape yang emotional tu? sape lagi.. fie la.. pagi tadi fie rase sangat down.. dari malam kelmarin lagi.. suke nangis-nangis.. ohh apakah? mungkin naluri perempuan kot.. yeke naluri perempuan? perempuan suke menangis? jawab2 wanita lain.. bangun tido pagi tadi terus menangis.. merosakkan mood hari ni betul.. selamat bile menjelang tgh hari da makin ok.. ape kene la dgn gadis comel fie ni kan.. emotional tak tentu pasal.. tak kesah la.. semoge ade sinar kebahagiaan dalam hidup ni.. mase menangis hati terdetik..
"YA ALLAH..dugaan yang KAU beri datang bertubi-tubi..tanpe henti.. aku redha YA ALLAH.. cuma tabahkanlah hatiku ini untuk mengharungi menangani dugaanMU itu.. amin"

nota comel: ape hal la pos banyak2 entry dalam sehari ni.. terlebih excited pulak..

salam perkenalan & salam ♥

assalamualaikum..
first entry untuk blogspot ni.. speechless sebab tak tau nak describe ape dalam hati ni.. tapi memang ade bende nak tulis.. lawak gile kan..apsal kau ni fie? terkedu ke ade blog baru lagi? adoi..nak tulis ape ni.. kenape bukak blog ni? tgk title la.. cerita suke duka abang dan sayang.. apsal la da nak setahun kawen baru nak bukak? saje..suke hati aku la.. hehe

fie saje je buat blog sebagai diary digital berteknologi tinggi.. mane tau mase akan datang boleh jadi kenangan untuk generasi akan datang.. apsal suka duka? eii..takkan la hidup ni nak suke je kan? duke takde.. tipu2.. tanpe masalah.. tanpe duke tak best la hidup ni.. sure bosan kan.. haa.. amek kau..sekali da type.. macam tak nak benti kalau boleh kaki pon nak menaip..

ok2.. blog ni bertujuan untuk si gadis comel fie abadikan kenangan fie bersame boyfriend suami merangkap sahabat.. fie akan ceritekan kisah suke duke kami bersame.. inshaALLAH kenangan suke duke sebelum ni pon akan diupdate sikit sikit.. lantak la orang nak kate blog fie ni post cite da busuk basi masam reput.. yang penting kenangan suke dan duke bersame insan tersayang takkan pudar pon dalam hati ni..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...