Tuesday, July 24, 2012

puree bayam, puree lobak merah & puree brokoli

assalamualaikum..

hari ni gigih menaip entry sebelum pump susu sesi pertame di ofis.. kat rumah da 2 kali da.. semalam ufairah minum 6botol je.. selalunye 8 botol.. 2 botol pertame 3oz 6 botol selebihnye tu 2oz.. jadi semalam ufairah kurang minum 4oz.. kate BS makan ok je.. harihari saye bagi 1 cube frozen puree untuk ufairah.. bekalkan ke rumah bs.. sekarang ni tengah on 4days rules untuk carrot.. sebelum carrot ufairah on bayam!~

takkan nak ajar buat puree lagi? same je step dengan puree kurma tu.. yang berbeze cume sayur atau buah je.. setakat ni ufairah tak makan mix puree lagi.. saye just bagi sejenis je.. lagi 2 hari habis la 4days rule untuk puree carrot ufairah.. lepas ni on puree brokoli.. macam puree bayam ufairah tak berape suke.. muke ufairah macam pelikpelik.. ufairah macam keluarkan lidah mase kite suap puree bayam.. kate BS mungkin puree bayam kasar sikit.. bile makan puree carrot sedap pulak tengok die makan.. gebu kot.. ufairah pulak.. semenjak pandai makan ni.. tak boleh nak lambat sikit suap.. mesti marah.. cute sangat..

kalau suapan pertame tu kan.. mesti tangan die menggapaigapai nak pegang sudu tu.. geram je.. sumtime kene bagi satu lagi sudu lain untuk ufairah main.. lagi satukan.. semue puree ufairah  yang saye suap, saye akan expresskan breast milk saye ke dalam puree tu baru bagi die makan.. kalau ibuibu yang pakai formula milk.. still boleh buat macam tu.. khamis ni ufairah akan makan puree brokoli.. kite tangok muke die cemane pulak ye.. habis je brokoli baru saye akan on puree buah.. bagi ufairah rase satu due jenis buah baru saye akan perkenalkan ufairah dengan mix puree.. maaf ye.. entry tanpe gambar.. tak masuk PC lagi..

4 comments:

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

hehe... simerah mang suka puree carrot ngan pisang...

brokoli, sweet potato, epal, pear suma macam xbopa nak makan... is dari witu tingin nak buat pureee kurma.. tak buatpun lagi (^___^)

PutriesNoora said...

so sweet...tak sabar nak merasa tu semua fifi=(

pijon said...

salamm.
ufairah dah mula makan yer..comeii heheh..fifi nak tanya dekat entri ni fifi ada cakap 1 cube frozen puree untuk ufairah kan..boleh fifi kongsi mcm mana cara2 fifi simpan frozen puree untuk ufairah..saya ada terbaca boleh di simpan dalam kiub air batu yang bertutup tu..fifi buat macam mana pula??..

fifi said...

sis is: puree kurme manis.. klu nak bagi.. agi sikit je.. tak pon campur dengan puree lain..

sis nora: inshaAllah satu hari nanti.. saye doakan.. tambah2 bulan puase ni.. IAllah Allah makbulkan doa..

fiza: fifi pon masukkan dalam ice cube bertutup tu la.. nanti fifi try update gambar frozen puree..

::hamster aku::

kalau nak bagi makan click kat mne2 je.. nak bagi minum click kat tutup botol.. kalau nak bagi hamster aku lari2 dalam bulatan tu.. click kat bulatan kuning tu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...