Thursday, July 5, 2012

ufairah warded part 1..

assalamualaikum..

selamat pagi.. maaf kawankawan.. saye masih tak sempat nak berblogwalking.. hari ni audit datang.. macam ni la bile da kerje dekat HQ.. dulu duduk state rileks je.. hihi.. hari ni saye akan cube untuk BW semue kawankawan.. inshaAllah.. sekarang da 8.52pg.. jap lagi pukul 9 nak kene g pump susu.. nak try taip lajulaju supaye boleh publish entry ni cepatcepat..

ufairah warded.. ye.. kami berdue check in 4hari 3 malam di hospital kajang you.. bed size baby cod.. sakit badan saye.. hahaha.. memang hospital ade sediekan kerusi yang canggih la jugak sebab boleh tarik bagi flat alaala single bed.. tapi saye tak sedap hati nak tinggalkan ufairah tidur sorang dalam cod.. ufairahkan tak berape sihat saye takut tibetibe badan die panas atau die terkejut.. jadi dengan gaye ahli gymnastik profesional saye tidur satu cod dengan ufairah.. sakit badan saye tau 3 malam beraksi.. takpe demi anak kan.. balik dari hospital susu saye drop.. agaknye tak cukup rehat kot..

macam mane ufairah masuk wad? hari jumaat lepas 29062012 ufairah da mule demam.. tak berape panas pon.. dalam 37.8 celcius macam tu.. saye pergi kerje macam biase.. en. suami pon.. tapi saye da pesan kat BS yang ufairah demam.. kalau jadi apeape call then saye akan balik.. saye terpakse pergi kerje sebab ade bende urgent nak buat.. en. suami pulak memang tak boleh cuti.. kan baru kerje kat Proven tu..

dalam pukul 11 lebih BS cal bagitau ufairah taknak minum.. bile minum die muntah banyak sangatsangat siap ade lendirlendir kahak kot.. then BS kate ufairah nangis tak berenti tapi tak bagitau berape lame.. bile ambil die baru BS cakap ufairah nangis sejam lebih non stop.. saye tak sedap hati then cakap saye akan balik rehat nanti.. 15 minit lepas tu BS call balik cakap tak payah balik sebab ufairah da tidur.. saye lege.. alhamdulillah.. tapi hati ibu ni ade instinct kan? dekat pukul 2 saye call BS tanye ufairah.. BS kate Ufairah taknak minum.. dalam pukul 3lebih saye balik rumah, zohor dulu kat rumah terus ambil ufairah.. panas badan anak ibu..

panas ufairah makin naik dan naik.. risau sangatsangat.. malam tu kami nak bawa ufairah ke pakar kanakkanak kuan tapi tutup.. terus kami bawa ke poliklinik an-nur.. dapat la ufairah ubat montot.. hihi doktor kate ubat tu tahan 8jam.. jadi esok pukul 8 baru bagi ubat demam tapi balik rumah doktor suruh bagi antibiotik + ubat bengkak tekak.. saye da cakap kat en. suami yang saye taknak bagi antibiotik kat anak.. kan tak elok.. jadi kami pon tak bagi.. takut antibiotik bunuh sel baik dalam badan anak kami..

malam tu saye tidurtidur ayam.. dalam pukul 4pagi saye dengar ufairah bersembang sorangsorang.. saye terjage terus cek suhu.. 39 celcius.. terkejut saye tengok suhu ufairah tinggi macam tu.. saye terus susukan ufairah then cek lagi.. saye tengok skrin termometer tu 39.9celcius sedangkan termometer tu tak bunyi pon bipbip lagi.. terus saye campak termometer.. tukar baju start kerete bawak g emergency.. alhamdulillah tak tarik.. anak ibu kuatkan sayang.. ubat montot yang 8jam tu pon tak lut.. sampai emergency dapat la ubat montot lagi.. then masuk air sikit dalam 1oz.. bile suhu badan turun sikit kami dibenarkan balik..

sebelum tu doktor ade pesan.. kalau badan anak panas mandikan.. mandikan then check balik suhu.. kalau bawah 38 baru pakaikan baju.. kalau tak turun lagi mandikan.. balik rumah ufairah asyik kene mandi je.. saye risau die seleseme.. tiaptiap kali mandi mesti ufairah nangis.. sejuk kot.. kesian anak ibu.. pagi tu kami terpakse bagi antibiotik.. augmentin.. the best antibiotik untuk baby kalau demam.. mase kat emergency  doktor tu cakap 'kiterang tak boleh bagi augmentin.. specialist je boleh bagi.. since u da ade augmentin (dapat dari an-nur yang saye taknak bagi tu), u teruskan je sebab tu antibiotik terbaik..' balik rumah saye bagi ufairah ubat deman dan antibiotik.. tapi baru masuk sikit die muntahkan balik.. bukan takat ubat.. susususu yang die minum pon die muntah.. kesian sangat.. mase saye bawak ufairah g emergency pon saye da nangis.. sedih.. sayu anak sakit.. saye sentiase monitor suhu ufairah.. palingpaling pon 38.5 celcius dan paling tinggi 38.7 celcius..

ikut hati nak je bawak g klinik balik.. bile fikirfikir untuk ape bawak g klinik? sure doktor bagi ubat jugak.. kalau ubat kami pon ade.. saye just tampal cool fever kat dahi, belakang badan dan ketiak ufairah.. tuale basah tu saye siap balut badan ufairah la.. tapi kejap je kering.. ubat still bagi even muntah.. saye tau siesie sebab tak masuk dalam perut pon kan.. lastlast lepas solat maghrib saye cek suhu ufairah naik 39.5celcius.. nak taknak saye bawak jugak ufairah ke emergency sekali lagi.. takut.. takut tarik.. alhamdulillah tak.. sampai sane sekali lagi ubat montot.. 3 das ubat montot ufairah dapat.. masuk air.. doktor cakap kat saye ' ibu da 2 kali datang jadi malam ni anak ibu kene tahan wad' berat hati sangatsangat nak masuk wad.. saye risau nanti penyakit lain pulak hinggap kat ufairah.. tapi alhamdulillah takde apeape penyakit yang hinggap kat ufairah mase keluar wad sedangkan keliling ufairah kanakkanak yang kene tahan sebab batuk sampai tahap jangkitan kuman..

malam pertame ufairah di wad.. tengok tangan kene balut.. kesian sangat..

mase ni da balik rumah..ufairah seronok sangat mulut tak berenti cakap.. tetibe diam.. saye toleh tengok...

 ...da tetidur.. seronok dapat tidur kat katil besar la tu..







3 comments:

tiefazatie said...

ya allah..cian ufairah..

skrg dh sihat dh eh?
alhamdullilah..moga cpt sembuh seperti biasa ufairah..

pijon said...

cepat sembuh yer sayang..risau hati ibu baca entry dari ibu ufairah ni.ufairah kena kuat..

fifi said...

sis ifa: alhamdulillah da sihat.. haah.. kesian sangat2.. nangis fifi tengok die..

sis pijon: alhamdulillah da sihat da.. tapi masih berjage2.. takut demam balik..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...